31

srijeda

srpanj

2024

Pobjeda

Zanemarite postove ispod, na kraju sam nastavio pušiti, ali dobra vijest je da sam prestao par sedmica poslije.

Odmor je najbolja prilika za prestanak pušenja, ali pušio sam i prvih 10 dana odmora. Pokušavao sam da prestanem skoro svaki dan. Ujutro ću, u podne ću, evo još jedna… Shvatio sam da dok sam na moru i dok nešto uvijek trebam da “radim” pa makar to bio odlazak na doručak, na plažu, spremanje juniora ili igranje s njim - sve to izaziva neki novi scenario gdje bih želio da pušim. Na kraju sam odlučio da ću prestati kad dođem kući i to prvog dana kada budem potpuno sam u stanu.

Srećom, ove godine sam bio pametniji i bukirao sam dvije sedmice odmora tako da ovu drugu sedmicu uglavnom odmaram kući. U ponedjeljak sam kupio svoju posljednju paklu cigareta i ispušio 4-5 i prestao pušiti tog 29. jula u podne.

Evo dva dana poslije, dobro sam, nemam jačih kriza osim maglovitog uma, kao upravo sada. Jednostavno, nekako ti se um zaledi i ne možeš da razmišljaš normalno pa je i teže raditi. Uglavnom, ključne lekcije:
- Ne postoji razlog da se zapali “jedna”. Neće biti jedna.
- Nemaš kontrolu nad cigarama, nećeš moći ostati na jednoj cigari i onda ćeš se ponovo naći u blatu.
- Biti nepušač znači biti slobodan jer ne moraš da pušiš i možeš da odlučuješ šta zaista želiš da radiš. Nemoj izgubiti tu slobodu jer znaš da je želiš.
- Alkohol zna biti opasan jer ti poremeti promišljanje tako da treba biti oprezan posebno na početku. Okay je popiti par pića, ali ako se baš napiješ onda se povećava vjerovatnoća da ćeš zapaliti. I ovdje treba biti jasan, ne postoje povremeni pušači, prije ili kasnije, čak i ako samo budeš pušio pjan, opet ćeš postati ubrzo stalni pušač.

Hajmo ovo završiti već jednom, a za uspomenu ispod je par isječaka od prethodnih pokušaja prestanka pušenja:


Gledao sam svoje slike par sedmice prije nego ću prestati pušiti 2018. godine i na tim fotkama iz kafića vidljivo je da nemam cigare - vjerovatno sam se grebao od supruge. Sve je isto kao tada. Najteža je ova kriza kad se tek prestane tih 24h, onda realno nema jake krize i um se poprilično razbistri. Sada imam problem nakon toga - nešto mi prođe kroz glavu i sebi opravdam da zapalim. Više se i ne sjećam koliko sam puta prestajao i počinjao. I evo ponovo početak, teška je sedmica ispred mene. Danas je ponedjeljak i moram prestati druga opcija da se patim cijele sedmice do vikenda kada trebam ići na godišnji. Danas je najbolji dan za to, mada je najbolje kada uzmem slobodan dan i kad se cijeli dan izležavam i ne dam sebi da pušim.

Prošle sedmice nisam pušio 2-3 dana, bio sam i bolestan i onda sam zapalio opet u četvrtak ako se ne varam. Pa sam odlučio prestati u petak navečer, ali nisam. Onda u subotu oko 12 pa nisam pušio cijeli dan i navečer opet zapalim. Jučer nisam pušio od jutra i onda zapalim navečer oko 23 sata i evo me tu gdje jesam. O Bože.



Stvarno je nevjerovatno šta ja sebi radim. Nisam pušio par dana i onda ničim izazvan zapalim kod kuće kasno navečer. Ispušio sam do pola cigare, fino me “udarilo” nekoliko prvih dimova i ugasim na pola cigare. Onda dva dana poslije tj. sinoć opet zapalim, ovaj put tri cigare. Naravno, ujutro zapalim i evo cijeli dan pušim. Ne mogu da vjerujem šta radim sebi. Danas sam imao planova da toliko posla uradim i samo je sreća što je petak pa je malo sporiji dan. Nevjerovatno. A tako mi je dobro išlo.

Prestao sam pušiti u prošlu subotu i rekao sam sebi danas imaš zadatak samo da ne pušiš. Supruga je taj dan radila, a ja sam ostao sa juniorom i otišli smo da mojih roditelja poslije. Više se i ne sjećam kako je prošlo tih prvih nekoliko kriznih sati, samo znam da nisam imao nikakvih problema u ponedjeljak i da mi je tu i tamo palo na pamet, ali da sam se uvijek vraćao na to da danas samo trebam da ne pušim i ništa više. Ništa ne moram, sve može čekati, samo nemoj pušiti i to je to. I ja sam sada tu opet na početku.

Budući ja, molim te, ne postoji scenario u kojem ćeš ograničiti sebe da povremeno pušiš. Na kraju ćeš ponovo završit gdje si sada.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>