SVID radio

28.08.2008., četvrtak

Danas počinje Librunia film festival

Image Hosted by ImageShack.us


U četvrtak, 28. kolovoza, u organizaciji udruga "Moji Ičići" i "Filmaktiv" započinje 6. Liburnia Film Festival, po svojoj prilici najneobičnija mala filmska smotra u Hrvatskoj. Ne samo da primorskoj publici LFF nudi priliku da pogledaju najbolja aktualna hrvatska dokumentarna ostvarenja, već im ponajbolje "friške" hrvatske dokumentarce servira u pravoj mediteranskoj atmosferi - usred lučice u Ičićima, s otvorenim kinom udaljenim tek desetak metara od mora.
Ove godine Liburnia Film Festival ugostit će u konkurenciji, po izboru selektora Olivera Sertića, 18 naslova kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma među kojima će se naći i filmovi koji su već ozbiljno započeli svoj proboj izvan granica publike. Na LFF repertoaru ove će se godine tako, između ostalog, moći pogledati na Sarajevo Film Festivalu "svježe" nagrađeni novi dokumentarac antiratne poruke Gorana Devića "Tri", te "Slučajni sin", hvaljeni dokumentarac Tomislava Mršića i Roberta Zubera o Zuberovoj potrazi za roditeljima. Tu je i novi, neobičan dokumentarac Igora Mirkovića "L.A. nedovršeno" u kojem je autor pratio nastanak velebne slike Lovre Artukovića u Berlinu, popularna "Hip hop priča iz Hrvatske: 50lp osvaja scenu ili kako postati rapper u 6 brzih školskih sati" Igora Kolovrata i "Panj Pun Olova" renomiranog Branka Schmidta, dok festival otvara, izvan konkurencije, jedan od najzanimljivijih dokumentaraca ambijentiranih u Rijeci posljednjih godina - "Amato" Dražena Ilinčića, priča o poznatom riječkom kino-amateru Amatu Kurtesu.
Zadatak da izaberu najbolja ostvarenja ove je godine povjeren renomiranom žiriju u sastavu Ana Hušman, Silvio Mirošničenko i Nikola Strašek, a festival nije nikad bio jači ni po broju gostiju - autora filmova u konkurenciji. Publici će u Ičićima svoje filmove uživo predstaviti Goran Dević, Robert Zuber, Tomislav Mršić, Irena Škorić, Igor Kolovrat, Marko Lukanović i Nadija Mustapić, te mnogi drugi. Još 6 dokumentarnih filmova bit će prikazano izvan konkurencije, između ostalog i najbolja ostvarenja sa 7. Revije amaterskog filma i Dokumentarnog festivala rock filma. Tijekom trajanja festivala već će se tradicionalno održati i radionica dokumentarnog filma, a svake večeri program završava i prigodnim koncertom.
Festival u lučici u Ičićima traje do nedjelje 31. kolovoza kad završava dodjelom nagrada i koncertom kultne grupe "7 nedvojbenih".
Pozivamo Vas da popratite festival, uživate u tradicionalno dobrom filmsko-glazbenom druženju uz more, porazgovarate s najboljim hrvatskim dokumentaristima i saznate kako izgledaju najbolji hrvatski dokumentarci. Kompletan program s opisima filmova i detaljnim informacijama može se naći na web adresi www.liburniafilmfestival.com.


PROGRAM 6. LIBURNIA FILM FESTIVALA

četvrtak / 28.08.2008.

20.30 h
- svečano otvorenje 6. Liburnia film festivala
AMATO, Dražen Ilinčić, 30' – IZVAN KONKURENCIJE
ZADNJI PUT, Vlatka Vorkapić, 30’
MOJ BEOGRAD, Maša Drndić, 10’

22.00 h
NA TRGU, Vanja Juranić, 4’
DVIJE SESTRE, Tomislav Žaja, 51’
TI MENI, JA TEBI, Irena Škorić, 30’

00.01 h
mEmenTo

petak / 29.08.2008.

20.30 h
CASAPEDENTE, Adam Dragojević, 8’
PANJ PUN OLOVA, Branko Schmidt, 30’
DIREKT – QUEER, Hrvoje Mabić, 23’
TRI, Goran Dević, 30’

22.00 h
RUTA I SPOMENIK, Renata Poljak, 20’
L.A. NEDOVRŠENO, Igor Mirković, 60’

00.01 h
Bebe na Vole

subota / 30.08.2008.

20.30 h
STONOGA, Rasim Karalić, 20’
MARADONE IZ HORVATA, Ištvan Filaković, 30'
KRUG, Čejen Černić, 7’
WELCOME TO IGRANE, Kristina Kumrić, 24’

22.00 h
HIP HOP PRIČA IZ HRVATSKE: 50lp osvaja scenu ili kako postati rapper u 6 brzih školskih sati, Igor Kolovrat, 90’

00.01 h
Miševi




nedjelja / 31.08.2008.

20.30
SLUČAJNI SIN, Tomilav Mršić, Robert Zuber, 54’
…I NA KRAJU MRAVI POJEDU RIBU, Rajko Ban, Velimir Todorović, 6’

21.30
„RIKARD BENČIĆ“, NAPRIMJER, Nadija Mustapić i Marin Lukanović, 35' – IZVAN KONKURENCIJE

22.30
PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

23.00

* 2. Dokumentarni festival Rock filma - DORF
TRI BOJE REVOLUCIJE, 30’

* 7. Revija amaterskog filma – dokumentarni program

1. ČOVJEK KOJI JE „VOLIO“ KRNTIJE, Krešimir Hanžić, 14’
2. BESPLATNA ENERGIJA, Davor Emard, 3'
3. ...A ŠTA TI RADIŠ?, Jelena Graovac, Marijana Rimanić, Tanja Špoljar, 17’

00.01 h
7 Nedvojbenih

- 11:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.08.2008., ponedjeljak

Šimiću devet godina zatvora

Dr. Ognjen Šimić danas je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina za primanje mita, te mu se zabranjuje obavljan je lijećničke djelatnost na pet godina nakon zvršene kazne.
Sam Šimić nije bio prisutan, iako su njegova djeca nazočila čitanju presude.
Izrečen mu je pritvor, te ukoliko se Šimić ne pronađe, za njim će biti izdana tjeralica.
Optužen je na temelju svjedoćenja svih osamnaest svjedkoa koji su ga teretili za primanje mita.
Kako nije optužen za jedno jedinstveno djelo, devet godina zatvora je ukupni zbroj kazne za sva pojedinačna kaznena djela.
Naime, prema presudi koju je pročitala sutkinja Ika Šarić, Šimić bi pacjentima rekao da na operaciju trebaju čekati po pet mjeseci do godinu dana, da bi nakon što bi primio dar, odnosno novac, operaciju zakazao za četiri do jedanaest dana, ovisno o slučaju.
Prema tome, kriv je što je dao vremensku prednost nad drugim pacjentima, te kao odgovorna osoba primo dar što nije smio učiniti.
Šimić je od studenog 1998. godine do kolovoza 2006. godine primio ukupno mita u protuvrijednosti od 210 tisuća kuna, a po slučaju su se cifre kretale od 500 do 5000 eura.
Ipak Šimić je oslobođen optužbe za pranje novca, odnosno tvrdnje tužiteljstva da je novac protupravno zarađen primanjem mita ulagao u nekretnine, stan na Drenovi, kuču u Kostreni i automobil BMW, čime je taj novac tada prikazao kao legalno stečen.
U obrazloženju presude, sutkinja Ika Šarić istakla je kako svjedoci nemaju razloga lagati, osim toga, njihova svjedočenja su potkrijepljena drugim svjedocima, pa i svjedočenjima liječnika i medicinskih sestara.
Opovrgnula je tezu obrane da je listu čekanja odobrava dr. Fučkar, svjedočenjem dr Medveda koji je rekao da je tjedna lista bila na Šimićevom kompjuteru i pristup njoj je imao jedino dr Šimić, koji bi četvrtkom kolegama davao tjedni plan operacija. Medicinska sestra Vlah je potvrdila da je listu potpisivao upravo dr Šimić, a dr Srdoč je posvjedočio da su mnogi dolazili na operciju preko reda zapisanog na listi.
Stoga je sudkinja zaklučila kako je Šimić imao i stručnu i organizacijsku odgovornost kod stvaranja tjednih lista operacija.
Također je rekla kako se mito daje u četiri oka i bez potvrda, pa se stoga ne može imati materijalan dokaz kojeg je Šimić zahtjevao, ipak prema preslikama štednih knjižica svjedoka može se utvrditi trag novca kojeg je Šimić primio kao mito.
«Osim toga audio i video snimka koju je napravila Ljerka Krajinović je materijalni dokaz, a što Šimić to tumači na svoj način, to je njegova stvar.» rekla je sutkinja Šarić.
Šarić je istaknula neuvjerljivost Šimićeva iskaza, kada on tvrdi da je novac pronađen u kuvertama bio njegov crni fond. Naime, prilikom pretresa kuće on je pokušao sakriti jednu kuvertu s novcem, što ne bi činio da je to crni fond, rekla je Šarić. Osim toga, rekla je da je Šimić dodatno neuvjerljiv kada optužuje USKOK za urotu, jer takvu optužbu nije iznio niti u jednom od svojih šest iskaza danih policiji.
Naglasila je da su otegotne okolnosti kod Šimića te što je pokazao nesuosječćanje s pacjentima koji su mu davali novac iz svoje ušteđevini ili bi ga posudili, pa je tako ocu Ljerke Krajinović rekao da će ako ne dođe do operacije, imati barem laku smrt.
Ipak, zbog nedostatka dokaza, Ika Šarić je oslobodila Šimića optužbe za pranje nvca, ali tužiteljica je rekla da će se optužba žaliti na tu odluku.

- 15:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.08.2008., petak

Koncertna događanja ovaj vikend

Eto, počinjemo se vraćati s godišnjih i polako krećemo s novim obasipanjem interneta s postovima.

Ovaj vikend čeka vas niz zanimljivih muzičkih događanja.
Tako će u subotu u Iki revoltirani Liburnijski rockeri održati koncert Rockom protiv Šajete.
Podsjetimo, to je reakcija mladih Liburnijskih rockera na Šajetinu kolumnu na kojoj je Dražen Turina iznio svoje mišljenje o njihovim roditeljima i izrazio svoj stav o smrti rock and rolla.
To je članove navedenih bendova revoltiralo i u znak pobune odlučili su organizirati koncert.
Svirat će se u caffe baru Marija, a nastupit će I ate your mama, Šta te boli kurac, Shamrock, Trio porko dio i Pavijan Grivasti.
Večeras u Lovranu na ribarskoj noći sviraju Gustafi, a na Trsatskoj gradini u sklopu Ljeta na gradini nastupit će klape Baklje, Morčić i Škrljevo.


- 10:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.08.2008., nedjelja

DODIJELJENE NAGRADE NA 10. MOTOVUN FILM FESTIVALU


Sinoć su pred prepunim Kinom Trg dodijeljene nagrade desetog Motovun Film Festivala. Putovat će u Meksiko, Austriju, Njemačku, Slovačku i Sloveniju. Slijede priopćenja pet festivalskih žirija.



PROPELER MOTOVUNA
TIHO SVJETLO / SILENT LIGHT / STELLET LICHT, Carlos Reygadas, Meksiko, Francuska, Nizozemska
Žiri: Milena Zupančič, Pawel Pawlikowski, Pavle Levi
Besplatan upload slika i fotografija

Nije bilo lako odlučiti pobjednika 10. Motovun Film Festivala. Program je bio bogat, ispunjen mnoštvom vrlo zanimljivih ostvarenja. Rad žirija bio je dodatno otežan činjenicom da su filmovi u takmičarskom dijelu glavnog programa bili žanrovski i stilski jako raznoliki. Stoga, odlučiti o pobjedniku nije bilo nimalo lako.
Film koji smo odabrali - pobjednik Motovuna 2008. - u svakom je pogledu izuzetno ostvarenje. Riječ je o filmu, koji se odlikuje krajnje originalnim vizualnim i narativnim izrazom; o jednom poetskom, potresnom ostvarenju koje, baveći se pitanjem ljubavi, govori o duhovnom aspektu nasih života. Dobitnik motovunskog Propelera 2008. je film Carlosa Reygadasa "Tiho Svjetlo."


OD A DO A
REVANŠ / REVANCHE, Götz Spielmann, Austrija
Žiri braće i sestara: Teona Mitevska, Labina Mitevska, Nenad Puhovski, Žarko Puhovski
Besplatan upload slika i fotografija

Žiri Od A do A konstatira da su filmovi u ovogodišnjoj konkurenciji pokazali poticajnu tematsku raznolikost i pluralizam filmskog izraza što postaje prepoznatljivom značajkom ove regije. Žiri nagradu dodjeljuje filmu "Revanche" Götza Spielmanna posebno cijeneći tematiziranje istočne i zapadne postkomunističke situacije dano na filmski uvjerljiv način. Suvremena klaustrofobija pokazana je na filmu kroz impresivnu glumačku igru, upečatljivom kamerom i konzistentnim redateljskim postupkom.


MOTOVUN ONLINE
IZMEĐU DVA ZIDA / BETWEEN WALLS, INTRE ZIDURI, Ana Felicia Scutelnicu, Njemačka
Žiri 3 Stefana: Stefan Kitanov, Stefan Uhrik, Stefan Laudyn
Besplatan upload slika i fotografija


FIPRESCI
SLIJEPE LJUBAVI / BLIND LOVES / SLÉPE LÁSKY, Juraj Lehotský, Slovačka
Žiri: Stefan Ivančić, Gabriele Barrera, Gábor Böszörményi
Besplatan upload slika i fotografija

Za jedinstveni i humani filmski pristup u prikazivanju neobičnog i svakodnevnog života slijepih ljudi u potrazi za srećom.


AMNESTY INTERNATIONAL HUMAN RIGTHS AWARD
ESTRELLITA, Metod Pevec, Slovenija
Žiri: Nataša Senjanović, Ferdi Haliti, Dušan Miljuš
Besplatan upload slika i fotografija

Film Estrellita suvremena je i univerzalna priča u kojoj se isprepliće sudbina pripadnika traumatizirane manjine u okruženju većine geografski bliskog, ali kulturološki udaljenog podneblja. Na taj temelj priče uspješno su nadograđeni i drugi odnosi kako oni unutar obitelji, među spolovima, te različitih poimanja društvenih vrijednosti, što mu daje dodatnu vrijednost. Priča govori i o predrasudama bez da osuđuje njihove nositelje, već im prilazi s razumijevanjem njihovih postupaka. U kategoriji nagrade Amnesty Internationala za ljudska prava, Estrellita je u potpunosti ispunila najvažnije kriterije.


NAGRADA PUBLIKE
IZA STAKLA, Zrinko Ogresta, Hrvatska
U Vip SMS glasovanju nagradu publike dobio je film 'Iza stakla' Zrinka Ogreste.
Besplatan upload slika i fotografija

MOTOVUN MAVERICK AWARD
KEN RUSSELL
Besplatan upload slika i fotografija
Za izuzetne zasluge u pomicanju granica dozovljenog i pristojnog u filmu, za tvrdoglavost i samosvojnost, za ljubav prema igri i nepredvidljivost, za upornost i iznad svega briljantno režijsko umijeće.


NAGRADA 50 GODINA
MIA OREMOVIĆ
Besplatan upload slika i fotografija

- 00:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (12)
Listopad 2009 (19)
Rujan 2009 (14)
Kolovoz 2009 (11)
Srpanj 2009 (14)
Lipanj 2009 (16)
Svibanj 2009 (25)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (25)
Veljača 2009 (20)
Siječanj 2009 (21)
Prosinac 2008 (27)
Studeni 2008 (26)
Listopad 2008 (24)
Rujan 2008 (19)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (16)
Lipanj 2008 (28)
Svibanj 2008 (28)
Travanj 2008 (21)
Ožujak 2008 (15)
Veljača 2008 (18)
Siječanj 2008 (23)
Prosinac 2007 (14)
Studeni 2007 (28)
Listopad 2007 (43)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (11)
Srpanj 2007 (18)
Lipanj 2007 (19)
Svibanj 2007 (35)
Travanj 2007 (23)
Ožujak 2007 (38)
Veljača 2007 (35)
Siječanj 2007 (33)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

opis bloga:

linkovi: