Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Šimiću devet godina zatvora

Dr. Ognjen Šimić danas je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina za primanje mita, te mu se zabranjuje obavljan je lijećničke djelatnost na pet godina nakon zvršene kazne.
Sam Šimić nije bio prisutan, iako su njegova djeca nazočila čitanju presude.
Izrečen mu je pritvor, te ukoliko se Šimić ne pronađe, za njim će biti izdana tjeralica.
Optužen je na temelju svjedoćenja svih osamnaest svjedkoa koji su ga teretili za primanje mita.
Kako nije optužen za jedno jedinstveno djelo, devet godina zatvora je ukupni zbroj kazne za sva pojedinačna kaznena djela.
Naime, prema presudi koju je pročitala sutkinja Ika Šarić, Šimić bi pacjentima rekao da na operaciju trebaju čekati po pet mjeseci do godinu dana, da bi nakon što bi primio dar, odnosno novac, operaciju zakazao za četiri do jedanaest dana, ovisno o slučaju.
Prema tome, kriv je što je dao vremensku prednost nad drugim pacjentima, te kao odgovorna osoba primo dar što nije smio učiniti.
Šimić je od studenog 1998. godine do kolovoza 2006. godine primio ukupno mita u protuvrijednosti od 210 tisuća kuna, a po slučaju su se cifre kretale od 500 do 5000 eura.
Ipak Šimić je oslobođen optužbe za pranje novca, odnosno tvrdnje tužiteljstva da je novac protupravno zarađen primanjem mita ulagao u nekretnine, stan na Drenovi, kuču u Kostreni i automobil BMW, čime je taj novac tada prikazao kao legalno stečen.
U obrazloženju presude, sutkinja Ika Šarić istakla je kako svjedoci nemaju razloga lagati, osim toga, njihova svjedočenja su potkrijepljena drugim svjedocima, pa i svjedočenjima liječnika i medicinskih sestara.
Opovrgnula je tezu obrane da je listu čekanja odobrava dr. Fučkar, svjedočenjem dr Medveda koji je rekao da je tjedna lista bila na Šimićevom kompjuteru i pristup njoj je imao jedino dr Šimić, koji bi četvrtkom kolegama davao tjedni plan operacija. Medicinska sestra Vlah je potvrdila da je listu potpisivao upravo dr Šimić, a dr Srdoč je posvjedočio da su mnogi dolazili na operciju preko reda zapisanog na listi.
Stoga je sudkinja zaklučila kako je Šimić imao i stručnu i organizacijsku odgovornost kod stvaranja tjednih lista operacija.
Također je rekla kako se mito daje u četiri oka i bez potvrda, pa se stoga ne može imati materijalan dokaz kojeg je Šimić zahtjevao, ipak prema preslikama štednih knjižica svjedoka može se utvrditi trag novca kojeg je Šimić primio kao mito.
«Osim toga audio i video snimka koju je napravila Ljerka Krajinović je materijalni dokaz, a što Šimić to tumači na svoj način, to je njegova stvar.» rekla je sutkinja Šarić.
Šarić je istaknula neuvjerljivost Šimićeva iskaza, kada on tvrdi da je novac pronađen u kuvertama bio njegov crni fond. Naime, prilikom pretresa kuće on je pokušao sakriti jednu kuvertu s novcem, što ne bi činio da je to crni fond, rekla je Šarić. Osim toga, rekla je da je Šimić dodatno neuvjerljiv kada optužuje USKOK za urotu, jer takvu optužbu nije iznio niti u jednom od svojih šest iskaza danih policiji.
Naglasila je da su otegotne okolnosti kod Šimića te što je pokazao nesuosječćanje s pacjentima koji su mu davali novac iz svoje ušteđevini ili bi ga posudili, pa je tako ocu Ljerke Krajinović rekao da će ako ne dođe do operacije, imati barem laku smrt.
Ipak, zbog nedostatka dokaza, Ika Šarić je oslobodila Šimića optužbe za pranje nvca, ali tužiteljica je rekla da će se optužba žaliti na tu odluku.


Post je objavljen 25.08.2008. u 15:01 sati.