Kako do subvencije za studente podstanare?

nedjelja , 19.01.2014.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako doći do subvencije za studente podstanare.

SUBVENCIJA RIJETKO BUDE ODBIJENA

Natječaj za subvenciju obično počinje sredinom studenoga, rješenja se objavljuju krajem siječnja, kada se potpisuju i ugovori. Subvencija se isplaćuje tek kada Ministarstvo doznači SC-u cjelokupni iznos, što znači da prvu uplatu možete očekivati i na kraju akademske godine.
Nema veze ako ste pali godinu, time ne gubite prava, samo vam se smanjuje broj bodova. Svaka ocjena i svaki priloženi dokument donosi određeni broj bodova, a rijetko se događa da nekome subvencija bude odbijena. Pravo na pokriće troškova privatnog smještaja u akademskoj godini imaju redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske koji studiraju na javnim visokim učilištima na području grada Zagreba i Zagrebačke županije s privremenim boravištem na području grada Zagreba, Zagrebačke županije. Pokriće troškova smještaja studenata u privatnom smještaju iznosi 147,00 kuna mjesečno i vrijedi od 1. listopada do 15. srpnja. Studentski centar u Zagrebu isplaćuje subvenciju nakon doznake sredstava od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

ISTA DOKUMENTACIJA KAO ZA STUDENTSKI DOM

Ono što vam je potrebno za molbu je sljedeće: domovnica, potvrda o prebivalištu, potvrda o boravištu po koju morate otići u Petrinjsku 4, na MUP. Tamo morate odvesti i stanodavca s vlasničkim papirima i osobnom iskaznicom, kupite formular za 2 kn, ispunite i predate ga na šalter. Treba vam još i prijepis ocjena koji tražite u referadi vašeg faksa. Rodni list vam treba ako prvi put radite sve ovo, ali za svaki slučaj najbolje da ga ponesete svaki put, to je samo jedan papir više, a ako ga nemate morate biti spremni na cijelu proceduru još jednom. Trebate kupiti i molbu za smještaj u dom (5 kn, u papirnici kod SC-a). Sve dokumente treba odnijeti u poslovnicu za smještaj u Savskoj 25. Naravno, ne zaboravite indeks jer dobijete žig kad predate sve dokumente, a isprintaju vam i ugovor koji obavezno čuvajte!

Ako ostvarite pravo na subvenciju SC vam automatski otvara račun u HPB-u (Hrvatskoj poštanskoj banci u Jurišićevoj), gdje odlazite po pin i karticu, a na isti račun vam dvaput godišnje sjeda određeni iznos. Nadamo se da vam je sada malo jasniji postupak dobivanja subvencije te vam želimo sreću prilikom prijavljivanja iduće akademske godine.

Prilog na TV Student

Vaši studenti podstanari



Oznake: subvencija, studenti, podstanari

Život jedne podstanarke

petak , 17.01.2014.

Dora Raguž 22-godišnja je studentica Fakulteta političkih znanosti. 2009. godine mali istarski gradića Vodnjan Dora je zamijenila Zagrebom, kako bi započela svoje studiranje. S dolaskom u Zagreb počele su i brige oko odabira pravog podstanarskog stana. Tokom svog boravka u Zagrebu, u pet godina promijenila je četiri podstanarska stana. Donosimo vam neka od njenih iskustava.



Kako je bilo priviknuti se na novi način života, daleko od svog rodnog mjesta?

Dora; Nije bilo toliko teško kao što sam očekivala. Normalno da mi je bilo neobično na početku, ali brzo sam se naviknula na Zagreb i taj neki novi način života. Preuzela sam obaveze koje su dosad radili moji roditelji, vodila sam računa da režije budu na vrijeme plaćene, počela sam kuhati. Više od mamine, nedostajala mi je zapravo bakina kuhinja.
Još uvijek mi nedostaje, ali zato sam naučila i sama nešto skuhati. Cimerica i ja najčešće kuhamo vikendima i iako su ideje uglavnom naše, mame su nam još uvijek pri ruci s ponekim savjetom.

Koliko dugo si birala podstanarski stan, jesi li ga birala prema lokaciji ili stanarini? Da li ti je bila važna blizina tramvaja, autobusa?

Dora; Cimerica i ja birale smo stan i prema lokaciji i prema stanarini. Imale smo određeni budžet, a htjele smo da je stan blizu faksu i jednoj i drugoj. Nagledale smo se svakakvih stanova prije nego što sam naišle na ovaj u kojem sad živimo. Ovim smo bile oduševljene od prve, kad smo vidjele slike u oglasu na njuškalu, a sama odluka o uzimanju stana pala je već nakon nekoliko minuta kad smo ga došle vidjeti uživo. Sad smo tu već treću godinu i dobro nam je, gazda je korektan, a mislim da smo i mi dosta dobre podstanarke.

Život u studentskom domu si otpisala odma u početku ili?

Dora; Ne bi rekla da sam ga otpisala, mislim da sam prije odustala od života u domu jer sam smatrala da ga ne bi uspjela ni dobiti.

Budući da si u pet godina promijenila četiri stana, zanima nas kakvi su to stanovi bili? Kakvi su bili uvjeti življenja u njima? Da li si tražila stan koji isključivo ima sve što ti treba ili si mogla živjeti bez perilice rublja i tv-a?

Dora; Bili su to uglavnom stanovi u kojima se moglo normalno živjeti, negdje bolje, negdje lošije. Nisu sami stanovi bili glavni i jedini faktor promjene. Kod biranja stanova bilo mi je važno da ima osnovne uvjete za život, normalan krevet i kupaonicu s umivaonikom. Bitno mi je da stan ima i perilicu za rublje, ali tv mi nije potreban. U stanu u kojem trenutno živim nemam televiziju i ne fali mi, čak ni kada se vratim kući u Vodnjan više ne gledam tv.
Ipak, vrlo mi je važan internet. Bez interneta, ništa. J



Živiš sa cimericom već par godina, koliko vam je u odabiru stana bila bitna njegova kvadratura? Da li ste željele svaka svoju sobu (što automatski znači i veća stanarina) ili?

Dora; Mislim da dvije spavaće sobe ne mora nužno značiti i višu stanarinu, to prije ovisi o tome koliko stan ukupno ima soba, dakle o samoj kvadraturi. Nije nam bila bitna veličina. Živim sa najboljom prijateljicom i dijelimo sobu, svaka ima svoj krevet, imamo i dnevni boravak pa mislim da je malo privatnosti ipak omogućeno kada je potrebna.

Kakvi su vaši cimerski odnosi? Imate li neki dnevnik rada, pravila koja se morate pridržavati? Poštujete li ih? Zajednički život nije narušio vaše prijateljstvo?

Dora; Nemamo dnevnik rada, to mi zvuči prilično smiješno rješenje čak i za ljude koji su bili potpuni stranci prije zajedničkog življenja, mislim da se nekakav dogovor može postići i bez strogog držanja do onog što piše u "rasporedu". Često čujem da se prijatelji brzo posvađaju kad krenu zajedno živjeti, ali to nije slučaj i kod nas. Mi se prije svega dobro zabavljamo, a dijeliti stan s nekim tko te kuži je stvarno super.



Kakvi su bili tvoji stanodavci? Da li su ti znali nenajavljeno banut u stan ili su dolazili u dogovoreno vrijeme?

Dora; Svi su uglavnom bili dobri. Nemam baš nekih većih primjedbi. Kada se stanarina i režije plate na vrijeme, sve je dobro. Znam, sretnice smo. J

Održavate li dobrosusjedske odnose? Držite li se kućnog reda zgrade, čistite li snijeg kada je na vama red?

Dora; Živim u maloj zgradi u kojoj ima par stanova, a osim nas, najdugovječnije stanarke su dvije starije žene. Kad se vidimo pozdravimo se, ponekad i popričamo. Simpatične su gospođe. Očito, nemamo kućni red, ali kad padne snijeg, zajedno čistimo jer je ipak nepristojno da dvije starije žene čiste snijeg za nas mlade. Tako da su nam susjedski odnosi sasvim solidni, ako ne i bolji od mnogih.

Vaši studenti podstanari

Muke po vlazi!

srijeda , 15.01.2014.

Zimi je jedan od većih problema Studenata podstanara - vlaga u stanu i njene negativne nuspojave. Donosimo par savjeta kako to izbjeći!


Uzroci vlazi
Ukoliko živite u stanu čija je gradnja starija od tridesetak godina, ili jednostavno izolacija nije dobra, zimi se javlja vlaga u stanu koja kasnije prerasta u plijesan i gljivice koje su vrlo štetne za ljudsko zdravlje. Vlaga u stanu može biti rezultat vašeg načina življenja, ali dosta često je i rezultat slabe toplinske izolacije u stanu. Ovakve gljivice i plijesni razvijaju se u za njih idealnim temperaturnim i svjetlosnim uvjetima te se iz toga najčešće razviju takozvane GPA alge koje mogu biti štetne ako se udiše zrak gdje se one razvijaju.

Brza rješenja za vlagu

1. Svakodnevno otvarajte prozore da zrak u vašem stanu procirkulira, to je prva i najlakša prevencija za vlagu u stanu, ukoliko to ne napravite - prozori će vam biti zamagljeni, zrak u stanu težak te je to prvi korak do nakupljanja vlage



2. Pri kuhanju obavezno obavezno upalite napu, ukoliko ju nemate - otvorite prozore da se para ne nakuplja u stanu, nego da izađe čim prije.

3. Ne sušite odjeću na radijatorima - ozbiljno shvatite ovaj savjet, jer vlaga koja isparava iz odjeće koja se suši na radijatorima je najbrži način da vam se stvori vlaga u stanu a zatim gljivice.



Što učiniti ako se vlaga već napravila?

Imate nekoliko opcija ukoliko vam se vlaga već napravila, ali ona su brzinska i ne rješavaju generalni problem nego su više prva pomoć. Ukoliko su vlaga i plijesan stalni problemi u vašem stanu, morate se obratiti stanodavcu da taj problem riješi čim prije i to ulaganjem u novu izolaciju u stanu. Evo nekoliko savjeta ukoliko vam se vlaga već napravila:

1. Ostružite plijesan sa zidova s krpom prethodno umočenom u varikinu i ostavite da se prozrači i dobro osuši

2. Montažna pjena je brzo rješenje za vanjsku izolaciju ali se ne preporuča kao jedini toplinski izolator


3. Kupite hidrometar - hidrometar je uređaj za mjerenje vlažnosti zraka u stanu i samim time vas upozorava na mogućnost razvitka GPA gljivica


Ovo su sve samo kratkoročni savjeti, dugoročno rješenje ovakvog problema jest cjelokupna promjena toplinske izolacije u stanu, ali to je ipak malo veći pothvat za nas studente.

Sretno u borbi s vlagom,
Vaši Studenti podstanari

Oznake: vlaga, plijesan, podstanarstvo

Kako uštedjeti na režijama?

ponedjeljak , 13.01.2014.

Prosječna stanarina za manji podstanarski stan u Zagrebu kreće se uglavnom između 200 i 300 eura. U većinu tih stanarina, nisu uključene režije pa se tu stvara prostor za veće troškove ili dodatnu uštedu, kako za koga. Živite li s cimerom, lakše ćete podnijeti troškove, no ako ste sami, režije mogu biti popriličan izdatak. U oba slučaja, da bi vaše režije bilo što manje donosimo savjete kako uštedjeti na struji, plinu i vodi.

ZAGRIJAVAJTE SAMO PROSTORIJE U KOJIMA BORAVITE
Da bi vaš račun za grijanje bio što manji, postavite termostat na maximalno 20 stupnjeva, a preko noći snizite temperaturu za pet stupnjeva. Ako ste u mogućnosti, grijaća tijela ne zaklanjajte namještajem i omogućite sunčevoj svjetlosti da prirodnim putem zagrijava prostorije. Kada niste u stanu, nema potrebe za grijanjem prostorija.


Radijatore na nulu kada niste u stanu



UREĐAJE KORISTITE NAKON 21h
Struja je vaš najveći prijatelj življenja odnosno neprijatelj računa. I tu ima mnogo prostora za uštedu. Krenimo od rasvjete, koristite što više sunčeve svjetlosti, isključite svu nepotrebnu rasvjetu u stanu i obične žarulje zamijenite štednima. Perilicu za rublje uključite nakon 21h kada se obračunava jeftinija struja, ,a za to vrijeme možete peglati jer također vrijedi isto pravilo. Češće mjenjajte vrećice usisavača jer što je vrećica punija, snaga usisavanja je manja, a samim tim i potrošnja je veća. Pećnicu isključite 10 minuta prije završetka pečenja jer je stvorena toplina u pećnici dovoljna za dovršenje pečenja hrane.


Isključite sve uređaje iz struje kad ih ne koristite, jer i kad ne rade koriste određenu količinu struje


KORISTITE TUŠ ZA KUPANJE
Najčešća pogreška koju svi radimo je da dok peremo zube, voda curi bez potrebe, stoga zatvorite slavinu. Za kupanje koristite tuš jer troši i 50% manje vode nego kupanjem u kadi. Posuđe najprije namočite i operite spužvicom i deterdžentom, a tek onda otvorite vodu i isperite.


U samo jednoj minuti, iscuri 6 litara vode

Nadamo se da ćete u svoj svakodnevni studentski i podstanarski život uvesti barem neke od ovih savjeta i da će vaši računi za režije već idućeg mjeseca biti manji. Osim što ćete uštedjeti, budete li se pridržavali ovih savjeta, doprinjet ćete i zaštiti okoliša.

Vaši studenti podstanari






Oznake: stanarina, ušteda, režije, struja, plin, voda

Budite omiljeni cimer

nedjelja , 12.01.2014.

Koliko god vam se neki ljudi čine dobrim prijateljima, nikoga ne poznajete dovoljno dobro dok ne krenete živjeti zajedno. Ponekad se dogodi da dugogodišnja prijateljstva puknu nakon što s nekim odlučite živjet. Upravo zbog toga je mnoge strah za cimere izabrati dugogodišnje prijatelje. No ni suživot s potpuno nepoznatim ljudima nije idealan. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako biti što bolji cimer te što manje nervirati ljude s kojima živite. Osigurajte da vaše ponašanje ne naruši prijateljske i cimerske odnose.



1. Dijeljenje troškova

U većini slučajeva financije postanu uzrok problema zbog kojih se raspadnu cimerski, ali i prijateljski odnosi. Da se ne bi našli u situaciji kada ćete prigovarati što ste vi jedan mjesec dali 10 kuna više od cimera, odmah na početku zajedničkog života dogovorite osnovna pravila. Na taj način možete čim dobijete džeparac otići u zajedničku kupovinu kako biste namirili sve potrebno za stan. Novac nije najbitniji, no može se pretvoriti u veliki problem, posebice ako jedan od cimera kasni sa stanarinom, prije svega ako ste u privatnom stanu. Zbog neplaćenih računa u konačnici biste oboje mogli imati velikih problema i sve se može pretvoriti u neugodno iskustvo.



2. Čišćenje i pospremanje

Higijena je jako čest uzrok svađa i neslaganja. Ako živite u stanu u kojemu svatko ima svoju sobu ne trebate se petljati je li čiji ormar složen. Dogovorite se da zajedničke prostorije zajedno i održavate. U ovom slučaju je najbolje da napravite raspored kad je tko zadužen za čišćenje ili koliko puta tjedno ćete imati generalku po stanu.



3. Poštujte tuđu privatnost

Kad ste s nekim prijatelji i međusobno dijelite sve tajne, to ne znači kako svatko od vas ne želi zadržati određenu dozu privatnosti. Upravo zbog toga često pucaju prijateljstva jer kad postanete cimeri druga strana želi biti upućena u svaki dio vašeg života. Koliko god vi bili bliski i voljeli jedni druge, ipak vam nije ugodno da vas netko stalno ispituje o svakom vašem koraku ili poruci koju primite na mobitel. Nije loša ideja zajednički napisati pravila i čak ih negdje objesiti kako biste se u svakom trenutku na njih mogli podsjetiti. Neka od pravila mogu uključivati: ne ulazi bez kucanja, ne uzimaj moje stvari bez pitanja, ne dovodi goste poslije 22 sata itd.

4. Poštujte tuđe vrijeme učenja

Koliko god da ste raspoloženi za tulume morate paziti da ništa ne dogovarate prije konzultacija s cimerima. Prije svakog druženja izvidite situaciju pa se onda bacite na planiranje i organiziranje. Ako vas dvoje živi u istom stanu, logično je kako nećete dovesti 10-ak ljudi, a da prije niste provjerili moraju li vaši cimeri učiti.
Ne očekujte da će cimeri udovoljavati svakom vašem hiru, bilo da se radi o prijateljima ili ljudima koje ste tek upoznali. Morate shvatiti kako ćete ponekad morati pokvariti sebi planove da bi udovoljili drugima pa onda možete očekivati da će vam vratiti istom mjerom. Kompromis je u takvim situacijama ključan, stoga se morate potruditi i vi i vaši cimeri kako se nitko ne bi osjećao zakinut.



Vaši studenti podstanari

Oznake: studenti, cimeri, dobri odnosi

Može li i vaš kućni ljubimac s vama u podstanare?

petak , 10.01.2014.

Imate ljubimca i obožavate ga. Od prvog trenutka smatrate ga ravnopravnim članom obitelji te ne možete zamisliti život bez njega. No nemate svoj stan, a stanodavci često nisu najveći ljubitelji životinja. Šta tada učiniti? Evo nekoliko savjeta kako da jednostavnije pronađete stan u kojem ćete uživati zajedno.




1. Budite iskreni
Neki stanodavci će vam na sam spomen ljubimca spustiti slušalicu, no nikako ne pokušavajte ,,prošvercati” ga jer držanje životinje u tajnosti može dovesti do ozbiljnih problema kao što je trenutni zahtjev za iseljenjem od strane stanodavca. Prije ili kasnije vaš stanodavac saznat će za tajnog cimera, što može izazvati osjećaj nepovjerenja. Može vas izbaciti iz stana iako bi vam dozvolio da živite sa njim. Stoga, odmah recite da imate ljubimca bilo da je on pas, mačka, papagaj, ribica ili kornjača.

2. Izbjegavajte gužvu
Mnogo je lakše uklopiti se u manju zajednicu dovodeći kućnog ljubimca u kuću sa dvorištem ili pak stan u zgradi koja nema mnogo katova. U mnogoljudnijem naselju imat ćete manje mjesta za izvođenje vašeg psa u šetnju te puno više susjeda kojima bi vaš ljubimac mogao smetati.




3. Budite strpljivi
Možete imati sreće i pronaći stan pri prvom pozivu, no takvi sretnici su rijetki.
U našem glavnom gradu, kao i u ostalim gradovima, broj stanova koji su ,,otvoreni” za ljubimce je mali. Selidba je stresna sama po sebi pa isključite bar nervozu zbog nedovoljno vremena. Razmišljate o selidbi bar dva mjeseca ranije, ispitujete tržište nekretnina, kontaktirajte agencije i vlasnike, ispitujte trenutnu situaciju i ne žurite.

4. Skupite preporuke
Zvučat će smiješno ali može vam pomoći to da prikupite preporuke za vašeg kućnog ljubimca. Zamolite prethodnog stanodavca i stare prijatelje da vam napišu preporuke gdje će biti precizno napisano kako vaš ljubimac nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je uznemiravao ostale stanare.
Također zamolite vašeg veterinara da stavi na papir neke od činjenica vezanih za vašeg ljubimca o tome kako je propisno cijepljen i redovito pregledan.




Pokušajte razumijeti stanodavce koji ne žele kućne ljubimce. Velika je mogućnost da su imali neugodno iskustvo sa neodgovornim vlasnicima ili da je stan okružen susjedima ,,osjetljivog” sluha, koji će praviti problem zbog ljubimca. Preuzmite inicijativu i pronađite ono što vam treba.

Vaši studenti podstanari



Oznake: kućni ljubimci, podstanarstvo, savijeti

Muke po prijavi

četvrtak , 09.01.2014.

Pronašli ste idealan stan, najam odgovara vašem budžetu, stanodavac je u redu, no nedostaje prijava. Problem je to koji se često javlja u podstanarskim odnosima. Razlozi zbog kojeg to iznajmljivači izbjegavaju je taj da prijavljivanjem podstanara, najam podliježe oporezivanju što za njih više nije isplativo pa zato odbijaju prijavljivanje ili povisuju cijenu najma.

NEMA PRIJAVE- NEMA POVLASTICA

Izostanak prijave može za vas značiti i birokratske probleme. Primjerice, studirate li u Zagrebu, a inače ste iz Splita, gotovo za svaku administrativnu potrebu, morat ćete potegnuti do Splita što ne bi morali da vas vaš stanodavac prijavi na adresi podstanarskog stana. Osim administrativnih prepreka, nećete moći sudjelovati u raznim natječajima za stipendije i sl. pa kad god je to moguće inzistirajte na prijavi.


Prijava-najčešći problem podstanara
(Izvor: novilist.hr)


PRIJAVA SAMO 124 KUNE, A KAZNE DO 5.000,00 KUNA


Kako bi uvjerili svog stanodavca da prijava stvarno nije velik problem, dovoljno je da mu predočite ovu računicu i upozorite na visoke kazne.





Primjerice, na najamninu od 1.000 kuna, oduzme se paušal od 300 kuna. Na preostalih 700 kuna, plaća se porez od 15 posto što je 105 kuna. Na taj iznos se dodaje prirez od 18 posto ako je stan u Zagrebu pa konačno porez iznosi 124 kune mjesečno

Ako pak ni tada najmodavac nije spreman na prijavu, za ilegalan najam stana predviđene su kazne do 5.000,00 kuna što bi ga eventualno moglo nagovoriti da vas ipak prijavi.


PRVO UGOVOR PA PRIJAVA
Naravno, ako najmodavac i pristane na prijavu vašeg boravišta što je njegova zakonska obveza, potrebno je prethodno potpisati ugovor o najmu gdje će se točno odrediti uvjeti i cijena pod kojom se stan iznajmljuje.


Budite ustrajni!

Vaši studenti podstanari




Oznake: prijava, stanodavac, najam, kazna, porez, najamnina boravište

Život s cimerima

srijeda , 08.01.2014.

Svi znamo za onu: " Hell is living with other people " , no sve ima svoje prednosti i nedostake. Život s cimerom ili cimericom za vrijeme studiranja može biti izvor nepotrebnog stresa a može biti i određena sigurnost zato što imamo osjećaj da ipak nismo u svemu sami. Neki studenti pak preferiraju za vrijeme studiranja živjeti sami što također donosi svoje prednosti i nedostatke. Donosimo vam neke savjete i pravila kako lakše izgraditi dobar odnos sa svojim cimerima.

1. Dijelite sve troškove

Jasno kao dan - podijelite sve troškove počevši od stanarine i režija. Vrlo korisno je voditi mjesečnu evidenciju o visini režija te vidjeti gdje se trošilo više a gdje manje. ( Naravno u zimskim mjesecima je logično da računi za grijanje budu skuplji ). Poanta je da se zna točno koliko se potrošilo te da se to proporcionalno podijeli s brojem ukućana, odonosno cimera u stanu. Ukoliko je vaš cimer ili cimerica u nekakvim dugovima i ne može platiti režije ili stanarinu taj mjesec, budite sigurni da takva osoba nije financijski pouzdana i ako vas pita da za pozajmicu, vodite strogu evidenciju o tome koliko vam duguje.



Još jedan koristan savjet oko dijeljenja troškova ukoliko vas ima više u stanu je - napraviti jednostavnu tablicu kojom se evidentira potrošnja kućanskih potrepština i namirnica koje zajednički trošite. Na taj način ste sigurni da svi zajednički sudjelujete u troškovima i to podjednako. Ukoliko niste fan takve varijante, zajedničke kupovine su također rješenje: jednom ili dvaput mjesečno ( ili ovisno o tome koliko brzo trošite namirnice ) napravite zajedničku kupovinu te troškove zajednički podijelite. Takva varijanta može biti riskantna jer su moguće svađe oko količinske potrošnje, odnosno neravnomjerne potrošnje namirnica po pojedincu




2. Držite se reda

Držite se svoga reda: oko pranja suđa, čišćenja i svega. Ako postoji neki dogovor oko pranja suđa ili čišćenja - držite ga se. Ne postoji li takav dogovorni red, onda budite odgovorni i ne ostavljajte za sobom nered. Suživot s drugim ljudima zahtjeva određene odgovornosti i prema tome takvo ponašanje. Ako u suprotnom vaš cimer ili cimerica ne poštuju svoj red - ne osvećujte se nego pustite da ih dočeka njihov vlastiti nered kojeg će na kraju ipak morati počistiti.

3. Poštujte ljude s kojima živite

Ne živite doma, i ne živite sa svojom obitelji gdje vas roditelji toleriraju jer ste njihova djeca. Stoga poštujte svoje cimere, kada vas zamole da stišate glazbu - stišajte, kada požele pozvati svoje prijatelje - ne bunite se jer ćete i vi to isto htjeti. Život s cimerima ne znači nužno da vam oni moraju biti najbolji prijatelji, ali jednostavno poštivanje svog ukućana kao ravnopravne jedinke u kućanstvu s kojim dijelite troškove je minimum ispod kojega ne biste smjeli ići.

Za kraj uvjerite se da život s cimerima nosi uštedu



Vaši Studenti podstanari

Na što pripaziti prilikom odabira podstanarskog stana?

ponedjeljak , 06.01.2014.

U potrazi za podstanarskim stanom mnogi će naići na zamke. Mnogi iznajmljivači spremni su "zamaskirati" brojne probleme i mane stana kojeg planiraju iznajmiti kako bi on na prvi pogled osvojio potencijalnog podstanara. Stan za kojeg ste zainteresirani može biti uredan, lijepo namješten, ali može kriti brojne nevolje s kojima ćete se kasnije teško nositi. Evo na što trebate obratiti pažnju:

1. raspitajte se o vlazi u stanu
2. provjerite instalacije
3. provjerite izolaciju
4. provjerite kvalitetu i stanje prozora i balkonskih vrata

NEPRIJATELJ INTERIJERA
Ovo su samo neke od stavki koje trebate provjeriti i razgledati prije nego što se odlučite za stan jer u protivnom vlaga vas može dočekati već nakon nekoliko mjeseci življenja, a posebice u zimskom razdoblju. To je problem s kojim se sigurno ne želite sresti.
Osim što "kvari" izgled vašeg podstanarskog stana, može postati problemom i za vaše zdravlje, a plijesan može uništiti i namještaj.



Plijesan u stanu- prizor kojeg ne želite vidjeti
(izvor: metro-portal.hr)
INSTALACIJE ŽIVOT ZNAČE
Instalacije su jedne od važnijih stavki prilikom odabira vašeg novog podstanarskog doma. Provjerite s vlasnikom njihovo stanje i kada su zadnji put pregledane jer vas neodržavane instalacije mogu koštati života.
Glasni susjedi također mogu biti problem, a ako ste vi osoba za "partijanje" također ne želite da vas drugi susjedi prijave stoga provjerite zvučnu izolaciju kako bi vaš život sa susjedima bio idiličan.


Buka neće biti dobrodošla u vrijeme ispitnih rokova
(izvor: appartmenttherapy.com)

U zimskim mjesecima sigurno se ne želite susresti s dotrajalim prozorima i balkonskim vratima koji mogu u vaš stan unijeti dodatnu hladnoću i povećati vam već ionako velik račun za grijanje pa obratite pažnju i na stanje stolarije.

Podstanarstvo krije i druge zamke, a najčešće greške mogu se izbjeći u samom početku obratite li pažnju barem na neke od ovih problema.

Vaši studenti podstanari



Oznake: stan, podstanarstvo, vlaga, instalacije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.