Život s cimerima

srijeda , 08.01.2014.

Svi znamo za onu: " Hell is living with other people " , no sve ima svoje prednosti i nedostake. Život s cimerom ili cimericom za vrijeme studiranja može biti izvor nepotrebnog stresa a može biti i određena sigurnost zato što imamo osjećaj da ipak nismo u svemu sami. Neki studenti pak preferiraju za vrijeme studiranja živjeti sami što također donosi svoje prednosti i nedostatke. Donosimo vam neke savjete i pravila kako lakše izgraditi dobar odnos sa svojim cimerima.

1. Dijelite sve troškove

Jasno kao dan - podijelite sve troškove počevši od stanarine i režija. Vrlo korisno je voditi mjesečnu evidenciju o visini režija te vidjeti gdje se trošilo više a gdje manje. ( Naravno u zimskim mjesecima je logično da računi za grijanje budu skuplji ). Poanta je da se zna točno koliko se potrošilo te da se to proporcionalno podijeli s brojem ukućana, odonosno cimera u stanu. Ukoliko je vaš cimer ili cimerica u nekakvim dugovima i ne može platiti režije ili stanarinu taj mjesec, budite sigurni da takva osoba nije financijski pouzdana i ako vas pita da za pozajmicu, vodite strogu evidenciju o tome koliko vam duguje.



Još jedan koristan savjet oko dijeljenja troškova ukoliko vas ima više u stanu je - napraviti jednostavnu tablicu kojom se evidentira potrošnja kućanskih potrepština i namirnica koje zajednički trošite. Na taj način ste sigurni da svi zajednički sudjelujete u troškovima i to podjednako. Ukoliko niste fan takve varijante, zajedničke kupovine su također rješenje: jednom ili dvaput mjesečno ( ili ovisno o tome koliko brzo trošite namirnice ) napravite zajedničku kupovinu te troškove zajednički podijelite. Takva varijanta može biti riskantna jer su moguće svađe oko količinske potrošnje, odnosno neravnomjerne potrošnje namirnica po pojedincu




2. Držite se reda

Držite se svoga reda: oko pranja suđa, čišćenja i svega. Ako postoji neki dogovor oko pranja suđa ili čišćenja - držite ga se. Ne postoji li takav dogovorni red, onda budite odgovorni i ne ostavljajte za sobom nered. Suživot s drugim ljudima zahtjeva određene odgovornosti i prema tome takvo ponašanje. Ako u suprotnom vaš cimer ili cimerica ne poštuju svoj red - ne osvećujte se nego pustite da ih dočeka njihov vlastiti nered kojeg će na kraju ipak morati počistiti.

3. Poštujte ljude s kojima živite

Ne živite doma, i ne živite sa svojom obitelji gdje vas roditelji toleriraju jer ste njihova djeca. Stoga poštujte svoje cimere, kada vas zamole da stišate glazbu - stišajte, kada požele pozvati svoje prijatelje - ne bunite se jer ćete i vi to isto htjeti. Život s cimerima ne znači nužno da vam oni moraju biti najbolji prijatelji, ali jednostavno poštivanje svog ukućana kao ravnopravne jedinke u kućanstvu s kojim dijelite troškove je minimum ispod kojega ne biste smjeli ići.

Za kraj uvjerite se da život s cimerima nosi uštedu



Vaši Studenti podstanari

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.