Muke po vlazi!

srijeda , 15.01.2014.

Zimi je jedan od većih problema Studenata podstanara - vlaga u stanu i njene negativne nuspojave. Donosimo par savjeta kako to izbjeći!


Uzroci vlazi
Ukoliko živite u stanu čija je gradnja starija od tridesetak godina, ili jednostavno izolacija nije dobra, zimi se javlja vlaga u stanu koja kasnije prerasta u plijesan i gljivice koje su vrlo štetne za ljudsko zdravlje. Vlaga u stanu može biti rezultat vašeg načina življenja, ali dosta često je i rezultat slabe toplinske izolacije u stanu. Ovakve gljivice i plijesni razvijaju se u za njih idealnim temperaturnim i svjetlosnim uvjetima te se iz toga najčešće razviju takozvane GPA alge koje mogu biti štetne ako se udiše zrak gdje se one razvijaju.

Brza rješenja za vlagu

1. Svakodnevno otvarajte prozore da zrak u vašem stanu procirkulira, to je prva i najlakša prevencija za vlagu u stanu, ukoliko to ne napravite - prozori će vam biti zamagljeni, zrak u stanu težak te je to prvi korak do nakupljanja vlage



2. Pri kuhanju obavezno obavezno upalite napu, ukoliko ju nemate - otvorite prozore da se para ne nakuplja u stanu, nego da izađe čim prije.

3. Ne sušite odjeću na radijatorima - ozbiljno shvatite ovaj savjet, jer vlaga koja isparava iz odjeće koja se suši na radijatorima je najbrži način da vam se stvori vlaga u stanu a zatim gljivice.



Što učiniti ako se vlaga već napravila?

Imate nekoliko opcija ukoliko vam se vlaga već napravila, ali ona su brzinska i ne rješavaju generalni problem nego su više prva pomoć. Ukoliko su vlaga i plijesan stalni problemi u vašem stanu, morate se obratiti stanodavcu da taj problem riješi čim prije i to ulaganjem u novu izolaciju u stanu. Evo nekoliko savjeta ukoliko vam se vlaga već napravila:

1. Ostružite plijesan sa zidova s krpom prethodno umočenom u varikinu i ostavite da se prozrači i dobro osuši

2. Montažna pjena je brzo rješenje za vanjsku izolaciju ali se ne preporuča kao jedini toplinski izolator


3. Kupite hidrometar - hidrometar je uređaj za mjerenje vlažnosti zraka u stanu i samim time vas upozorava na mogućnost razvitka GPA gljivica


Ovo su sve samo kratkoročni savjeti, dugoročno rješenje ovakvog problema jest cjelokupna promjena toplinske izolacije u stanu, ali to je ipak malo veći pothvat za nas studente.

Sretno u borbi s vlagom,
Vaši Studenti podstanari

Oznake: vlaga, plijesan, podstanarstvo

Može li i vaš kućni ljubimac s vama u podstanare?

petak , 10.01.2014.

Imate ljubimca i obožavate ga. Od prvog trenutka smatrate ga ravnopravnim članom obitelji te ne možete zamisliti život bez njega. No nemate svoj stan, a stanodavci često nisu najveći ljubitelji životinja. Šta tada učiniti? Evo nekoliko savjeta kako da jednostavnije pronađete stan u kojem ćete uživati zajedno.




1. Budite iskreni
Neki stanodavci će vam na sam spomen ljubimca spustiti slušalicu, no nikako ne pokušavajte ,,prošvercati” ga jer držanje životinje u tajnosti može dovesti do ozbiljnih problema kao što je trenutni zahtjev za iseljenjem od strane stanodavca. Prije ili kasnije vaš stanodavac saznat će za tajnog cimera, što može izazvati osjećaj nepovjerenja. Može vas izbaciti iz stana iako bi vam dozvolio da živite sa njim. Stoga, odmah recite da imate ljubimca bilo da je on pas, mačka, papagaj, ribica ili kornjača.

2. Izbjegavajte gužvu
Mnogo je lakše uklopiti se u manju zajednicu dovodeći kućnog ljubimca u kuću sa dvorištem ili pak stan u zgradi koja nema mnogo katova. U mnogoljudnijem naselju imat ćete manje mjesta za izvođenje vašeg psa u šetnju te puno više susjeda kojima bi vaš ljubimac mogao smetati.




3. Budite strpljivi
Možete imati sreće i pronaći stan pri prvom pozivu, no takvi sretnici su rijetki.
U našem glavnom gradu, kao i u ostalim gradovima, broj stanova koji su ,,otvoreni” za ljubimce je mali. Selidba je stresna sama po sebi pa isključite bar nervozu zbog nedovoljno vremena. Razmišljate o selidbi bar dva mjeseca ranije, ispitujete tržište nekretnina, kontaktirajte agencije i vlasnike, ispitujte trenutnu situaciju i ne žurite.

4. Skupite preporuke
Zvučat će smiješno ali može vam pomoći to da prikupite preporuke za vašeg kućnog ljubimca. Zamolite prethodnog stanodavca i stare prijatelje da vam napišu preporuke gdje će biti precizno napisano kako vaš ljubimac nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je uznemiravao ostale stanare.
Također zamolite vašeg veterinara da stavi na papir neke od činjenica vezanih za vašeg ljubimca o tome kako je propisno cijepljen i redovito pregledan.




Pokušajte razumijeti stanodavce koji ne žele kućne ljubimce. Velika je mogućnost da su imali neugodno iskustvo sa neodgovornim vlasnicima ili da je stan okružen susjedima ,,osjetljivog” sluha, koji će praviti problem zbog ljubimca. Preuzmite inicijativu i pronađite ono što vam treba.

Vaši studenti podstanari



Oznake: kućni ljubimci, podstanarstvo, savijeti

Na što pripaziti prilikom odabira podstanarskog stana?

ponedjeljak , 06.01.2014.

U potrazi za podstanarskim stanom mnogi će naići na zamke. Mnogi iznajmljivači spremni su "zamaskirati" brojne probleme i mane stana kojeg planiraju iznajmiti kako bi on na prvi pogled osvojio potencijalnog podstanara. Stan za kojeg ste zainteresirani može biti uredan, lijepo namješten, ali može kriti brojne nevolje s kojima ćete se kasnije teško nositi. Evo na što trebate obratiti pažnju:

1. raspitajte se o vlazi u stanu
2. provjerite instalacije
3. provjerite izolaciju
4. provjerite kvalitetu i stanje prozora i balkonskih vrata

NEPRIJATELJ INTERIJERA
Ovo su samo neke od stavki koje trebate provjeriti i razgledati prije nego što se odlučite za stan jer u protivnom vlaga vas može dočekati već nakon nekoliko mjeseci življenja, a posebice u zimskom razdoblju. To je problem s kojim se sigurno ne želite sresti.
Osim što "kvari" izgled vašeg podstanarskog stana, može postati problemom i za vaše zdravlje, a plijesan može uništiti i namještaj.



Plijesan u stanu- prizor kojeg ne želite vidjeti
(izvor: metro-portal.hr)
INSTALACIJE ŽIVOT ZNAČE
Instalacije su jedne od važnijih stavki prilikom odabira vašeg novog podstanarskog doma. Provjerite s vlasnikom njihovo stanje i kada su zadnji put pregledane jer vas neodržavane instalacije mogu koštati života.
Glasni susjedi također mogu biti problem, a ako ste vi osoba za "partijanje" također ne želite da vas drugi susjedi prijave stoga provjerite zvučnu izolaciju kako bi vaš život sa susjedima bio idiličan.


Buka neće biti dobrodošla u vrijeme ispitnih rokova
(izvor: appartmenttherapy.com)

U zimskim mjesecima sigurno se ne želite susresti s dotrajalim prozorima i balkonskim vratima koji mogu u vaš stan unijeti dodatnu hladnoću i povećati vam već ionako velik račun za grijanje pa obratite pažnju i na stanje stolarije.

Podstanarstvo krije i druge zamke, a najčešće greške mogu se izbjeći u samom početku obratite li pažnju barem na neke od ovih problema.

Vaši studenti podstanari



Oznake: stan, podstanarstvo, vlaga, instalacije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.