Muke po vlazi!

srijeda , 15.01.2014.

Zimi je jedan od većih problema Studenata podstanara - vlaga u stanu i njene negativne nuspojave. Donosimo par savjeta kako to izbjeći!


Uzroci vlazi
Ukoliko živite u stanu čija je gradnja starija od tridesetak godina, ili jednostavno izolacija nije dobra, zimi se javlja vlaga u stanu koja kasnije prerasta u plijesan i gljivice koje su vrlo štetne za ljudsko zdravlje. Vlaga u stanu može biti rezultat vašeg načina življenja, ali dosta često je i rezultat slabe toplinske izolacije u stanu. Ovakve gljivice i plijesni razvijaju se u za njih idealnim temperaturnim i svjetlosnim uvjetima te se iz toga najčešće razviju takozvane GPA alge koje mogu biti štetne ako se udiše zrak gdje se one razvijaju.

Brza rješenja za vlagu

1. Svakodnevno otvarajte prozore da zrak u vašem stanu procirkulira, to je prva i najlakša prevencija za vlagu u stanu, ukoliko to ne napravite - prozori će vam biti zamagljeni, zrak u stanu težak te je to prvi korak do nakupljanja vlage



2. Pri kuhanju obavezno obavezno upalite napu, ukoliko ju nemate - otvorite prozore da se para ne nakuplja u stanu, nego da izađe čim prije.

3. Ne sušite odjeću na radijatorima - ozbiljno shvatite ovaj savjet, jer vlaga koja isparava iz odjeće koja se suši na radijatorima je najbrži način da vam se stvori vlaga u stanu a zatim gljivice.



Što učiniti ako se vlaga već napravila?

Imate nekoliko opcija ukoliko vam se vlaga već napravila, ali ona su brzinska i ne rješavaju generalni problem nego su više prva pomoć. Ukoliko su vlaga i plijesan stalni problemi u vašem stanu, morate se obratiti stanodavcu da taj problem riješi čim prije i to ulaganjem u novu izolaciju u stanu. Evo nekoliko savjeta ukoliko vam se vlaga već napravila:

1. Ostružite plijesan sa zidova s krpom prethodno umočenom u varikinu i ostavite da se prozrači i dobro osuši

2. Montažna pjena je brzo rješenje za vanjsku izolaciju ali se ne preporuča kao jedini toplinski izolator


3. Kupite hidrometar - hidrometar je uređaj za mjerenje vlažnosti zraka u stanu i samim time vas upozorava na mogućnost razvitka GPA gljivica


Ovo su sve samo kratkoročni savjeti, dugoročno rješenje ovakvog problema jest cjelokupna promjena toplinske izolacije u stanu, ali to je ipak malo veći pothvat za nas studente.

Sretno u borbi s vlagom,
Vaši Studenti podstanari

Oznake: vlaga, plijesan, podstanarstvo

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.