Kako uštedjeti na režijama?

ponedjeljak , 13.01.2014.

Prosječna stanarina za manji podstanarski stan u Zagrebu kreće se uglavnom između 200 i 300 eura. U većinu tih stanarina, nisu uključene režije pa se tu stvara prostor za veće troškove ili dodatnu uštedu, kako za koga. Živite li s cimerom, lakše ćete podnijeti troškove, no ako ste sami, režije mogu biti popriličan izdatak. U oba slučaja, da bi vaše režije bilo što manje donosimo savjete kako uštedjeti na struji, plinu i vodi.

ZAGRIJAVAJTE SAMO PROSTORIJE U KOJIMA BORAVITE
Da bi vaš račun za grijanje bio što manji, postavite termostat na maximalno 20 stupnjeva, a preko noći snizite temperaturu za pet stupnjeva. Ako ste u mogućnosti, grijaća tijela ne zaklanjajte namještajem i omogućite sunčevoj svjetlosti da prirodnim putem zagrijava prostorije. Kada niste u stanu, nema potrebe za grijanjem prostorija.


Radijatore na nulu kada niste u stanu



UREĐAJE KORISTITE NAKON 21h
Struja je vaš najveći prijatelj življenja odnosno neprijatelj računa. I tu ima mnogo prostora za uštedu. Krenimo od rasvjete, koristite što više sunčeve svjetlosti, isključite svu nepotrebnu rasvjetu u stanu i obične žarulje zamijenite štednima. Perilicu za rublje uključite nakon 21h kada se obračunava jeftinija struja, ,a za to vrijeme možete peglati jer također vrijedi isto pravilo. Češće mjenjajte vrećice usisavača jer što je vrećica punija, snaga usisavanja je manja, a samim tim i potrošnja je veća. Pećnicu isključite 10 minuta prije završetka pečenja jer je stvorena toplina u pećnici dovoljna za dovršenje pečenja hrane.


Isključite sve uređaje iz struje kad ih ne koristite, jer i kad ne rade koriste određenu količinu struje


KORISTITE TUŠ ZA KUPANJE
Najčešća pogreška koju svi radimo je da dok peremo zube, voda curi bez potrebe, stoga zatvorite slavinu. Za kupanje koristite tuš jer troši i 50% manje vode nego kupanjem u kadi. Posuđe najprije namočite i operite spužvicom i deterdžentom, a tek onda otvorite vodu i isperite.


U samo jednoj minuti, iscuri 6 litara vode

Nadamo se da ćete u svoj svakodnevni studentski i podstanarski život uvesti barem neke od ovih savjeta i da će vaši računi za režije već idućeg mjeseca biti manji. Osim što ćete uštedjeti, budete li se pridržavali ovih savjeta, doprinjet ćete i zaštiti okoliša.

Vaši studenti podstanari






Oznake: stanarina, ušteda, režije, struja, plin, voda

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.