Muke po prijavi

četvrtak , 09.01.2014.

Pronašli ste idealan stan, najam odgovara vašem budžetu, stanodavac je u redu, no nedostaje prijava. Problem je to koji se često javlja u podstanarskim odnosima. Razlozi zbog kojeg to iznajmljivači izbjegavaju je taj da prijavljivanjem podstanara, najam podliježe oporezivanju što za njih više nije isplativo pa zato odbijaju prijavljivanje ili povisuju cijenu najma.

NEMA PRIJAVE- NEMA POVLASTICA

Izostanak prijave može za vas značiti i birokratske probleme. Primjerice, studirate li u Zagrebu, a inače ste iz Splita, gotovo za svaku administrativnu potrebu, morat ćete potegnuti do Splita što ne bi morali da vas vaš stanodavac prijavi na adresi podstanarskog stana. Osim administrativnih prepreka, nećete moći sudjelovati u raznim natječajima za stipendije i sl. pa kad god je to moguće inzistirajte na prijavi.


Prijava-najčešći problem podstanara
(Izvor: novilist.hr)


PRIJAVA SAMO 124 KUNE, A KAZNE DO 5.000,00 KUNA


Kako bi uvjerili svog stanodavca da prijava stvarno nije velik problem, dovoljno je da mu predočite ovu računicu i upozorite na visoke kazne.





Primjerice, na najamninu od 1.000 kuna, oduzme se paušal od 300 kuna. Na preostalih 700 kuna, plaća se porez od 15 posto što je 105 kuna. Na taj iznos se dodaje prirez od 18 posto ako je stan u Zagrebu pa konačno porez iznosi 124 kune mjesečno

Ako pak ni tada najmodavac nije spreman na prijavu, za ilegalan najam stana predviđene su kazne do 5.000,00 kuna što bi ga eventualno moglo nagovoriti da vas ipak prijavi.


PRVO UGOVOR PA PRIJAVA
Naravno, ako najmodavac i pristane na prijavu vašeg boravišta što je njegova zakonska obveza, potrebno je prethodno potpisati ugovor o najmu gdje će se točno odrediti uvjeti i cijena pod kojom se stan iznajmljuje.


Budite ustrajni!

Vaši studenti podstanari




Oznake: prijava, stanodavac, najam, kazna, porez, najamnina boravište

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.