Budite omiljeni cimer

nedjelja , 12.01.2014.

Koliko god vam se neki ljudi čine dobrim prijateljima, nikoga ne poznajete dovoljno dobro dok ne krenete živjeti zajedno. Ponekad se dogodi da dugogodišnja prijateljstva puknu nakon što s nekim odlučite živjet. Upravo zbog toga je mnoge strah za cimere izabrati dugogodišnje prijatelje. No ni suživot s potpuno nepoznatim ljudima nije idealan. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako biti što bolji cimer te što manje nervirati ljude s kojima živite. Osigurajte da vaše ponašanje ne naruši prijateljske i cimerske odnose.



1. Dijeljenje troškova

U većini slučajeva financije postanu uzrok problema zbog kojih se raspadnu cimerski, ali i prijateljski odnosi. Da se ne bi našli u situaciji kada ćete prigovarati što ste vi jedan mjesec dali 10 kuna više od cimera, odmah na početku zajedničkog života dogovorite osnovna pravila. Na taj način možete čim dobijete džeparac otići u zajedničku kupovinu kako biste namirili sve potrebno za stan. Novac nije najbitniji, no može se pretvoriti u veliki problem, posebice ako jedan od cimera kasni sa stanarinom, prije svega ako ste u privatnom stanu. Zbog neplaćenih računa u konačnici biste oboje mogli imati velikih problema i sve se može pretvoriti u neugodno iskustvo.



2. Čišćenje i pospremanje

Higijena je jako čest uzrok svađa i neslaganja. Ako živite u stanu u kojemu svatko ima svoju sobu ne trebate se petljati je li čiji ormar složen. Dogovorite se da zajedničke prostorije zajedno i održavate. U ovom slučaju je najbolje da napravite raspored kad je tko zadužen za čišćenje ili koliko puta tjedno ćete imati generalku po stanu.



3. Poštujte tuđu privatnost

Kad ste s nekim prijatelji i međusobno dijelite sve tajne, to ne znači kako svatko od vas ne želi zadržati određenu dozu privatnosti. Upravo zbog toga često pucaju prijateljstva jer kad postanete cimeri druga strana želi biti upućena u svaki dio vašeg života. Koliko god vi bili bliski i voljeli jedni druge, ipak vam nije ugodno da vas netko stalno ispituje o svakom vašem koraku ili poruci koju primite na mobitel. Nije loša ideja zajednički napisati pravila i čak ih negdje objesiti kako biste se u svakom trenutku na njih mogli podsjetiti. Neka od pravila mogu uključivati: ne ulazi bez kucanja, ne uzimaj moje stvari bez pitanja, ne dovodi goste poslije 22 sata itd.

4. Poštujte tuđe vrijeme učenja

Koliko god da ste raspoloženi za tulume morate paziti da ništa ne dogovarate prije konzultacija s cimerima. Prije svakog druženja izvidite situaciju pa se onda bacite na planiranje i organiziranje. Ako vas dvoje živi u istom stanu, logično je kako nećete dovesti 10-ak ljudi, a da prije niste provjerili moraju li vaši cimeri učiti.
Ne očekujte da će cimeri udovoljavati svakom vašem hiru, bilo da se radi o prijateljima ili ljudima koje ste tek upoznali. Morate shvatiti kako ćete ponekad morati pokvariti sebi planove da bi udovoljili drugima pa onda možete očekivati da će vam vratiti istom mjerom. Kompromis je u takvim situacijama ključan, stoga se morate potruditi i vi i vaši cimeri kako se nitko ne bi osjećao zakinut.



Vaši studenti podstanari

Oznake: studenti, cimeri, dobri odnosi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.