Sv. Eufemija

16 rujan 2022

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – koji dođe pun znatiželje i raznih očekivanja – otići će sve prije negoli ravnodušan, i to kao obožavatelj.

Namjeravate li posjetiti ovaj lijepi stari grad na zapadnoj obali Istre, dobro je znati da dolazite u mjesto koje ima muzej jedinstven u hrvatskoj, posvećen batani – ribarskoj brodici koja je simbol lokalne zajednice – a koji je svrstan među dvadeset najinventivnijih Europskih muzeja. Rovinj je prepun romantike – stoga nije čudno da smo njegovo predstavljanje započeli upravo ovom romantičnom barkom. Čak i najobičnija razglednica ovoga grada u Istri ne može biti loša i tako ‘jeftina’ poput većine sličnih na kioscima primorskih mjesta, jer i usputna snimka, primjerice večernje vizure gradske jezgre, i amatera pretvara u vrhunskog fotografa. Naprosto nije moguće loše snimiti taj grad, prepun boja i skladnih kompozicija, kao stvorenih da budu zahvalna kulisa jednoga značajnog umjetničkog djela.

Crkva svete Eufemije (poznata i kao Sveta Fuma) najpoznatiji je spomenik u Rovinju. Na mjestu današnje crkve tada je bila mala crkvica sv. Jurja, na čijem se mjestu u 10. stoljeću počinje graditi nova, veća crkva. Bila je to trobrodna crkva, koja je s vremenom zahtijevala sve više popravaka, pa se Rovinjani odlučuju na gradnju još veće crkve. Crkva je rekonstruirana između 1725. i 1736. godine, u baroknom venecijanskom stilu, po projektu venecijanskog arhitekta Giovannija Scalfarotta, čiji projekt nije u potpunosti zadovoljio građane pa ga je dopunio Giovanni Dozzi. Unutar crkve nalazi se sarkofag kršćanske mučenice Sv. Eufemije, koji je u grad dopremljen 800. godine. Sama crkva je duga 51 metar, a široka 30 metara, visina srednje lađe je 17 metara.

Pod nebeskom zaštitom sv. Eufemije.. njoj se utječemo..:)) pomozi svakoj duši da se približi a milost u vjeri, hod u nadi a ljubav u srcu i duši pohrani da mu iz dana u dan po tvojoj milosti, zdravlju i blagoslov udjeli i budemo cjeloviti i dobrotom odabrani za život cijeli. Snažni i borbeni duhom vođeni. *!*

Ima još puno detalja ali ne želim biti duga, već neka zaštitnica nas zagovara. Danas je dan grada Rovinja i blagdan zaštitnice sv. Eufemije
uz raznolika događanja i očuvanja tradicije.





Oznake: sv Eufemija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.