Linkovi


Free tracking counter



SPIGOVIH DVANAEST VELIČANSTVENIH


PRIČA O ONOM ANAGRAMU
VAPOR PARTY - GROOVE S OKUSOM SOLI
12 ČUDA OTOKA MURTERA
ŠEST NAJLJEPŠIH DALMATINSKIH PJESAMA

DALMATINSKI BLUES

DOBRA DUŠA JEZERSKA
KORIJENI

KREATIVNO LUDILO

PRVI DALMATINSKI PAJPER
OLTAR DEVETE UMJETNOSTI
KAD PETOGODIŠNJAK CRTA HENDRIXA

ONE SKROZ NEOZBILJNE ...

ZADNJA EPIZODA DUHA SA SJEKIROM

LJUBAVNE MINIJATURE

VIKI
KATJA




LINKOVI
TETA WIND
ONAJ KOJI GLEDA FILMOVE
HARPPLAYER


'SPIG' - ov TOP 15

AC/DC
IT'S A LONG WAY TO THE TOP ...


ISOLA DEL MORTE CREW
VAPOR PARTY


THE BEATLES
DON'T LET ME DOWN


STRETCH
WHY DID YOU DO IT


UNITED SOUL ASSOCIATION
STICKY BOOM BOOM


BONGOS IKWUE
SITTING ON THE BEACH


BARRY DE VORZON
THE WARRIORS THEME


JIMI HENDRIX
VOODO CHILD


CRUSADERS
STOMP AND BUCK DANCE


THE HIGHWAYMAN
THE DEVIL'S RIGHT HAND


VAN MORRISON
THESE ARE THE DAYS


BRUCE SPRINGSTEEN
GHOST OF TOM JOAD


U2
WHERE THE STREETS HAVE NO NAME


PLAYING FOR CHANGE
IMAGINE


JOHN LENNON
WORKIN' CLASS HERO



SPIG

ponedjeljak, 25.01.2016.

KAO DA JE DOŠLO DO LAGANOG ...

... nedostatka inspiracije.
Ne možeš vjerovat'.
Napokon sazreo?
Zamor materijala?
Dosadilo?
Popelo se na vr' k....?
Osupnut političkim beznađem?
Samo umoran kao pas?
Zanimljiv fenomen ...
Ali žar se nije izgubio. U nastavku uživajte u Nizozemkama koje pjevaju i sjede na uključenim vibratorima.
Zgodno, zar ne?
Jeba te, moram podhitno prestat' jer već osjećam kako nepresušno vrelo pizdarija momentalno navire. Poznavajući SPIG ovo bi se začas pretvorilo u standardno vrhunski post, a to mi nije bila namjera jer sam, kao, utučen ... ahahahahhaha ...(fade out)
Ohrabrujuće komentare slobodno ostavite u rubrici 'komentari'
Par primjera:
Dragi Maurice, čitajući tvoje postove uvijek me prođe neka milina, a jednom sam čak čitala SPIG i sasvim spontano stavila cice u ladicu i lagano otvarala i zatvarala ladicu.
ili
Nemoj prestat jer sam se prateći tvoje upute već četiri puta bacio kroz prozor
ili
......




... odgovor je ipak - umoran kao pas ... show must go on ...
Do slijedeće epizode - lijep pozdrav
Maurice




- 19:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.01.2016.

PANOV PUT

Pan je u grčkoj mitologiji bog pastira, stada, njiva, šuma, polja odnosno "paše i stoke", njihov zaštitnik i zaštitnik lovaca, stoga ga se naziva i zaštitnikom prirode. Osim toga ljubitelj je glazbe i najbolji plesač među bogovima. Pan je prema većini izvora sin nimfe Driope i boga Hermesa. Panov je pandan u rimskoj mitologiji Faun.
'Panov labirint' je čuveni film Guillerma del Tora o djevojčici Ofeliji koja tijekom 2. svjetskog rata skupa s majkom bježi u brda dok njen otac sudjeluje u borbama protiv lokalnog komunističkog pokreta otpora. Nedaleko svojeg prebivališta djevojčica uskoro otkriva labirint u kojem susreće glavom i bradom - Pana koji tvrdi da je ova nestala kćer kralja podzemlja ...
Pan je prezime dječaka koji nije htio odrasti pa se legendarni glumac koji ga je utjelovio, pritisnut oblacima depresije, ubio.

'Panov put' sam prvi put vidio prije dva dana dok sam pomagao kolegi da u kamion ukrca neku bačvu. Ispočetka sam mislio da je riječ o nekom posebnom voćarskom triku, ali ovaj se na to samo nasmijao. 'Ma, kakav voćarski trik. Ne budi smišan!', rekao je.
'Panov put' mi je uljepšao dan otprilike isto kao što bi Vama mogla večerašnja epizoda.



DAME I GOSPODO, DOBRODOŠLI U NOVU EPIZODU 'SPIG' - a!

Kao prvo još jednom se ispričavam u nemam pojma čije ime zbog toga što se prošla epizoda nije mogla komentirati.
Šteta, jer je skupila pozamašan broj pogleda i baš bih volio saznati što narod misli.

A sad počnimo ...

SIX PACK IN A PICK UP

U ona davna vremena svaka je poštena radnička kuća pila vino (primjećujete li da je autorov tok svijesti večeras toliko iskrzan da
je teško povjerovati da će ova epizoda na kraju postati smislena cjelina, a hoće.)
Očevi su pili cijelo, babe, didovi i matere bevandu, a djeca dva - tri prsta vina i do vrha vode. Ta su vina redovito bila ona 'Dalvinova' low budget ponuda. 'Stari Ribar', 'Veli Jože', 'Kaštelet' ... Svaki roker, metalac i panker koji drži do sebe sjetit će se legendarnih bambusa iz plastične boce. Pola neka vinska kemija od 8 kuna po litri pola neka bolesna sky cola. Rezultat je najčešće bio riganje u vodoravnom mlazu dužine metar i dvadeset. To se inače zove - odrastanje.
Znam da zvuči čudno, ali od piva se iz djetinjstva sjećam jedino slovenskog 'Union' - a.
Svaka se današnja pivovara hvali nekom višestoljetnom tradicijom, ali meni je u glavi ostao jedino 'Union'. Valjda zbog onog zmaja na logu i valjda zbog toga što se ne sjećam ni jedne druge.

Kao što rekoh, u doba socijalističkog mraka pilo se isključivo vino.
Sjećam se bezbrojnih situacija kad bi nas mulce iz zgrade, ako bi netko dolazio u goste, matere slale isključivo po bocu vina. Piva je na scenu stupila tek kad su Scorpionsi zapjevali 'Wind of changes'. Djeca su objeručke prihvatili gazirano, zašećereno smeće (obavezno pogledati video, zabavno je ) ...



... a radnička klasa pivu. Kalendari s golim ženama su i dalje bile zalijepljeni po kabinama kamiona samo što ispod nije bio logo vinske industrije već - pivske.
Six pack in a pick up.



Do dana današnjeg nisam shvatio ljude koji satima mogu lamentirati o razlikama između 'Pana', 'Karlovačke' i 'Ožujske' kao i o tvrdnjama kako je do neke godine jedna bila bolja pa se pokvarila ... bla ... bla ... bla ... dosadno. Priče zanimljive kao prepričavanje mladenačkih pijanstava.
Inače, strastveni ljubitelji piva još se nazivaju i - cerevisafili ... scary.
'Mama, bjež'mo idu cerevisafili i to u cik cak ..... ahahahahaha ...'
Što tek reći o cerevisafilovoj dosljednosti da ne bi pio pivu koju domaćin nudi zato što nema one druge.
Piva mi je uvijek bila interesantna i zbog toga što na neki način ubija ženstvenost.
To je ona čuvena scena kad djevojka u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj bocu 'Favorita'.
Ista stvar bila bi i s 'Heinikenom', da se razumijemo. Nadam se da neka draga čitateljica ovo neće uzeti previše k srcu jer vjerojatno postoje muškarci koje voljenoj djevojci vole utisnuti vlažni cjelov iako se ovoj iz usta ćuti podrig od pive i pola kutije mekog 'Benstona'.
Meni to nije bogznašta.

JA BI PIVA, NE BI STAJA ...

Prije konačnog uspona Panovim putem predlažem mali tečaj zitologije (nauke o pivu).
Fora je.

1. Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju plaću od 10 eura, pola paketa duhana za motanje i 5 piva od strane organizacije koju financira vlada.

2. Najjače pivo na svijetu je „Brewmeister´s Snake Venom" (u prevodu Pivarov zmijski otrov). Dok sva standardna piva imaju oko 5% alkohola, zmijski otrov ima 67,5%.

3. Drevni Egipćani su pod utjecajem alkohola izgradili piramide. Gospodin Patrick McGovern, arheolog iz Pennsylvanie tvrdi da su radnici u Gizi na dan dobijali oko četiri litre piva. Zato su sve one Danikenove teorije o misterijama piramida smiješne.

4. Osim što jača kosti piva sprečava stvaranje kamenaca u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procjenjuje da ukoliko dnevno konzumirate bocu pive svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40% (jetra će Vam izgledati kao potrošeni filter za napu, ali su zato bubrezi kao u bebe)

5. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. 150 litara po glavi stanovnika godišnje. Prava cerevisafilska nacija.

6. Prema istraživanju Londonske poslovne škole, političke razlike utiču na preferencije amerikanaca koje će pivo piti. Konzervativci piju domaća piva, a liberali uvozna.

7. Najskuplja piva na svijetu je belgijski "Vielle Bon Secours“. Jedna boca košta oko 850 eura.

8. Stari Vikinzi su vjerovali da u njihovom raju zvanom Valhalla postoji koza čija vimena nikada ne presuše sa pivom. Kaltenberg koza.

9. Danas postoji oko 400 vrsta piva. Belgija je zemlja sa najvećim brojem pojedinih brendova piva.



10. Drevni Babilonci su toliko ozbiljno shvaćali pravljenje piva da su svakog ko napravi lošu turu piva, za kaznu, u njoj udavili.

11. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše. Dakle, cerevisafili strepe od cenosilikofobije. Zaista užasavajuće.

12. U bilo koje doba 0,7% svjetske populacije je pijano (Mladen Grdović, npr.) Što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 milijuna ljudi. Piva je očigledno veoma značajan faktor u ovoj situaciji.

13. Pivo i marihuana imaju dosta toga zajedničkog. Hmelj pripada istoj obitelji biljaka cvjetnica kojoj pripada i marihuana.

14. Najstarija pak reklama za pivo stara je oko 6000 godina, a zanimljivo da ima velike sličnosti s današnjim osobito onima u Bavarskoj. Naime reklama prikazuje ženu bujnih grudi, koja drži dva pehara i tvrdi: 'Pijte Ebla pivo - pivo sa srcem lava'.



15. U vrijeme starih Inka, djevojčice od osam do deset godina žvakale su kukuruz i pljuvale ga u velike kotlove pune tople vode, od čega bi u par tjedana nastalo pivo.

16. U 19. stoljeću neke dojilje su pile sedam krigli piva dnevno, jer se vjerovalo kako je to dobro za mlijeko. (tako je vjerojatno nastao čuveni izraz - pijan kao majka)

17. Piva je u Dalmaciji prezent glagola pjevati u trećem licu jednine



PANOV PUT

Dakle, kao što ste mogli vidjeti na slikama su iz nekog čudnog razloga na granama zataknute boce. I to boce 'Pana'.
Na prvom stablu, drugom, trećem, četvrtom ...
Na prvu sam stvarno mislio da je u pitanju neka vrtlarska fora tipa čuvanje pupova ili nešto slično.
Onda mi je kolega sve objasnio. Dva naša penzionera svako malo idu po drva i sa sobom obavezno uzmu par piva. Dok polako skupljaju drva, piju, pa malo skupljaju drva, pa malo nazdrave, pa malo drva odnesu, pa malo nazdrave, a kad popiju žao im je što nema više. Što s bocama? Uzeti ih i tražiti povratnu naknadu? Baciti ih u prirodu? Zakopati ih? Ništa od toga.
Ima li boljeg i sigurnijeg načina o zaticanju boca na usputne grane na tih stotinjak metara staze?

Zadnje stablo Panovog puta je nešto stvarno posebno. Ima i neka boca žestokog.
Ovo je jedan od razloga zašto volim živjeti pod ovim komadićem neba.
Čisti nadrealizam.
Alan Ford uživo.





Kad sam ovo vidio nedostajala je još samo Panova flauta



Pozdrav
Maurice


- 21:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.01.2016.

No comment!!!

Donji se post izgleda ne može komentirati.
Šteta, jer mi je baš srcu drag.
Nemam pojma zašto, čačkao sam, čačkao, ali onaj prošli ste mi ionako prekomentirali pa sam miran do proljeća.
Ma samo da ne ispadne da sam zaglumio neku facu pa da sam zabranio vox populi.
Nema šanse!
Ahahahahah ... kako je lud ovaj 'SPIG' ....

- 13:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ŠEST NAJLJEPŠIH DALMATINSKIH PJESAMA

Šest pjesama za šesti rođendan.
Prilično nezahvalan zadatak.
Niska dalmatinskog glazbenog biserja je ipak malko poduža, ali smatram da je zadatak uspješno obavljen. Nek' se miris borovine, soli, bevande, gradelade, cvrčkovine i čeških ulja za sunčanje razmili međumrežjem.
Što je cvrčkovina nemam pojma, ali skroz dobro zvuči.
Viva Dalmatia!

DAME I GOSPODO, DOBRODOŠLI U NOVU EPIZODU 'SPIG' - a.

Pretpostavljam da će epizoda biti vrlo, vrlo nadahnuta tako da ako se uspišem kao i obično mogli bi tamo negdje iza treće pjesme napraviti malu pauzu.
Kako smo već navikli.

Inače, stvaranje bilo kakvih glazbenih 'best of' lista je jedno od najglupljih područja ljudske djelatnosti uopće.

Najdraži primjer mi je kad je krajem prošlog stoljeća u izboru jednog hm ... glazbenog magazina kao najbolja pjesma svih vremena izabrana 'Everything I do I do it for you' (1991.) g. Bryan Adamsa. Proljev. Nešto kao kad u emisiji 'Želje i pozdravi' netko naruči 'Hotel California'
Kladim se kad se gorespomenuti glazbeni urednik zaželi dobre rokije stavi 'Scorpionse', a g. Adamsa može samo biti sram gdje je bio 1991.

Znam da nema veze sa današnjom temom, ali jednostavno moram spomenuti CD pirata iz Poljske koji je daleke 1995. napravio jedan od najgenijalnijih poteza u povijesti glazbene industrije uopće. Ovo je na SPIG - u već jednom negdje spomenuto, ali stvarno vrijedi ponoviti.
Dakle, te mi je godine u ruke dopao dupli (piratski) CD 'made in Poland' na kojem se nalazila kompilacija 'The best of Moody blues'. Zamislite koliki kralj moraš biti da među 40 - ak pjesama (za koje svakog normalnog čovjeka zaboli kita) ne uvrstiš 'Nights in white satin'.
The best of Moody blues' bez 'Nights in white satin'
My man.

'SPIG' - ova TOP LISTA 6 NAJLJEPŠIH DALMATINSKIH PJESAMA SVIH VREMENA

Pjesme nisu izabirane po nekom specijalnom redoslijedu (osim prve).
Znam da ovaj naslov zvuči pretenciozno, ali nitko Vas ne sili da čitate.
Netko će reći da su 'sabrana opća mjesta dalmatinske pjesmarice' kako bi to rekao Zlatko Gall, a u mom slučaju to je nezaobilazni dio 'emocionalne prtljage' (kako je to za Oliverove pjesme lijepo sročio pokojni Dražen Vrdoljak) koju nosim svud sa sobom.
I slušam ih tolike godine i još mi nisu dosadile. Ni neće.

VI

Sastaviti ovakvu listu bez naslova Olivera Dragojevića može biti znak nekog ozbiljnog psihičkog poremećaja.
Zato, da bih otklonio sumnju, u startu počinjemo sa vječitim velolučkim mladićem i čovjekom za kojeg je netko svojevremeno rekao da kad bi uz pratnju klavira čitao restoranski jelovnik da bi to i dalje zvučalo vrhunski.
Inače, oni koji se razumiju u glazbu kao najbolju Oliverovu pjesmu uvijek biraju 'Molitvu za Magdalenu'. Rozgina publika preferira 'Žuto lišće ljubavi.' Ja se u glazbu, nažalost, dovoljno ne razumijem samo znam da je volim.
Pjesma s kojom otvaramo današnju listu za razliku od pjesama 'Da te mogu pismom zvati', 'Konoba', 'Večeras je naša fešta', 'Dalmatinac sam', ili 'Sićaš li se di je Lungo mare' nije toliko učestala u pijanom repertoaru društava bez sluha kojima u vrućim ljetnim noćima pod prozorom neke babe koja Poljacima nije htjela spustiti cijenu od 55 eura pa se sad trese da ujutro ne odu ća, nije mrsko zarevati neki od gornjih naslova.
Malo je složenija.
Zato je i sasvim zasluženo na listi.
Lijepa, fantastičnog teksta koji se fino zalijepio za melodiju.

Oni koji se razumiju u glazbu te su joj ljetne večeri prije 40 (?) godina dodijelili solidno - osmo mjesto. Puno godina kasnije proglašena je za najljepšu pjesmu sa 'Splita' uopće. Ako mene pitaš možda zato jer i je.
Glavni lik ove pjesme danas najvjerojatnije nije među živima jer u prosjeku dožive 30 godina. Zato predlažem da poslušamo pjesmu u čast njegovog bjelosvjetskog rođaka koji doživi duplo više. Atmosferom je slična.
Odjećom također.
Nadam se da nitko neće zamjeriti jer SPIG ipak slavi smijeh, ljubav i život.
Ala zadnje rečenice ... mogao bih pisat' političke govore.
Ili kolumne u publikacijama za liječene narkomane.



V

Pjesmu pod rednim brojem pet uvijek ću pamtiti iz čisto emotivnih razloga.
Prije nekih desetak godina donijela nam je finu dnevnicu. Da bi stvar bila još luđa bili smo taman na odlasku, ali ljubazni domaćin (inače jedan od onih povratnika koji se nakon 40 - ak godina u prekooceanskoj pečalbi čude da u Hrvatskoj ima asfalta, plastike, stakla, kanalizacije, vode i struje ... i interneta čak) te je večeri bio malo pod gasom (čitaj: do auta ga malo kasnije odnijela dvojica) i nije mogao odoljeti da mu umilni akordi rane dušu i srce ogrubjelu od udaraca u tuđem svitu.

Jedan je tuzemni čitatelj SPIG - a prije dvije godine bio na splitskom koncertu Miše Kovača. Mišo bi između svake pjesme održao dugačke govore u kojima ga većina ne bi razumjela ni jednu jedinu riječ, ali onda bi se u toj hrpi brundanja razaznalo - 'Torcida' i dvorana bi se trenutno užgala. Taj bi rusvaj bendu bio znak da započnu iduću pjesmu.
Ova lista bez Miše Kovača?
Nemojte me zajebavat'!



IV

Iduća skladba spada u sam vrh domaće produkcije uopće ... može, može ... Vidio sam par ljudi da je sviraju onako, ništa specijalno, 'plažerski', a onda slučajno naletio na link u nastavku.
Pa, brate mili, tu je odsvirano više akorda nego na cijeloj estradi u zadnjih 25 godina. Sting bi za ovo ubio. Kakav Fragile.
Čovjek ne mora svirati gitaru da bi uočio koliko li je ovo fantastično.
Magic ... pure magic ... I to u svjetskim okvirima.
Ispod moga prajca ...



III

Tu sam u uvodu najavio pauzu, ali mislim da nije potrebno.
Fino nam ide, brzo, zanimljivo, tečno, odličan ritam izmjena riječi, duhovite crtice, pregledno, lako se čita, gdjekad naleti i kakva vrckava poskočica ... (Ide livadom Bebek, vidi malog poskoka i zapjeva:'' Hop cup, poskočiću, drugu curu poljubiću .... (humor))
Slijedi my favourite song. Obožavam vrbovati lijepe cure koje lijepo pjevaju da mi lijepo otpjevaju upravo nju.
Ako kojim slučajem neke od njih čitaju, (a čitaju) ja ih lijepo pozdravljam.
Rijetko savršena dalmatinska pjesma novijeg datuma.
Inače, spadam u red ljudi koje nije sram priznati da 'Love actually' i 'Jerry Maguire' pogledaju bar jednom godišnje.



II

Prva pjesma znam koja će biti (i to bez šanse da je ikad itko skine sa trona), ali druga mi je zadala problem.
Nedavno sam (najvjerojatnije) jedini u Hrvatskoj na rasprodaji kupio biografiju dotične gospođe. Bilo je to više nego ugodno popodne.
Ova pjesma me svojevremeno toliko takla da sam ovom gospodinu koji je prije dvije godine bio na Mišinom koncertu pa bi Mišo pričao nešto nerazumljivo, a kad bi se razaznalo 'Torcida' dvorana bi sa užgala, pa bi bend počeo sa svirkom, neobično zahvalan što mi ju je otkrio.

99% naših ljubavnih pjesama funkcionira po principu - sad sam sam, alkohol, nikad više, puklo srce, tebe drugi ljubi, jadan ja, vino toči, pjesma dira dušu, svoju bijelu sisu drugom među usne stavljaš, teško je , budan do zore, suze u očima ili kako je moj prijatelj D. jučer opjevao raspad veze dvoje imućnih Hrvata

'' ... ako se dušo moramo rastati, pravi je tren da se počnemo vrijeđati
okiniću glavu tvojemu paunu, a ti se poseri u moju saunu ...''


A sad se uozbiljimo.
'Kad se jednom vratiš ti' me neodoljivo me od prvog trena podsjećala na gđu Gloriu Gaynor.
Kakvo plakanje, kakvo ridanje ... mr'š smeće jedno.
Ubij se, govno!
Preživjet ću i bez tebe!
Možda ti dođem na sprovod!
Kakva pjesma! Kakva interpretacija!
(prije stavljanja linka, poslušao je pola minute i naježio se po n - ti put)

Youtube komentari govore sve:

'' ... Postoji li itko (osim NJE) s ovakvom energijom, emocijama, vrhunskom interpretacijom i istinitošću ...''
ILI
'' ... Amazing. Absolutely paralyzing. This girl (?) does more for Croatia than millions thrown out for advertisment ...''




.............................................................................................................................

I

Trenutak koji se ne zaboravlja.


............................

- 00:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 06.01.2016.

ŠEST SVJEĆICA NA 'SPIG' - ovoj TORTI

06. siječnja

1412 - rođena Ivana Orleanska
1759 - George Washington oženio Marthu Dandridge.
1839 - Irsku pogodila najžešća oluja u zadnjih 300 godina
1868 - rođen Vittorio Monti, talijanski skladatelj, dirigent i violinist
1912 - New Mexico postao 47. U.S. država
1930 - prvi diesel motor u povijesti (Indianapolis, Indiana, to New York City).
1937 - rođen Paolo Conte, talijanski pjevač i skladatelj
1938 - rođen Adriano Celentano, talijanski pjevač, glumac i redatelj
1931 - Thomas Edison prijavio svoj zadnji patent
1939 - Al Capone pušten ranije iz zatvora
1940 - njemačka masovna egzekucija Poljaka u gradu Poznań, Warthegau.
1946 - rođen Syd Barret
1947 - Pan American Airlines postaje prva komercijalna linija određena za letove oko svijeta
1953 - rođen Malcolm Young, ritam gitarist AC/DC
1955 - rođen Rowan Atkinson
1993 - umro Dizzy Gillespie, američki glazbenik
1993 - umro Rudolf Nurejev, ruski baletni plesač
2001 - Al Gore proglasio George W. Busha pobjednikom predsjedničkih izbora 2000.

VAN KONKURENCIJE

2010.
Na Blogu.hr krenuo opskurni blog 'Seks, politika i gospodarstvo' poznatiji kao SPIG. Svojim literarnim i audiovizualnim djelovanjem utisnuo neizbrisivu brazdu na polju ovdašnje pisane riječi. To može potvrditi svih 6 manijaka koji ga prate od početka.
6 godina za 6 manijaka.

Ignorantno ponašanje spram ovog pupoljka od bloga najbolje potvrđuje njegovu drukčijost. Čudno je to štivo.
Jako, jako čudno.

Ignoriran, pametan, poučan, blesav, elokventan, uvijek drukčiji, citiran u magistarskim radovima (da,da), pretvoren u dio školskog programa (isto da, da), često morbidan, urnebesan, egocentričan ... jednostavno - SPIG.
Do ovog trenutka posve nesvjestan da dijeli rođendan sa Syd Barretom, Rowan Atkinsonom i Malcolm Youngom i godinom smrti Dizzy Gillespia.
Nije bilo namjerno, ali to ne može biti slučajno.

Skroman po prirodi i ne voli se isticati.
Zbog hiperprodukcije 'poznatih' obožavam poslovicu 'kod nas je puno teže ostati anoniman nego postati poznat'

RIJEČ AUTORA



U vrijeme kad sam počeo voditi blog - s vremena na vrijeme, kao što rekoh, neki bi se moj post pojavio na naslovnici. Lijep je to osjećaj. U jedan dan te tako pročita par stotina (a nekad i par tisuća) ljudi.
Sad me je sram kad se sjetim da sam prve dvije godine mislio da bi to što ja šta sad tu kao nešto pišem, a da to što sad kao neki to nešto čitaju moglo polučiti neki opipljiv uspjeh. Pa sam ja kao slao neke linkove i postove ... buaaaahaha ... luzer.

Ali zašto?
Pa i 'The Beatles' su vježbali u nekom hamburškom podrumu kad ih je, kako kaže urbana legenda, čuo Ivo Robić i preporučio dalje. Doduše, ovo za Ivu Robića baš i ne vjerujem, ali zato vjerujem da postoji još poneko tko se potajno nada da će zahvaljujući svom piskaranju jednog dana moći platiti režije.
Hoće kurac!
Specijalno u zemlji u kojoj sudbinu kroje ljudi koji su od knjiga u životu pročitali jedino 'Vlak u snijegu'.
Ako i to.
Imaš talent?
Jebeš talent!
Učlani se ti u stranku pa ćemo tek onda razgovarati.
Ne trebaš mi pismen. Trebaš mi lojalan.
Amen.
-----------------------------
Osobu na koji se idući odlomak odnosi neobično cijenim i jednom sam joj prilikom priznao koliko mi je draga i koliko sam joj zahvalan. Mogu slobodno reći da mi je otvorila oči. Šok koji se ne zaboravlja.
Inače, tu osobu nisam uspio osobno upoznati, ali hoću i to jedva čekam.
Dakle, kako smo prijatelji na fejzbuku fascinirala me prvenstveno popularnost.
Rijetko se sretnu takav literarni dar, takva pozitiva i čovjekoljublje. Da je nema trebalo bi je izmisliti. Stvarno.
Ljudima toga fali i zato to fanatično sljedbeništvo nije nikakvo čudo.
Apsolutno zasluženo.

S guštom sam pratio tekstove sa svih mogućih i nemogućih portala kao i fotografije s putovanja, gostovanja, književnih promocija ... Kao pravi idealist (čitaj - tukac koji još uvijek nije bio svjestan gdje živi) cijelo vrijeme mislio sam da taj literarni 'american dream' mora posjedovati i onu drugu stranu.
Konkretnu, opipljivu!
Nisam u to sumnjao niti jednog trenutka. Čovjek s tolikim talentom jednostavno mora biti nagrađen!
Sve sam ja to tako lijepo mislio do trenutka kad je ta osoba na svom fejzbuk profilu stavila objavu da su joj - isključili struju!
Alo?
Ono kad stisneš prekidač pa misliš prvo da je izgorjela žarulja, a onda vidiš da ti brojilo ne vrti, a kod susjeda ima struje.
E to.
Kako, pizda li mu materina?

Odmah sam se sjetio Alan Forda i epizode 'Šuplji zub' kad je inkasator došao rezati žice neplatišama. Ono kad mu je Alan priznao da su mu žice prerezali prošli mjesec pa mu je ovaj škarama na pola prerezao voštanicu.

To bi otprilike bilo to.
-------------------------------

SPIG je za me psihoterapija.
Razmjena pozitivne energije.
Improvizacija.
Hendrixov solo.
Ponekad mi zbog napisanog zna biti čak malo i neugodno, ali šta sad, ne da mi se brisat i prepravljat.

--------------------------------

Nadam se da će SPIG doživotno ispunjavati svoju svetu misiju.
I za se i za sve svoje pacijente.
Svih šest.
E, pa sretan mu rođendan!!!

pozdrav
MAURICE

P. S. Dan prije 'SPIG' - ova rođendana točnije 05. 01. 1969. CCR su snimili svoj drugi album Bayou country.
Ovo u nastavku ... a šta'š pričat ...







- 00:08 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Travanj 2019 (1)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (1)
Ožujak 2017 (1)
Siječanj 2017 (3)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Travanj 2016 (3)
Ožujak 2016 (2)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (6)
Prosinac 2015 (5)
Studeni 2015 (5)
Listopad 2015 (4)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (6)
Srpanj 2015 (5)
Lipanj 2015 (5)
Svibanj 2015 (6)
Travanj 2015 (5)
Ožujak 2015 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv