Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spigorovski

Marketing

PANOV PUT

Pan je u grčkoj mitologiji bog pastira, stada, njiva, šuma, polja odnosno "paše i stoke", njihov zaštitnik i zaštitnik lovaca, stoga ga se naziva i zaštitnikom prirode. Osim toga ljubitelj je glazbe i najbolji plesač među bogovima. Pan je prema većini izvora sin nimfe Driope i boga Hermesa. Panov je pandan u rimskoj mitologiji Faun.
'Panov labirint' je čuveni film Guillerma del Tora o djevojčici Ofeliji koja tijekom 2. svjetskog rata skupa s majkom bježi u brda dok njen otac sudjeluje u borbama protiv lokalnog komunističkog pokreta otpora. Nedaleko svojeg prebivališta djevojčica uskoro otkriva labirint u kojem susreće glavom i bradom - Pana koji tvrdi da je ova nestala kćer kralja podzemlja ...
Pan je prezime dječaka koji nije htio odrasti pa se legendarni glumac koji ga je utjelovio, pritisnut oblacima depresije, ubio.

'Panov put' sam prvi put vidio prije dva dana dok sam pomagao kolegi da u kamion ukrca neku bačvu. Ispočetka sam mislio da je riječ o nekom posebnom voćarskom triku, ali ovaj se na to samo nasmijao. 'Ma, kakav voćarski trik. Ne budi smišan!', rekao je.
'Panov put' mi je uljepšao dan otprilike isto kao što bi Vama mogla večerašnja epizoda.



DAME I GOSPODO, DOBRODOŠLI U NOVU EPIZODU 'SPIG' - a!

Kao prvo još jednom se ispričavam u nemam pojma čije ime zbog toga što se prošla epizoda nije mogla komentirati.
Šteta, jer je skupila pozamašan broj pogleda i baš bih volio saznati što narod misli.

A sad počnimo ...

SIX PACK IN A PICK UP

U ona davna vremena svaka je poštena radnička kuća pila vino (primjećujete li da je autorov tok svijesti večeras toliko iskrzan da
je teško povjerovati da će ova epizoda na kraju postati smislena cjelina, a hoće.)
Očevi su pili cijelo, babe, didovi i matere bevandu, a djeca dva - tri prsta vina i do vrha vode. Ta su vina redovito bila ona 'Dalvinova' low budget ponuda. 'Stari Ribar', 'Veli Jože', 'Kaštelet' ... Svaki roker, metalac i panker koji drži do sebe sjetit će se legendarnih bambusa iz plastične boce. Pola neka vinska kemija od 8 kuna po litri pola neka bolesna sky cola. Rezultat je najčešće bio riganje u vodoravnom mlazu dužine metar i dvadeset. To se inače zove - odrastanje.
Znam da zvuči čudno, ali od piva se iz djetinjstva sjećam jedino slovenskog 'Union' - a.
Svaka se današnja pivovara hvali nekom višestoljetnom tradicijom, ali meni je u glavi ostao jedino 'Union'. Valjda zbog onog zmaja na logu i valjda zbog toga što se ne sjećam ni jedne druge.

Kao što rekoh, u doba socijalističkog mraka pilo se isključivo vino.
Sjećam se bezbrojnih situacija kad bi nas mulce iz zgrade, ako bi netko dolazio u goste, matere slale isključivo po bocu vina. Piva je na scenu stupila tek kad su Scorpionsi zapjevali 'Wind of changes'. Djeca su objeručke prihvatili gazirano, zašećereno smeće (obavezno pogledati video, zabavno je ) ...



... a radnička klasa pivu. Kalendari s golim ženama su i dalje bile zalijepljeni po kabinama kamiona samo što ispod nije bio logo vinske industrije već - pivske.
Six pack in a pick up.



Do dana današnjeg nisam shvatio ljude koji satima mogu lamentirati o razlikama između 'Pana', 'Karlovačke' i 'Ožujske' kao i o tvrdnjama kako je do neke godine jedna bila bolja pa se pokvarila ... bla ... bla ... bla ... dosadno. Priče zanimljive kao prepričavanje mladenačkih pijanstava.
Inače, strastveni ljubitelji piva još se nazivaju i - cerevisafili ... scary.
'Mama, bjež'mo idu cerevisafili i to u cik cak ..... ahahahahaha ...'
Što tek reći o cerevisafilovoj dosljednosti da ne bi pio pivu koju domaćin nudi zato što nema one druge.
Piva mi je uvijek bila interesantna i zbog toga što na neki način ubija ženstvenost.
To je ona čuvena scena kad djevojka u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj bocu 'Favorita'.
Ista stvar bila bi i s 'Heinikenom', da se razumijemo. Nadam se da neka draga čitateljica ovo neće uzeti previše k srcu jer vjerojatno postoje muškarci koje voljenoj djevojci vole utisnuti vlažni cjelov iako se ovoj iz usta ćuti podrig od pive i pola kutije mekog 'Benstona'.
Meni to nije bogznašta.

JA BI PIVA, NE BI STAJA ...

Prije konačnog uspona Panovim putem predlažem mali tečaj zitologije (nauke o pivu).
Fora je.

1. Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju plaću od 10 eura, pola paketa duhana za motanje i 5 piva od strane organizacije koju financira vlada.

2. Najjače pivo na svijetu je „Brewmeister´s Snake Venom" (u prevodu Pivarov zmijski otrov). Dok sva standardna piva imaju oko 5% alkohola, zmijski otrov ima 67,5%.

3. Drevni Egipćani su pod utjecajem alkohola izgradili piramide. Gospodin Patrick McGovern, arheolog iz Pennsylvanie tvrdi da su radnici u Gizi na dan dobijali oko četiri litre piva. Zato su sve one Danikenove teorije o misterijama piramida smiješne.

4. Osim što jača kosti piva sprečava stvaranje kamenaca u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procjenjuje da ukoliko dnevno konzumirate bocu pive svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40% (jetra će Vam izgledati kao potrošeni filter za napu, ali su zato bubrezi kao u bebe)

5. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. 150 litara po glavi stanovnika godišnje. Prava cerevisafilska nacija.

6. Prema istraživanju Londonske poslovne škole, političke razlike utiču na preferencije amerikanaca koje će pivo piti. Konzervativci piju domaća piva, a liberali uvozna.

7. Najskuplja piva na svijetu je belgijski "Vielle Bon Secours“. Jedna boca košta oko 850 eura.

8. Stari Vikinzi su vjerovali da u njihovom raju zvanom Valhalla postoji koza čija vimena nikada ne presuše sa pivom. Kaltenberg koza.

9. Danas postoji oko 400 vrsta piva. Belgija je zemlja sa najvećim brojem pojedinih brendova piva.



10. Drevni Babilonci su toliko ozbiljno shvaćali pravljenje piva da su svakog ko napravi lošu turu piva, za kaznu, u njoj udavili.

11. Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše. Dakle, cerevisafili strepe od cenosilikofobije. Zaista užasavajuće.

12. U bilo koje doba 0,7% svjetske populacije je pijano (Mladen Grdović, npr.) Što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 milijuna ljudi. Piva je očigledno veoma značajan faktor u ovoj situaciji.

13. Pivo i marihuana imaju dosta toga zajedničkog. Hmelj pripada istoj obitelji biljaka cvjetnica kojoj pripada i marihuana.

14. Najstarija pak reklama za pivo stara je oko 6000 godina, a zanimljivo da ima velike sličnosti s današnjim osobito onima u Bavarskoj. Naime reklama prikazuje ženu bujnih grudi, koja drži dva pehara i tvrdi: 'Pijte Ebla pivo - pivo sa srcem lava'.



15. U vrijeme starih Inka, djevojčice od osam do deset godina žvakale su kukuruz i pljuvale ga u velike kotlove pune tople vode, od čega bi u par tjedana nastalo pivo.

16. U 19. stoljeću neke dojilje su pile sedam krigli piva dnevno, jer se vjerovalo kako je to dobro za mlijeko. (tako je vjerojatno nastao čuveni izraz - pijan kao majka)

17. Piva je u Dalmaciji prezent glagola pjevati u trećem licu jednine



PANOV PUT

Dakle, kao što ste mogli vidjeti na slikama su iz nekog čudnog razloga na granama zataknute boce. I to boce 'Pana'.
Na prvom stablu, drugom, trećem, četvrtom ...
Na prvu sam stvarno mislio da je u pitanju neka vrtlarska fora tipa čuvanje pupova ili nešto slično.
Onda mi je kolega sve objasnio. Dva naša penzionera svako malo idu po drva i sa sobom obavezno uzmu par piva. Dok polako skupljaju drva, piju, pa malo skupljaju drva, pa malo nazdrave, pa malo drva odnesu, pa malo nazdrave, a kad popiju žao im je što nema više. Što s bocama? Uzeti ih i tražiti povratnu naknadu? Baciti ih u prirodu? Zakopati ih? Ništa od toga.
Ima li boljeg i sigurnijeg načina o zaticanju boca na usputne grane na tih stotinjak metara staze?

Zadnje stablo Panovog puta je nešto stvarno posebno. Ima i neka boca žestokog.
Ovo je jedan od razloga zašto volim živjeti pod ovim komadićem neba.
Čisti nadrealizam.
Alan Ford uživo.





Kad sam ovo vidio nedostajala je još samo Panova flauta



Pozdrav
Maurice



Post je objavljen 17.01.2016. u 21:32 sati.