
Drage moje i dragi moji blogeri
Neka Vam se ostvare sve želje,
zdravi i debeli bili,u ljubavi bez mjere
davali sebe,
svojoj obitelji oslonac bili,
djecu u zdravlju podizali,
Na čevape redovno dolazili,
Na ribolov me redovno tjerali,
Za najdeblje guze glasali...
Šalim se...
Svima želim ....
SRETNU NOVU GODINU
I BISTRO VAM BILO...Franc

hehehehehehe opet su čevapi u vodstvu================>>>
komentiraj (47) * ispiši * #
Novi momenti u borbi.Gospon Iveković iz Novog Sindikata
dočepao se ugovora o radu,ali zaposlenika TDR-a.
Iz Rovinja.I kaže on ovako:-to je protuzakonito.
Oni imaju drugačije ugovore od vas,i moramo ih
tužit.Sanaderu,Mesiću,i Bozaniću.I još jednom,
ali nisam zapamtil,kome...
Inače jučer sam podigao kuvertu s otkazom.
Imam 23 dana za odluku.Odnosno 8 dana ako se odlučim
za rad u Istri.
A ako ne potpišem ništa,onda po kolektivnom.
Pol plaće po godini i Šimecki-u guz.Tras.
Čul sam se sa Gajom.Zaigral se i nije ni na posel otišel.
Nema veze,i onak je unaprijed najavil da ak se zaigra...
Ne dolazi...
Dolazi Badnjak.Kaj finoga spremate za papati?
Sutra idem ulovit ribe sa Penzičima...
Ljudi toliko,za sada,idem vas sad čitat,i komentirat...
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (53) * ispiši * #
Ljudiiiii ovo ne ide.U dva sata sigurno me
20 puta izbacio server.Nemogu više...
nemam živaca...
sve Vas pozdravljam i čitam sutra...
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (33) * ispiši * #
Sad sam došel iz birtije.One moje.
Našel sam ekipu...i 2 bivša ribiča.
Zakaj bivša? Zato kaj su to sad
ljudi u godinama.Jedan a nazovimo
ga Štef ima 74 godine,a drugi,recimo
Jura ima 73.Dakle veterani ovog mog
najdražeg sporta.
Kažu dečki,više neidu na vodu,
jer nemaju penez.(Love) Sa suzom
u oku,pričaju mi kak se cijeli svijet
odnosi prema njima.
Penzija mala,jedva se sastavlja
kraj sa krajem,od one crkavice,
kad se plate režije,nekaj sitno se kupi
unucima,i nema se više ništa za
ribičiju.Njihova djeca,koji su isto
već ljudi u godinama,imaju oko 50...
nemaju vremena,ni za sebe,a kamoli da
ih još oni gnjave,da ih se vozika okolo
po barama,i jezerima. Uz to nema se niti
za kartu dnevnu,a kamoli godišnju.
Nakon 20-30,i više godina,koliko su
bili članovi ribičkih udruga,i plačali karte,
sada su pali na nečiju dobru volju.
Na djecu,ako ih hoće odvesti nekam,
na ribočuvara da im ne naplati dnevnu...
I koječega još...
Zato sam donio jednu odluku,i obečanje.
Kak je vrijeme darivanja,odlučio ja njih odvesti
na pastrve u Granešinu.Sav trošak
preuzimam na sebe.I prijevoza,i karte,i
ulova (25kn/kg).To bu im moj dar
za Badnjak.Nek imaju ribu,ali moraju
si sami ulovit.I ja bum sebi sam lovil.
Prihvatili su sa oduševljenjem,i pozvali
rundu na moj račun...naravno.
Nego,kak to,da kukate da nemate
novci,a u birtiji ste...pitam
Kak nebi bili,pa još malo budu nam
vrnuli kaj su nam zeli,a to treba
proslavit sa pivicom.
Sad bute milijunaši velim ja njima.
Pa ne baš milijunaši,ali dobili bumo
negdje oko dva soma kuna. Zajedno.
Stvarno treba proslavit,velim,i pozovem
još jednu rundu.
Četiri žuje,i dve kave 50kn.Za mene
ne toliko značajno,a za njih puno.
Rekli su da sam najbolji čovjek na
svijetu,a ja sam brzo otišao,jer su i
prije te runde rekli nekaj slično...
Kod mene ništa novo...borba...
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (27) * ispiši * #
Kineski riblji kolač

Za ovaj recept najbolje je nabaviti riblje filete. Gotovo jelo jedite uz bogatu salatu i, ako ste dovoljno spretni, uz pomoć kineskih štapića
Vrijeme pripreme: 10 min
Sastojci:
1 žlica škroba
1 žlica umaka od soje
3 šalice kuhane ribe (usitnjene i bez kostiju)
3/4 šalice mljevenih badema
1/4 šalice narezanog luka
1 jaje
2 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žličice morske soli
ulje od kikirikija za prženje
Upute za pripremu:
1. Pomiješajte škrob i umak od soje.
2. U posebnoj zdjeli pomiješajte ribu, bademe, luk, jaje, peršin i sol pa dodajte u smjesu sa škrobom. Dobro miješajte, dok se ne ujedini.
3. Na tavi zagrijte ulje pa od te smjese ispecite male krpice. Odmah poslužite.
Srbi: Gotovina ne smije biti jedini

Više udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske i BiH otvorenim pismom od glavne haške tužiteljice traže da se za ratne zločine nad srpskim civilima ne sudi samo hrvatskom generalu.

"Generalu Anti Gotovini se na teret stavlja 150 žrtava i to onih koje su se dogodile u zoni njegove odgovornosti. Postavlja se pitanje što je s preostalih 2450 žrtava i tko je za njih odgovoran? Čini se velika nepravda da se svi zločini pripišu jednom čovjeku", kaže se u obraćanju izbjegličkih udruga Carli del Ponte.

Hrvatska vojna operacija Oluja, tvrde udruge Srba u pismu, bila je zločin širokih razmjera, a Gotovina samo jedna karika u lancu zločinačkog pothvata protiv srpskog naroda. Stoga traže da se svi sudionici u udruženom zločinu privedu pravdi i zasluženo kazne.
"Gotovina nije zapovijedao hrvatskim zrakoplovstvom koje je bombardiralo izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, gdje je poginulo više od 50 ljudi. Tko je topničkim granatama tukao izbjegličku kolonu prema Dvoru na Uni? U Petrovcu je spaljeno dvoje starih ljudi i više stotina ubijeno...", navode udruge .
Potpisani su Udruženje građana "Povratak protjeranih Krajišnika", Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima iz Hrvatske, Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima u SCG, Zajednica Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u SCG, Udruženje Srba iz Hrvatske u SCG, Udruženje Srba povratnika u Bosansku Krajinu, Udruženje obitelji nestalih osoba iz Krajine, Udruženje logoraša bivših jugoslavenskih republika, Udruženje ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, Demokratska inicijativa Knin i Komitet za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

Riba s banana-salsom

Probajte pripremiti ribu na azijski način, sastojci zvuče pomalo čudno, ali vrijedi pokušati. Pikantna banana-salsa savršeno će pristati uz vašu omiljenu ribu, a možete dodati i pirjani žuti ili crveni papar.
Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme kuhanja: 30 min
Nutricioni podaci:
Kalorije: 237
Masnoća: 5 g
Ugljikohidrati: 16 g
Proteini: 32 g
Kolesterol: 60 mg
Natrij: 51 mg
Pikantna banana salsa savršeno će pristati uz vašu omiljenu ribu, a možete dodati i pirjani žuti ili crveni papar.
Sastojci:
1 žlica orijentalnog ulja od sezama
1 poveća banana, oguljena i prepolovljena po dužini
1/2 šalice grožđica, nasjeckanih
6 žlica nasjeckanog peršina
2 žlice naribane limunove kore
1/2 žlice soka od naranče
1/4 žlice crvenog papra
6 komada omiljene plave ribe
1 žlica maslinova ulja
1 žlica biljnog ulja
Upute za kuhanje
1. Na jakoj vatri ugrijte ulje od sezama, dodajte bananu i kuhajte, okrećući po potrebi dok ne bude lijepo smeđa sa svih strana (oko 8 minuta). Uklonite sa vatre, nježno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Umiješajte i grožđice, 2 žlice peršina, limunovu koru, sok od naranče i crveni papar. Ostavite da stoji zajedno.
2. Ribu isjeckajte i uklonite svu kožu i kosti, namažite maslinovim uljem i ostatkom peršina.
3. Ugrijte tavu, zatim dodajte biljno ulje i pripremljenu ribu. Preokrećite i pazite da se ne prilijepi za dno tave, ostavite tako 3 minute.
4. Uz pomoć široke žlice postavite ribu u tanjure i servirajte s banana salsom.
BANJALUKA - Istražioci Haškog tribunala posetili su početkom decembra RS, gde su se kod nadležnih organa interesovali o bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, najtraženijem haškom optuženiku, saznaje Tanjug u vladinim izvorima.
Haški istražioci su boravili u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Banjaluci, gde su obavili više razgovora i imali uvid u dokumentaciju Fonda PIO, gde ih je zanimala prijava i odjava na osiguranje Karadžića, kog je Predsedništvo RS odjavilo 2001.
Haški istražioci su se u Bijeljini interesovali da li je Karadžić lično preuzeo obrasce iz Fonda, dok su u filijali Fonda u Istočnom Sarajevu takođe tražili na uvid prijavu i odjavu Predsedništva RS za Karadžića.
Kopije dokumenata o odjavi na osiguranje iz poslovnice Fonda na Palama su odneli, a traženu prijavu Karadžića na osiguranje nisu našli, jer ne postoji u Fondu. Razlog za posetu haških istražitelja Fondu PIO bila je pretpostavka da se Karadžić lično pojavljivao u prostorijama Fonda, jer poseduju njegovu odjavu iz 2001.


Paprike s ribljim filetom

Pečene paprike s mediteranskim mirodijama i ribom recept je u kojem uživaju generacije Baska.
Sastojci:
4 crvene paprike
4 češnja češnjaka
50 dag zamrznutog fileta morske ribe
7 dag maslaca
6 dag brašna
6 dl mlijeka
2 grančice majčine dušice
2 lovorova lista
1 feferon
nekoliko listića peršina
3 žlice blagog vinskog octa
3 žlice maslinova ulja
sol, papr
Upute za pripremu:
1. Neodmrznutu ribu skuhajte u slanoj vodi s lovorom i majčinom dušicom.
2. Otopite maslac, uspite brašno i miješajte na niskoj temperaturi tako da dobijte svijetli zapržak. Pomalo dolijevajte vruće mlijeko, dodajte 2 usitnjena češnja češnjaka te miješajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
3. Nasjeckajte ribu i feferon pa umiješajte u bešamel.
4. U provreloj, slanoj vodi 3 minute kuhajte paprike. Očistite ih i napunite nadjevom pa poslažite u nauljeni kalup za pečenje. Zalijte octom, popaprite, pospite preostalim češnjakom i nakapajte uljem.
5. Pecite 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Pečene paprike ukrasite listićima peršina.
Dragi moji i drage moje ugodan vikend...
I Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (36) * ispiši * #
Danas je nenadano osvanuo spisak prijema u
kancelariji za podizanje izmjenjenih ugovora o
radu.Ja sam trebao biti između 18:30 i 18:40h.
Kako radim ponoći,a nitko me nije obavijestio
zamoljen sam da izvolim u roku 8 dana podići isti.
Nakon toga imam 18 dana za odluku.
Dakle Franc Blagoslovljen ti Božić i sretna ti nova 2006.
Veseli se s obitelji,popi pojedi i proslavi u Miru Božijemu.
No dobro, da nebude sve crno,malo da se razonodimo.
Pogledajte i recite mi tko lići na koga?
Dali ljudi na životinje,ili životinje na ljudotine?






Drage moje i dragi moji...Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (29) * ispiši * #
Izgleda da se nekome nije svidjelo kaj sam napisal
jučer,pa mi ne dozvoli ni komentare pogledati,zato
molim da komentare vezane za jučerašnji post
ostavite ovdje na današnjem...
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (28) * ispiši * #

Zahvaljujem svima na podršci koju mi pružate.
Ţrenutno nema pomaka sa naše radničke strane,
ali ima od strane poslodavca.
Zaprimili smo dopis gdje su stavljene
mogučnosti u tri kategorije.
Pozvani su SVI radnici na rad U Kanfanar.
Ovih dana dobit će se izmijenjeni ugovori o radu.
Dakle svi će dobiti ugovore i za 12 dana moraju se odlučiti...
Kategorija A)
Radnici koji se prijave za daljni rad,u Zagrebu,
a postoji potreba za oko 20-ak ljudi
(skl.radnici-7,portiri na 2 lokacije-8,administrator-1
električar-1,i majstor za klimu i grijanje-2)
dobili bi 0,5 osobnog dohotka,po godini staža otpremninu.
Garantirano jednu godinu minimalno posla,i nakon
toga još 0,5 plaće po odrađenoj godini.
Kategorija B)
Radnici koji potpišu izmjenjeni ugovor,o otkazu
dobili bi otpremninu,sukladno pregovorima.
(A koji još nisu završili...)
Kategorija C)
Radnici koji ne potpišu ni ugovor o radu u Kanfanaru,
niti ugovor o radu u Zagrebu,ali niti ugovor o otkazu
s izmijenjenim uvjetima(otpremnine)...
bit će plaćeni po zakonskom , odnosno trenutno važećem
ugovoru o radu,i dobit će 0,5 plaća po godini
provedenoj u Tdr-u.
A to je 6 godina.Nebi se uzelo u obzir,godine staža
provedene u Tdz-u.
Ako se potpiše opcija B) tada bi se uzele u obzir sve
godine staža u obje tvornice.
To samo po sebi govori,da nismo potrebni Tdr-u,
i da je cilj zatvaranje proizvodnje u ZG-u.
Eto to je trenutno stanje,i jasno je kako borba za
dostojanstvo,još nije završila...
Bacanje prašine u oći javnosti je slijedeće...
Pozvani smo SVI na rad u Istru.
S druge strane,u Kanfanaru,nema 200-tinjak
kuća ili stanova,za zbrinjavanje...
Mjesto s okolicom ima 400 žitelja.
Ponuđena otpremnina u iznosu 300 tisuća kuna...
Da ali to je prosjek.Netko će dobiti 500 tisuća,
a većina oko 250 tisuća.I to bruto.
Kad se plati porez i prirez,bit će to oko 100 tisuća.
Nedovoljno za dvije godine života i traženje
novog posla,jer kad ja sa 43 godine koliko sam
star spadam u kategoriju mlađih onda je jasno
kako se baca prašina u oći javnosti.
Znam da ima ljudi koji su otišli iz drugih
poduzeća bez ićega,ali razlozi su drugačiji.
Ova moja tvornica radi pozitivno,nije u stećaju.
Za ovu godinu,koja još nije završila,prihod je
oko 60 miliona kuna.60 miliona.
A nama se nudi 80 miliona kuna za zbrinjavanje.
Svih.U ovih 6 godina mi smo imali prihod otprilike
6x60 mil.=360 miliona.Ne samo da sami sebe isplačujemo,
već im i pomažemo napraviti tvornicu
u Kanfanaru,koja stoji oko 600 miliona.
Sad Vam je jasnije zašto vodimo borbu...
Za novac.To je jasno,jer smo svjesni da
održavanje radnih mjesta,u ZG-u NEMA.
Malo sam Vas zagnjavio,ali morao sam se malo
ispuhati.Drage moje i dragi moji...
BISTRO VAM BILO...Franc
komentiraj (16) * ispiši * #
Recept:
PERKELT OD ŠTUKE
SASTOJCI( ZA DVIJE OSOBE)
1kg štuke,
0.5 kg crvenoga luka,
200 g slanine,
ukuhana rajčica,
sol , mljevena paprika ,
vegeta, biber,
bijeli luk, ( dva režnja ) ,
tijesto, sir
PRIPREMA
Nakon što smo luk sitno nasjeckali, stavimo ga dinstati, ali samo do pola, nakon čega dodajemo sitno narezano slaninu koja se zajedno s lukom nastavlja dinstati dok luk ne dobije zlatno-žutu boju. Očišćenu i također narezanu štuku zapeći na slanini i luku 2-3 minute, nakon čega sipamo vode toliko da prekrije ribu. Dodati soli, vegete, bibera i kada baci prvu pjenu nasipati 2 dcl ukuhane rajčice. Kada sve skupa prokuha, dodajemo mljevenu papriku prema želji i nastavljamo kuhati do određene gustoće. Deset minuta prije skidanja s vatre dodajemo dva sitno naarezana režnja bijelog luka .
Za vrijeme kuhanja nikako ne miješati sadržaj kotlića, nego ga lagano zavrtjeti ( da se riba ne bi raspala).
Najbolje poslužiti uz domaće tijesto sa sirom.
DOBAR TEK !
Ovaj recept sam posudio odSitke
Kod mene borba i dalje traje,i stoga Vas komentiram,i čitam kad stignem.Uskoro će se i to promijeniti...pozdravljam Vas sve skupa..
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (27) * ispiši * #
Mujo se zaposlio u velikoj robnoj kući u New Yorku, i nakon prvog radnog dana poslovođa ga upita koliko je prodao, odnosno zaradio.
"135.552,20 dolara", odgovori Mujo, a poslovođa samo što nije doživio šok. Ni najiskusniji trgovci nisu u jednom danu prodali robe u vrijednosti većoj od 50.000 dolara, a Mujo prvi dan, pa više nego duplo. Upita on Muju kako mu je to pošlo za rukom.
"Pa lijepo", odgovori Mujo. "Prvo sam čovjeku prodao jednu udicu i onda ga nagovorio da kupi barem još jednu za rezervu. Zatim sam mu prodao i nekoliko olova. Onda sam ga podsjetio da mu treba i najlon, ali ne bilo kakav već kvalitetan najlon koji može izdržati veliku ribu.
E, onda sam mu rekao da pravu ribu bez obzira na kvalitetu pribora neće moći loviti iz ruke i neka uzme i štap s rolom. Kad je uzeo štap, predložio sam mu da razmisli o kupnji glisera, jer se takav pribor koristi samo za panulavanje. Nakon što sam mu prodao Boston Whalera s trajlerom, objasnio sam mu da njegov stari auto jednostavno ne može vući taj gliser i na moj nagovor odlučio se za Grand Cheerokee. Eto kako sam zaradio 135.522,20 dolara."
"Još uvijek ne mogu shvatiti kako ti je to uspjelo", reče poslovođa. "A čovjek je došao samo kupiti udicu?"
"Ma jok", reče Mujo, "došao je kupiti tampone za ženu, pa sam ga upit'o zašto ne ode na pecanje kad mu je ionako propao vikend?"
koliko vrsta slatkovodnih riba imamo?
U slatkim vodama naše države živi 145 vrsta i podvrsta riba, a ugroženo ih je 89 vrsta ili čak 61,3 posto. Najpoznatije i najtraženije ribe su šaran i pastrva. U zadnjih 10 godina prilično se smanjio uzgoj slatkovodnih riba.
koliko živčanih stanica ima naš mozak?
U ljudskom mozgu postoji oko 100 milijardi živčanih stanica koje šalju poruke tisućama drugih stanica brzinom od 320 km/h. Mozak je složeniji od bilo kojeg kompjutora. Ne postoje dokazi da stariji ljudi ne mogu učiti jednako dobro kao i mladi, važna je samo 'istreniranost'.Uz mozak, nažalost, vezujemo i mnoge bolesti, kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, epilepsija, shizofrenija, autizam, multipla skleroza, moždani udar i dr.
koliko na našem planetu ima kukaca?
Kukci čine čak 80 posto od ukupnog broja životinja na Zemlji! Iznimno su prilagodljiva bića - mogu se prilagoditi totalno različitom okolišu, uključujući i pustinje i Antarktik. Jedino mjesto na kojem ih nema su oceani. Ima ih različitih vrsta i veličina, no svima je zajedničko sljedeće: trodjelno tijelo, šest nogu, dvije 'antene' i vanjski kostur.
zašto se pčelinja matica zove kraljica?
Zato jer je zaslužna za cijelu koloniju pčela! Ona svakodnevno izlegne čak oko 1.500 jajašca!!!
koji je hrvatski naziv za AIDS?
Hrvatski naziv za AIDS (sindrom stečenog gubitka imuniteta) koji, doduše, nije zaživio u svakodnevnom govoru, je: kopnica. Evo i ostalih termina vezanih uz ovu bolest:
HIV = human immunodeficiency virus (engl.)
AIDS = acquired immunodeficiency syndrome (engl.)
SIDA = syndrome d'immuno-deficience acquis (franc.)
HIV je naziv za virus; AIDS je završni klinički stadij bolesti izazvane HIV-om.
HIV infekcija i AIDS su dva različita stadija procesa uzrokovanog istim virusom. Osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija se još nazivaju i 'HIV pozitivne', što znači da učinjene pretrage krvi pokazuju prisutnost virusa tipa 1 (HIV-1) koji je najčešći u Europi i SAD-u ili tipa 2 (HIV-2) virusa. Oba tipa virusa mogu uzrokovati kroničnu bolest - AIDS.
Moj dan
Ustajem u 5,30 sati.
Slijedi obavezna tjelovježba od najmanje 30 minuta.
Doručak je dosta obilan.
Radim od 7 do 13,30 sati, ne dulje.
Sredina dana za mene je nešto posebno. Ručak je standardan, ni prevelik, ni premalen. Uvijek ima nešto jušno ili kašasto.
Slijede kraća šetnja i odmor. Volim prileći, ali ni u tome ne pretjerujem.
Posla se ponovno hvatam od 16 sati, pa do 17 i 30. Pospremim radno mjesto i napravim si plan za sutra. Uvijek znam kad ću početi i što ću raditi sutradan.
Predvečer ispunim nekom "svojom" aktivnošću, kako me kada volja (sport ili brža šetnja). Može i neki hobi. Rado sam u vrtu. Volim prirodu, slobodu, svjež zrak.
Večera je svakako između 19 i 19,30. Odgovara mi laganiji obrok.
Zatim se posvetim sebi, nekoj vrsti duhovnog razvoja; popričam s nekim, pozitivno razmišljam, ponekad nešto pročitam. Ne volim blebetanja, mrzim ogovaranja ("što je tko učinio", "tko je s kim u klapi" i sl.).
Prije počinka - šetnja.
Liježem u 22,30 sati (svjetlo gasim 15 minuta potom).
Meni odgovara ta urednost ritma, a drugima možda ne. Živim kao po nekom planu.
S nadređenima dobro surađujem. Znam svoje "mjesto". I osjećam neku sigurnost na njemu.
Ne pijem, ne trošim novce na bilo što, ne seksam se, ne pušim...
P.S. Ovdje sam dugo. Bude li sve po planu, nadam se nagradnom dopustu za Božić. Takva su zatvorska pravila.
Znam da je ovo previše obilno,ali vikend je pa se malo razonodite…
komentiraj (31) * ispiši * #
Drage moje,i dragi moji,ovih dana nisam u mogučnosti
posvetiti se blogu,i komentarima,
jer vodim jednu drugu bitku.
Bitku,za koju se unaprijed zna da je izgubljena.
Bitku za dostojanstvo,maloga čovjeka...
koji je cijeli svoj radni vijek posvetio jednoj
tvornici,svom gradu,i svojoj djeci...OPŠIRNIJE
Znam da nisam niti prvi,nažalost niti zadnji
kome se ovo događa,ali bez borbe se ne predajem.
Nisam ni 91,a Bogami neću ni sad.
Kad veliki rade što hoće,i ugnjetavaju male,
oći svijeta su uprte u močnike.
Velika Amerika,napada male zemlje,opravdavajući
svoje poteze terorizmom.Mazanje oćiju.
Pravi razlog,nafta.
U mom slućaju,opravdanje,je koncentracija
proizvodnje na jednom mijestu.
Dobro i logično zvući.Ali prava je istina,nasilno
i bezrazložno zatvaranje konkurencije.
Sve bi bilo razumljivo da tvornica posluje s gubitkom,
da nije profitabilna,ali tvornica koja završava godinu,
s 60 miliona kuna dobiti,nije neprofitabilna.
I tako već 7 godina,s manje-više takvim saldom
na kraju godine.Umjesto da smo nagrađeni,s
recimo podjelom dobiti,u bilo kom obliku,
mi ćemo biti nagrađeni s otkazima,i isplatom
otpremnina,novcima koje smo sami zaradili.
Moja je tvornica dok su se vrijednosti mjerile u
Njemačkim markama,državi DNEVNO,isplačivala,
u porezu MILION maraka.Gradu je išlo 150.000DEM,
prireza.Zar nije onda logično,da je tvornica nazivana
Zlatnom kokom.Zagrebačkog gospodarstva.
Mazanje oćiju za javnost.SVI zaposlenici su pozvani,
na rad u Istru.Ma nemoj...
Malo selo u Istri nema ni približno soba,a kamoli
kuća,ili stanova,za sve radnike iz Zagreba.
U ugovorima o radu,odnosno kolektivnom ugovoru,
promjena bi bila samo u mjestu rada.
Nema govora,o recimo odvojenom životu,
o putnim troškovima,naknadama za stanovanje
gdje je mijesto rada udaljeno više od 40km...
Barata se ciframa od 350.000kn otpremnine.
Lijepo zvući.Ali kad se uzme u obzir da je to bruto,
onda više nije tako sjajno.
Zbog godina,i radne sposobnosti,malo tko će
naći drugi posao.Dakle od otpremnine valja bankama
vratiti kredite,i onda koliko ostane,živjeti s time.
Eto to je samo ukratko,da se bar malo ispucam,
jer blog između ostalog i tome služi.
A da vas pitam:
Mislite li da je ona ideja o otcijepljivanje Istre kao
regije,bila samo neukusna šala,ili nešto drugo...
Drage moje i dragi moji Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (43) * ispiši * #
E da mi je ovakav standard,ovakav brodić,i
jezero sa ovakvim ribama,mislim na raznolikosti
vrsta,kakvim mi je poslala Kocka
iz Švicarske.


I još malo zanimljivosti...




Do sutra...Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (16) * ispiši * #
Kako me dosta ljudi pitalo za recepte,
sad ću ponoviti,već napisano.

BRUDET OD SLATKOVODNE RIBE - Očistite 1 kg miješane ribe (smuđ, štuka, som…) i izrežite na komade. U širem loncu izdinstajte 3 kapule, dodajte 0,5 dcl vinskog octa, te jednu žličicu koncentrata od rajčice. Poslažite zatim opranu ribu i nalijte hladne vode toliko da je prekrije. Ravnomjerno posolite i popaprite, dodajte grančicu ruzmarina i 2-3 zgnječene glavice bijelog luka. Kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata sve dok se umak ne zgusne, a gornji dio ribe ne ostane na suhom. Prilikom kuhanja, brudet se ne smije miješati ni pokrivati, dovoljno je češće prodrmati lonac. Poslužite s palentom i zelenom salatom.

FIŠ NA BRZAKA
Prvo trebaš ribe.Tri vrste najmanje.Šaran,amur i babuška npr.
Za bogatiji naravno i kvalitetnije vrste od kojih bar jedna vrsta grabežljivaca ( štuka,som,grgeć,ili jesetra).to se očisti i izreže na komade.
U dublju posudu staviš ulje.Dno je pokriveno.Izrežeš crveni luk na sitno i dinstaš ga dok nedobije boju starog zlata.Podliješ sa otprilike dvije litre vode.Onda nabacaš povrća po želji,ili kaj ti je pri ruci,mislim frižideru.Salate i kupusi isključeni.Dvije žlice vegete,3-4 ljuta feferona,malo paradajza propasiranog vilicom i ovisi o količini odnosno za koliko osoba se radi gotovog prpravka za fiš-paprikaš ili riblju juhu. To može biti Fant ili neki drugi proizvođać.Meni se pokazalo najbolje(ponavljam ovo je recept za najbrži fiš)kad pomiješam jedan Fant-ov,i jedan Kotamy-ev pripravak.To neka se kuha pola sata.
Sada staviš ribu u sve to i kuhaš još 5-7 minuta.
za to vrijeme složiš žličnjake(2jaja,malo soli i brašno) i ubaciš u fiš.Sve u svemu za pola sata je sve gotovo.NAPOMENA:od svake vrste ribe po 1kg je dovoljno za 6-8 ljudi.

Eto malo drugačije bi moglo biti za Badnje veće.
Naravno za one koji poste taj dan...
Drage moje i dragi moji...DOBAR TEK ...
Dodatak ponudi:
Evo još jedan prijedlog za Runngun
PASTRVA U AL-FOLIJI
Uljem namaži foliju.Pa posloži šnite krumpira debljine
cca 5-8mm.Na krumpir stavi pastrvu.Na pastrvu posloži
rajčicu,opet izrezanu na ploške,i svježe paprike.
Preli to sve umakom složenim od bijelog luka,peršina,
malo maslinovog ulja,limuna,i prstohvata soli ili vegete.
To sve zamotaj u foliju i krajeve zakreni prema
gore da se ne izlije pac,ili ti marinada.
Peci na žaru,oko 25-30 min.
Isto je odlično i naslagano u posudi za pečenje,
(tepsiji)i gurnutu u dobro zagrijanu pečnicu.
Isto peći oko pola sata.
Bistro Vam bilo...Franc
komentiraj (37) * ispiši * #
Negdašnja pornozvijezda Ilona Staller, poznatija kao Cicciolina, ovog mjeseca ponovno dolazi u Zagreb. Jedna od najpoznatijih pornozvijezda svih vremena 15. prosinca u sesvetskom klubu "Sky" izvest će vrući erotski program.
Prije gotovo 10 godina Cicciolina je nastupala u sada zatvorenom klubu "Planet" kojem je tada jedan od suvlasnika bio Zdravko Mamić. Potom je 1997. gostovala u Splitu, a 2000. u Trogiru i Vrsaru.
Premda joj je više od 50 godina, Ilona Staller diljem svijeta još redovito nastupa izvodeći svoje erotske perfomanse na opće oduševljenje posebno mlađeg dijela muške populacije. (D. S.)
Eto ideje za Čevapčičarenje....
Samo da se ženski dio blogistica usuglasi...
Pa da popijemo koje pivo...

Samo nesmije se baš previše prepustiti
čarima pivice,jer treba imati na pameti i
povratak kućama,a to nekad zna biti zeznuto...

Da nebi sve ispalo loše,pivica ima
ponekad i dobre nus pojave...

Vikend je ispao,takav,kakav je.Dosadna kiša,
i još dosadniji,tv-program.Jedino malo veselja
sinoć pobijedom naših tenisača.
Svaka im čast.Veliku stvar su napravili.
Od ribolova,ni "R",ali snovi ostaju...

Drage moje,i dragi moji...Bistro Vam bilo...
komentiraj (29) * ispiši * #
Dolazi vrijeme darivanja,i pretjerivanja.
Da bi se izbjeglo,pretjerano trošenje
predlaže se postavljanje
nekoliko desetaka ovakvih bankomata...

Netko je rekao da je to posebno
konstruiran bankomat za žene,
ali ja to ne vjerujem...
A dali je ovo hrabrost,ili nekaj
drugo,to neznam,ali slika je opaka...

Ova me podsjeća na ono obečanje
pred matičarem,i u dobru i u zlu...
Zajedno...

Ako mislite da su lovci bolji
od ribiča,varate se,jedino imaju
lijepše uniforme...naranđaste
uočljive,da ih ne upucaju kolege...

Sječate se one slike od neki dan?
E pa ima i nastavak...
Ne uhvati se svaki put,neki put
i vas uhvate....

Drage moje i dragi moji...Bistro Vam bilo....
komentiraj (41) * ispiši * #
