Kineski riblji kolač

Za ovaj recept najbolje je nabaviti riblje filete. Gotovo jelo jedite uz bogatu salatu i, ako ste dovoljno spretni, uz pomoć kineskih štapića
Vrijeme pripreme: 10 min
Sastojci:
1 žlica škroba
1 žlica umaka od soje
3 šalice kuhane ribe (usitnjene i bez kostiju)
3/4 šalice mljevenih badema
1/4 šalice narezanog luka
1 jaje
2 žlice nasjeckanog peršina
1/2 žličice morske soli
ulje od kikirikija za prženje
Upute za pripremu:
1. Pomiješajte škrob i umak od soje.
2. U posebnoj zdjeli pomiješajte ribu, bademe, luk, jaje, peršin i sol pa dodajte u smjesu sa škrobom. Dobro miješajte, dok se ne ujedini.
3. Na tavi zagrijte ulje pa od te smjese ispecite male krpice. Odmah poslužite.
Srbi: Gotovina ne smije biti jedini

Više udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske i BiH otvorenim pismom od glavne haške tužiteljice traže da se za ratne zločine nad srpskim civilima ne sudi samo hrvatskom generalu.

"Generalu Anti Gotovini se na teret stavlja 150 žrtava i to onih koje su se dogodile u zoni njegove odgovornosti. Postavlja se pitanje što je s preostalih 2450 žrtava i tko je za njih odgovoran? Čini se velika nepravda da se svi zločini pripišu jednom čovjeku", kaže se u obraćanju izbjegličkih udruga Carli del Ponte.

Hrvatska vojna operacija Oluja, tvrde udruge Srba u pismu, bila je zločin širokih razmjera, a Gotovina samo jedna karika u lancu zločinačkog pothvata protiv srpskog naroda. Stoga traže da se svi sudionici u udruženom zločinu privedu pravdi i zasluženo kazne.
"Gotovina nije zapovijedao hrvatskim zrakoplovstvom koje je bombardiralo izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, gdje je poginulo više od 50 ljudi. Tko je topničkim granatama tukao izbjegličku kolonu prema Dvoru na Uni? U Petrovcu je spaljeno dvoje starih ljudi i više stotina ubijeno...", navode udruge .
Potpisani su Udruženje građana "Povratak protjeranih Krajišnika", Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima iz Hrvatske, Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima u SCG, Zajednica Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u SCG, Udruženje Srba iz Hrvatske u SCG, Udruženje Srba povratnika u Bosansku Krajinu, Udruženje obitelji nestalih osoba iz Krajine, Udruženje logoraša bivših jugoslavenskih republika, Udruženje ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, Demokratska inicijativa Knin i Komitet za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

Riba s banana-salsom

Probajte pripremiti ribu na azijski način, sastojci zvuče pomalo čudno, ali vrijedi pokušati. Pikantna banana-salsa savršeno će pristati uz vašu omiljenu ribu, a možete dodati i pirjani žuti ili crveni papar.
Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme kuhanja: 30 min
Nutricioni podaci:
Kalorije: 237
Masnoća: 5 g
Ugljikohidrati: 16 g
Proteini: 32 g
Kolesterol: 60 mg
Natrij: 51 mg
Pikantna banana salsa savršeno će pristati uz vašu omiljenu ribu, a možete dodati i pirjani žuti ili crveni papar.
Sastojci:
1 žlica orijentalnog ulja od sezama
1 poveća banana, oguljena i prepolovljena po dužini
1/2 šalice grožđica, nasjeckanih
6 žlica nasjeckanog peršina
2 žlice naribane limunove kore
1/2 žlice soka od naranče
1/4 žlice crvenog papra
6 komada omiljene plave ribe
1 žlica maslinova ulja
1 žlica biljnog ulja
Upute za kuhanje
1. Na jakoj vatri ugrijte ulje od sezama, dodajte bananu i kuhajte, okrećući po potrebi dok ne bude lijepo smeđa sa svih strana (oko 8 minuta). Uklonite sa vatre, nježno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Umiješajte i grožđice, 2 žlice peršina, limunovu koru, sok od naranče i crveni papar. Ostavite da stoji zajedno.
2. Ribu isjeckajte i uklonite svu kožu i kosti, namažite maslinovim uljem i ostatkom peršina.
3. Ugrijte tavu, zatim dodajte biljno ulje i pripremljenu ribu. Preokrećite i pazite da se ne prilijepi za dno tave, ostavite tako 3 minute.
4. Uz pomoć široke žlice postavite ribu u tanjure i servirajte s banana salsom.
BANJALUKA - Istražioci Haškog tribunala posetili su početkom decembra RS, gde su se kod nadležnih organa interesovali o bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, najtraženijem haškom optuženiku, saznaje Tanjug u vladinim izvorima.
Haški istražioci su boravili u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Banjaluci, gde su obavili više razgovora i imali uvid u dokumentaciju Fonda PIO, gde ih je zanimala prijava i odjava na osiguranje Karadžića, kog je Predsedništvo RS odjavilo 2001.
Haški istražioci su se u Bijeljini interesovali da li je Karadžić lično preuzeo obrasce iz Fonda, dok su u filijali Fonda u Istočnom Sarajevu takođe tražili na uvid prijavu i odjavu Predsedništva RS za Karadžića.
Kopije dokumenata o odjavi na osiguranje iz poslovnice Fonda na Palama su odneli, a traženu prijavu Karadžića na osiguranje nisu našli, jer ne postoji u Fondu. Razlog za posetu haških istražitelja Fondu PIO bila je pretpostavka da se Karadžić lično pojavljivao u prostorijama Fonda, jer poseduju njegovu odjavu iz 2001.


Paprike s ribljim filetom

Pečene paprike s mediteranskim mirodijama i ribom recept je u kojem uživaju generacije Baska.
Sastojci:
4 crvene paprike
4 češnja češnjaka
50 dag zamrznutog fileta morske ribe
7 dag maslaca
6 dag brašna
6 dl mlijeka
2 grančice majčine dušice
2 lovorova lista
1 feferon
nekoliko listića peršina
3 žlice blagog vinskog octa
3 žlice maslinova ulja
sol, papr
Upute za pripremu:
1. Neodmrznutu ribu skuhajte u slanoj vodi s lovorom i majčinom dušicom.
2. Otopite maslac, uspite brašno i miješajte na niskoj temperaturi tako da dobijte svijetli zapržak. Pomalo dolijevajte vruće mlijeko, dodajte 2 usitnjena češnja češnjaka te miješajte dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
3. Nasjeckajte ribu i feferon pa umiješajte u bešamel.
4. U provreloj, slanoj vodi 3 minute kuhajte paprike. Očistite ih i napunite nadjevom pa poslažite u nauljeni kalup za pečenje. Zalijte octom, popaprite, pospite preostalim češnjakom i nakapajte uljem.
5. Pecite 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Pečene paprike ukrasite listićima peršina.
Dragi moji i drage moje ugodan vikend...
I Bistro Vam bilo...Franc
17
prosinac
2005
komentiraj (36) * ispiši * #
