Kako me dosta ljudi pitalo za recepte,
sad ću ponoviti,već napisano.

BRUDET OD SLATKOVODNE RIBE - Očistite 1 kg miješane ribe (smuđ, štuka, som…) i izrežite na komade. U širem loncu izdinstajte 3 kapule, dodajte 0,5 dcl vinskog octa, te jednu žličicu koncentrata od rajčice. Poslažite zatim opranu ribu i nalijte hladne vode toliko da je prekrije. Ravnomjerno posolite i popaprite, dodajte grančicu ruzmarina i 2-3 zgnječene glavice bijelog luka. Kuhajte na tihoj vatri oko 2 sata sve dok se umak ne zgusne, a gornji dio ribe ne ostane na suhom. Prilikom kuhanja, brudet se ne smije miješati ni pokrivati, dovoljno je češće prodrmati lonac. Poslužite s palentom i zelenom salatom.

FIŠ NA BRZAKA
Prvo trebaš ribe.Tri vrste najmanje.Šaran,amur i babuška npr.
Za bogatiji naravno i kvalitetnije vrste od kojih bar jedna vrsta grabežljivaca ( štuka,som,grgeć,ili jesetra).to se očisti i izreže na komade.
U dublju posudu staviš ulje.Dno je pokriveno.Izrežeš crveni luk na sitno i dinstaš ga dok nedobije boju starog zlata.Podliješ sa otprilike dvije litre vode.Onda nabacaš povrća po želji,ili kaj ti je pri ruci,mislim frižideru.Salate i kupusi isključeni.Dvije žlice vegete,3-4 ljuta feferona,malo paradajza propasiranog vilicom i ovisi o količini odnosno za koliko osoba se radi gotovog prpravka za fiš-paprikaš ili riblju juhu. To može biti Fant ili neki drugi proizvođać.Meni se pokazalo najbolje(ponavljam ovo je recept za najbrži fiš)kad pomiješam jedan Fant-ov,i jedan Kotamy-ev pripravak.To neka se kuha pola sata.
Sada staviš ribu u sve to i kuhaš još 5-7 minuta.
za to vrijeme složiš žličnjake(2jaja,malo soli i brašno) i ubaciš u fiš.Sve u svemu za pola sata je sve gotovo.NAPOMENA:od svake vrste ribe po 1kg je dovoljno za 6-8 ljudi.

Eto malo drugačije bi moglo biti za Badnje veće.
Naravno za one koji poste taj dan...
Drage moje i dragi moji...DOBAR TEK ...
Dodatak ponudi:
Evo još jedan prijedlog za Runngun
PASTRVA U AL-FOLIJI
Uljem namaži foliju.Pa posloži šnite krumpira debljine
cca 5-8mm.Na krumpir stavi pastrvu.Na pastrvu posloži
rajčicu,opet izrezanu na ploške,i svježe paprike.
Preli to sve umakom složenim od bijelog luka,peršina,
malo maslinovog ulja,limuna,i prstohvata soli ili vegete.
To sve zamotaj u foliju i krajeve zakreni prema
gore da se ne izlije pac,ili ti marinada.
Peci na žaru,oko 25-30 min.
Isto je odlično i naslagano u posudi za pečenje,
(tepsiji)i gurnutu u dobro zagrijanu pečnicu.
Isto peći oko pola sata.
Bistro Vam bilo...Franc
Post je objavljen 06.12.2005. u 08:21 sati.