Red Moon D Watch

nedjelja, 23.12.2007.

Microsoft okreće svijet

Microsoft je odvajkada imao strategiju nepoštivanja standarda. Oni su uvijek izmišljali nešto svoje. Ako treba okrenuti svijet, oni su okrenuli svijet, sve to lakše nego da bi poštivali postojeće standarde.

Tako je i SQL Server spatial team odlučio da neće oni koristiti dužina/širina redoslijed kao i sav ostali GIS svijet (Oracle Spatial, PostGIS) već su to okrenuli na širina/dužina. To je ono što Microsoft stručnim jezikom zove interoperabilnost. ;-)

Zašto Microsoft nije poštivao postojeće standarde za WKB i WKT? Zato jer je on mislio na nove korisnike, koji dosad nisu radili s GIS-om, kojima bi postojeći način možda bio stran, pa su se oni prilagodili korisnicima (geospatial početnicima) umjesto da se prilagode postojećim standardima i struci. Pod krinkom brige za korisnika Microsoft će okrenuti i svijet.

IZVOR: Let's Call the Whole Thing Off...

- 09:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 22.12.2007.

Laži, laži, laži me, ti to radiš najbolje...

SP1 za Vistu na originalan način rješava problem nemogućnosti korištenja svih 4 GB memorije u 32-bitnoj verziji. SP1 će prijavljivati instaliranu memoriju, a ne memoriju koja je stvarno raspoloživa za Vistu i koja je osjetno manja od tih 4 GB. Tako ćete u Control panelu vidjeti da imate 4 GB, ali stvarno će se koristiti osjetno manje. Isti problem ima i XP, možda će i njegov SP3 na isti način riješiti problem.?!

IZVOR: Windows Vista SP1 Guides for IT Professionals

Linux, uz odgovarajući kernel, omogućava korištenje do 64 GB memorije na 32-bitnim procesorima. Microsoft to dozvoljava samo na Windows Server 2003 i Windows Server 2008 sustavima dok XP i Vista ne dozvoljavaju korištenje više od 4 GB memorije.

- 21:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

15 malih aplikacija [ALATI]

U vrijeme velikih aplikacija, kojima više ni jedan DVD nije dovoljan da bi se ukazale u svojoj krasoti, lijepo je vidjeti male, sitne aplikacije koje rade svoj mali posao i rade ga dobro. Djed Mraz vam poklanja link na 15 jako malih, ali i jako (hm, to je diskutabilno) korisnik aplikacija.

LINK: Top 15 Ultra Tiny Apps

P.S. Aplikacije su za Windowse, vi ostali imate svoje male sitne aplikacije na osovima. ;-)

- 08:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.12.2007.

Miserya (...nastavak)

SCENA UNOŠENJE: Plavušan s lošim make upom i dlačicama koje probijaju kroz puder pokušava uz pomoć noža nagovoriti Vuka da oda username i password svojeg bloga. Plavušan zarezuje Vuka po licu nožem. Vuk ne odaje ništa.

SCENA UBACIVANJE: Plavušani donose nekakvu kacigu i stavljaju je Vuku na glavu. Govore mu kako će ga prebaciti u Vistu i kako će pustiti krvoločne viruse na njega.

SCENA POTJERA: Vuk bježi unutar Viste, skriva se po file systemu, koristi oštri C za borbu s krvoločnim virusima i nabija ih na tarabu od C-a. Obdukcijom virusa vidi da su napisani u VB-u, te da imaju veliki runtime zbog kojih ih je vrlo lako primjetiti i uništiti.

SCENA NOVI PLAN: Plavušani nisu zadovoljni odvijanjem događaja. Odlučuju pustiti veliki plavi potop koji će poplaviti cijeli file system i nadaju se da će tako primorati Vuka na odavanje pristupnih podataka.

SCENA VELIKI PLAVI POTOP: Plavušani su pustili potop, Vuk bježi po file systemu od velikog plavetnila koje sve proždire. Svako malo plavušani pitaju Vuka za password. Vuk odbija reći password. Vuk vidi da mora nekamo pobjeći i shvati da postoji i drugi disk. Započinje kopiranje samoga sebe na drugi disk.

SCENA SMRTI: Vuk kopira sebe na drugi disk, ali kopiranje u Visti je sporo i sve je izglednije da će veliki plavi potop potopiti i Vuka. Plavušani ga prekidaju i pitaju za password, Vuk odbija. Konačno ga proždire veliko plavetnilo. Vista se ruši.

SCENA ODLASKA: Plavušani su razočarani i izgledaju kao sinovi bogataša koji su upravo razbili skupu igračku i zbog toga se ne žele više igrati s njom. Odlaze razgovarajući o tome kako će se upisati na tečaj razbijanja zaštita na Linuxu. Planiraju otvoriti Vukov blog na ostalim servisima, predstavljati se kao on i veličati Microsoft.

POSLIJE ODJAVE: Vista se ponovno diže, plavetnilo se povlači. Vuka nigdje nema. Odjednom ga vidimo kako izlazi iz alternate data streama kamo se sakrio pred plavetnilom koje nije moglo ući u ADS. Vuk kreće u potragu za višedimenzionalnim dekoderom koji će ga vratiti u stvarni svijet...

K R A J

- 13:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.12.2007.

Miserya

Naziv: Miserya
Režiser: Redmo Ond
Uloge:Vuk, math_baby (4 komada)

PRVIH PAR SCENA: Upoznajemo lika (tj. Vuka) i vidimo kako se radi o prosječnom danu prosječnog informatičara i blogera.

SCENA PRIJE NASLOVA: Vuk ide doma s posla, u ruci steže onu lopticu za relaksaciju. Ulazi u tamni prolaz, čujemo lupanje kanti za smeće i kontejnera. Kamera prikazuje lopticu koja se dokotrljala iz mrak.org-nog prolaza.

POSLIJE NASLOVA: Vuk otvara oči, kamera gleda kroz Vukove oči. Nalazi se vezan u mračnom i vlažnom podrumu. Iz tame dolazi neki lik i svjetli Vuku u oči. Čuje se nešto kao muški glas koji oponaša ženski. Slijedi bujica uvreda i psovki koje ovdje neću navoditi jer ne želim X oznaku na blogu. Sve završava sa 'smeće jedno opensorsaško'.

SCENA TUX: Vuk otvara oči, pred njim, na istoj visini, visi veliki plišani Tux (maskota Linux pingvina) iz kojeg se nešto cijedi. Kad na scenu stupa čudna ženska kreatura s dugom plavom perikom prati ju svjetlo i vidimo da se iz Tuxa cijedi krv. Open bujica psovki i uvreda. Histerični smijeh i sve jači pseći lavež. U jednom trenutku se otvaraju vrata i na scenu nahrupe dva rotvajlera koji rastrgaju plišanog Tuxa na komade.

SCENA ŽILETI: Vuk otvara oči, vide se ostaci Tuxa. Ulazi muškobajnasta plavuša s loše namještenom perikom. Vidi se da to nije ista ona iz scene tux. Ispred Vuka donosi hrpu Vista kutija i gađa Vuka s njima. Kutije su oštre i na Vuka imaju djelovanje kao da ga netko gađa sa žiletima. Vuk je išaran rezovima, plava perika se histerično smije.

SCENA RAČUNALO: Plavuša (za koju je evidentno da je muško i da nije nijedan iz prethodnih scena) donosi računalo ispred Vuka, skida mu cipele, i kaže da može doma samo ako uz pomoć nožnih prstiju provali na to računalo. Vuk se trudi, ali nakon brojnih i raznih pokušaja ne može uz pomoć nožnih prstiju pritisnuti Ctrl+Alt+Del. Plavušan se histerično smije.

SCENA OSLOBAĐANJE: Plavušani su ispred Vuka stavili Media Center računalo, ali Vuk ima daljinski u džepu pa se logira uz pomoć daljinskog. Taj Media Center je istovremeno i robot pa Vuk uz pomoć daljinskog natjera MC da ga odveže.

SCENA TOPLICE: Vuk izlazi van na hodnik i nalijeće na četvoricu koji šmrču bijeli prah s tablet pc-a. Oni ga spaze i navale na njega. U općem komešanju ne vidimo lica, ali u oči nam upada donje rublje, brandirano s Bill Gates, kojeg nose svi napadači.

SCENA SVE MU SE VRTI U GLAVI: Gledamo kroz Vukove oči, opet je obješen i zavezan, ispred njega je skup plavušana s perikama i u čudnim suknjama. Scena je mutna jer je i Vuku sve mutno u glavi. Svaki od plavušana ima smeđi Zune u ruci i pjevaju Start me up. Kad vide da je Vuk došao k sebi gađaju ga Zuneovima, a onda i ostalim hardverajem kojeg izvlače iz mrak.org-a. Konačno ga najkrupnija plavuša opali Surfaceom i Vukova glava opet klone. Plavušani igraju NBA Give Me Five ples...

(nastavak slijedi...)

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 08.12.2007.

MICROSOFT više ne podržava OOXML

Multi-trade International Corporation for Research of Office Software Open Format Technologies (MICROSOFT) je objavila iznenađujuću odluku, ne podržavaju više OOXML format dokumenata (Office Open XML), a u isto vrijeme su stavili do znanja da će ANSI TXT format biti bolje, univerzalnije rješenje...

IZVOR: MICROSOFT drops support for OOXML!

Tako smo u vrlo kratko vrijeme doživjeli da su oba formata koja se bore da postanu standard doživjela da ih napuste kompanije koje su bile najzaslužnije za njihovu podršku. :-)

- 12:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.12.2007.

Ni pirati neće Vistu

Da Vista nije zahvatila korisničku bazu onako kako je to Microsoft priželjkivao i snivao to je već svima jasno. Ali kad se dogodi da pirati neće Vistu to već postaje zabrinjavajuće. Windows XP je još uvijek dva puta popularniji.

Pirates Stealing XP Twice as Much as Vista, Microsoft Doesn't Know How to Feel

- 12:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #