Qronika!
Q strip je časopis najboljih stripova za najbolje čitatelje! Do sada su izašli sljedeći brojevi:



[14a/2007]
Filip Kelava: Ninđa! Koji se svima svinđa! Album od 64 stranice za 23 kune! Tko je ovdje lud? Q je ovdje lud!
U (skoro) svim striparnicama!


[14/2007]
Frano i Saša analiziraju rat! Tiho Čelanović na 8 stranica kolora! Tri epizode Port Silvera bez (avaj) pornografije!
Na svim kioscima!


[13/2006]
Q je mrtav - živio Q!


[12a/2006]
Ivan Marušić: Entropola - bolesna do bola. Najbolji hrvatski scenarij 21. stoljeća!


[12/2006]
Fanzin ili album? Nečuveno ili zasluženo? Darko ili Macan? Broj o kojem će se pričati (ili šutjeti) godinama!


[11/2006]
"O čemu se radi u onom naci-kentauru?" "Pa pročitaj, majku mu!" Plus Iztok Sitar, Paul Grist i Barbarin Blaž!


[10/2005]
Tko je ubio Crnog jahača, tko šverca bijesne gliste, a tko maltretira Dunju Janković?


[09/2005]
Prva manga na hrvatskom jeziku, ludi Slovenci napastvuju Jehovine svjedokinje, povratak Martine Mjesec!


[08/2005]
Nastavak Krabara, nenadani hit Lovac i slikar Toma Gaulda, Danijel Žeželj i temat posvećen vrijednome Goranu Sudžuki!


[07/2005]
Mračna, a istinita zgoda iz povijesti Južne Afrike te prva polovica Mamutova Krabara Lewisa Trondheima i Jim Woodring!


[06/2004]
Obilježavamo pet godina od smrti legende, Edvina Biukovića; plus premijere Daniela Clowesa, španjolca Maxa i Paula Popea!


[05/2004]
Još Lavričevih punkerskih i Derfovih smetlarskih uspomena; Jasonov Šššš! je najtužniji, a Kljunovi najcrnji strip na svijetu!


[04/2004]
Derfov stripovani život među smetlarima jedan je od naših neospornih hitova; plus Ratman Lea Ortolanija i Luzeri Gorana Sudžuke!


[03/2004]
Hrvatska premijera stripova braće Hernandez, Jaimea i Betoa, Ulf K. brani boje Njemačke, a svakoga osvaja Šetnja Lewisa Trondheima!


[02/2003]
Predstavljamo čudan um Briana Bollanda, uvodimo Profesionalce, donosimo prvi dio punkerske kvaziautobiografije Tomaža Lavriča!


[01/2003]
Kultni, prvi broj! Tarzan Igora Kordeja, Mister Mačak te biografija gurua svjetskog stripa Alana Moorea - u stripu!

Ako ne čitate Q, ne čitate stripove!

Doznajte više na mcn@hi.htnet.hr
linQovi!
ZAQON:
www.stripovi.com - vjerojatno najbolja polazna točka za svakog predanog skupljača stripova
Strip Vesti - besplatni tjedni web časopis, predbilježbe na zmcomics@neobee.net
Strip generator! - odličan alat za proizvodnju stripova
Kist - rvacki e-zine za karikaturu i strip
UPPS - Udruženje za promociju i produkciju stripa - leksikon, forum ...

DUĆANI:
More Comics (ZG) - prvi strip dućan u Hrvata
Libellus (ZG) - novi strip dućan u Hrvata
Tino (ZG) - stripovi, koža i drugi fetiši
Alan Ford (BG) - drag dućan

AUTORI:
Nenad Barinić
Goran Delić
Aleksa Gajić
Igor Kordej
Dubravko Mataković
Frano Petruša
Esad T. Ribić
Robert "Bob" Solanović
Goran Sudžuka
Milan Trenc
Zona 9
Tonči Zonjić
Danijel Žeželj

WEB-STRIPOVI:
Q! A Softer World
A Star is Unborn hrv.
Chugworth Academy
Ctrl+Alt+Del
Dark Knight Adventures
Dicebox
Diesel Sweeties
N!Dinosaur Comics
Eyebeam
General Protection Fault
N!Indietits
Q!Kuća straha hrv.
Lost and Found
Order of the Stick
Over the Hedge
Penny Arcade
N!Perry Bible Fellowship
Player vs Player
N!Questionable Content
Sexy Losers
Sherman's Lagoon
Shuck
Sinfest
Q!Sivi grad hrv.
Sob sa sobom hrv.
Sorethumbs
Q! Tamara Drewe
Q! Tuesday
VG Cats
Zap in Space
(N! su novododani; Q! su preporučeni. Šaljite svoje prijedloge!)

STRANE STRANE:
Lambiek - Svjetska enciklopedija stripa
Barnacle Press - Skenovi novinskih stripova
Blog Centrala - Svi (?) blogovi o stripu
Neorama Marka Ajdarića
Stripper's Guide

UZSTRIPOVSKI:
Blogov kolac - priqazi stripova i knjiga, piše Darko Macan
Tatjana.ws - 3D art
NoSF - SF forum
Knjiški moljac - knjige u Hrvata
SGI - Qovi dizajneri

Q STRIP

ponedjeljak, 31.10.2005.

[priQaz]
Obećanje – ludom radovanje

( Mathieu Lauffray: Prophet t. 2 – Infernum in Terra ; Les Humanoides Associes 2003.)

Pre neki mesec sam ovde pisao o prvom tomu Propheta, i kako obećava, ali ne radi ništa drugo osim toga. E pa, konačno mi je dopao šaka drugi tom, gde imamo i razrešenja poneke od misterija iz prvog dela, i možemo da damo malo kompletniji prikaz. Ispunjava li Infernum in Terra obećanja koja je Ante Genesem dao?

Ne, naravno, kao što se i po naslovu ovog priQaza da zaključiti. Nije toliki problem što su objašnjenja koja dobijamo očekivana. Ajd' da prenebregnemo što se Prophet od misterije/horora ovde pretvara u nekakav kvazi fantasy. Problem je što je Lauffray umislio da i bez Xaviera Dorisona, scenariste prvog toma, može da nastavi i vodi priču. Ne može. Akcione scene škripe do te mere da je nejasno šta se u njima dešava (dobar primer – strana 35: kakvi su bre ono pipci i otkud su se pojavili?!). Jackovi monolozi prevazilaze svaku meru. Crvenkasti demon koji je u prošloj epizodi prikazan kao neko ko je bitan igrač, i koji krasi naslovnicu ovog albuma, pojavljuje se na pet strana u jednom mlakom sukobu, i nekako se stiče dojam da ga više nećemo ni videti. Sporedni likovi su od flis papira, a i sam Jack Stanton je mnogo slabašniji nego ranije (a ni ranije nije bio nešto posebno jak kao lik). Kvazi mitologija je predstavljena tokom dijaloga od par strana, naspram elegantnih Dorisonovih narativnih kapcija iz Ante Genesem.

A pride, i ta mitologija - hoćemo li jednom videti neki lik iz stripa koji nije "izabran" za nešto? Antiheroja koji je samo antiheroj, umesto što su mu Više Sile podarile zadatak spasavanja sveta - protiv njegove volje, naravno? Interesantnije je videti nekoga ko se izborio za mesto glavnog junaka storije, nego ovakvo "odabran od bogova" rešenje.

Naravno, nije sve tako crno, crtež je na nivou, sa nekoliko veoma, veoma efektivnih scena (strana 34 odmah pada na pamet – mada nije baš najjasnije šta to vidimo na njoj, monumentalno izgleda); ideja o Zemlji koju proždire haos dok se par preostalih ljudskih bića mutiranih u čudovišta bori za opstanak ima svojih draži; atmosfera iz Ante Genesem je donekle preživela i svet po kome se Jack kreće deluje zlokobno i egzotično – ali egzekucija svega toga je loša.

A obećavalo je.

(djole)

- 20:57 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 31.10.

» Trač, trač, trač, trač, trač … Nakon što je umrla prva žena Supermanova izvornog scenarista Jerrya Siegela, njegov je sin odlučio progovoriti i pokojnom ocu prigovoriti na svačemu. Između ostaloga, postavlja se pitanja na kome je zaista utemeljen lik Supermanov cure Lois Lane te da li je Siegel morao odseliti iz New Yorka jer je previše kasnio sa scenarijima …

» Svađ, svađe, svađe … "Zašto nije bilo velikih crtačica stripova" pita se ovaj članak povodom izložbe petnaest stripovskih velikana … i niti jedne velikanke!

» Ove je godine neka obljetnica Julesa Vernea (Davor će Šišović to znati bolje), a povodom nje je u Nantesu otvorena izložba stripovskih posveta ovome slavnome autoru.

» Od zanimljivih izdanja, spomenuo bih dva s francuskog govornog područja: jedna je prijevod mange koja na jednostavan način objašnjava znanstvene principe, a drugo je najnovija knjiga iz izdavačkog programa male kuće Niffle, koja reprintira klasike (Spirou, XIII, Largo Winch, Jeremiah) na nešto manjem formatu i u crno-bijeloj tehnici jer je vlasnik te kuće oduvijek htio da stripovi ne izgledaju kao slikovnice za djecu već kao knjige za odrasle.

» I na kraju (jer je ponedjeljak, te znam da ste na poslu, bezvoljni i besposleni), jedan web-strip: arhiva Eyebeama, nije loše koliko sam stigao pogledati. A sad, ako ne zaspim, pokušat ću započeti sekciju linkova na web-stripove … Hrrrk, zzzz!

(mcn)

- 02:43 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 30.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 30.10.

» Posljednji, nikad nacrtani album Tintina, "Tintin i Alfa-art", nije nikad bio nacrtan s pravom u što se mogao uvjeriti svatko tko je pogledao ove godine ponovo objavljeni album skica i scenarija. Hergea su u tim posljednjim godinama više zanimale druge stvari, pa nenacrtanoj Tintinovoj pustolovini nedostaju i humor i pravo oduševljenje pustolovinom, a njome se provlače satira umjetnosti i kultova te - da čovjek ne povjeruje - ženski likovi! No, sve to nije smetalo nekome fanu da polazeći od toga scenarija ne nacrta svoju verziju epizode, koja se pred kraj pretvara u pravi fan-fiction, s puno bespotrebno gostujućih likova, jednom nemezom zauvijek mrtvom i jednom djevojkom koja želi da Tintin upozna njezine roditelje. Link s kojeg možete skinuti .pdf te epizode, ako vas zanima, je valjda još uvijek ovdje, samo oprez - ima nešto preko 14 megabajta.

» Čak i autori koje ne cijenim nešto ludo naročito, ulažu sebe u svoje kreacije i pate kad one propadnu. Eto tako monologa/dijaloga s Joeom Caseyem povodom gašenjem njegove serije Intimates. A spominje se i Giuseppe Cammuncoli kojeg znate s njegovoga gostovanja na CRŠ-u.

» Claudea Moliternija, kojeg kod nas znamo samo po pisanju, ako se ne varam, onog pulp-barbara Taara iz Stripoteke kojeg je crtao Brocal Remohi, odlikovan je ordenom Legije časti. Ne zbog Taara, mislim, već zbog njegovog enciklopedijskog rada.

» Stranica Antonelle Pandini, scenaristice za talijanske Disney stripove i druge stvari, s uzorcima scenarija itd.

» A izložba ultramegapopularnog stripa Titeuf preselila se iz Angoulemea u Pariz. Traje do ožujka pa možete planirati posjete, ako vam je drag ili ako želite podmetnuti bombu pod eksponate.

(mcn)

- 11:54 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

subota, 29.10.2005.

[prepisQa]
Je li Petruša plagijator?

Nova rubriqa (u svojoj biti pisma čitatelja) koju nitqo nije tražio ...:) A kako smo pohvala imali te dobili u qomentarima dovoljno, red je riječ prepustiti i kojem nezadovoljniqu.

Tako nas qudi, i to s pravom, "aquamarin":

Neugodno me iznenadilo to sto je u magazinu Q objavljen strip u kojem su ideja, prica i likovi pokradeni u sto se mozete uvjeriti pogledavsi scan table koji Vam saljem u privitku. Nakon ovog iskustva, tko citateljima moze garantirati da i ostali scenariji stripova koje domaci "autori" potpisuju kao svoj rad u Vasem magazinu nisu plagirani? U svakom slucaju ovo baca veliku sjenu na originalnost stripova objavljenih u Q.

S postovanjem,

Max


S pravom, kažem, jer strip u privitku jest priča o vitezu koji odrubi glavu zmaju, ovome narastu dvije, a zmajica se tada prihvati noža i krene na zmajev ud. Slično "Glavuši" Frana Petruše iz predzadnjeg broja? Slično. A što u svoju obranu ima reći Frano?

Jebote, jos me jedan otkrio. Nemam se snage opravdavati kako i zasto, te samo ponizno priznajem, kriv sam.

Zao mi je uvrijedenog citatelja, nadam se da nece od odustati od kupovine Qa i rasiriti glasine o "kopiranim" i nekvalitetnim stripovima.


I ja se nadam, pogotovo što je Frano plagirao nepažnjom, a ne namjerom. Već par godina pričao mi je, naime, o toj ideji koju mu je ispričao prijatelj i koju je konačno u Glavuši upotrijebio. Je li prijatelj strip (koji kruži netom) pročitao pa zaboravio da ga je pročitao ili jednostavno nije razmišljao u terminima intelektualnog vlasništva, kopirajta i plagijata nije sad važno. Plagijat jest počinjen, vjerojatno nenamjerno, krivac se kaje a uvrijeđenom se čitatelju svi ispričavamo.

Premda jest bilo malo, moram reći, ekstremno odmah posumnati u sve i svaqoga.

(mcn)




- 10:50 - Qomentari (15) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 29.10.

» Opet sam dobio obavijest o novom broju Komikaza , ali zahvaljujući vrhunskom dizajnu njihovog sajta (ironija) relativno pojma nemam je li taj broj zaista novi ili je samo obavijest nova. Kako bilo, drugu udarnu vijest sa slikicama nemamo (uz naslov: iz stripa vrsne Dunje Janković), a sajt je sadržajno dobar i Ivana Armanini tvrdi da su dodali i novitete. Pa pođite, subota je.

» Premda postoji veliki presjek među bubnjarima i crtačima stripova (Bisley, Kordej, Štef, Esssad, Kerac, Mataković), tu i tamo ih crta i neki basist (ili je Mataković basist? kako sam beznadno neupućen) … Barem se tako da suditi iz ove vijesti koja kaže da je Zak Sally , basist banda Low, nakon dvanaest godina napustio isti kako bi se posvetio drugim projektima, između ostalog crtanju (kažu da talenta ima) i izdavaštvu.

» Uderzo je, inače, tužio bio njemačku tvrtku Mobilix zbog nastavka "-ix", ali je sud presudio u korist firme jerbo da Uderzo ne može kopirajtirati slova. Nemam link na vijest, samo prenosim što mi je prepričano pa odmah nastavljamo … U kompletno nepovezanom članku, za lagašno subotnje čitanje, u nekoj srednjoj školi rade stripove (ali nadajući se, gamad, da će jednoga dana raditi crtiće.

»Q-ov trejdmark: potpuno nepoznate face za koje vas nije briga! Henrik Rehr je Danac, naslijedio je Mika na stripu Ferd'nand (ako krenete za linkom, vidjet ćete uzorak stripa i možda me moći podsjetiti kako je bio prevođen kod nas), a sada se nešto zavitlava i sa slikarstvom. Pođite jer, subota je.

» Te na kraju, malo ozbiljnog, istraživačkog novinarstva! (Subotom? Subotom!) Koja je razlika između ozbiljnog i žutog novinarstva? Pa, žuto bi novinarstvo uzelo informaciju - činjenicu, na primjer, da se Forumu na www.stripovi.com od sada ne može pristupiti bez registracije - i napuhalo je u skandal. "Podivljali ego Marka Šunjića!", možemo zamisliti žute naslove, "Propast nekad središnjeg stripovskog portala na Balkanu!" Ali, ozbiljno novinarstvo tako ne radi već se raspita o razlozima kod maločas spomenutog Marka Šunjića, osnivača i moderatora spomenutog sajta. Te tako doznajemo da je razlog - prevelik promet! Plaćeni bandwith mjesečno biva prebačen i za 50%, a sljedeća kategorija stajala bi dodatnih 500 kuna mjesečno, 6000 kuna godišnje što nije sitnica … Tako da se promet pokušava ograničiti ovom metodom (uspijeva, ja više ne klikam svaki čas), a ovaj se investigativni reporter samo nada da se stidljiva dječica koja obilaze webom u potrazi za srodnim dušama ugriženim virusom kolekcionarstva neće zbog ovoga obeshrabriti i preći na neki drugi hobi. Kao ni Goran Sudžuka i mnogi drugi profiji za koje znamo da Forum čitaju iz sigurnosti svoje anonimnosti…>:)

(mcn)

- 00:48 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

petak, 28.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 28.10.

» Nemam pravu sliku, ali zato imam krivu! Elem, u Tintinovoj epizodi "Blago Rackhama Crvenog" Hergé je smislio podmornicu u obliku morskog cucka. A sada je unuk Jacquesa Cousteaua napravio jednu pravu, nadahnutu time. Kako njezinu sličicu nemam, stavio sam muzejski primjerak makete također nadahnute stripom. Eto, takav sam vam ja.

» Kakav: takav? Fah idiot, zapravo, kužim se nešto malo u stripove, ali ne i u mnogo što drugo. Tako da mogu prenijeti vijest o stripu koji će kanonizirati priču o životu Nelsona Mandele, na prvom glasu zahvaliti Marku Ajdariću, ali da mi i dalje ne bude jasno zašto to Marka ljuti (nešto oko toga tko sponzorira knjige)? Hoće li me netko prosvijetliti? Jasno mi je da svaki političar vjerojatno bar jednom rukom jest negativac, ali za što se točno ovih dana tereti Mandelu?

» A tko će iduće godine - u vijesti koju razumijem - raditi za Marvel? Stephen King, eto tko. Na linku ćete naći kratku obavijest koja kaže da je pristao napisati prednastavak svoje sedmotomne romaneskne serije "Dark Tower" kao strip kojeg će crtati Jae Lee. A ja mislio da je rekao da je s pisanjem gotov? Možda se stripovi ne pikaju ...

» Uz opasnost da postanem dosadan: još jedan članak o mangi u kojem se ističe kako japanski strip prosperira u Evropi jerbo ga čitaju cure te se priča i o novom Asteriksu i njegovoj obrani od najezde mange. Ima neke cifre o prodaji, to mi je bilo najzanimljivije, da pravo kažem ...

» Transmetropolitan, serija Warrena Ellisa i Darricka Robertsona o Spideru Jerusalemu, novinaru bliske budućnosti, imala je svoje supone i padove. Meni je osobno bilo žao što je postepeno postajala sve više politikom, a sve manje SF-om, a i na Darrickovu se crtežu pred kraj vidjelo da fušari sa strane i da mu je dosta tih glava koje pričaju, ali Transmet jest bio i ostao jedna dobra serija: evo ovdje jednog detaljnijeg pregleda sadržaja, za neupoznate.

(mcn)

- 18:25 - Qomentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 27.10.

» Zahvaljujući Damjanu (i kukanju prije toga) malo su živnule rasprave u qomentarima (onima koji još nisu prokužili sistem: klikne se na riječ qomentari ispod svakog unosa u blog i otvori se nova stranica) i ja se osjećam bolje! Nego, na (kratke, jer sam kasno ustao) vijesti … Scott Adams, autor Dilberta, najgore prevođenog stripa u povijesti hrvatskog izdavaštva, pokrenuo je blog. Trebate li ga čitati? Naravno da ne, ali čovjek nije glup, a i od tamo možete linkati na razna druga Dilbert-mjesta

» Joann Sfar možda nije rabinov sin poput Briana Bendisa o kome smo nekidan, ali je autor "Rabinove mačke" jednog odličnog stripa kojeg imate i u engleskom prijevodu tako da ne kukate kako je samo na francuskom i to napisanom onim slovima koja se teško čitaju. A Sfar je zanimljiv čova i po sebi, te stoga link na ovaj intervju s njim u kojem priča o tome ima li antisemitizma u Francuskoj ili ne (ova je tema u zadnje vrijeme stalno po stripovskim vijestima, izgleda) i baca rečenice poput "ne osjećam se toliko piscem koliko prvim čitateljem svojih priča" koja je toliko dobra da ću je sigurno jednoga dana ukrasti. Sfar, daklem.

» A od pozitivnih luđaka svakako treba spomenuti Jima Woodringa (njegov strip "Frank" objavljen je, kao što svi znate, u Q-u) te evo i razgovora s njim. Na istom sajtu, "Suicide Girls", ako pažljivije pogledate, u desnom ćete stupcu uočiti i linkove na niz prethodnih intervjua - od Jossa Whedona do Joea Caseya - te tamo prema svojim interesima nahranite čitateljsku proždrljivost ako vam je današnji dnevniQ prekratak. Se čitamo!

(mcn)

- 10:53 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 26.10.2005.

[Qolumna] NAJ MAD
Život životinja (2): Kme kme izdavači

Piše: Damjan Stanić

U daljnjem istraživanju hrvatske strip scene, dolazimo do prve velike uzročno-posljedične veze iz koje je stvorena potpuno nova životinjska vrsta: kme kme izdavači. Sve je, naime, počelo sa već opisani kolekcionaris kroatikusom.

Bijaše, dakle, jednom jedna zvijerka zvana kolekcionaris kroatikus: očajan, ozlojađen strip fan opsesivno željan starih dobrih Bonellijevih izdanja. A, kao što već znamo, iz potražnje se rađa ponuda, pa tako bi i u ovom slučaju.

Sredinom devedesetih medijski gigant Slobodna Dalmacija vraća na hrvatske kioske Zagora i kompaniju, no stvar je nakon svega nekoliko godina pošla k vragu budući da kolekcionara ipak bješe premalo da opravdaju cijeli projekt. Tada na scenu stupa Ludens, manji izdavač manjih apetita. Sa njime, Bonellijeva kasta heroja opstaje na tržištu, a vraćaju nam se čak i privremeno ugašeni serijali Mister No ili Marti Misterija (istina, kao plod Ludensove spin-off kuće, Strip-Agent). Pravi happyend, dakle.

Vraga. Tek tu počinju problemi. Jer, nekim čudom, cijela je scena živnula, i odjednom imamo niz novih izdavačkih poduhvata, od Princa Valianta (Zagrebačka naklada), preko tvrdoukoričenog Ken Parkera (Libellus), do Zekanovih hvalevrijednih pustolovina (More Comics); od Spiroua i Fantazija (Libellus), preko uskrslog Alan Ford Klasika (Strip-Agent), do W.i.t.c.h. (Egmont), itd, itd. I susjedi dižu glavu, pa Beli Put iz SiCG starta sa izvrsno upakiranim Amerima (Hellblazer, Sandman, Dark Knight, itd) ...

Strip izdavaštvo je ponovo živnulo, i tu se konačno gubi jedan suludi koncept koji je dugo vladao domaćom scenom (a koji ni Zapadu nije stran, premda na jedan sasvim drugačiji način): izdavači starosjedici navikli su, naime, da ih masa promatra kao Mojsija koji silazi sa Svete planine i donosi nam riječ Bogova (stripove, dakle). No, eto, pojavila se konkurencija, izbor je širi, i – svih mi doboša Darkvuda! – kolekcionari više nisu spremni progutati baš svako govno. Podižu se prve kritike, ljudi bojkotiraju neka izdanja, a harmonija između vjernih fanova i presvetih izdavača biva narušena. Uzročno posljedična veza, dakle: očajni, napaljeni kolekcionari podigli su prve heroje izdavaštva u nebo, tretirali ih kao kućne prijatelje i božanstva istodobno, a izdavačima se takav status svidio, pa više bez njega ne mogu i postaju nonšalantni, gotovo bahati. Priča počinje pucati po šavovima s pojavom tvrdoukoričenih dvobroja novog Bonellijevog junaka, Dampyra. S obzirom da nema pravog interesa za tim serijalom, izdavač ga oprema u tvrde korice i od njega pravi luksuzno izdanje koje se, pod alibijem kvalitetnog uveza, može prodavati po totalno nerealnoj cijeni. Logična jednadžba za spašavanje neprofitnog stripa: viša cijena, manji tiraž. Bilo bi dovoljno da, ovako od oka, jedna petina lojalnih kolekcionara popuši foru i strip će, u najmanju ruku, ostati na pozitivnoj nuli.

Gotovo istovremeno, pojavljuje se i edicija “Bestseller”, koja nam donosi vrlo kvalitetne frankofonske serijale upakirane u jeziv, smanjen format, i to bez originalnog kolora (btw, radi se o nekoliko izvornih albuma zakucanih u jedan “socijalni” svezak). S obzirom da na našem tržištu Bonelli kotira bolje od francuza, logičan potez. Bolje uvaljati nekoliko jeftino opremljenih albuma odjednom, nego natezati jaja sa izvornim formatom i kolorom, pa čekati apsolutno nepredvidivu reakciju publike.

Na žalost izdavača, od dva ponuđena, kolekcionari nisu popušili ni jedan. Dampyr je pretrpio žestoke i (opravdane) kritike zbog cijene, a Bestseller edicija zbog loše kvalitete u odnosu na originale. I tu se po prvi puta pojavljuje nova vrsta u ovom životinjskom carstvu: kme kme izdavač.

Vratimo se desetak-petanaest godina unatrag. Izboreno je pravo na kapitalizam, živimo u moderna vremena, privatizacija svuda oko nas. Jednom rječju, došlo je vrijeme kada se jedini zaista važan zakon zove zakon tržišta. No, kme kme izdavač to nije shvatio. Suočen sa prvim kritikama, on biva šokiran, povrijeđen i ljut. Štoviše, pojavljuje se i dopis u kome kme kme izdavač napada svoju publiku, naziva ih kretenima i bijesno odlazi sa igrališta, kao dječak koji uzima loptu i skviči: “Budale! Neću se tako igrati!”.

Eto nam ga na. Htjeli smo kućnog prijatelja, dobili smo ga. Htjeli smo božanstvo, dobili smo i njega. Ali, ako smo tražili od Mojsija da se pentra na brdo i donosi nam Svete zapise, onda je trebalo znati da Mojsije neće biti spreman na kritike kad se odozgo vrati.

Međutim, paradoksalno, unatoč svom djetinjem ponašanju, kme kme izdavač je samo djelomično kriv za sranje koje se iz svega izrodilo. Uzročno-posljedična veza. Da ga kolekcionaris kroatikus u startu nije pretvorio u Mojsija, kme kme izdavač se vjerojatno tako ne bi ni postavio. Ovako, dobili smo trouble in paradise. Što sad? Možemo se duriti, s jedne strane “kme kme, nazvao nas je kretenima”, a s druge “kme kme, kritiziraju me”... To je lošija, ali i vjerojatnija varijanta. S druge strane, možemo izvući pouke, uspostaviti normalne odnose i krenuti u prirodan tržišni odnos iz kojega će, na kraju, isplivati ono što je kvalitetno i ono što zavrjeđuje pažnju. To bi, u svakom slučaju, bio najveći dobitak cijele ove spletke – normalni odnosi. Prvi će korak, međutim, morati povući kme kme izdavač, jer potrošači imaju pravo biti djetinjasti. I obilato ga koriste. Ali proizvođač ... Proizvođač bi morao, ako ništa onda za svoje dobro, konačno odrasti.

(Damjan Stanić uređuje i vodi web-stranicu Pupafiks!)

- 16:20 - Qomentari (23) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 26.10.

» Prvo i prvo, isprika. Ono grebanje za komentare jučer je vjerojatno bilo proizvod nekog naleta malodušnosti, a niste ovdje da biste to čitali. Pokušat ću da se ne ponovi (a o prijedlozima intenzivno razmišljam, iako ona radionica zahtijeva web-site, a leksiqon imena vrijeme kojeg zasad nema, ili suradnike). Nego, jednu bih vas stvar ipak zamolio: pošaljite (u qomentarima ili na mail) link na vaše najdraže web-stripove pa da na margini otvorimo i sekciju linkova na preporuqe. A u to ime, jedan - možda ne najdraži, ali ne ni najgluplji - Supernatural Law Battona Lasha, o advokatima koji brane razna horror bića je od sada on-line, apdejtiran dvaput tjedno. U najnovijoj epizodi, ubijena žena traži odštetu od ubojice svoga.

» U nastavku jučerašnjih vijesti, Đole nam je poslao link na ispade Paty Cockrum. Paty Cockrum je supruga legendarnog Davea Cockruma koji je crtao X-Mene u sedamdesetima i kreirao Nightcrawlera. E, Paty se u seriji članaka (kliknite na Down in Flames, dijelovi od 2 do 5) ostrvila na Marvel tvrdeći kako je ta kuća antisemitska i kako im je glavni cilj poreći židovsko podrijetlo Magneta, najvećeg negativca u X-Men pričama. Kao teorija zavjere je interesantno, kao činjenica slabo pije vodu jer je vodeći pisac današnjeg Marvela rabinov sin Brian Bendis.

» Da, puno pričamo o Marvelu ovih dana. Premda ovdje na Q blogu ne najavljujem puno najamničke projekte ili raznorazne nadjunačke "događaje", to ne znači da prezirem cijelu tu industriju. Postoji jedan njezin dio koji će mi uvijek biti drag: autori. A to, jer su u duši uvijek svi isti, odrasli ljudi u djetinjstvu zaraženi istim virusom. Evo razgovora s marvelovcem Rogerom Sternom , koji kaže da mu je "Spider-man zakapario kuću, a Superman otplatio." … Hm, mislim da je Roger napisao meni najdražu epizodu Spajdija, onu s bivšim ragbijašem koji po svoju otetu kćer trči preko igrališta među mecima … je li?

» A sad: CURE, POZOR! Marko Ajdarić (a tko drugi!) upozorio nas je na natječaj kojeg organiziraju "Friends of Lulu" (spominjali smo ih u prikazu Little Lulu, nema para dana), u svrhu izdavanja knjige iduće proljeće. Javite stripašicama koje poznajete, a ostale uvjete pročitajte na linku (ako se blog pomakne, natječaj je drugi entry za 19 listopad/oktobar).

(mcn)

- 09:59 - Qomentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 25.10.2005.

[Qolumna] oQo stripa
Crnje misli

Piše: Vladimir Tadić

Ne usuđujem se da ponovo pročitam Franquinove Crne misli. Časna reč. Nekada davno, dok sam kao klinac sa jednocifrenim brojem godina lutao po stripovskom odeljku prodavnice Placette u Moutieru i tražio sve što je potpisano sa “Franquin”, naleteo sam na jedan od ovih albuma, i veselo krenuo da vidim šta mi je to autor Gastona i Spiroua novo spremio. Devet od deset psihijatara tvrde da hronična depresija vuče korene od onda (deseti psihijatar bi nesumnjivo ipak tipovao na 23. album Les petites hommes, Le dernier des petits hommes, i suludu, sadističku klanicu koju je Seron sproveo u jednom stripu za decu - treba ga tužiti zbog toga, a bogme i od boja olešiti).

Crne misli su pozni Franquin iz dana njegovog beznađa, svesnosti da će umreti, ne odmah, ali jednog dana, i svesnosti da svet ne samo da ide u qurac, nego nikada i nije bio nigde drugde. O, tvrdio je on da Misli nemaju nikakve veze sa njegovom ličnom depresijom, ali niko ko uviđa u onolikoj meri šta sve ne valja sa svetom ne može da bude veseljak. Pročitao sam ih ponovo kada su izašle u nas, u ne baš najlegalnijem izdanju. Šok je ovoga puta bio intelektualni, ne emotivni. Kako je neko ko je bio toliki optimista u Spirouu i Gastonu došao do stanja gde je mogao da napravi ovo?! Šta mu se zaboga desilo?!

Pa, ništa posebno. Omatorio je. Primetio je da je život jebena stvar, i da možeš samo da se predaš i kritikuješ/komentarišeš nebuloze koje baca na tebe, da im se podsmevaš, a nikako da se nadaš da ćeš ih ispraviti.

Ali, ali, ali... da li je to baš tako? Da li je sve zaista toliko crno?

Aha, najverovatnije jeste, ako ne i crnje. Što ipak ne znači da treba da se predamo. Franquin je godinama isterivao svoje demone, borio se sa besmislom kako u svojoj glavi, tako i tamo gde je najbolji, na papiru. Bio je prinuđen da Marsupilamija proda Marsu productions. Ali svoj život nije završio kao ludak u nekoj tapaciranoj sobi, kukajući kako sve nema smisla, i kako ga čeka večito ništavilo.

Franquin se pred svoj kraj vratio Gastonu, onom starom dobrom optimističnom Gastonu, želeći da ga dogura do 1000 tabli. Nije uspeo, ništavilo ga je uzelo, ali nije prestao da se bori, nije pokleknuo, pred sam kraj je odneo prevagu nad besmislom i svima nam dao nadu da možda, samo možda, ima nečega i u toj borbi, nečega vrednog življenja. Da će Gastoni uvek nadvlađivati Crne misli, pa makar to bilo samo i na kratko - vredno je toga. Jedan od najvećih među nama postavio nam je primer, mogao je da se suoči sa besmislom i pobedi ga, makar na kratko. Možemo to i mi. Makar na kratko.



Devet od deset psihijatara bilo bi zadovoljno ovakvim zaključkom. Deseti je otišao da umlati Serona.

(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 22:08 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 25.10.

» Politika! Ili bar rat … Vjerojatnije najotvoreniji političan dnevni strip u američkim novinama ikad je Doonesbury Garya Trudeaua. Ovdje je zanimljiv članak, prilagođen iz Trudeauova govora, o načinu rada s posebnim osvrtom na konflikte i suradnju s vojskom za vrijeme crtanja stripova o ratu u Iraku … A na sličnu temu, ovdje je članak o američkom naredniku (vodniku?) koji i sam crta stripove o frustracijama pješadinstva.

» A ako je itko napravio karijeru od izvještaja iz problematičnih zona poput Bosne i Palestine, onda je to Joe Sacco. Ovdje je članak o njemu, metodama rada i valjda još nečemu.

» Na rubu politike: prvo pročitajte ovaj članak, još jedan koji istražuje koliko su i zašto Židovi utjecali na razvoj stripa u Americi (majke ti, nisam znao da je i Steve Leialoha Židov), a onda pročitajte ovaj članak o tome kako se Marvel, isto firma koju su bazično utemeljili Židovi, guzi na arapsko tržište. Eto, biznis i preko drevnih neprijateljstava …

» Te na kraju jedna posve stripovska tema: Erik Larsen se malo divi Geneu Colanu (kod nas poznatom po "Drakuli" iz Eksa).

» Zapravo, na kraju ćemo ovo: KAKO DA OVAJ SAJT BUDE JOŠ ZANIMLJIVIJI? MALKICE, KANDA, UPADAMO U RUTINU - JA PIŠEM VIJESTI, VI IH ČITATE, NE RAZGOVARAMO KAO DA SMO U BRAKU? ŠTO BISTE VOLJELI: NAGRADU ZA NAJBOLJI QOMENTAR? ŽIVE STRIPOVE? KAKVE TEKSTOVE? JAVNO KAMENOVANJE LIJENIH KOLUMNISTA (Đole isključen) ? IŠTA? NIŠTA? PIŠTA?

(mcn)

- 09:04 - Qomentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 24.10.

» Kako biste počeli tjedan? Čitajući malo Calvina & Hobbesa ili čitajući malo o Calvinu & Hobbesu? Težak izbor!

» Je l' dosta čitanja? Ako nije, ovdje imate nešto talijanskog humora na jednom novom blogu, a ovdje cijelu knjigu-dvije nekog čudnog stripa.

» Je l' sad dosta čitanja? Ako nije, evo linka na skenirani članak o utjecaju Watchmena na neke kasnije filmaše u prestižnome Entertainment Weeklyu?

» Je l' dosta čitanja? Ako jest, onda samo bacite pogled na deset najboljih epizoda Nicka Raidera po glasanju čitatelja. I možda na tekst povodom posljednjeg, 119, broja Legs Weaver, serije koja se razvila iz Nathana Nevera.

(mcn)

- 01:21 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.10.2005.

[priQaz]
Povratak pustolovine

(Christian Perrissin/Boro Pavlović: EL NIŃO; Humanoids/DC, 2005.)

Tu i tamo ispadnem glup ...

("Samo tu i tamo?" "Tišina!")

Moglo me se, na primjer, čuti kako njorgam kako nema više pustolovine, kako je u današnje vrijeme nemoguće tintinovski lutati planetom zbog svih granica i satelita, elektronskog praćenja kreditnih kartica itd. I onda mi je Christian Perrissin dokazao da sam u krivu. Ne ignorirajući niti jednu od tih novih prepreka pustolovini uspio je ispričati priču koja je realistična, suvremena, a opet pustolovina.

Nije, naravno, vesela. Suvremeni svijet traži i suvremeni svjetonazor, a kao vrsta se ovih dana ne ponosimo naročito sami sobom. Tako Perissinova junakinja Vera, s ciganskom krvi u venama, polazi u potragu za svojim sijamskim bratom (ta nemogućnost je jedna od zanimljivosti priče) Koljom i ... traži li ga traži. Ta potraga za korijenima, te obiteljske priče, dominantna su karakteristika suvremenog francuskog stripa, a putovanje je valjda jedan od tri dobra načina za nizanje pustolovina, no super je u EL NIŃU što su to samo povodi, a kroz priču nas poslije nose likovi i događaji, od Crvenog Križa u Africi, južnoameričke sirotinje, pacifičkih gusara itd.

Ali nisam ispao glup samo što se tiče postojanja pustolovine u prezentu. Ispao sam glup i što se tiče Bore Pavlovića.

Boro Pavlović bio je velika nada Hrvatskog stripa kasnih osamdesetih. Objavio je par stripova i promptno se prodao preko grane gdje je kod Humanoida objavio nekoliko solidno nacrtanih, ali zaboravljivih fantasy albuma. Potom je nestao i tko zna čime se bavio (jedini trag na kojeg sam, bez posebnog traženja, pronašao u interventnim godinama bila je naslovnica s Modesty Blaise za skandinavski časopis X-9), dok se nije vratio u Split i vratio stripu. EL NIŃO je taj povratak, i to kakav.

Na samom početku priče, Pavlović je još krut - figure su malo drvene i njihov smještaj u prostoru nasilan. No, do kraja ove knjige (američko izdanje, iz tko zna kojeg pijanog razloga, u jednom tomu objedinjuje dva i pol francuska albuma), Pavlović se pokazuje kao odličan realistički crtač, kao sve ono što je onomad obećavao. Priča je, naravno, francuski statična, ali Borini likovi su živi, pripovijedanje iz stranice u stranicu bolje, a poneki kadar u kojem ga puštaju da crta malo više od razgovora - tihi spektakl.

Sve u svemu, kao odlično nacrtana moderna pustolovina, EL NIŃO je jedan od rijetkih suvremenih francuskih albuma kojeg vam mogu (i bez pretjeranog patriotizma) preporučiti.

(mcn)

PS Marko Ajdarić (a tko drugi) poslao je link na EL NIŃO sajt. Trebalo mi je malo dok ne skužim navigaciju, ali vi ćete brže jer ste pametni, a ja malo glup.

- 09:49 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 23.10.

» Paul Gravett je jedna pozitivna faca, koja je puno toga (i skromno) za strip učinila, a da ga nikad nije ni pisala ni crtala. A i knjige su mu dobre: ona o mangi odlična, a ovu novu o albumima (naslovnica koje je naša današnja slikica) još nisam čitao, no vjerujem da nije ništa manje super. A sad ima i web-site. I'te, vi'te.

» Li'l Abner, klasični strip kojeg smo kod nas rijetko viđali, isto ima site ! Nisam baš siguran kako im arhiva funkcionira i da li, ali se makar možete načelno obavijestiti o stripu i pročitati poneki uradak

» Se sjećate one vijesti o arapskim superherojima? A znate tko ih crta? Brazilci, stari izvoznici zanatlija! Upravo mi je pala na pamet ideja kako povećati hrvatsku strip-produkciju: adresa brazilskog najamničkog studija je u ovome članku!

» Bi li ovaj blog bio to što jest da povremeno ne donese vijest o, recimo, stripovima u Zimbabweu? Nema sličica uz vijest tako da i ne morate kliknuti (osim od sreće).

» Trondheim je nacrtao novi album svojih minutnih crtića: Mister I. Za one s jako dobrim vidom, ogledna stranica je ovdje … A u ostalim vijestima s francuske scene, potvrđuje se napad bezidejnosti. Pet godina nakon smrti tvorca oživljena je još jedna klasična serija: Cubitus (poznat u ovim krajevima i kao "Runda, pas koji brunda"). Tjah.

(mcn)

- 00:08 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 22.10.

» Tko je uslužan? Q strip blog je uslužan! Evo, nema dan-dva kako je Melina pitala je li kojim slučajem izašla druga kompilacija stripa Berlin Jasona Lutesa, a mi već možemo ponosito odgovoriti da - nije. Jer se najavljuje tek dvanaesti sveščić ove olovne kugletine koju si je Lutes privezao za nogu, daklem još 3-4 godine pa druga knjiga … Al' to nije ništa! Na istoj stranici gdje se priča o Berlinu primijetit ćete i najavu za drugi sveščić Atlasa Dylana Horrocksa. A prvi je izašao, kad ono? 2000? Kad se Dylan zahebav'o pa pisao loše epizode Huntera i Batgirl

» A ovo bi bila udarna vijest, da imam poštenu sličicu. Al' nemam. Pa zato samo tekstom: tko se prvi prvcati sa cijeloga svijeta javio Stevenu Grantu na poziv da recenzira neku TV-seriju? Nitko drugi do Denis Pajtak iz Varaždina, naš poznati diler stripova … U istom Grantovom tekstu, usput budi rečeno, imate malo uobičajenog gunđanja i link na rani strip Joea Kuberta (od nedavno kod nas poznatog po nekom preko one stvari odrađenom Texu).

» Grant nešto spominje i ugovore pa će profesionalcima možda biti zanimljivo kako izgleda jedan DC ugovor koji je poslan Daveu Simu (od Cerebusa) te koji je onda na njega imao pitanja i primjedbe. Zapravo, trebalo bi to biti zanimljivo svakome jer u takav kapitalizam polako ali nesigurno srljamo i treba učiti … A ako vam se učiti ne da (ta, subota je!), evo onda vijesti o tome kako će se svaki ikad nacrtani strip o Garfieldu naći na novoj kompilaciji na 3 CD-a. To da više ne morate misliti kako se međusobno odnose Strip-agentovi magazini, zabavnici, meko i tvrdo ukoričene knjige. Da ne morate više misliti uopće.

» Doza mange! Uhvatili crtačicu u kopiranju iz drugih mangi te odmah povukli sve stripove koje je ikad crtala, ukinuli joj trenutačnu seriju i natjerali je na ispriku. A vi mislili da sve mange ionako izgledaju isto, c-c-c!

» S obzirom da se neću poslije sjetiti: službeni site za treći film o X-Menima. Za sada nema puno, ali se možete registrirati za updateove.

(mcn)

- 09:51 - Qomentari (5) - Isprintaj - #

petak, 21.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 21.10.

» Kako se TIME srozao!...:) Najme kaj, pustili su Watchmene na listu 100 najboljih romana na engleskome od 1923. naovamo. Jest da je na listi i upitni Snow Crash, ali Moorea sigurno veseli što je na listi uz nekolikoknjiga svoga idola Pynchona. Plus, po izboru čitatelja (organizirane klike, ziher!) Watchmeni su prvi! Hvala Mileni na podsjećanju.

» Neki od prvih internacionalnih koraka Ukrajinca Igora Baranka bili su u hrvatskome Endemu (i slovenskom Stripburgeru). Onda je dobio zelenu kartu, odselio u Jameriku i sada radi za francuske Humanoide. Ovdje je jedan dobar intervju s njime (na francuskom, ali slike su univerzalne), a najzanimljivija rečenica je "Razočarala meAmerika, najviše me podsjeća na Sovjetski savez za vrijeme Brežnjeva."

» Kao da im nije dosta Louvre, stripovi su i u francuskoj Nacionalnoj biblioteci. Schuiten i Peeters jesu, to jest.

» Nakon Carla Barksa i Douglasa Adamsa (te vjerojatno još nekoga nama dragog i bliskog), tko je dobio svoj asteroid? To jest, po kome je asteroid #98494 dobio ime? Po Marsupilamiju!


» I ljubiteljima stripova se ponekad dogodi da se ožene. I onda to izgleda ovako.

(mcn)

- 07:29 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 20.10.

» Čemu blog, ako ga se s vremena na vrijeme ne može iskoristiti u samoreklamerske svrhe? Tako, doznajte da je Robert Solanović najposlije dovršio epsku epizodu Mistera Mačka "Psihosom" te da ćete preostalih dvanaest nastavka sad moći redovito srijedom pratiti na www.stripovi.com! A moj priQaz Dylan Dogove epizode "Doktor Teror" nećete pročitati na ovom blogu, nego na onome mojemu drugomu.

» Pregledajući novoizašla francuska izdanja primijetio sam (još?) jednu knjigu sastavljenu od crteža premijerno objavljenih na blogu. To se uklapa u trend o kojemu je nekidan pisao Knjiški Moljac koji nas je i upozorio na nagradu Blooker, predviđenu za knjige i stripove pred ukoričenjem objavljene na blogu .

» Tko radi najbolje stripovske tulume? Ne znam, može biti da će najavljeni stripovski festival u Makarskoj preuzeti prvenstvo, ali do tada glasam za Španjolce. Biti gostom u Gijonu svidjelo se i Steveu Lieberu koji je napisao izvještaj s fotkama, između kojih izdvajamo Igora Kordeja među komadima, Piu Guerru na umoru i wc-papir s manga uzorkom!

» A kad smo već kod mange: članak o novoj japanskoj ženi koja uzor za svoj trendi život i ostvarenje maštanja nalazi u mangama. Plus, hrpa novih japanskih riječi! Japanski muškarci su izgleda teitaion ('ladni, nedovoljno strasni), shokyokuteki (pasivni) i ren'ai-girai (neskloni romantičnim vezama), dok su žene odrasle na ovakvim stripovima ren'ai izon taishitsu (ovisne o ljubavi), traže strasne dečke, a onda se bacaju u naručje tsugi no emono (idućem ulovu) kad im trenutačna veza postane tsumaranai (dosadna). Je l' učite? Da se ne mučim zabdaf…:)

» Nu, ako vas japanski ne zanima, tu je uvijek latinski. Zahvaljujući Marku Ajdariću, imamo link na fanovski prijevod jedne epizode Paje/Paška Patka na krepani jezik. Donaldus Anas jest službeni prijevod imena, već jedno dvadeset godina …

(mcn)

- 09:43 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 19.10.2005.

[priQaz]
Spomenik neznanome klasiku

(Little Lulu; Dark Horse, 2005.)

Little Lulu je apsolutni klasik te stoga, ali ma naravno, kod nas apsolutno nepoznata.

Pri tome čak ni ne znam zašto je ostala nepoznatom ... Ideološki sporna nije: priče o djevojčici koja izvodi dječje nestašluke nisu bile naročito ideološki obojene (izuzme li se srednjeburžoaski milje) da bi je jugoslavenska cenzura sustavno progonila ... Štoviše, slušao sam jednom neko idiotsko akademsko izlaganje - Ane Merino, mislim - koje je uporno petnaestak minuta pokušavalo dokazati da je crvena boja Luluine haljine zapravo simbol anarhije, da ne kažem komunizma. Elem, Lulu je bila više podobna nego nepodobna pa je vjerojatno riječ bila tek o slučaju koji je uvezao Toma & Jerrya, a ne nju.

No, i nakon šezdeset godina - a to je ono što je čini klasikom - priče o maloj Lulu su nevjerojatno svježe. Vječno djetinjstvo prikazano je u ovim stripovima kao kaos koji nastaje iz pogrešno shvaćenog svijeta odraslih, kratkotrajne pažnje, velikog srca i flegmatičnog Luluina izraza lica (najčešće je crtana bez ustiju i sa široko otvorenim očima - nešto kao dječji Buster Keaton). Apsurdne situacije prihvaćaju se kao posve normalne, mašta ima slobodan ulaz u stvarnost, a crteži i situacije su vanvremenski jednostavni a opet neprepričljivi - više bi mi vremena trebalo da vam ispričam jednu epizodu nego što bi vama trebalo da je pročitate. Zato je pročitajte. Nećete zažaliti, klasik je.

I za anegdotu: američka udruga koja pokušava privući više žena u strip (i da rade i da čitaju), zove se Friends of Lulu. A ironično je kod toga što Lulu jest stvorila žena - Marge Buell - koja je crtala dnevne karikature, no ono što se pamti i ono što se reprintira su stripovi koje su s Lulu radili John Stanley i Irving Tripp. I neću više reći ni riječi jer sam već dovoljno šovinistom ispao.

(mcn)

- 22:07 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 19.10.

» Marjane Satrapi: "Persepolis". Ona ne crta baš najbriljantnije, ali je imala (ne)sreću da živi u Iranu kada je matiran šah i o tome je nacrtala jednostavan i dojmljiv strip koji je postao bestseller i na čijoj slavi može surfati vjerojatno do kraja života (a do kraja će života, vjerojatno, koristiti i ovu uvijek istu fotku, u međuvremenu se malo zaoblila). Dok ne pročitate "Persepolis", kojeg preporučam, ovdje možete pročitati razgovor s autoricom.

» Nakon Irana u Kinu. Za ovog momka kažu da je jedan od najpopularnijih tamošnjih crtača stripova. A tko je on? Nie Yun. "Dobro, neka nije Yun, a tko jest?", kažete. I nije vam neki vic.

» Pune vijesti ispunjenih snova: ovdje priča o čovjeku koji već 16 godina radi u dućanu stripova i svaka mu je srijeda (dan kada stižu novi stripovi) poput Božića, a ovdje o nekom momku kojemu je uspjelo da mu daju da napiše jednog Batmana pa je odmah lika kojemu je eksplodirala glava nazvao po svojem najboljem prijatelju. Ništa ja ne izmišljam, sve vam lijepo piše.

» Znanost. Volim znanost. Ništa ne razumijem, ali je volim. Jim Ottaviani radi stripove o znanstvenicima. Link na članak o tom momku je ovdje.

» A Mark Evanier je car! Ne samo da nam iz svog fotografskog pamćenja počesto vadi neprocjenjive anegdote, već nas znade iznenaditi i još koječime. Tako ovdje, uz uspomene o nekim pločama koje su snimili Marvelovi crtači (!) imamo intervjujčić s Jackom Kirbyem koji se s neugodom sjeća tih dana, a bogme i linkove na empetrice s tim singlicama. Ihahaj, za danas kraj.

(mcn)

- 00:53 - Qomentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 18.10.2005.

[Qolumna] oQo stripa
Turizmologija

Piše: Vladimir Tadić

Čitam pre neki mesec plan za razvoj domaćeg turizma jednog ovdašnjeg bivšeg ministra. Dobar plan, šteta što ga se nije držao dok je bio na vlasti (ali političari su uvek pametniji dok su opoziciji nego kada su u vladi). Jedna od bitnih stavki u tom planu je davanje kredita manufakturama koje će se baviti proizvodnjom i prodajom suvenira.

Onda pogledam svoju kolekciju stripova. Ima tu raznih nepotrebnih stvari, od kojih neke imaju sentimenatlnu vrednost, a većina ne, i pitam se šta će mi (no o tome neki drugi put). Posebno mesto među tim "nepotrebnim" stvarima imaju tzv. suvenir stripovi, koje su mi prijatelji i porodica donosili sa putovanja, ili sam ih i sam kupovao fazona radi. Tako je tu Marti Misterija na turskom, Veliki Blek na grčkom, Spawn na bugarskom (posebna poslastica, genijalan prevod), Spajdi na mađarskom, nemačkom, španskom... sve sami suveniri, pošto većinu navedenih jezika ili ne znam, ili ih znam samo paušalno, a ti stripovi me ili ne zanimaju, ili ih već imam na nekom od razumljivijih jezika.

No, posebno interesantan slučaj je nešto što mi je pre neku godinu brat moje verne ljube doneo sa letovanja u Tunisu. Nije u pitanju domaće izdanje nekog stranog, nama dobro poznatog stripa. Nije čak u pitanju ni nezavisni domaći časopis sa radovima istaknutih ili manje istaknutih lokalnih autora. U pitanju je pravi pravcijati strip suvenir, HC kolor album na tridesetak strana, preveden na italijanski (a ima izdanja i na drugim svetskim jezicima, kažu mi), o onome što zapadnjaci najbolje znaju o Tunisu – album je o Kartagini, i o Hanibalu, te njegovom čuvenom pohodu na Rim. Strip se zove: "Annibal: La sfida di Cartagine", a radile su ga takve veličine kao što su Abdelaziz Belkhodja, Seifallah Dargouth i Omar Bey.



OK, crtež je blago užasan, scenario još gori, i svakako ne bi bio nominovan čak ni za Eisnera (a znamo šta to znači za današnje vreme, kada je i Willingham doživeo nominaciju), ali nije u tome caka. U jednoj zemlji koja nema neku posebnu strip kulturu, ili barem ne neku za koju ja znam, u najobičnijoj prodavnici suvenira, čovek može da kupi strip suvenir koji će ga podsećati na mesto na kome je bio, isto kao i bilo koji drugi. I to preveden na 4 različita evropska jezika (plus arapski). Pa vi vidite.

Da li ja to zagovaram najniži nivo strip izražavanja, work for hire, pa još za zatucane zapadnjačke turiste koji i ne znaju gde se nalaze, ali hoće sve da slikaju? Da, naravno. Zagovaram sve što će raširiti strip kao validan vid pre svega izražavanja – a pošto se pod "izražavanjem" u savremenom svetu podrazumeva "uzimanje para", onda se i stripadžije moraju prema tome tako postaviti – ili ponuditi validnu alternativu. Što još nikome nije uspelo. A autorskog stripa će uvek biti, kao i alternative, jer to zavisi od autora, ne od stanja u kome se nalazi sam medij. Samo bi sve bilo lakše kada bi autori imali čemu da budu alternativa, jelte.

Enivej, back on topic – nije to ništa toliko novo. Francuzi su, kao i uvek, spojili lepo i korisno, i Asterix je validan suvenir iz njihove zemlje kao i svaki drugi. Stripovi na koje ćete najčešće nailaziti u Švajcarskoj je takođe Asterix koji se nalazi u Helveta, kao i Cortovi Helvećani. Na No Campu u Barseloni možete kupiti i neke fudbalske stripove. No, jeste interesantno da Tunis, za neznatnom strip produkcijom ima i strip suvenire.

Ne bi li bilo lepo da se zaista daju krediti za pravljenje suvenira – i da među te suvenire upadne i poneki strip? U Srbiji o, recimo, Kraljeviću Marku. Ili, ideologija na stranu, Josipu Brozu, mnogi kažu da je on ionako najpoznatiji brend sa ovih prostora. Da na autobuskoj stanici u Beogradu možete da kupite strip o Boju na Kosovu (onom starom, molim lepo), umesto kalendara sa slikama ratnih zločinaca?

Jer, šta će radoznali turista poneti sa gostovanja u Guči, ili letovanja u Makarskoj, svejedno? Domaće izdanje Dylana? Stripoteku? Q, jadan ne bio? To su kurioziteti za manijake kao što smo mi, ne suveniri.

I zato, ako vaše ministarstvo raspisuje davanje sličnog kredita, osmislite strip i prijavite se. Smejaće vam se, to je sigurno, ali na to smo već navikli, ipak mi skupljamo stripove. A ko zna, možda projekat i prođe.

U Tunisu jeste.

(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 14:29 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 18.10.

» Po udarnoj vijesti se dan poznaje. A mi nemamo udarnu vijest. Samo link na sličicu Franka Choa iz nekog bezveznog budućeg stripa. Frank Cho crta sjajno, ali autorske ambicije mu ne dosežu dalje od crtanja onoga što se njemu sviđa. Pa, ajde.

» Što se toga tiče. i Gradimir Smudja (na ovim prostorima uglavnom poznat po plakatu za turneju Đorđa Balaševića iz 1983. i naslovnicama za par albuma istog kantautora) uglavnom crta što mu se sviđa. A to su albumi u stilovima raznih impresionista, bez puno logike i s tonu internih šala za one koji briju na period. Ter su Frančezi poludjeli za njim, što je super. Evo kratkog osvrta na novi album.

» A i Lynd Ward je valjda crtao što mu se sviđa. Taj momak koji je živio u burnim vremenima, napravio knjige koje je Eisner kasnije prozvao "pretečama strip-albuma", te koji je tvrdio kako je morao crtati jer mu se prezime naopako čita "draw" prikazan je ovdje jednim zanimljivim tekstom.

» A glečte priču o čovjeku koji ne crta, ali je udaren k'o da je umjetnik. Zapeo je objaviti Maloga Nema u originalnom formatu (oko pola metra visine, knjiga 120 dolara), ali tako da boje restaurira da sliče novinskom otisku, dakle žućkasto, i onda je 60 sati bdjeo u tiskari da bi sve ispalo kako treba, samo je jednu stranu - avaj! - propustio.

» Warren Ellis misli da biste trebali pročitati ovaj strip. Ja ne mislim da je obvezna lektira, ali i tako nemate pametnija posla jer inače ne biste visjeli na blogu, je li?

(mcn)

- 02:07 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 17.10.

» Prokleti plagijatori! Tu se neki talijanski časopis za stripove bez riječi tek tako krasi imenom Q International , kao da su u najmanju ruku naše međunarodno izdanje! Ne bih trebao reći da primaju mutave radove za idući broj - tema: novac, ali ne plaćaju - no tako sam velikodušno biće da moram. Dabogda krepali.

» A u Francuskoj, strip se uguzio u Louvre . Prvi autor koji će imati izložbu, na poziv samog muzeja, jest Nicolas de Crecy sa stranicama svog novog albuma "Periode Glaciaire". Nakon njega slijede svi odlični vizualci: Marc-Antoine Matthieu (članak u idućem Kvadratu), Yslaire i veliki, veliki Emmanuel Guibert. Hura za njih, hura za Louvre, ali nikako hura za Q International. Da, još se ljutim.

» Jesmo li dosta pljuvali po američkim izdavačima? Nismo! Ali današnja je slina rezervirana za Q International pa ćemo pljuvanje po izdavačima ostaviti vlasniku jedne američke prodavaonice stripova, Brianu Hibbsu , koji ovdje objašnjava što izdavači (mali) rade krivo. Jednog dana će to biti relevantno i za naše tržište pa da ne tražite tada po starim linkovima, pročitajte i memorirajte članak već danas.

» I, s obzirom da je ponedjeljak, da ste se vratili na posao i da posve sigurno ne radite već tražite kamo biste mogli - Tanji hvala za link - odsurfati: Alien voli Predatora (ali nijedan od njih ne voli Q International)! Rad još jednog od onih pacijenata koji imaju hrpu igračaka, kameru, fotošop i nikakav društveni život (ups, zaheb, oženjen je i ima klince blizance)! Ali bar ne krade imena! Od nas.

(mcn)

- 01:37 - Qomentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 16.10.

» Spora nedjelja, toliko spora da ćemo malo (ali zaista samo malo) pisati i o Zagoru: ovdje ćete naći popis pustolovina koje se Zagoru spremaju u 2006. (vraća se u Darkwood), plus par sličica kako biste se mogli buniti na crtače koji nisu Ferri ili klonovi.

» O čemu ono još ne pišemo često? A da, o filmovima. Danas iznimka dupla jer: (1) je crtač Bernard Swysen bio taj koji je otišao kod režisera Claudea Lelouchea da mu kaže kako mu se sviđaju njegovi filmovi jer su živi strip i kako bi volio crtati nešto po njegovom scenariju. Kako Claude nije imao vremena pisati nešto novo, dogovorili su se da Bernard uzme scenarij filma u produkciji tako da je Toute une vie ispao paralelnim proizvodom, pogotovo što je filmski scenarij mijenjan za snimanja. (2) je Super Bad James Dynomite tako kričav i kičav da trebati makar gvirnuti; inače je riječ o filmskom projektu braće Wayans (glavni lik je crtan po Marlonu, ne da ih razlikujem niti me briga), parodiji na blacksploitation filmove sedamdesetih, za sada dostupnoj samo u stripu.

» Posljednji rad Willa Eisnera The Plot: The Secret Story of the Protocols of the Elders of Zion. ("Zavjera: Tajna povijest Protokola sionskih mudraca") razračunava se s protužidovskom propagandom i u Jewish News Weekly je pozitivno ocijenjen. Očekujem i druge recenzije, zapravo zainteresiran vidjeti nakon čega se Will pustio umrijeti.

» I za kraj, preporuka naslijepo: Steve Englehart (čovjek koji je Bruce Wayneu dao Silver StCloud) je meni jedan od najdražih pisaca američkih stripova. Možda zato što sam ga čitao malo, a možda zato što je sve od toga malog bilo dobro ili barem zanimljivo, kao da je uvijek imao nešto za reći pa ma kako to ispalo. Sad, ovaj intervju (kojeg ću pročitati tek kad ovo postavim) je možda reklama, možda bezvezarija, možda šit, ali mene zanima što Steve sad ima reći pa i vas šaljem. Toliko.

(mcn)

- 09:56 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 15.10.

» Malo sam u depresiji jerbo jučer blog nije radio pa smo dobili prvu neispunjenu kockicu u kratkoj, ali plodnoj povijesti ovog njuz-servisa. Ali, neka, barem ste jučer dobili Strip Vesti, a u njima - između mnogo čega drugog lijepog - i tekst Alema Ćurina o stogodišnjici Maloga Nema koja pada danas! To jest, ako blog bude radio…:(

» Kako smo jučer izgadili DC (okej, ja sam ga izgadio), danas ćemo Marvel, jer treba biti nepristran. Tamo je, izgleda, isto u toku veliki događaj (House of M koji prelazi u Decimation ("Desetkovanje")) i čija je funkcija, koliko je moj nezainteresirani um uspijevao pratiti, smanjiti broj mutanata u Marvelovu svemiru na bijednih 198 (is, to će ih biti manje od Pokemona!), a priča se da su likvidirali i Wolverinea. I tako to. Sve je to, nesumnjivo, jako važno, ali bih ja volio malo manje važnih, a malo više dobrih stripova …

» A ovdje jedan kakav-takav članak o mangi, iz nekoliko razloga. Prvo, da se o njoj i danas priča. Drugo, kako mogu odoljeti članku koji ima rečenicu poput "Knjižnice udarno surfaju na ovom valu zanimanja za stripove jer u njemu vide način privlačenja oklijevajućih čitatelja". I treće, u novom Asteriksu Uderzo se obračunava, kroz SF priču, s najezdom superheroja i mangi. Ja vjerujem da Uderzo radi stripove o stvarima koje ga zanimaju, ali me ovo podsjetilo zašto više ne čitam Asteriksa.

» Jay Stephens, autor crtića Tutenstein i stripova kao Land of Nod ili Atomic City ima blog o horror-crtićima, stripovima i karikaturama.

» I ajde bar nešto veselo: jedan se tipus dva mjeseca švercao stanujući u strip-caffeu (!), mjestu gdje se mogu posuđivati stripovi i piti čaj ili kava, i onda je zbrisao ne plativši dug od 520.000 jena (oko 30.000 kuna, mislim).

(mcn)


- 00:42 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

petak, 14.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 14.10.

» Danas imamo vrijedne analize, korisne podatke i jednostavne zanimljivosti, ali budući da sam geek počinjemo s ultimativnom geek-viješću : japanski ulagač u Internet, Daisuke Enomoto, koji je četvrti čovjek što je Rusima platio 20 milijuna dolara kako bi bio turist na njihovoj svemirskoj stanici, namjerava putovati odjeven kao Char Anzanable, lik iz anime serije Gundam. Sajensfikšn, maj frendz, iz goin houm. Sugoi! (I da, naravno da bih htio da znam još koju japansku riječ za "cool" osim ove …)

» A inače, što se zbiva na američkom superherojskom tržištu o kojem tako ne rado govorimo? Pa, zbivaju se stvari zbog kojih o njemu tako nerado govorimo. Najme kaj, izašao je prvi broj serije Infinite Crisis pa izgleda da je poanta svega povratak likova koji su iz prekompliciranog svemira izdavačke kuće DC prije dvadesetak godina izbačeni u seriji Crisis on Infinite Earths. I sad, ako niste sve to skupa pratili kroz zadnjih dvadeset do sedamdeset godina, kako bi vam ova vijest uopće mogla biti zanimljiva? Ovdje je članak koji se jako trudi sve to postaviti u perspektivu i pogledajte ga ako vam išta od ovoga zvuči iole zanimljivo, ali meni će biti posve jasno ako ga ne pogledate. To i jest možda najveći problem suvremenog američkog stripa: nije suvremen, živi s glavom duboko zabijenom u dupe prošlosti i novi klinci, kad bi i htjeli, ne bi mogli uzeti jedan slučajni strip na kiosku (ili u specijaliziranom dućanu) i zakačiti se. Mislim, ono, totalno ne-sugoi!

» Brzo, nešto za Bonellijevce dok nas nisu prestali čitati: glečte figurine iz Texa! Hvala Marku Ajdariću na linku.

» Kievski se festival malo rano sjetio poslati obavijest o natječaju, ali evo linka, za svaki slučaj. S obzirom na hantravi im engleski, pogledajte pod "Reception of Works".

» A i Rvata sve više na netu! Em je izdavačka kuća Ludens napokon zabila zastavicu u svjetsku mrežu (premda ne mnogo više od zastavice), em je i Frano Petruša registrirao domenu te postavio beta verziju sajta te vas moli komentare, primjedbe i sugestije kako da upristoji istu. Iha-haj, za danas gudbaj!

(mcn)


- 00:41 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 13.10.

» Glavobolja, mučnina u želucu i Burt Reynolds na televiziji - mislim kako možemo očekivati da će ove vijesti biti malko mrzovoljne … Elem, izašle su nove Komikaze (a to je web-fanzin), obogaćene novim inozemnim suradnicima, brzim pregledom SiCG alt-scene, forumom te crtalištem kojeg mi se nije dalo pobliže razumijevati zbog razloga navedenih na početku. Ali, poanta je da se svatko tome crtanju može pridružiti.

» Da sam shvatio kako iz pdf-a izvući sliku, možda na prvo mjesto ne bih stavio Komikaze nego nešto slatkastije: ovaj mangoidni strip koji promovira znanost , ali mene je izgubio na početku pričom o psima-androidima kojima je rep nabijen negativno, ali ga izgube kad progutaju tabletu i onda su skroz pozitivni pa veseli. Poslije ima ful znanosti i djeluje suvislije, ali s glavoboljom ne mogu čitati o veselim psima robotima. Ako vi pročitate, cijenio bih recenziju.

» Neil Gaiman je opet dobio neku nagradu, ovaj put za 1602, elizabetansku verziju Marvelovih junaka koju mi nitko još nije iskreno pohvalio. Fućka mi se za njegove nagrade, ali je bio zanimljivo vidjeti tko je još na popisu nagrađenih: same popularne face koje se nagrađuju za ono što jesu, a ne ono što su napravile. Da je Burt Reynolds nacrtao strip i on bi nešto dobio.

» Okej, dosta mi je! Zašto svi navode ovaj dosadni, nerazumljivi, slabo nacrtani i mangom nadahnuti argument za to da stripove ipak treba tuširati kao jedan od najbitnijih web-stripova? Jesam li toliko zakrečio da ne kužim?

» Da li bi vas zanimao povratak aukcija utorkom? Auqcija utorkom? Aukcija utorqom?

(mcn)

- 01:24 - Qomentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 12.10.2005.

[priQaz]
Fantastic Four

"Čudesnih četvoro" gledala sam da ubijem vrijeme i nervozu, ne očekujući čuda. I gle, očekivanja su mi se ispunila - vrijeme je ubijeno, nervoza na dva sata zaboravljena, a bogme ni čuda nije bilo. Dosjetke su zabavne no kanda su u zadnji čas povezivane blijedom pričom, a o karakterizaciji likova je bolje ne govoriti. Neka vam dostaje da je Johnny Storm (Ljudska Baklja) najbolje ocrtan i zapamtljiv. Ljubavne nedaće i motivacija Bena Grimma (Stvar) su tako smiješno naivni, ali je srećom i druga ljubavna priča trapavo izvedena pa ne odskaču previše. Grčila sam se u mukama gledajući "izražajnu" glumu Jessice Albe (Susan Storm/Nevidljiva žena), pogotovo u sceni kad joj Victor von Doom doslovno prostire Zemlju pod nogama dok je prosi, ali nagađam da je muškom dijelu publike pažnja ionako bila zaokupljena njenim drugim talentima. Znanost i logika su vrlo stripovski, pa to uz šlampavu izvedbu priče smješta ovaj film u kategoriju "do 10 godina" - klinčadija oko mene u kinu je bila oduševljena, a bilo je dovoljno "odraslih" viceva da ni roditeljima ne bude predosadno. Akcija i specijalni efekti su solidni ali daleko od spektakularnosti nekih drugih Marvelovih filmova, te mi se čini da neće puno izgubiti na malom ekranu, pogotovo što su i glumci zapravo televizijski. Što se pak fanovskog viđenja tiče: nikad veliki fan Čudesnih četvoro nisam bila, i tek sam nedavno čitala rane brojeve, tako da ne znam reći hoće li ovaj film fana oduševiti ili mu slomiti srce ...

Eh, da: je li tko bio dovoljno koncentriran da pročita naziv Latverijskog broda na kraju filma? Nisam znala da im je ćirilica službeno pismo ... :)

(manekineko)

- 19:38 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 12.10.

» Puno žena u vijestima danas. Puno za strip, to jest … Elem, ovdje ćete pročitati članak o antologiji ženskih stripova koju priprema Diana Schutz, jedna zaista sjajna urednica (ozbiljno, jedna od najboljih s kojima sam ikad radio) … Ovdje je tekst o Audrey Niffenegger koja je sad turbopoznata romanopiskinja s "Vremeplovčevom ženom", a prije toga je izrađivala primjerke svog stripa ručno (njih deset u 14 godina) i prodavala ih po 10.000 $/kom … Dok je ovdje, najposlije, arhiva novog romana u stripu sjajne Posy Simmonds čija je "Gemma Bovery" jedan od najboljih stripova koje sam ikad čitao. Pa provjeriti i ovaj, iako je Guardianov interfejs kretenski pa se za svaki nastavak treba vraćati na indeks.

» Pa onda nešto uobičajenije: Alan Moore. S obzirom na njegovo najavljeno povlačenje iz svijeta komercijale, DC je odlučio još jednom izmusti pare na minulom mu radu. Nakon što su lani ukoričili skoro sve stripove koje je Alan izvan svojih velikih serija pisao za njih, sada su ukoričili sve njih (elem: dodali su The Killing Joke i Whatever Happened to the Man of Tomorrow, plus prijedlog na osnovi kojeg je TKJ prodan plus još neke prigodne tekstiće). Treba ih, ono, kamenovati ili, još bolje, kupiti superiorno hrvatsko izdanje "Strašnog vica" od kojeg je ostalo još manje od deset komada na Q-ovu skladištu…:)

» U Francuskoj bi to bila manje rijetka vijest: art spiegelman je primljen u Američku Akademiju. Nisam ni znao da je imaju.

» Stripoteka je već pričala o ovoj liniji arapskih stripova, a i Strip vesti su učinile isto. Ali naš je članak veći! I bolji tehničar …

» Konačno, hvala Marku Ajdariću koji nas je upozorio na Kistov članak koji nas upozorava da je Večernjak na svojim stranicama (link je desno od teksta, ubio ih dizajn nečitljivi) postavio virtualnu šetnju kroz izložbu Milana Trenca. Ljudi fakat sve pofotkali i uprogramirali, ali mi je klikanje tako brzo dosadilo da je na kraju možda i odem pogledati uživo …

(mcn)

- 01:12 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 11.10.2005.

[Qolumna] oQo stripa
U ime majke

Piše: Vladimir Tadić

Ne da mi mira Majčinska ljubav. Već sam recenzirao ovu neverovatno dirljivu minijaturu iz treće knjige Usagi Yojimboa za www.stripovi.com, ali mi i dalje ne da mira, kao da to nije dovoljno, kao da treba još da se priča o njoj. A ona je toliko savršena da je treba samo pročitati.

No, kakva je uloga roditelja u stripovima? U zavisnosti od “škole”, ili presudna, ili nikakva. Uticaj koji su roditelji imali na američke super-heroje ne treba posebno opisivati - ni Batman, ni Superman, ni Spajdi ne bi bili to što jesu da nije bilo njihovih bližnjih, odnosno da im se nije desilo to što im se desilo. Sa Italijanima je malo drugačije. Odnos sa roditeljima na kraju ispade glavni motiv Dylana Doga, a i kod Martija i čak i Zagora, jelte, nije za zanemariti. Kod Nathana je obrnuto, njegova uloga oca, a ne deteta, je jedan od pokretača serijala. A kod Francuza je pak potpuno obrnuto. Spirouve roditelje smo “upoznali” tek kada se pojavio Mali Spirou; kod Gastona smo čuli samo za famoznu tetka Hortenziju; Blueberryjevi se ovlaš spominju; jel nekog zanima da li je Valerian imao dobar odnos sa svojim ocem? Ima naravno i drugačijih (Kid Paddle, Billy the cat i Les craniballes, anyone?), ali kod u nas poznatijih primera - ništa. Kod mangi se već stvari ne mogu generalizovati, suviše je podžanrova i sto čuda da bi mogao da se iznese jedinstven stav.

Da ne mešamo sad Frojda u celu stvar, ali tamo gde roditelja ima, glavni likovi pokušavaju ili da se dokažu pred njima, iako su ti roditelji davno blaženo počivši (Superman, Batman, Spajdi, Marti), ili okajavaju njihove grehe (Dylan i Zagor). Interesantna je ta zajednička tema greha koje su počinili ili roditelji, ili deca, a koji provejava kroz stripove. Jesmo li to uvek nedostojni naših roditelja, ili su oni uvek nedostojni nas?



Majčinska ljubav može i tako da se čita - sin je bio nedostojan svoje majke. On je bio njen smisao života, ono čemu se posvetila otkako ga je rodila, ono što je trebalo da joj bude lajtmotiv u starosti dok joj se život gasi. A ispao je najobičnije đubre.

U životu je lako naći nešto zbog čega će da te grize savest. U životu je lako naći grehe koje treba iskupljati. U životu je teško živeti svoj život. Priče, pa i stripovi, služe nam da zaboravimo na to. Mi oblikujemo Priču, ukoliko je dobra, jer nam ostavlja dovoljno elemenata da ih pretočimo u lični doživljaj. Ali i Priča oblikuje nas. Da li je čudno što su najcenjenije priče tragedije? "Niko neće da plati da vas vidi srećne", kaže se u stihu jedne donedavno popularne muzičke numere. Zato i "happy" obično ide uz "end", nema šta da se priča posle toga. Sve velike ljubavi su tužne, sve velike priče su tragedije. A to govori ponešto i o nama, ljudima koji u pričama uživaju.

Sakai nam je u Majčinskoj ljubavi dao arhetip svih razloga za grižu savesti, tugu svih tuga. Prave ljubavi možda nikada nismo imali, ni decu možda – ali svako ima majku. Koliko god da ste bili, ili da jeste dobri prema njoj, naći će se neki razlog da mučite sebe.

Nisko od Sakaija da nam nabacuje takvu grižu savesti – ali to smo i tražili, zar ne? Nije Q džaba časopis za strip i mazohizam...

(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 17:07 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 11.10.

» Daklem, zaista pojma nemam što je "comprensorio" na talijanskom, ali izgleda kao nešto što je blizu Rima i dovoljno veliko (190 hektara) da ima ulice. Možda je to nešto kao ove HoTo vile u Svetoj Nedjelji? Nema veze, ono što je bitno da su ulice u comprensoriu Torrino Mezzocammino dobile ime po stripašima! Tako da možete živjeti u ulici Bonellija starijeg ili Magnusa (Roberta Raviole).

» Uh, od toga se može oporaviti samo vrlo ozbiljnom viješću. Evo zato jednog kritičkog teksta iz New Yorkera (možda najljepše napisanog časopisa na svijetu) u kojem se malo hvali Warea, malo piški po Pekaru i sve u svemu se biva pametan. A kao protuteža, odmah, mala vijest o seks-lutkama za napuhavanje koje su oblikovane po hentai-mangama . Znam da bih trebao naplaćivati proviziju na ovakve vijesti, ali predobra sam duša …

» Ako vas uopće nije briga za češke stripove i nimalo za Koreju, koliko vas je briga za izložbu češkog stripa u Koreji? Postaje li iole interesantnije ako pripomenem kako se na istoj izložbi nalazi i pedesetak fotografija Srbije koje je snimio češki fotograf Dragoljub Zamurović?

» A sad nešto fakat zamimljivo, ako brijete na podatke. Rich Johnston navodi statistike po kojima je od svih Marvel stripova ikad izdanih, njih 29.633, do sada skenirano i na Internet postavljeno njih 21.452. Po naslovima to je 100% svih brojeva u 1813 od 2704 naslova! Iliti 72%, iliti 83% ako gledamo samo glavni Marvelov tok, bez potkuća! I onda Rich priča dalje, analizira i intervjuira, ali to već možete i sami pročitati.

» I na kraju jedna samo za Djoleta: već si u Qolumni pisao o smrti u stripovima, a na proljeće će biti cijeli kongres o tome! Ako možeš ušminkati tekst s citatima iz umjetnosti, možda odeš na put preko bare!...:)

(mcn)

- 00:05 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 10.10.

» Znato što je problem s ponedjeljkom? Ne toliko to što se u nedjelju ništa ne događa (niste valjda mislili da su sve vijesti ovdje friške?), već toliko što je ponedjeljak dan u kojem se dovršavaju sve obveze obećane za petak. Pa tako pišem vijesti tek nakon što sam otuširao stranicu Borovnice za iduću Modru lastu … I otkrivam kako je selo Štrumpfova bombardirano ! U jednom crtiću za UNICEF, ali namrtvo.

» Jeste ih oplakali? Jeste? Plačite još malo: izašao je novi Spirou (u Francuskoj, iako je izašao jedan i kod nas, sam,o je tamo četrdeset osmi, a kod nas prvi). Okej, plačite samo ako ste fan staroga Spiroua jer je ova nova epizoda, "Čovjek koji nije htio umrijeti" dueta Morvan i Munuera, idejno prazna k'o holivud i izrežirana kao manga. Nije gluplja od većine suvremenih francuskih stripova i vrlo je dobro crtana, ali šarm je nadomješten glupim insajderskim forama, krvlju i nasiljem. Treba se mijenjati s vremenima, ali … No, znate što želim reći.

» A za one koji ne rade nego su na poslu, servirajmo malo članaka za čitanje. Ovdje je tekst o slatkoći postignutoj kroz životinje u stripu, vrludajući od Jamesa "American Elf" Kochalke do Morrison/Quitelyeva WE3 (odličan, usput budi rečeno), dok je ovdje niz prikaza stripova koje nisam čitao te ih ne mogu sam priQazati.

» I malo živog stripa, kao šećer na trešnji na torti na čokoladi: par strana iz nove (zapravo stare a proširene) zbirke kraćih radova arta spiegelmana (znate tko je art spiegelman, je l' da? ne mo ram vam objašnjavati tko je art spiegelman, je l' da?). Autobiografski, u boji i simpa!

(mcn)

- 12:46 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.10.2005.

[priQaz]
Antipatijo bajna

(Craig Thompson: CARNET DE VOYAGE; Top Shelf, 2004.)

Postoji jedna vrlo dobar razlog da bi se kupila ova knjiga: Craig Thompson. On crta jednostavno fantastično, fluidno, s lakoćom, sigurnošću i meštrijom. CARNET DE VOYAGE ("Dnevnik putovanja"), sa svojih 220 i nešto stranica, ugoda je za oko i dušu je dao za prelistavanje.

Postoji, također, i jedan vrlo dobar razlog da se ova knjiga ne čita: Craig Thompson. On, osobno. Nakon čitanja knjige (ma što nakon: za vrijeme!) htio sam ga iscipelariti da prestane kukati kako mu je teško. Putuje po festivalima, a kuka kako ga od crtanja posveta boli ruka (dabogda ti otpala); kuka kako ga je cura ostavila, a baca se u prvi otvoren krevet (dabogda ti otpalo još nešto); uzdiže svoju zaljubljenost i svoju osjećajnost do te mjere da bez srama citira kako mu je djevojka rekla "kako on ima toliko slojeva da kad samo nekoliko oljušti svi budu šokirani ogoljavanjem njegove duše, dok je njemu to ništa jer postoji još dvadeset slojeva".

Ma, ne postoji! Craig Thompson je Djevica po horoskopu, a i ja sam, pa znam da nikakvo "ogoljavanje duše" ne dolazi u obzir. Craig vrlo točno dozira što će nam i kako reći, i sva prividna osjećajnost u CARNET DE VOYAGE je samo poza. Jedini stvaran osjećaj u ovoj knjizi je beskrajno sebeljublje, narcizam, opsjednutost isključivo sobom.

Što, kao druga Djevica, posve razumijem, ali nikako ne volim.

(mcn)

- 11:38 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 9.10.

» Matt Madden crta stripove već, tako, jednu masu vremena i ne crta baš najspektakularnije, niti ih piše najznaimljivije. No, imao je jednom jednu zaista dobru ideju i to će sada biti knjiga. Najme kaj: stripovska verzija Queneauovih "Stilskih vježbi" (kod nas najpoznatijih kao kazališna predstava s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić) - jedna situacija (glupavo jednostavna) ispričana na 99 raznih načina, kroz pastiše stilova, formi i načina pripovjedanja. Na prošlom linku je razgovor s Mattom, a ovdje ćete naći neke uzorke kako biste i u nedjelju imali što čitati.

» I onda još čitanja, da ne zaboravite kako se to radi! Jedan bizaran, ponekad mutan, ali češće opičeno smiješan strip: The Perry Bible Fellowship . I ovdje tekst o njemu.

» Ono, Bill Watterson je dao tako malo intervjua otkako je postao slavan, a i ona pitanja koja su mu povodom izlaska kompletnog Calvina & Hobbesa postavljali čitatelji su bila idiotska, tako da se novinari za ekskluzivu snalaze kako znaju i umiju. Ovaj ovdje je imao sreće pa je intervjuirao Wattersona dok još nije bio nitko i ništa (Watterson, novinar i dalje nije bogznašto), pa je sad taj intervju, nakon dvadeset godina prepričao. Ne'š ti ekskluzive.

» S obzirom da Igor Stiskalov za 28. ovog mjeseca priprema izložbu u kojoj će koristiti stripovske motive, naravno da ću idući dan u slučajno pregledanim vijestima odmah naletjeti na nešto slično...:)

» Gle ovdje se priča o knjizi OSMOZA u kojoj su Slovenci (Klemenčić, Horjak, Mitrevski) i Talijani (neka tri) razvijali dobrosusjedske odnose crtajući zajedničku knjigu jedni o drugima. Što ja ne bih ni spominjao da nije tegobne činjenice kako čovjek ne živi samo od Qruha, nego i od novaca koje dobijemo kad nešto prodamo, a Q ima ekskluzivno par primjeraka OSMOZE za vas, po cijeni od bijednih 67 kuna za lijepo proizveden album s naslovnicom Danijela Žeželja. Poštarina uključena, članovima Qluba popust.

(mcn)

- 09:05 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

subota, 08.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 8.10.

» I evo nas konačno ponovo u listopadu, nakon što smo se dva dana zavaravali da je rujan (hvala Peđi što nam je ukazao na činjenicu da su svi naši životni rokovi mjesec dana bliži nego što smo mislili - mrzimo te, Peđa! :)) … Pa, čitajmo nešto i u listopadu: Marko Ajdarić svrnuo mi je pažnju na web-verziju stripa kojeg je Harvey Pekar (proslavljen nedavnim nagrađivanim filmom American Splendor) s Deanom Haspielom napravio za Playboy. Nije pornografija, da vas odmah razočaram, već je uobičajeno Pekarovo dosadno njorganje. Taj čovjek je među hvaljenim ćaćama autobiografskog stripa, ali ga iskreno nikad nisam volio čitati … Nu, strip kojeg ovih dana hvale na sva usta je Scott Pilgrim. Možda je to američka žeđ za vlastitom mangom koju ja ne uspijevam prepoznati kao kvalitetnu, a možda je u pitanju generacijski jaz, no meni je ovih jedanaest stranica najave izgledalo em nezanimljivo em glupo em nebašpredobro nacrtano. Ako se nekome svide, neka me prosvijetli, molim … Tako da jedina najava koja me veseli (vidi sličicu) jest ona o novom Jasonovom albumu na engleskom, u kojem se u Parizu 1920-ih sreću Hemingway, Fitzgerald, Joyce i Pound - svi odreda crtači stripova. Jest da će sad ljudi misliti da sam za moj kratki strip "Paris, 1940" (objavljen prije desetak godina) maznuo ideju odavde, ali tako je to kad smo mali narod i mali jezik i ništa od toga nije krivnja Jasona koji je vjerojatno opet sjajan.

» E, alaj sam se raspisao! Pa, sad kraće: mlada crtačica Rivkah, koju već jednom na ovom blogu spomenusmo (ali ne po stripu već po aktivizmu), s aktivizmom nastavlja - napisala je članak o tome kako se treba promovirati, jer za uspjeh autora nikad nije dostatano što izdavač učini već sam treba gurati svoje ime, svoje lice pa čak i koristiti se činjenicom da si žensko u inače muškoj industriji gdje će 90% prisutnih odmah početi sliniti za svakom suknjom (kako divno demonstriraju i naši stripovski web-forumi). Obvezna lektira svim autori(ca)ma.

» A znate kad Spider-man kaže kako "uz veliku moć dolazi i velika odgovornost"? A di se, zanimalo je Marka Evaniera, Stan Lee nadahnuo za taj citat? Odgovori koje je pronašao su tutekarce.

» Obično ne volem reklamirati najamnički rad na stripovima te zato ne pišem o Ericu Powellu kod Marvela, Niki Kranjčaru u Hajduku i sličnim monetarnim transakcijama, ali ova mi se vijest čini zanimljiva iz posve drugog razloga. Najme kaj, Slave Labor Graphics - izdavač poznat po alternativnim mrakačama tipa Johnny the Homicidal Maniac, Leonore Dirge itd. - uvalio se u postelju s Disneyem da proizvedu stripove rađene po raznim diznilendskim "vožnjama" i tako svojim vrijednim autorima omoguće malo kompromisa i malo para. Prvi od tih je Haunted Mansion, kolekcija priča o duhovima, i entropijski dio mene starački zlobno veseli kako i zadnji alternativci moraju jednom odrasti i zabrinuti se za svoje zdravstveno te socijalno osiguranje.

» Najposlije, stigle su nove Strip vesti! Nagrađeni s beogradskog festivala! Izložba "Grad žena" u Ljubljani! Vojnička radionica stripa! Utisci s predavanja o američkom stripu, s nekoliko odličnih opservacija i savjeta! Kolumne, vijesti, kritike i linkovi na sve domaće web-stripove! Da nema Strip-vesti trebalo bi ih naći na cesti! Ili tako nekako …

(mcn)

- 09:14 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

petak, 07.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 7.10.

» Koje su mi najdraže vijesti? One koje nisu pričanje nego rad! To jest, živi strip, nacrtan i stavljen na net. Danas me enormno puknuo grubo, ali divno (kombinacija ranog Tezuke i Toma Harta) crtani "Book Hunter" Jasona Shige. Strip je totalno bolestan: detekcija u knjižnici, hard-boiled u knjižnici i toliko knjižničarsko-knjigouvezivačkog slenga da mi je mozak od veselja procurio! Na stranici ima još njegovih stripova pa samo dajte, samo naprijed!

» Onda jedna vijest o tome kako Belgijanci nisu normalni: napravili su listu sto najbitnijih Belgijanaca (nisam ni znao da ih ima toliko) i na njoj je devet stripaša: Hergé, dakako, pa Franquin, Morris, Jacobs, Peyo, Roba, Geluck i još neki. Je l' da da vam se seli?

» Mange nikad dosta! Ovdje je intervju s izdavačem Tokyopopa, o tome što je manga, kakav su uspjeh polučile OEL mange (original engliesh language - mange koje crtaju Ameri) i drugim detaljima njihovog plana za pokoravanje svijeta.

» Frankofona scenaristička superzvijezda Jean Van Hamme najavio je da će ove godine napisati zadnje albume svojih kultnih i dobro prodavanih serija Thorgal i XIII, a koje ga vše ne vesele (na što je William Vance, crtač XIII, rekao da ga baš briga, on će nastaviti). Van Hamme se, kad pozavršava to što ima, planira posvetiti nekim drugim stvarima: romanu, filmu itd., a u međuvremenu piše i Lady S. , jednu kompetentnu, ali ne naročito spektakularno seriju koju mu je Dupuis naručio kako bi je jednog dana mogao adaptirati za TV. A radi i na trećem albumu revivala Blakea i Mortimera (jedne serije do koje mi zaista, žao mi je, nije stalo) sa Sterneom. Članci o svemu tome su ovdje i tu, a najzanimljivije mi je bilo čitati kako je Van Hammeova vila bila pored vile američkog ambasadora. Da ponovim: je l' da da vam se seli?

» Potencijalno korisno mladim autorima koji imaju problema s motivacijom, disciplinom i produktivnošću: ne, nisu pare, već blog isto takvih autora koji jedne druge hrabre i savjetuju kako da rade više i budu sretniji. Nda.

(mcn)

- 01:41 - Qomentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 6.10.

Zograf nas je sve prepišao! » 'Di je strip? Svuda oko nas ... Dok se u nekom opskurnom zagrebačkom podrumu jučer navečer održavala promocija (uz pijančevanje) novog izdanje kuće "Libellus" - u nas do sada neviđenog albuma Franquinova Spiroua "Vještac iz Gljivodvora" - dotle nam već mjesec dana izmiče kulturno bitna vijest o tome kako je jedan "normalni" (čitaj nestripovski) nakladnik u Hrvata objavio knjigu srpskijeh stripova! Riječ je, kako navodi Knjiški moljac, o albumčini od preko 180 stranica po imenu "Tušta i tma" u kojoj su okupljene odlične strip-kolumne Aleksandra Zografa serijalizirane u časopisu "Vreme". Zna Zogi kako se radi posao: mimo ove dosadne strip-javnosti koja čita samo Zagija ... A eve i mogućnosti da zaradite zgoditaQ (strip po mom izboru): odgovorite, u qomentarima što znači "tušta", a što "tma"?

» Još jedna stripovska vijest koju vam nismo javili kada je trebalo jer smo znali da vam je ispod časti vucarati se po otvaranjima izložbi s ostalom kremom zagrebačkom. No, sad se i zatvaranje bliži (16. listopada) možda biste i poželjeli pogledati izložbu stripova i inog Milan Trenca, koji je prije dvadesetak godina na ovim prostorima bio znatna stripovska faca, a možda to bude i ponovo jer nam duga uha čuju kako su mu u pripremi sabrana djela u četiri (4) albuma, i to na rvackom. Ujedno, Trencov sajt je ovdje.

» A tko je Branislav Perković, osim što je prezimenjak inspektora Gradimira iz čuvenih "Kljunova" koje s radošću i gađenjem čitate u svakom broju Q-a? Branislavovo mi je ime neodređeno poznato, kao da se tek probijao ilustracijama po strip-časopisima tamo potkraj osamdesetih ... a sada je tu njegov web-sajt na kojeg me upozorio Feđa (hvala!) Bajramović. Naše gore lišće posvuda se ... stišće? Išće? Pritišće?

» Kakav bi bio pregled vijesti da pokoja nije sa stripom samo marginalno vezana. Evo jedne baš takve: slovenski autor Romeo Štrakl (ima iza sebe jedno dva albuma) uspostavio je stranicu posvećenu grupi "The Who". Kome? Šit, ovaj vic funkcionira samo na engleskom.

» Bilo bi trulo ne zahvaliti Marku Ajdariću na trudu uloženom u vijesti kroz proteklih mjesec dana pa ćemo u toime spomenuti njegovu stranicu, Neoramu, s milijun linkova na stripske vijesti. Jesu na portugalskom, ali kraj svakog linka imate zastavicu da vidite na kojem je jeziku originalni prilog ... Jednako tako hvala Bobu, Djoletu i Zlatku, s takvim pokerom asova čovjek bi pobijedio i u namještenoj partiji!

(mcn)

- 16:18 - Qomentari (6) - Isprintaj - #

srijeda, 05.10.2005.

[crtaća dasQa]
Frano Petruša

Tko to kaže, tko to laže da Džepni Q nikad više neće da se ukaže? Nije istina i nije istina! Džepni Q je svašta: malen, ružan, neduhovit i neisplativ, ali nije mrtav! Kao dokaz, evo jedne stranice Barbarina Blaža (epizoda "Bitka kod Cucka") ispod pera Frane Petruše. Još devetnaest takvih i četrdeset Žitkovih Honesty pa ćemo i na kioske.



(mcn)

- 22:16 - Qomentari (2) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 5.10.

» Talbot u Sunderlandu: Na web stranici Bryana Talbota možete videti jedan broj gotovih stranica njegove najnovije grafičke novele Alice in Sunderland. Strip još uvek nije gotov, treba da ima 300 strana i stiglo se do polovine, ali zato vi možete da pratite kako autor napreduje. Na sajtu imate priliku i da se, kroz biografiju, upoznate sa likom i delom dotičnog autora, ako vam kojim slučajem do sada nije bio znan.

» Volite intervjue: Pogotovo kada su na razumljivom, što će reći, engleskom jeziku. Dakle, sledi intervju sa Jephom Loebom. Uhvaćen je i intervjuisan na prelasku sa serijala Superman/Batman na novu seriju Supergirl. Nazvan je scenarističkom ikonom, pa procenite...

» Još uvek ih volite: Verujem da ćete zbog toga pročitati i sledeći intervju, sa Stanom Sakaijem, autorom, čak i kod nas, poznatog Usagi Yojimba.

» Prodali smo se prodali: Kome drugom nego Marvelu! Ko? Pa, Robert Kirkman, scenarista nama znanih stripova Nepobedivi (Invincible) i Okružen mrtvima (The Walking Dead). Od iduće godine Kirkman "uleće" u pisanje Ultimate X-Mena. Još ponešto, osim toga, možete saznati ako skoknete ovde!

» Nemam link: Ali je zanimljivo čuti da je Nicolas Cage pre par dana postao otac i da je sina nazvao po Supermanu, Kal El. Tako da mu je puno ime Kal-el Coppola Cage. Ako neko nađe link, bilo bi zanimljivo videti da li dete adekvatno i obukao. O tome da li u podrumu ima letelicu da spase dete sa ove raspadajuće planete nećemo još diskutovati...:)

(marko ajdarić & zm)

- 09:50 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.10.2005.

[Qolumna] oQo stripa
Političarenje

Piše: Vladimir Tadić

Neki klišeji su večni. Junak će osvojiti vernu ljubu, ili se žrtvovati za njenu večnu ljubav. Ubica će biti onaj u koga se najmanje sumnjalo (ili barem batler). Negativac će izložiti svoj ingeniozni plan do najsitnijih detalja. A političar će biti lažljivo beskrupulozno đubre.

Kao neko ko ima određeni bekgraund u politici, neću kukati zbog takvog tretmana političara u stripovima - u načelu, sami smo to zaslužili. Ono što mi pak ide na živce je užasna simplifikacija metoda delovanja korumpiranih, power-hungry političara, ambijenta u kome se kreću i planova koje kuju. U najboljem slučaju, ti planovi će imati veze sa manipulacijom javnim mnjenjem u njihovu korist, gde je sama televizija očito dovoljna da se svima ispere mozak. U najgorem, imaće veze sa konstrukcijom nekog ultra-moćnog tajnog oružja kojim će se porobiti svet.



Gluposti.

Igre koje političari igraju su drastično složenije nego što bi neko ko čita stripove mogao da pomisli, i skoro nijedan strip nije se ozbiljno pozabavio time. Mučeni Prez na stranu, u jeku još uvek neobnarodnovanog hladnog rata, Francuzi su izbacili Mister President koji izvrće ruglu instituciju predsednika USA, ali to je propaganda, a ne politika. Zapadnu kulturu kao da to ne zanima, filmovi i serije ponekad slave a ponekad ismevaju političare, a stripovi ih redom pljuju i karikiraju. Ludi naučnik, ludi general, i beskrupulozni političar - nesveta trojka opštih mesta stripovskih negativaca (mada ni CEO neke multinacionalne kompanije nije za zanemariti). Eventualno složenije razmatranje politike i geopolitike uopšte, zapada u domen Zavere (i tu odmah padaju na pamet Morrisonovi The Invisibles). No, ne stoje iza svega vanzemaljci, odnosno bića iz druge dimenzije, odnosno mračne strane nas samih.

Ali, ako neće Zapad, hoće Istok.

Ghost in the shell Massamune Shirowa je veoma detaljan i egzaktan u svemu što opisuje, bilo da je u pitanju vokabular u sajbernetičkom društvu, odnos između tehnologije i religije... ili politika i međunarodni odnosi. Shirow je kombinujući razne elemente, uz ogromnu pažnju posvećenu detaljima, uspeo da napravi potencijalno najkompleksniji strip ikada. I dok se o njegovoj filozofiji, tehnologiji, likovima i značenjima može raspravljati danima, nas ovde trenutno zanima politički ugao cele priče. Naime, Motoko Kusanagi, glavna junakinja, nalazi se na čelu specijalne jedinice za isto tako specijalne operacije. Dok se bori protiv švercera, sajborga, terorista i špijuna, i pokušava da shvati šta to u stvari znači imati Dušu na današnje vreme, a bogami i u budućnosti, Motoko će se u nekoliko navrata naći u prljavoj igri između premijera, parlamenta, kao i brojnih domaćih i stranih javnih i tajnih službi.

U pitanju su senke, akcije čiji se motivi saznaju tek mesecima kasnije, i igrači od kojih svako ima barem dva dresa, a u stvari većina ne nosi nijedan, osim onog svog ličnog. Primera radi, u poslednjem poglavlju Ghost in the shell, u kome će Motoko morati da bude žrtveno jagnje, imamo igru između premijera Japana i arapskih i izraelskih vlasti. Motoko zbog nameštaljke ubije teroristu za koga se smatra da radi za Siriju, i neko to objavi medijima. I dok sve izgleda kao trik Mosada, izraelske tajne službe, da bi se dobile olakšice u trgovini sa Japanom – ne, sve je u stvari trik Japana da bi se "razotkrivanjem" prljave igre Mosada i dovođenjem Arapa na loš glas dobile olakšice u u trgovini naftom sa Sirijom. Plus da bi se otkrio identitet Mosadovog špijuna u premijerovom kabinetu. Malo komplikovanije od pravljenja ultra-moćnog tajnog oružja za porobljavanje sveta? E pa tako to izgleda, ništa nije crno-belo, udarci ispod pojasa i nož u leđa su ne samo dozvoljeni već i poželjni – i ako vi nećete da tako igrate, ima ko hoće. To ne znači da su političari fini ljudi... ali znači da su sposobni, kad su u takvom ambijentu "preživeli".

Drugim rečima, molba za strip scenariste: slobodno pravite političare beskrupuloznima, lažljivima i korumpiranima - ali nemojte da ih pravite glupima.

(Vladimir Tadić je vječiti apsolvent prava, povremeni savjetnik za medije te konstantni stripofil.)

- 17:58 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 04.10.

» Ispričavam se zbog ovog netipičnog kašnjenja, ali ovaj put imam baš fine vijesti za vas! Za početak intervju sa scenaristom o kojem se trenutno najviše piše, planetarno (a vjerojatno i galaktički) popularnom, vašem miljeniku - Grantu Morrisonu! Za neupućene - Morrison se još krajem 80-tih proslavio na serijalima Animal Man i Doom Patrol za DC-jevu potkuću Vertigo te tako svoj stil pisanja učinio Vertigovim kućnim stilom. 90-tih je revitalizirao Justice League na opće oduševljenje čak i najtvrdokornijih geekova, a na pragu novog milenija nakratko otrgnuo Marvelove X-Men iz ruku dugogodišnjeg tiranina dosade, Chrisa Claremonta, i učinio ih dopadljivo čitljivim te smislenim (baš kao u dobre, stare dane Leeja i Kirbyja). Trenutno je u jeku Morrisonov najambiciozniji projekt - multikrosover Seven Soldiers Of Victory, a uz to njegov angažman na All-Star Supermanu samo potvrđuje povjerenje koje Morrison uživa kod urednika i korporacijskih glavonja. Iako često nekoherentan i nedorečen, Morrison je uvijek pun svježih ideja i pristupa. U svojim scenarijima vješto manipulira vlastitim preokupacijama i temama koje voli šira publika, a to je očigledno tajna njegovog uspjeha. Što se mene tiče, bit ću iznimno sretan ako njegov i Quitelyjev Superman bude zaista ono što očekujem – Superman neopterećen kontinuitetom, namijenjen za sve uzraste i sva vremena! Go, Grant, go!!!

» Tom Spurgeon, bivši urednik magazina The Comics Journal i Jordan Raphael napisali su knjigu koju bi svaki ozbiljan strip-fan, ali i autor, trebao svakako imati na svojoj polici! Radi se o biografiji kotroverznog šoumena, ali i jednog od očeva modernog američkog stripa - Stana Leeja. Nisam čitao TCJ dok je Spurgeon bio urednik, ali ako je za suditi po njegovom sajtu kojeg često pratim u zadnje vrijeme od biografije možemo očekivati mnoštvo zanimljivih podataka, inteligentne komentare i novinarsku objektivnost. Jest da je knjiga izašla prije dvije godine, ali na dobre stvari vrijedi podsjećati svako malo, zar ne? Za početak pročitajte intervju sa Spurgeonom, a onda trkom u najbliži strip dućan!

» I za kraj, jedan bizaran, jeziv, slučajno proročanski kadar iz stripa History Of Violence.

(bob)

- 13:55 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.10.2005.

[priQaz]
Utopia se strip

(Damir Ercegović (priređivač) : ST-(RIP); Knjižara Utopia, 2005.)

Šta hoće reći s tim ST-(RIP)? ST, ajde de, to je auto-oznaka za Split, a svi autori okupljeni u ovom katalogu jesu iz Splita pa to još razumijem, ali RIP? Kao R.I.P? Kao umro? Što, utopia se, bidan?

Katalog izložbe stripova, nedavno održane u galeriji "Ghetto" pokušava dokazati da strip u Splitu nije umro. Ne uspijeva mu, međutim, baš ni pokazati da živi, možda tek da životari. Od osam uvrštenih autora, najživljima se doimaju Branko Ricov i Sonja Gašperov koji redovito objavljuju na Internetu. Najtužnijim mi se pak čine prilozi Siniše Ercegovca koji je u trinaeset godina od Superhrvoja pokušao, izgleda, u nekoliko navrata dokazati kako zna crtati (što smo znali), furajući se malo na Matakovića, malo na Moebiusa i malo na Mignolu, pa ponovo prestajući. Između te dvije krajnjosti stisli su se organizator izložbe Damir Ercegović (koji još uvijek luta u potrazi za tržištem koje bi mu zapovjedilo što da radi), Damir Žitko (čiji se kompletan opus mimo Honesty Chase, uključujući probe za francusko tržište, nalazi na ovih sedam stranica), amater Ladan Mehić i dva oriđinala - Vinko Barić i slični mu Miro Župa - koji me danas ne vesele kao što bi me veselili nekada, jer čemu ludilo koje se na ludilu zaustavlja, koje ne stremi ni ne raste u nešto veće?

Malo sam loše volje danas pa kasapim ovaj pristojno napravljen katalog jače nego što bih to učinio obično. Premda nije kompletan (za uvid u stripovsku scenu Splita fale još barem Alem Ćurin, Dragan "Hammerson" Kovačević, Nikola Listeš i Boris Talijančić - svega par godina stariji od ove, recimo, mlade garde), ST-(RIP) je pun korisnih podataka i, na kraju krajeva, ispunio je svoju svrhu: pokazao nam je kako je raditi stripove u Splitu. To što je slika koju stječemo nevesela i utopljenička, nije nikako krivica onih koji rade (stripove, izložbe), već stanja nad kojim nitko od njih nema kontrolu.

Stanju u kojem je njihovo mjesto isključivo u getu i svaka druga pomisao je utopija.

(mcn)

- 22:09 - Qomentari (5) - Isprintaj - #

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 3.10.

» Produktivni Kordej: Tek što se ovih dana završila trodelna storija Smoke koju je za američkog izdavača IDW, u saradnju sa Alex de Campi, uradio Igor Kordej, već nam stiže vest o njegovom novom stripu. Ovog puta je reč o francuskom izdavaču Delcourtu za koga je zajedno sa Jean-Pierreom Pécauom (koji piše i seriju Moby Dick za Željka Paheka) uradio dva albuma serija L'Histoire Secrete, o starom Egiptu sa science-fiction podlogom. Albumi će izaći u jedanaestom mesecu, dok vi imate priliku da vidite njihove naslovnice i 10-tak tabli stripa već sada ovde!

» Još malo Ribića: Čisto da vidite kako izgledaju, u izvedbi Esada Ribića, nove naslovne strane House of M 6 što izlazi ovog meseca i House of M 8 najavljen za deseti mesec.

» Istorije: U izdanju Versant Suda su izašle dve knjige koje se bave istorijom i to gledano kroz strip. Zanimljiv koncept, zanimljivi autori. Jedna se bavi istorijom Belgije, druga Brugesa.

» Đavolak mali: Nije baš Đavolak već Hellboy. Vest glasi da će ga malo raditi Corben i Bermejo. Možete o tome čitati ovde.

» Intervjui: Da ih ovog pute ne bi preskočili dajemo dva objavljena u najnovijem The Comics Journalu, broj 270, Jessica Abel i Lalo Alcaraz. Ima u tom broju još puno stvari ali ovde možemo ponuditi samo ono što nam na netu daju besplatno.

(marko ajdarić & zm)

- 10:19 - Qomentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 02.10.

» Senzacionalno!!! Otvoreno pismo Erika Larsena upućeno svim strip-autorima! Poznati tvorac Savage Dragona i jedan od osnivača trenutno najpopularnije nezavisne izdavačke kuće Image u svojoj kolumni otvoreno napada kolege zbog preferiranja rada na tuđim serijalima te općenito premalog doprinosa samom mediju!

» Omiljeni crtač strip-crtača, Alex Toth, govori u svom karakteristično-histeričnom stilu o Royu Craneu, vjerojatno najboljem autoru zlatnog doba američkog novinskog stripa. Usput možete prošetati i Tothovom galerijom...

» Dva najutjecajnija autora i inovatora superherojskog žanra svakako su Jack Kirby i Alan Moore. Što Moore misli o kralju stripa (kako ameri zovu Kirbyja) pročitajte ovdje! Šteta što ne možemo čuti i Kirbyjevo mišljenje o Mooreu...

(bob)

- 09:00 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

subota, 01.10.2005.

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 1.10.

» Opet o Salonu: U četvrtak je u beogradskom SKCu otvoren 3. Međunarodni Salon stripa, uz veliki broj gostiju, vitešku borbu i koncert Gerometala. Za sada otkrivam ime dobitnika Grand Prixa koji je, osim novčane nagrade, od direktora Angulemskog festivala dobio i besplatan put i boravak u tom gradiću na sledećem festivalu!!! Sretnik koji će krajem januara otiću put francuske je Mijat Mijatović iz Gornjeg Milanovca. Imena ostalih dobitnika ćete pročitatu u sledećim SVestima, gde imate i kompletan pogram dešavanja narednih dana..:)

» Još jedan festival: U Portlandu se po drugi put održava Stumptown Comics Fest. Kako se sami hvale na sajtu, a kao što se po istom i vidi, uloženo je puno truda da se sve organizuje i uredi. Posebno je zanimljiva stranica sa listom izlagača gde kod većine izlagača imamo i linkove ka njihovim, vrednim pažnje, web stranicama.

» Intervjui: Volite da ih čitate, pa evo redom nekoliko, sve na engleskom. Jimmy Palmiotti poznat kao tušer, scenarista, crtač i po tome što je oženjen koleginicom koja se ne zove Red Sonja i ako se ovo ime najviše spominje u intervjuu. Erik Ko je takođe dao intervju i, verovali ili ne i on je u nekoj "vezi" sa Crvenom Sonjom. Ako su vam se svideli Nepobedivi (Invincible) i Okružen mrtvima (The Walking Dead) onda ćete pročitati intervju sa njihovim scenaristom Robertom Kirkmanom. Kod Eda Brubakera ćete u prvoj rečenici saznati kakve je sve nagrade dobio, onda na čemu je sve radio da bi naravno došli i do razgovora sa njim. Na prvo spominjanje imena George Perez, prvo se setim Novih Titana, dečačke ljubavi iz SZabavnika, ali svakako to nije jedini strip na kome je radio...

» Svaka čast stripu: Ali pare od filmova su veće. Povodom fima Mirrormask koji počinje da se prikazuje 30. septembra a na kom su angažovani Neil Gaiman i Dave McKean uz podršku Jim Hensonove kompanije. Dakle, opet intervjui, povodom ovog projekta: Neil Gaiman i Joss Whedon su dali intervju koji možete pročitati ovde; Neil Gaiman i Dave McKean su dali intervju ovde; O samom filmu možete da se informišete na zvaničnoj stranici ovde.

(marko ajdarić & zm)

- 11:38 - Qomentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Gdje ste to dosurfali?
Q STRIP blog je čudesna web-inačica još čudesnijeg te kultnog (istoimenog da i ne spominjem) strip-časopisa kojeg (u obje inačice) uređuje Darko Macan!

Ali nitko nije otok (premda Macan tako izgleda kad pluta u moru). Q STRIP blog ne bi bio to što jest da nema, u prvom redu, dizajna i tehničke podrške Meline Mikulić, a zatim Vladimira Tadića, Roberta Solanovića, Zorana Velesa, Damjana Stanića, Manekineko, Venesa Alića, Marka Ajdarića , Zlatka Milenkovića, Ivana Travaliana i Marina Radišića!

Imate li primjedbe i dopune, možete ih ostaviti u komentarima ili poslati na q_strip (at) hi (.) t-com (.) hr ... Uvijek su dobrodošli novi priQazi, linQovi, vijesti (linkovi na vijesti), potencijalni suradnici svaQe fele.

preQopaj blog!

produQcija!
Q nije prazna teorija! Q stoji i iza ovih besplatnih i (manje-više) redovitih internet stripova:

Martina Mjesec
Mister Mačak
Sergej

sQladište!
Kako biste na svoje omiljene rubriQe mogli samo tako sQočiti i pritom
ignorirati trud svih drugih:

[Qolumbo]
Da ne davimo s pojedinačnim linQovima, kompletna arqiva dosad objavljenih Qolumba vam je ovdje.

[aQtualno]
Crtani romani šou - NATJEČAJ!
Umjesto pregleda vijesti za 6.7.
Previews za lipanj '06.
Varaždin
Previews za svibanj '06.
MaFest, dan drugi
MaFest, dan prvi
Previews za travanj '06.
Q11 - drašqalice!
Previews za ožujak '06.
Previews za siječanj '06.
Previews za prosinac '05.
Q10 - drašqalice!
Previews za studeni '05.
Kako čitati strip
Nemo

[članaQ]
MAFEST - reQapitulacija
Ivana u Manchesteru
Frantico ili Trondheim?
Čitati strip u Stockholmu
Pratt u Sieni
Osveta drveća!

[Qolumne]
oQo stripa
(Vladimir Tadić)
Knjige oQo stripa: Temelji
Beda
Konfuzija
Knjige oQo stripa: Početna stanica za BD
Knjige oQo stripa: Skupa lutka
Knjige oQo stripa: Čudo
Lovina
Intervju sa vernom ljubom
This is information
Lov
O ukusima ...
Muzara
Prevodilački blues
Dakle, hoćete da se bavite izdavaštvom?
FANatizam
Sudbonosna pitanja
Crnje misli
Turizmologija
U ime majke
Političarenje
KILL BILL Vol. 2
KILL BILL
Nemaj drugih izdavača
Reality comix
This Space For Rent
Velika strip prevara

NAJ MAD
(Damjan Stanić)
Prevođenje žednih preko vode ili Adaptiraj ovo, Bane!
Život životinja: Kme kme izdavači
Mangu ti materinu
Život životinja: Kolekcionaris Kroatikus

[crtaća dasQa]
MMM
Mirko Čolak
Emisija emocija
Damir Žitko
Frano Petruša
Milan Jovanović
Goran Sudžuka
Darko Macan
Alem Ćurin
Tonči Zonjić

[PriQazi]
Luca Enoch: Gea 15
Bonvi & Cavazzano: La Citta
Angel Sanctuary
Rene Petillon: Le prince de la BD
Rurouni Kenshin
Scott Pilgrim vs the World
Battle Angel Alita
Showcase presents: The House of Mystery Vol.1
Star Wars mange
Pipci 3
U ime ljubavi
Luca Enoch: Gea 14
Suckle
Jav 1
Craig Thompson: Good-bye, Chunky Rice
Kajgod 1
Stripoholic 7
Hip Flask: Mystery City
Endem 32
Detektiv Dante
Think Tank 2
Liberality for All
Stormwatch vol. 1-5
David Chelsea in Love
Lauffray: Prophet t.2
Perissin/Pavlovic: EL NINO
Little Lulu
FANTASTIC FOUR
Craig Thompson: CARNET DE VOYAGE
Damir Ercegović: ST-(RIP)
Stripoteka 1009
Desberg/Peral: BILLY THE CAT t. 8
Al Hirschfeld: HIRSCHFELD'S NEW YORK
Nikola Listeš: DIOKLECIJANČIĆI
Naoki Urasawa: 20th CENTURY BOYS t. 5
Dorison/Lauffray: PROPHET t. 1
Brian Walker: THE COMICS SINCE 1945
Mythic/ de Lazare/ Walthery/ Boyan: RUBINE t.5
Miguelanxo Prado: PEDRO Y EL LOBO
Darwyn Cooke:
SOLO #5

Craig Thompson: BLANKETS
De Campi & Kordey: SMOKE #1
Canales/Guarnido: BLACKSAD t. 2
Morvan/Munuera/Lerolle: NÄVIS t. 1
Grant/Garres: LOBO – CHAINED
Fraction/Dwyer: LAST OF THE INDEPENDENTS
Ted Naifeh: COURTNEY CRUMRIN AND THE COVEN OF MYSTICS
Lew Stringer: BRICKMAN BEGINS!
Howard Chaykin:
SOLO #4

AARGH! broj 5.5
Batman Begins
Del Rio/Piksi: SUPER TOŠE broj 1
Dave Gibbons: THE ORIGINALS
Yu Yagami: THOSE WHO HUNT ELVES vol. 5
Vanna Vinci: L' ALTRA PARTE
François Thomas: STAN CAIMAN
Sidney/Bom: JULIE, CLAIRE, CECILE