Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

utorak, 23.01.2007.

Week report

Krov

Radovi lete ekspresno. Još par dana i struja, te lokalna mreža na katu su gotovi.

Lokalna mreža na katu sastojati će se od 11 kabela dovedenih na centralno mjesto (par centimetara niže plafona u untrašnjem hodniku), gdje je naravno smješen i jedan strujni utikač za lokalni switch. Iskreno malo sam se nabrijao UTP kabel kategorije 6a, no nikako da mi se jave distributeri Draka UTP Cat 6a kabela. Inaće, standard za kategoriju kabela 6a je donesen prije par mjeseci i služilo bi za 10Gbit-ni ethernet, a može prenijeti signal do 500 MHz. Kategorija 6 može do 250 MHz, a 5e do 100 MHz. Trenutno sve to izgleda kao daleka budućnost, no tko zna što se može desiti za deset petnaest godina. Netko je lijepo komentirao kako je isplativije kupiti neku nižu kategoriju (već sam upikirao 1000 m cat 6 kabela po povoljnoj cijeni) i onda u doglednoj budućnosti kada se pojavi nešto novo izvuči postojeći kabel i ubaciti novi, no tko mi može garantirati da se neće dogoditi da građevinari pristisnu bužir i da se kabel više ne može izvaditi, što se i desilo u firmi u kojoj radim. Svaka spavaća soba i dnevni boravak biti će povezani sa dva kabela, jedan ide u kuhinju, ostavu i predsoblje. Ostava je u biti backup lokacija za proširenje, a ako baš zatreba i servere. Primarna lokacija za servere biti će vjerojatno biti na tavanu. Svi stanovi biti će međusobno povezani u zajedničku lokalnu mrežu, a jedan kabel ide i na krov, gdje će se vjerojatno smjestiti i nekakvi access point.

Danas je došao i prvi žbuker na izvid lokacije i konkretiziranje ponude, a odluku ćemo donijeti tek nakon što ih nekoliko posjeti. Odlučili smo se prema uputama nadzornog, za gips-vapnenu žbuku u cijelom stanu, osim za kupatila i wc-e, gdje ide cementno-vapnena žbuka. Pošto je odluka pala na gips-vapnenu žbuku jedni je izbor strojno žbukanje, jer se ručno radi isključivo cementno-vapneno žbukanje. Glavnu prednost nadzornog za gips je da zid sa takvom žbukom diše, dok kod cementno-vapnene žbuke ne.

Moramo se još odlučiti za vrstu klime. Prednost u odabiru je da nas uopće ne zanima grijanje na klimu, pa nam je na raspolaganju apsolutno bilo koji model klime, no pojavio se problem jer bih si htio hladiti uz dnevni boravak i sobu. Problem je u tome što je mjesto za vanjsku jedinicu na potpuno drugoj strani od sobe koju dodatno mislim hladiti, a sve to komplicira ugradnju. Dosta razmišljam oko nekim vulgaris treća klasa klimama, no volio bi da imaju što manju razinu buke, a to onda opet povećava cijenu. Vidjeti ćemo.

Tijekom jedne od prošlih subotnjih akcija slikao sam malo razne alate koje smo koristili, i moram priznati da je većina alata u verziji 2. Od dizalice do brusilica i pila. Gotovo svaki put kada je neki od alata riknuo, nismo previše lutali već bi otišli u obližnji Pevec i kupili najjeftiniju alatku. Sjećam se tako da smo prilikom jednog odlaska umjesto jedne kupili dvije velike brusilice svaka po 199 kn, i obje rade punom parom i bez ikakvih problema su se susretale sa rezanjem od cigle do željeza i betona. Mislim da smo jednom kupili i nekakvu vulgaris <70 kn malu brusilicu, kojom smo bez neke velike nauke rezali betonsko željezo, no naravno samo kada se radilo o nekakvom manjoj i prikladnoj situaciji. Sa onom velikom brusilicom prerezao sam apsolutno svo betonsko željezo za krov vrlo brzo i jednostavno.

Htjedoh, ali jednostavno ImageShack neće pa neće. Ono prošao je upload 40 slika, no fali 17. Pokušao sam još jednom, ali opet problemi. I onda je došla bolja polovica i ja odustajem. Probati ću drugom prilikom.

Alati




Struja

23.01.2007. u 22:23 • 9 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 15.01.2007.

Sobna vrata (treća sreća)

Jedna razvodna kutija

Zanimljivo, danas smo bili na dodatnom razogovoru kod prodavača onih vrata sa štokom od medijapana i ovaj put smo dosta razgovarali oko apsekata ugradnje vratiju i problema ako je recimo na jednoj strani ravni zid i odnosno nema nikakvog zida koji bi štok obujmio. Ono što je najzanimljvije u cijeloj priči je da su lijeva i desna strana štoka zapravo samo ukrasne letvice sa jezičcem kojim se spaju u središnji dio štoka koji zapravo nosi vrata. Sama ta spoznaja i ne bi bila nešto posebno kada ne bi omogućavala sigurno i jednostavno postavljanje štoka na defakto ravnu površinu, naravno samo bi trebalo nekako rješiti otvor jezičca za pokrovne jezičce.

Naravno, ne bi izvodili doslovno ovakve kerefeke, no zadovoljni smo što nećemo trebati na nekim otvorima dodavati poprečni zid (6-7 cm) koji bi trebao obujmiti štok, dovoljno je 2-3 centimetra s rezanjem ukrasne letvice. Tko zna, možda čak niti to. Osim samog tehnološkog rješenja nekih otvora, ovo otvara jednostavno i jeftinije rješenje zatvaranja otvora kroz deblje zidove, tako što se zapravo sam štok smješta na neki način na jedan rub otvora sa užim štokom nego što je otvor. Mi ćemo tako imati glavninu otvora debljine 20 cm cigle plus recimo 4 cm žbuke obujmljena sa štokom recimo 12 cm umjesto štokom od 24 cm. Istina nećemo postići potpuno obujmljivanje zidova, no koga briga za to.

Jedan prodavač je izjavio kako su vrata na neki način namještaj. Iskreno boli me prst za to. Mislim da se polako priližavamo izboru, ali ima još dosta vremena za konačnu odluku.

Što se tiče tekućih radova, eto sutra počinje razvođenje struje na prvom katu. I da, trenutno smo uspjeli pronaći žbukatera za strojno unutarnje žbukanje od 6 eura/m2. Idemo dalje.

15.01.2007. u 22:31 • 4 KomentaraPrint#^

nedjelja, 14.01.2007.

Sobna vrata (nastavak)

Prije nego što nastavim priču sa vanjskom stolarijom, moram javiti dojmove koje sam spoznao ovih dana u razgovorima sa prodavačima/proizvođačima sobnih vrata. Prva stvar koja je prilično zanimljiva je da Hrvatska ili nema ili ne nameće standard za sobna vrata ili naravno ja nemam pojma da je ima samo se ne može lako naći. Naime, kod svakog prodavača unutrašnje stolarije, dobio sam drugu informaciju o tome koja mora biti širina zidarskog otvora za suhomontažnu ugradnju i kako smo zapravo fulali. Ono tipa, ne ne nikako, to je tebao biti otvor 88 ili 90 ili 91 ili 92. By the way, mi smo napravili 95. Svatko svojeg konja gura. Što je još zanimljivije, kod dva različita distributera sobnih vrata istog proizvođača dobio sam podatak koji se razlikuje u 3 (tri) centimetra. Koji kaos. Svatko se pravi pametan. zato ako itko ide u gradnju neka se odluči prije čija će vrata ugraditi kako bi mogao napraviti otvore prema specifikaciji prodavača/proizvođača vrata.

Glavna stvar koja određuje na neki način širinu štoka (službeno dovratnik) je i materijal od kojeg je štok zapravo napravljen, a to zapravo i određuje cijenu samih vrata. Kao i sve građeno od drveta, zapravo prerađevina drveta opet se vraćamo na klasiku, iverica, medijapan i puno drvo. Apsolutno sva vratna krila kod svih prodavača/proizvođača sobnih vrata (ajde dobro 98 % ponude) su rađena od iverice i kartonskih saći, s time da je rub napravljen od nečeg ipak čvršćeg, tipa puno drvo ili medijapan i tu zapravo cijenu određuje isključivo vrsta i boja obloga. Ako je obloga od rijeđeg furnira nešto je skuplja, a od dostupnijeg naravno jeftinija, no sve se to kreće u nekih max. 10-20 % razlike. Ako je pokrov laminat nešto su jeftinija od furniranih, no sada boja više ne utječe na cjenu. Apsolutno najjeftinija solucija je nekakva plastična folija, komercijalno često nazvana 'dekor'.

S druge strane ono što dramatično mjenja cijenu je ono što je i najbitnije kod vratiju, što se tiče čvrstoće naravno, je štok, odnosno materijal od kojeg je napravljen. Najjeftinija solucija je štok od iverice i to od najklasičnije kvadratne iverice, sa dodatnom trakom sa strane ploha. Takvi štokovi su najjeftinije što tržište nudi. Koliko će takav štok držati je druga priča. Čim se kod takvih štokova pojave neki oblici zakrivljenosti cijena dratično poraste, upravo zbog osnovnog nedostatka iverice, a to je mala mogučnost obrade koju nudi. Slijedeća solucija koja je dostupna na tržištu su štokovi od medijapana (MDF, medium density fiberboard). Moram priznati da sam se ovaj put malo detaljnije informirao oko medijapana i zapravo je on novije prirode (deset-petnaest godina unazad) i rezultat inovacija u proizvodnji proizvoda od drva. Ključna stvar, osim veće gustoće i time čvrstoće, je da se može jednostavno obrađivati i takvi štokovi su odmah zaobljeni. Oni su nekakva sredina ponude, i postoji velika vjerojatnost da upravo takva vrata naručimo. Slijedeće što se nudi su štokovi od punog drveta i to zapravo obično ne nude čisti preprodavači, već obično proizvođači vrata. Prednost izrade vratiju kod proizvođača je naravno izrada u apsolutno bilo kojoj dimenziji, sa bilo kakvim kerefekama i zamislima, npr. za 90 % okrenuta orjentacija furnira ili neke treće perverzije. Ovo naravano predstavlja vrh ponude, ali to ima i svoju cijenu.

Glede silne zavrzlame oko širine štokova, zapravo sam građevni materijal ima i svoj udio u širini zidarskog otvora. Štokovi od iverice su obično tanji, pa je često zidarska mjera nešto manja, od klase sa punim drvetom jer je tada obično nešto širi štok. Npr. 88 cm za štok od iverice i 91 cm za štok od punog drveta. Zanimljivo za ona vrata sa štokom od medijapana, zidarski otvor je 90 cm, no ne pada po 10 cm, već u nekoj svojoj mjeri.

Glede ugradnje sobnih vratiju cijena se kreće od 150 do 200 kn po otvoru. Za one koje zanimaju nekakvi odnosi u cijenama koje smo dobili (no prilično su okvirni) kompletna vrata sa ugradnjom za nekakav otvor oko 90 cm i debljine zida od 24 cm, od iverice su oko 1400 kn, od medijapana su 1800 kn, a punog drveta 3000. Cijena za 14 cm, je kod punog drveta je oko 2400 kn. Iskreno za ona od medijapana smo dobili prilične popuste, jer je cijena 1900 kn bez PDV-a, bez ugradnje, a nama je spustio na 1800 sa uključenim PDV-om i sa ugradnjom i drugom bojom kvake, a štok je za do debljine 17 cm, gdje će nam ih obraditi da budu samo na dijelu otvora vratiju. Ovo smo sve pitali jer smo znali što povećava cijenu, nisu htjeli ni pomisliti na na to. Samo je pitanje da li je ispravna odluka sa štokovima od medijapana ?!

Za one koji su očekivali nastavak priče oko vanjske stolarije, morati će se strpiti još malo.

Glede radova ovaj tjedan, postavljanje stuje napreduje punom parom. Uhvatila se praksa sa posebnom glodalicom za kanale u cigli. Mogao bi i neke slikice objaviti. Moram priznati da ide nešto brže nego što smo očekivali, tako da sutra moramo početi aktivnije tražiti mjastore za žbukanje kako ne bi bilo problema za mjesec, dva kada isto dođe na red.

14.01.2007. u 20:56 • 12 KomentaraPrint#^

četvrtak, 11.01.2007.

Vanjska stolarija

Eto nikako da nađem vremena da napišem nešto o vanjskoj stolariji. Uglavnom radovi teku svojim tijekom. Što se tiče cigli ostale su samo još po jedna strana balona na svakom katu i to je to, zapravo da i u tavanskom prostoru ima jedan mali pregradni prostor izidati, no mislim da će to čekati neko drugo vrijeme. Voda je gotova sa odvodnjom u potpunosti na prvom i drugom katu, a i velikom dijelu u prizemlju, te se počelo sa strujom.

Ovih dana sam dosta proučavao stanje na tržištu glede termostata, te sobnih vrata i ima tu dosta materijala, no prije dva dana kada sam slagao precizniji upit za Therma-Ray ploče spoznao sam da sam proces ipak nije mačji kašalj. Daleko da se ne radi o nekoj velikoj nauci, no nije moguće jednostavno pomnožiti kvadraturu prostora sa odlučenim grijanjem po metru kvadratnom za određeni postor (odnosno njegovu upotrebu) i slagati kombinacije od najvećih prema najmanjim pločama za svaki prostor iz jednog praktičnog razloga. Ne može se u svaki prostor smjestiti niz grijačih ploča dugih 2743 mm. Na prvi pogled i nije neki problem, no definitivno može imati svoj učinak na cijenu instalacije, jer grijača ploča veće dimenzije ima bolji omjer cijene i snage grijača, od 9 % pa do čak 36 % (za razliku između najveće i najmanje ploče). Malo znanja tabličnog kalkulatora (inače koristim OpenOffice.org 2.0 Calc) i brzo se dobije praktična alatka za slaganje ploča, no manje informatički pismeni entuzijasti morati će tražiti pomoć od dobavljača ploča.

Zanimljivo je da sam uspio doći do dobavljača svih termostata proizvođača koji se mogu naći na tržištu i mislim da tu ne bi trebalo biti previše komplikacija i ekstra troškova, pogotovo pošto nisam ograničen na samo jednog dobavljača. Iskreno u početku nisam bio previše entuzijast po tom pitanju, no internet je ipak učinio svoje, te sam tako u direktnom konaktu sa proizvođačima termostata dobio i njihove partnere u Hrvatskoj. Možda se netko može čuditi zašto toliko strke oko termostata, no oni predstavljaju značajnu cjenovnu stavku u instalaciji grijanja sa Therma-Ray pločama. Ako se želi postići apsolutni optimum u cijeni grijanja obavezno je korištenje programabilnih termostata, a oni imaju svoju cijenu, tako da se lako može desiti da u cijeni instalacije grijanja u jednoj spavaćoj sobi on može sudjelovati bez problema i do 30 % iznosa.

Nastavak priče oko termostata i grijanja će slijediti kada mi se počnu javljati svi oni kojima sam ovih dana ostavio broj mobitela, a ima ih. Možda još samo da spomenem da smo se odlučiti spojiti bojlere na struju preko tzv. time-switcheva, kako bi mogli pustiti upaljene bojlere 24 sata, a da oni zapravo rade samo kada je vrijeme jeftine tarife struje.

Prozori

Prvi razgovori, a zapravo cijelo jedno duže vrijeme nitko nije niti pomišljao na išta drugo osim PVC stolarije. Obišli smo sve proizvođače i dobavljače u okolici i dobili ponude od svih njih. Kako trenutno u stanu svi imamo priručno napravljene komarnike (neš ti četri letvice, mrežica i par čavliča kao vodilica uz prozor) i prilično smo zadovoljni njima, odlučili smo se da prozori na novoj kući imaju iste i tu su se počele pokazivati prve razlike na tržištu. Naime postoji dvije bitne razlike u izvedbi komarnika, a što može rezultirati velikoj razlici u cijeni. Uglavnom neki dobavljači/proizvođači imaju izvedbe komarnika unutar iste kutije gdje se nalaze i roletne i onda je cijena nekih prihvatljivih 30-tak eura plus PDV po metru kvadratnom, u izvedbama van kutije za roletne cijene se kreću bez problema od 60 pa i do 150 eura po metru kvadratnom. Ako vam je ovakva điđa bitna, brzo će vam se smanjiti izbor, naravno ako je cijena jedini sljedeći argument. Kako je vrijeme prolazilo tako su povečavale spoznaje oko PVC stolarije. Uglavnom svi su zadovoljni, ima dobra toplinska svojstva, prihvatljivu cijenu i zanimljivo potpuno dobru postojanost na mediteransku klimu, sol, more i sl. Jedini kakvi takvi nedostatak koji smo saznali je nekakva sitna promjena boje boje s vremenom, te nešto veća širina profila, no ništa spektakularno. Sve dok se nisam čuo sa jednim poznanikom koji radi u dotičnoj industriji. Uglavnom nema nikakvih posebnih problema ako kupujete kod pouzdanih proizvođača/dobavljača, no ako vam je najniža cijena glavni argument lako se može desiti da dobijete profil od nekakve mekše jeftine plastike (po njegovom osječaju) ili da vam vrlo brzo hrđa zahvati okove. Onako nekakva glavna smjernica koju je spomenuo je da se izbjegavaju turski profili/okovi. Sada koliko tu ima istine ili pouzdanosti nemam pojma, no prenosim što mi je saopčio u dobroj namjeri.

Hm, što sada. Ništa. Vrijeme je prolazilo i jedan dan smo posjetili i salon lokalnog prodavača prozivoda tvrtke Internorm. Onako da vidimo što se nudi. Već smo prije znali za njih, vidjeli smo internet stranice, a i imali smo katalog koji smo dobili na sajmu Ambienta u Zagrebu. Zanimljivo je, da je dok smo razgledavali internormove prozore na sajmu hostesa na štandu onako dobacila, kada sam je pitao za cijenu, da su to preskupi prozori za nas. Glupa krava, no nitko ni očekuje previše od njih. Iskreno tada nismo niti znali stanje na tržištu i kad je na ponovni upit rekla cijenu, moram priznati da sam malo ostao.

Naravno sada mogu reći da sam i očekivao od sobnih vratiju da su ipak malo jefitinija. Svi su se prebacili na suhomontažnu ugradnju te štokove koji prekrivaju cijeli zid i cijena vrlo brzo poskoči. Recimo da je štok za suhu ugradnju bez problema četri pet puta skuplji od onog za ugradnju prije žbukanja. Istina ima neke svoje prednosti, no stvarno. Da se mene pita, štok (dovratnik) je vizualno najnebitniji dio vratiju i blago me boli prst da li ovaj ima letvicu šest i po centimetara, a ovaj pet, ili je ovaj zaobljen, a ovaj ne.

No vratimo se na prozore. Onako, odmah na prvi pogled se vidi da se radi o kvaliteti, naravno za laika, i da će te je sigurno platiti. Fine blage linije, spojevi, mehanizmi. Za one koji su te tek uključili, radi se o Internormovim drvo-aluminij prozorima. Brzo smo dobili nekakve okvirne iznose i krenuli u potragu za drugim proizvođačima drvo-aluminij stolarije. U tom trenutku se još nismo definitino odlučili, no ništa ne košta dobili stanje na tržištu, osim možda gubitka slobodnog vremena. Na ovom području dostupni su nam bila tri proizvođača. Odabrani Internom, još jedan stranac Haas (sa prozorima kćeri tvrtke Stabil) i naše domaće Lokve.

Naravno nije bilo problema stupiti u kontakt sa distributerima i počele su se raspletati brojke i popusti. Kao što se i može očekivati, prozori tvrtke Lokve su bile definitivno najjeftinije (daleko od superpovoljnih), no imaju jedan katastrofalni minus. Njihovi predstavnici ovdje su živi horor. Istina je da je općenito ista slika gotovo na svim područjima našeg gospodarstva, no nekako mi nisu dali dojam ozbiljnih prodavača. Tipa čekaš beskonačno vremana da ti se jave nakon prvih razgovora, plus prilično mi djeluju neorganizirano. Mislim da imaju općenito povoljne cijene proizvoda i dovoljan promet, pa se niti ne trude previše. O samoj kvaliteti prozora ne mogu reči apsolutno ništa, no komarnik koji imaju u salonu je bio živa koma. Na komentar kako je jako teško spušta, dobiven je odgovor kako je star i tu se nalazi već neko vrijeme. Super, odlični prikaz što bi imaju za koju godinu. Istina prozori nemaju vjerojatno veze sa komanikom, no malo mi je bilo bezveze da mi prodavač ne zna reči podatke koje smo pronašli u katalogu Lokvi npr. o sitnici poput toplinske izolacije prozora.

Distributer prozora Stabil je bio definitivno druga priča, no na koncu ih je pobjedila tvrtka Internom u, zanimljivo, cijeni. Naime na prvi pogled, cijena prozora Stabil je niža od Internorma, no isključivo kada se radi o standardnoj veličini otvora prozora. Mislim da se radilo o nekakvih 10 posto popusta za standardne veličine djeljive sa mislim 10 cm. Taman se u to vrijeme čekao dodatni popust od strane tvtrke Internom (ili možda dobavljača) i zapravo kada su dali konačni dodatni popust, uz nižu montažu, njihova se cijena spustila ispod cijene proizvoda Stabil. Da smo kojim slučajem radili prozore u mjeri 10 cm, tko zna možda bi sada pričali o drugim prozorima. Vjerojatno niti naši dobavljači Internorm prozora nemaju pojma koliko je malo prevagnulo na njihovu stranu. Naravno, budimo jasni da je daleko praktičnije dobiti prozore po mjeri otvora, nego raditi otvore po mjeri prozora, a ne želja ili potreba. Zanimljivo je da se cijena Internorm prozora računa među ostalim i po metru kvadratnom, gdje se druga decimala zaokružuje na niže, tako da možete dobiti lišo par centimetara kvadratnih. Ništa posebno, no ekstramno praktično.

(nastavak drugom prilikom)

11.01.2007. u 21:32 • 7 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.01.2007.

Rezultati ankete

Internom

Točna brojka zalijepljenih post-it papirića na prozorima je dvanaest (12). Broj potpuno rješenih reklamacija od strane Internoma je 12. Dakle, pokazali su do kraja svoju kvalitetu, a nagradno piće po izboru osvojio je Danijel (populano zvan Budo). Istina nije točno pogodio broj, no splet okolnosti je bio da smo reklamirali još jednu sitnicu na trinaestom prozoru, koju smo naknadno primjetili, a naravno da će i to rješiti.

O čemu se ovdje radilo. Iskreno, glavni razlog cijele priče je oštećenje stakla na jednoj kliznoj stijeni, koje instalateri nisu niti ugradili, no potaklo nas je potpuni detaljni pregled svih prozora. Oštećenje stakla je možda i gruba riječ, no imalo je nekakve nepravilnosti, krive lomove svjetla pod određenim kutem, nastao da li u proizvodnji, transportu ili kada god, no ipak je bio tu. Drugi glavni razlog je nekakva politika tvrtke da se ima nekih tri tjedna za reklamaciju proizvoda, e sada kako netko može imati uopće garancije koje se izražavaju u desecima godina, a da se nešto treba reklamirati u tri tjedna nije mi baš bilo jasno i možda se nisam dovoljno dobro razumio sa prodavačem. Možda se radilo o garanciji na instalaciju ili što god treće, no brojka od tri tjedna je jasno spomenuta. Treći razlog su blagdani i nejasnoće oko dolaska Internormovog predstavnika, koje su naravno kulmnirale mišlju kako su neka mutna posla. No srećom nije bilo razloga za zabirnutost. Vjerojatno se radi i o klasičnoj priči sa satova psihologije, gdje vozač auta ostao bez benzina hoda prema benzinskoj stanici i smišlja razne priče kako će ga prevariti i iskoristiti prodavač benzina. Ono skupo naplatiti benzin, pa kantu za benzin i tko zna što još, te kada konačno dođe do benzinske, uslužnog prodavača koji ga pozdravlja, on opsuje i poručuje mu da se nosi i on i benzin i kanta za benzin. Naravno nije baš toliko eskalirala situacija, no tko zna što bi se desilo da smo čekali još koji tjedan.

Jedan od značajnijih nedostatak su bile mrlje na pet prozora na koje su se vidjele pod određenim kutem. Mrlje su nekakvog nepravilnog oblika recimo otprilike dimenzija centimetar-dva sa centimetar-dva, po jedna na svakom od tih prozora na sličnom mjestu. Uglavnom, radi se dijelu otiska vakumskog prijenosa stakla u prizvodnji i ako ne nestanu unutar godine dana, zamijeniti će stakla. Jedno balkonsko krilo na jednom staklu ima pri dnu stakla mjehurić zraka i njega će zamjeniti. Također jedno prozorsko staklo ima sitnu crnu prljavštinu uhvaćenu u staklu i njega će zamjeniti. Uglavnom, politika tvrtke Internom je da se sve sitne nepravilnosti koje se vide na udaljenosti od jedan metar ispravljaju, odnosno zamjenjuju oštećeni djelovi.

Potom jedan od komarnika je pri spoju na čvrsti pokretni dio imao pravilni rez od nekih jedan centimetar i sam po sebi ne bi predstavljao neki problem kada ne bi postojala vjerojatnost da se počne širiti. Kako se nalazi nisko pri spoju gdje se nalazi ojačanje mrežice, ako bude moguće probati će se zalijepiti sa obje strane sa istom mrežicom, no ako ne bude moguće zamijeniti će mrežicu. Zatim jedno staklo ima nekakvo oštećenje što bi se moglo zamijeniti sa nekakvim tvrdokornijim silikonom. Iskreno potrudili smo se da to očistimo, no oni će to rješiti. Na jednom mjestu nedostaje dio silikona i to će rješiti. Na dva prozora se aluminijska obloga pomiče i to će popraviti. Na jednoj oblozi balkonskih vratiju postoji ogrebotina, te će ju zamijeniti. Na drugim balkonskim vratima je zaboravljen jedan fiksni dio okova, zbog kojih se vrata ne mogu fiksno pritvoriti, već se labavo stoje dok se ručica ne spusti, te će naravno i to rješiti. Jedna gumena brtva je sitno oštećena i ukoliko se bude širila zamijeniti će ju. Plastični čep koji nedostaje na jednom mjestu krila dodati će, jedne roletne koje su se vjerojatno pomakle u osovini ispraviti će, te konačno jedan komarnik koji se ne spušta glatko popraviti će. I da, instalateri nisu do kraja sa vanjske strane na nekim prozorima stavili pur pjenu i to će se rješiti.

Daleko da su većina reklamacija sitnice i gotovo sigurno se pojedinačno ne bi naglašavale i vjerojatno niti prijavljivale, a sa druge strane za dio problema nije niti bilo dileme da će se u konačnici rješiti, no puno toga se nekako poklopilo i produžavanje neznanja te iskustva sa drugim dobavljačima i prodavačima su učinile svoje, a to je da su u strahu velike oči.

Nakon današnjeg dana moram priznati da se tvrtka Internom i njihov distributer Klanjac iz Karojbe, sa svojim izdvojenim pogonom u Puli, ipak pokazali kao dobar partner. Daleko da će imati to još prilike dokazati ispravljanjem svih tih sitnica, a pojaviti će možda i nove prilike, s obzirom da se Klanjac bavi i proizvodnjom (ili preprodajom, tko zna) sobnih vratiju. Sigurno mi je kamen pao sa srca zbog nakon raspleta cijele te priče.

Siline slikice, opise, nijanse u naručivanju, definiraju vanjske stolarije, na što treba paziti i sl. dobiti će te nekom drugom prilikom.

Danas smo bili u trgovini namještaja i smišljali kuhinju, te sam dobio niz novih podataka vezanih uz definiranje kuhinje, ali i prakse prilikom izrade iste pa bi mogao jednom prilikom i to iskustvo opisati. Iskreno pitanje kuhinje je došlo na rad prvenstveno zbog odlučivanja gdje treba dovesti struju u kuhinji kako bi to ispalo kako treba, bez nekih naknadnih kemijanja. Srećom sada imamo vremena tražiti informacije poslje podne, a i jedan od razloga smanjenog pisanja bloga je potraga za informacijama. Tako sam npr. jučer proučavao naše tržište programabilnih termostata za 220 V (ne one 12 V signalne) i nije baš neko. Ako znate nešto više slobodno se javite. Naravno priča oko termostata nije tu zbog potencijalne sutrašnje kupnje, već stropnog grijanja i koncepta bez nekakvih glasnih startera. Sutra bi trebao skočiti u još neke trgovine elektromaterijalima, no svi baš navalili na inventure.

04.01.2007. u 20:17 • 4 KomentaraPrint#^

Došao predstavnik Internoma glede reklamacija

Samo ću kazati da smo potpuno zadovoljni njihovom reakcijom. Detalje drugom prilikom.

04.01.2007. u 12:29 • 3 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>