Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

srijeda, 24.10.2007.

HT-R-A

Toliku brzinu ne bih očekivao ni od prijatelja. U ponedjeljak navečer u pulskom T-Com centar zatražili smo ISDN priključak. Naravno žena na šalteru je zeznula zahtjev i umjesto vulgaris ISDN start priključka, upisala je ISDN Super 60 a/b, bez obzira što sam tražio najjednostavniji priključak (uz napomenu bez analognog priključka). No ajde dopustimo da se zabunila na moju štetu, jer nije niti znala da se može dobiti ADSL priključak bez ugovorne obaveze, pa je morala nekog zvati, pa je rekla krivu cijenu, pa sam ja odustao (trenutno), pa je fulala dopisnu adresu itd. Pa opet mijenjala. Neka bude. Kako sam znao da trebam doći, zbog prijave električne instalacije, dva dana poslje u grad nisam bio toliko ljut. Onako malo. I tako nekih 36 sati poslje dolazim nazad u T-Com centra, poništavam zahtjev i dajem novi za ISDN start model.

Sat i po kasnije zove me netko na telefon. Nisam se niti stigao javiti i prekida poziv. Kako sam čekao okvirnu ponudu za atest elektroinstalacija zovem odmah ja nazad i na drugoj strani netko iz T-Com-a. Informira se o stanju na terenu, te kako bi došao za pola sata uvesti liniju. Pola sata kasnije tip dolazi i sada u kući imamo spojenu telefonsku liniju. Zanimljivo je da je imao nalog još prema zahtjevu od ponedjeljka, pa je malo morao zivkati kako bi odradio posao, no na kraju smo dobili željeni model. Interesantno, ali prema komentaru prisutnih na uključenju, zbog brzinske promjene na ISDN Standard model NT uređaja, instalater je rekao da su nam promjenili telefonsku centralu u međuvremenu.

Da sam znao da će biti tako brzi, ne bih se toliko žurio, jer mi je primarno bilo ne toliko telefonska linija, koliko ADSL u kući nakon što se preselimo, a u T-Com centru su rekli kako se čeka minimalno 30 dana za priključak.

Stanje na terenu

Završni radovi idu po planu. Parketi su imali dva brušenja, te su premazani Cromocel temeljnim bezbojnim nitro lakom. Nakon što se postave unutarnja vrata, ide još finije brušenje, postavljanje lajsni, te dva sloja laka. Postavljanje unutarnjih vrata, ako uspješno prođe uvoz i dovoz, trebalo bi početi u subotu. Kuhinje su stigle (kod dobavljača) i trebalo bi početi postavljanje u ponedjeljak, a glavnina kuhinjskih aparata je stigla. Inače, odlučili smo se dominantno za proizvode tvrtki Ariston, LG i Bosch i to preko pulske podružnice tvrtke Ecos. Sve za sobu je naručeno (ormar, krevet, ormarići, podnice i madraci), kao i kauč za dnevni, a nešto prije su naručeni stol i stolice za kuhinju. U subotu bi trebao svratiti stolar kako bi pogledali uzorke iverala (formalno su to zapravo folije) za ormare u predsoblju, te dnevni boravak. Zanimljivo, ali rješenja po mjeri, koje rade stolari su značajno jeftinija od ponude raznih preprodavača namještaja.

Stepenice

Nakon dugog razmišljanja, premišljanja i razgledavanja odustali smo od popločavanja stepenica granitom. Naime, ključni problem je bio u skliskoj površini raznih podesta na stepenicama, kao i prilaznom dijelu. Dok su za sama gazišta rješenja poput brušenja granita bilo skoro pa prihvatljiva, nije bilo jednostavnog i prihvatljivog rješenja za podeste. Primjer parenog granita kod jednog kolege sa posla je ženskom dijelu bio apsolutno neprihvatljiv. Konačno rješenje je nađeno u dugim strukturirani pločicama (30x60 cm) velike protukliznosti (možda su čak koeficijenta protukliznosti 12) neki tzv quartzni model. Za vidljive djelove gazišta koristiti će se glatki model istih pločica, a svako gazište završavati će sa aluminijskim perforiranim profilom. Samo da nađemo prikladnu boju. Pločice su već naručene.

Kako smo odustali od granita na stepenicama, bilo je potrebno dignuti razinu stepenica i podesta na visinu za postavljanje pločica. To je uspješno odrađeno još prošli tjedan i nivo podloge je dignut nekih statističkih 6 cm. Gazišta stepenica su uspješno postavljena na 17.5 cm visine i 30 cm širine, uz zanemariva realna odstupanja koja će ispraviti pločice i ljepilo.

Struja

Nakon što stigne sav nužni namještaj i završe se parketi, jedina prepreka useljenju biti će zapravo priključak struje. Naime trenutno imamo samo možda tek petinu ukupne zakupljene snage (osigurač 20 A = 4.6 kW) i to nam je premalo za normalni život uz našu tehniku grijanja. Baš smo prije par dana podesili prvi termostat u jednoj većoj prostoriji (ima instalirano 2.1 kW grijača) i kada se upali, primjeti se sitni pad napona na svjetlu. Tako da ćemo za useljenje vjerojatno morati čekati na Elektroistru, no neće biti problema da ja izvršim prijavu elektroinstalacije sa svojom diplomom Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali trebamo napraviti atest elektroinstalacija, koji će nas koštati (prema današnjoj ponudi jedne firme) 750 kn + PDV za našu obiteljsku kuću sa tri stana.

Prilazni put

Oni koji pažljivo čitaju moje dubokoumnosti, možda se sječaju da sam pisao o promjeni stava grada Pule prema davanju dozvola investitorima za građevine sa nezavršenim prilaznim putevima (obično u stanju makadama). Uglavnom jedan od susjednih investitora je baš nedavno potpisao sa gradom ugovor o financiranju izgradnje dijela prilaznog puta i ostavio im n-znamenkaste zadužnice, baš kako bi dobio suglasnost za građevinsku dozvolu. Moram priznati da mi se sviđa ovaj pristup jer stvarno nema smisla izgraditi silne zgrade i da se onda stanari godinama kreću po makadamu iz razloga što su sredstva komunalnog doprinosa potrošena na nekom drugom mjestu.

Internorm

Od njih ni traga.

24.10.2007. u 19:10 • 4 KomentaraPrint#^

nedjelja, 07.10.2007.

Laganini

Mi

Danas je na radu postavljanje antena, utp priključnica i pogled sa visine. O tehnikalijama oko televizijskog signala već sam pisao. Jedino vjerojatno tada nisam naveo što smo konkretno uzeli i postavili. Moram napomenuti da je nabavljena malo jača oprema prvenstveno zbog potencijalnih 12+2 priključna mjesta. Od prije analiziranih potreba kod antenskog sustava, odustali smo od kanalnih pojačala, jer se pokazalo da trenutno (samo jedna televizija) ne treba. Nabavili smo 1 UHF antenu (Iskra 91x), jednu VHF antenu (Iskra VF9, a stavili smo je jer je HTV 1 na Učki u tom pojasu), jednu FM antenu i jednu satelitsku antenu (Gibertini 105 cm). Odabrali smo Spanu multiswitcheve (konkretno SMS9949NF i SMK 99129F) i završne utičnice (ASE 3F), te 2 quattro LNB-a (Inverto SilverTech). Linijsko pojačalo (ujedno u combainer) je Alcad-ov model mislim AM-407 (uglavnom 2 UFH, 1 VHF i 1 FM ulaz naravno sa pojačanjima).

Sve smo to lijepo spojili, povezali na tv i slika nije bila zadovoljavajuća. Zaboravio sam napomenuti da sam također kupio i najjeftiniji prijemnik za zemaljsku i satelitsku digitalnu. Od digitalnog zemaljskog signala ništa. Satelitsku antenu, još u prvoj fazi zapravo nismo spojili. Svašta se motalo po glavi o mogućem razlogu slabog signala. od toga da nismo usmjerili dobro prema učki, do nepremostivog da nešto smeta za signal. Čak smo spojili i drugu (staru) UHF antenu, te je usmjerili na obližnji Pulski odašiljač, no i tada ništa posebno. Slika nije bila savršena, iako uvijek bolja nego što je imamo sada u stanu. Sve dok jednom, već na kraju snage (zapravo volje), nisam minimizirao pojačanje FM antene i slika je postala savršena. Radi se o signalu analogne televizije. Paljenje receivera za digitalni zemaljski signal i od prve ga pronalazi na 28 kanalu. Juhu. Izgleda smo pojačavali i UHF smetnje sa FM antene. Istina onaj receiver i nije baš nešto pa je sada pass-trough signal klasične analogne televizije opet loš (koliko para-toliko muzike), no sada je to nebitno. Jer će se ionako sada gledati TV program preko receivera, koji osim sa zemaljsku televiziju, služi i za satelitsku.

Par tjedana kasnije, oboružani silnim koordinatama, kutevima i sl. idemo nazad na krov staviti LNB-ove, povezati ih kabelima i naravno usmjeriti satelitsku antenu. By the way, nabavio sam originalni gibertini držač za dva LNB-a, da ne bude komplikacija. Pospajali smo što je trebalo, naravno pažljivo označivši svaki kabel, jer bi se mogli slikati sa nekim frekventnim područjima da smo fulali i ajmo krenuti u usmjeravanje antene. Inicijalno smo podesili oprilike, te krenuli u točno podešavanje. Jedan pored televizije sa upaljenim receiverom, drugi na krovu, a mobiteli na ušima. Mali pomak, čekaj par sekundi, nema signala i ajmo ponovo. Treća iteracija i evo signala sa oba satelita. Da mi je netko rekao da ćemo tako brzo podesiti, rekao bih mu da je lud. Pogotovo što je trebalo podesiti da se hvataju oba satelita. Mislim da je pomogao originalni držač LNB-ova, koji je na dva mjesta imao male utoriće, pa sam tako postavio i LNB-ove. Bila je to dobra odluka.

Ostalo je još da nabavim filter (tj. samo da propušta) FM područje, i receiver koji bi služio za prijem digitalne zemaljske i satelitske televizije, imao hard disk, te da se mogu na njemu gledati divx (i ostali) filmovi (zapravo u zadnje vrijeme prvenstveno serije) prek lokalne mreže. Ako bi odbacili entuzijastičke prijedloge za nekakvim media pc riješenjima, trenutno sam na nekakvom dreambox prijedlogu, no o tom potom.UTP priključnice su odrađene u svim parketnim prostorijama, a opredjelili smo se za T568A šemu spajanja. Malo sam bacio pogled po internetu i izgleda da je šire raširen B standard (više zbog toga što je u skladu sa AT&T-ovim standardom), ali za sve nove instalacije je preporuka T568A šema. Naravno ideja je da su oba kraja kabela istim standardom kablirana i ne bi trebalo biti problema. Zanimljivo je da su konektori (da li je to prava riječ) na priključnici poredani opet nekim trećim poretkom. Srećom dobije se upute koja žica ide na koji pin kako bi se dobio A, a koja za B standard. No, naravno provjerio sam da se doista radi o točnom označavanju poretka pinova na priključnici.Za sve one koji nas znaju, a još nisu sigurni gdje smo točno, tu je Google corp. i njihov Google Earth, te zadnji update južnog dijela Istre, gdje se i mi nalazimo. Stvarno je fantastičan program. Baš sutra idemo u Padovu na jedan Ikea izlet i bacam ja tako pogled, gdje trebam doći, kuda sići i sl. i dolazak je prilično jednostavan. No povratak mi djeluje malo kompliciranije. Ne bih htio baš da me cesta odvede daleko. Prebacim na kartu i evo sada vidim i jednosmjerne ceste, i nema problema za povratak. Hvala google.

P.S. Zna li netko HTML tag da vam odmah nudi otvaranje vanjskog programa za onu KML datoteku ?

07.10.2007. u 21:29 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>