Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

nedjelja, 23.09.2007.

Gromobran i oluk

Gromobran

Malo o gromobranu i oluku, uz dodatak tri slike one pukotine glazure na jednom od balkona. Na jednoj slici se vidi pukotina prije sanacije, na drugoj u tijeku sanacije i na trećoj nakon neuspješne sanacije. Zaključak je naravno prilično jednostavan. Tako se ne radi. Za one koje zanima, osim što su izvođači bezveze izveli kažin (jer im se žurilo) i što nisu dobro sanirali pukotinu, posljedice zbog lošeg stanja podloge (po pitanju runjenja - valjda je dobra riječ) bile su loše i po naš džep, jer smo se morali iskeširati za razne dubinske impregnacije, kako kod pločica (manje) tako kod parketa (više). Mislim da smo za oko 120 m2 prostora sa parketom potrošili 4 kante (zbog dva sloja, dan za danom) dubinske impregnacije, a svaka kanta je koštala oko 313 kn. Baš me zanima da li se i inače stavlja impregnacija za recimo pripremu podloge za parket.



Gromobrani

Gromobransku instalaciju na krovu smo izveli u našoj režiji. Proučili literatruru, pitali google i nadzornog, tvrtka Hermi mi je dostavila njihov katalog, pogledali što se može kupiti i zaključili da možemo mi to sami napraviti. Nabavili gromobransku traku. Uzeli brusilicu, a potom i bušilicu u ruke. Malo spretnih ruku i sve se da izvesti. Uglavnom cijela nauka oko gromobrana je prvo u određivanju koji postotak gromova se želi uhvatiti i odvesti preko gromobranske instalacije u odnosu na one koji će udariti direktno u kuću. Dobije se jedan promjer i može se zaključiti koliko štiti određeni dio gromobranske instalacije druge dijelove kuće. Štiti znači da će taj i taj postotak (sukladno promjeru) gromova privući, a da ne udari nekoliko metara pored.

Za one koji misle da će gromobran na jednoj kući štititi drugu kuću pred, grdno se varaju, jer se ne radi o tome da gromobran privlači grom u širokom rasponu od recimo 100-200 metara, već se radi o statističkom hvatanju gromova s obzirom na njihov posljednji probojni razmak. Naime, grom ne ide pravocrtno sa visine 2-3 km direktno dolje, već u nizu prilično nepravilnih skokova (10, 20, 50 m, itd. ovisno o snazi), te nema šanse da gromobran na jednoj kući štiti drugu kuću. Što je manji posljednji probojni razmak manja je i struja koju sadrži grom, te ako sam dobro razumio, te gromove slabije struje klasično postavljena gromobranska instalacija ionako 'statistički' ne štiti, a pogotovo da bi uopće dio druge kuće ušao slučajno u štićeno područje jednog dijela gromobraske instalacije.

Ono što se mora razumjeti je da je priča oko gromobranske zaštite prilično složena, i uključuje pravu nauku oko ispravnog štičenja i sigurnog odvođenja stujnog izboja, no cijela ta nauka je i nastala zbog optimalnog postavljanja gromobranske instalacije. Tipa može se po određenom modelu znati da li 'statistički' gromobran na zvoniku hvata željenu količinu gromova, a ujedno i štiti na isti način cijelu crkvu. Na klasičnim kućama, pravokutnog oblika i kosog krova ionako se ne izvodi ništa više (vjerojatno radi nekakvog optimuma cijene i dobivenog) od postavljanja gromobranske instalacije po svim rubovima krova i po sljemenu, te se defakto dobije faradejev kavez. A to smo mi i učinili. Sigurno nismo imali namjeru dizati posebni gromobranski stup ili dva, te tako eventulano zaštitili kuću od gromova, a naravno za to bi trebao pravi stručnjak koji bi proračunao visinu, udaljenost i sl.



Oluci

Šok i nevjerica. Naime nakon što smo postavili oluke došli smo do jedne prilično neugodne spoznaje. Radi se o tome da je crijep Bramac Mediteran tako dizajniran da pri našem nagibu krova vraća dio vode uzdužno nazad po crijepu (dobrih nekoliko centimetara) i rezultat je da svako toliko nekolio kapi dođe do prostora između okuka i fasade. Mi smo sa vodenim šmrkom simulirali kišu i analizirali odvodnju vode u oluk tražeći da li eventualno voda preskače negdje oluk pri velikom naletu vode, a otkrili da pri manjoj količini vode dio kaplje nazad i defakto pršće po fasadi. To je jedan manji dio vode koji pršće po fasadi, nekoliko kapi svaku sekundu, no nešto što definitivno nismo očekivali, a zanimljivo da se javlja samo kod sporijeg mlaza vode. Nije bilo druge nego smisilti rješenje.

Rješenje je došlo u vidu dodatka oluka u obliku limene trake, po kojoj će one kapi sa početka priče kapati i vraćati se nazad u oluk, odnosno neće padati po fasadi ili lagano se cijediti po vanjskom rubu oluka, te kapati dolje. Iskreno, sam posao nije bilo ništa zahtjevan i odradili smo ga u sat-dva posla, a mislim da smo poboljšali kvalitetu odvodnje vode sa krova za cijelu jednu klasu. Ja bih iskreno poludio da stojim ispred kuće ispod lindre (vijenca) pri maloj kišici, a da mi se niz fasadu lagano spušta vodeni trag ili kaplje sa doljnje strane oluka voda koja tamo nije smjela doći.



Internorm i točkica

Javili su se iz Internorma kako bi trebao doći neki stručnjak za komarnike i da će on pogledati stanje, a kako nisu prošle reklamacije na dva stakla, jer se ne vide dobro na slikama nepravilnosti. Uglavnom radi se o maloj crnoj prljavštini (nutar dva stakla) od milimatar dva, koja se vidi na metar udaljenosti od stakla (kada je staklo čisto) i o mjehuriću zraka od dva-tri milimetra na staklu klizne stijene. Probao sam slikati i ustanovio da je ključni problem u fokusiranju, pošto naravno fotoaparat fokusira detalje kroz staklo, no ono što me naljutilo je druga stvar.

Zbog njihove inertnosti u rješavanju problema, bolja polovica sada ne želi više da mjenjaju stakla u strahu da ne naprave druga oštećenja na recimo drvenariji prozora ili klizne stijene, ili da neki drugi problem iskrsne koji još ne možemo anticipirati. Npr. tko je mogao očekivati da se promjenom mrežice komarnika više neće komarnik moći podignuti do kraja. Ako netko misli da možda cjepidlačimo, samo ću kazati da klizna stijena (bez kutije i roletne) košta (sa svim popustima i uključenim PDV-om) dobre tri prosječne plaće u Hrvata i nekako čovjek očekuje da takvo staklo nema zarobljeni mjehurić u sebi. Mogu oni pričati da je ta stolarija Mercedes među stolarijom, no da vam novi mecedes dođe sa mjehurićem u šofer-šajbi ne bi vam bilo svejedno, pa bio mjeruhić i na suvozačevom dijelu.

Osim dotičnih stakla (od kojih smo sada odustali) ostali su im sljedeći problemi od kojih nećemo odstupiti. Želimo da se svi komarnici mogu podignuti i spustiti do kraja i želimo da sve roletne proizvode isti (prihvatljiv) zvuk pri spuštanju i dizanju. Još dok je bio predstavnik Internorma sa njihovim distributerima na kući ukazao sam na problem oko nekih roletni, gdje se po njima radi de je možda izašlo nešto iz ležišta ili nešto slično i da će to rješiti. Kako imamo roletne koje se ne proizvode značajne decibele pri radu znamo da može biti značajnije bolje. Zato neka to rješe. Također tražimo da saniraju ogrebotinu na vanskoj stijenci balkonskih vratiju na koju sam ukazao još prilikom instalacije. Mislim da ne tražimo previše.

Ono što meni posebno smeta je činjenica da tvornica 'ko fol' nema u sklopu proizvodnog pogona detekciju nedostataka na staklu, pa konačni proizvod dođe do njihovih kupaca, te ih dovede praktično na gotovu stvar, gdje se počnu kalkulirati prednosti i nedostatci zamjene. Da su nas iz tvornice nazvali i kazali da je došlo do greške u proizvodnom pocesu i da nam mogu kliznu stjenu ponuditi u pola cijene zbog toga, vjerojatno bi pristali na to, jer doista nije toliko strašno. Ali kada ti dostave gotov proizvod, 'bez provjere kvalitete', po punoj cijeni i onda se prave mutavi definitivno nije uredu. Pogotovo što je sada sve gotovo i prisiljeni smo, naravno svojom voljom, da odustanemo od promjene stakala, a bolja polovica misli 'da nisam normalan' i 'što gubim vrijeme sa tom točkicom'. Naravno nije to tako oštro rekla, kao što izgleda kada se napiše.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


I za kraj jedna slikica za kunjadu bolje polovice.

23.09.2007. u 14:36 • 12 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 17.09.2007.

Grijanje sa Therma-Ray pločama (radiant heat)

Eto baš se bila razvila neka diskusija na forumu... čitam ja tako... čitam i skužim kako se jedan sudionik trudi objasniti prednosti stropnog grijanja tehnikom isijavanja energije i nema druge nego postaviti link na isti jer je (barem po meni) upravo to grijanje sa Therma-Ray pločama. Link je tu rasprava o grijanju na forum.hr, pa tko voli neka izvoli. A u skladu sa svim tim evo još jedan niz slika gdje se prikazuje postavljanje grijačih ploča i zatvaranje istih gips-kartonskim pločama.



A da ne ostane samo na već viđenom slijedi postavljanje prozorskih klupica i što kada netko naknadno odluči da želi bide u kupatilu.

Prozorska klupica



Od ploče do kupatila

17.09.2007. u 22:50 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 09.09.2007.

Novi zakon o gradnji (copy & paste)

Uglavnom po meni laiku, djeluje da se može početi koristiti obiteljska kuća bez uporabne dozvole, a da je upis u zemljišne knjige uvjetovan završnim izvješćem nadzornog inženjera, jer nije potrebna građevinska dozvola, jer nije potrebna lokacijska dozvola. Naime za građevinsku dozvolu je potreban glavni projekt sa lokacijskom dozvolom. Ona rješenja o izvedenom stanju su smišljena za građevine sagrađene bez dokumenata, pa je to procedura legalizacije istih i nema veze sa normalnom procedurom građenja.

Mislim da je zakonodavac podjelio građevine na tri skupine i to one koje se grade sa rješenjem o uvjetima građenja, one sa građevinskom dozvolom i one sa potvrdom glavnog projekta. Zgrada do 400 m2 bruto površine spada u prvu skupinu. Da bi se moglo pristupiti gradnji doista je potreban glavni projekt (znači arhitekti nisu ostali bez dijela posla, no pokušavaju progurati višu tarifu), ali izgleda više nije potrebno tri primjerka. Glavni projekt je potreban kako bi nadzorni inženjer mogao dati izvješće da je kuća sagrađena u skladu sa projektom. Zapravo izgleda su nadzornom inženjeru dodatno povećali važnost i odgovornost.

Nego zanimljivo je da se sada za obiteljske kuće nadzire samo statika i toplinska izolacija, a ne više zvučna izolacija. Ili je napravljena greška u zakonu i konstrukcija 'toplinske zaštite' je trebala biti nešto tipa 'zvučne zaštite'. Bo. Bilo kako bilo, dolje imate copy & paste dijela novog zakona o gradnji pa procjenite moje pretpostavke.

Ako sam u pravu, uporabna dozvola više nije potrebna za korištenje obiteljske kuće. Naravno nitko ne brani da se uvjetuje za kategorizaciju apartmana ili da banke traže za hipoteku ili nešto treće.

POJMOVI

4. Dijelovi (etaže) i visina građevine:
4.1. Prizemlje (P) je dio građevine čiji se prostor nalazi neposredno na površini, odnosno najviše 1,5 m iznad konačno uređenog i zaravnanog terena mjereno na najnižoj točki uz pročelje građevine ili čiji se prostor nalazi iznad podruma i/ili suterena (ispod poda kata ili krova),
4.2. Suteren (S) je dio građevine čiji se prostor nalazi ispod poda prizemlja i ukopan je do 50% svoga volumena u konačno uređeni i zaravnani teren uz pročelje građevine, odnosno da je najmanje jednim svojim pročeljem izvan terena,
4.3. Podrum (Po) je potpuno ukopani dio građevine čiji se prostor nalazi ispod poda prizemlja, odnosno suterena,
4.4. Kat (K) je dio građevine čiji se prostor nalazi između dva poda iznad prizemlja,
38. Građevinska (bruto) površina zgrade je zbroj površina mjerenih u razini podova svih dijelova zgrade (Po, S, Pr, K, Pk) uključivo površine lođe, balkone i terase, određenih prema vanjskim mjerama obodnih zidova u koje se uračunavaju obloge, obzide, parapete i ograde,
48. Zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m2 i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m2 su zgrade u čiju se građevinsku (bruto) površinu uračunavaju i površine svih drugih građevina ako se grade na istoj građevinskoj čestici.

Lokacijska dozvola

Članak 104.

Lokacijska dozvola izdaje se za sve građevine osim za zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m, zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m i jednostavne građevine i radove iz članka 209. stavka 5. ovoga Zakona.

Nadzorni inženjer

Članak 186.

(1) Stručni nadzor građenja zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivredne djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m provodi se samo u odnosu na ispunjavanje bitnih zahtjeva mehaničke otpornosti i stabilnosti te uštede energije i toplinske zaštite.

Građenje građevina

Članak 209.

1) Građenju zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m, može se pristupiti na temelju pravomoćnog rješenja o uvjetima građenja.

Rješenje o uvjetima građenja

Članak 213.

(2) Zahtjevu za izdavanje rješenja o uvjetima građenja investitor prilaže:
– tri primjerka idejnog projekta čija je situacija prikazana na odgovarajućoj posebnoj geodetskoj podlozi,
– dokaz da ima pravo graditi na zemljištu od kojeg će se formirati građevna čestica, odnosno na postojećoj građevini.

Prijava početka ili nastavka građenja

Članak 249.

(2) Investitor zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m2 i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m, dužan je najkasnije do dana početka radova imati pravomoćno rješenje o uvjetima građenja te glavni projekt i elaborat iskolčenja građevine izrađen u skladu s ovim Zakonom i posebnim propisima.

Uporaba građevina

Članak 256.

(1) Izgrađena zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m mogu se početi koristiti, odnosno staviti u pogon, te se može izdati rješenje za obavljanje djelatnosti prema posebnom zakonu, nakon što investitor nadležnom upravnom tijelu dostavi za tu zgradu završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine.

Evidentiranje građevine u katastarskom operatu

Članak 268.

(1) Katastarski ured evidentira građevinu u katastarskom operatu ako je za tu građevinu izdana uporabna dozvola za građevine za koje se izdaje građevinska dozvola, odnosno potvrda glavnog projekta, završno izvješće nadzornog inženjera za građevine za koje se izdaje rješenje u uvjetima građenja, rješenje o izvedenom stanju i potvrda izvedenog stanja, odnosno potvrda nadležnoga upravnog tijela da se za građevinu ne izdaje uporabna dozvola niti drugi navedeni akti, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije.

Započeti postupci i izdane dozvole

Članak 325.

(5) U postupku izdavanja uporabne dozvole pokrenutom nakon stupanja na snagu ovoga Zakona za građevinu izgrađenu po propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovoga Zakona, utvrđuje se je li građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i propisima koji su važili u vrijeme kad je izdana građevinska dozvola za tu građevinu.

09.09.2007. u 23:42 • 6 KomentaraPrint#^

subota, 08.09.2007.

Vrijeme je malo za slike

Zvučno izoliranje zida



Therma-Ray



Knauf



Gletanje


08.09.2007. u 21:44 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 06.09.2007.

Muke po napi

Srećom nema problema sa kuhinjskom napom. Naime još davno, prije dobrih godinu i nešto sitno dana kada smo uzidavali ventilacijske cijevi pojavila se dilema oko visine otvora za napu. Mjera za korekciju je red cigli iliti 25 cm. Na prizemlju smo postavili otvor na nekih sada konačnih oko 225 cm, no kada smo zidali dalje postavilo se pitanje da li postavljamo otvor malo previše, i uz neku dilemu oko zatvorene nape u kuhinjskom elementu, spustili smo otvor na sada konačnih oko 202 cm visine.

I ništa ne bi bilo upitno da nisu došli majstori za provjeriti dimenzije kuhinje kako se ne bi naručilo nešto što ne paše i evo problema. Po njima je otvor prenizak za samostojeću napu pravokutnog oblika i kako može stati samo piramidalna, jer ima niži motor. Odemo u jednu prodavaonicu bijele tehnike i vidi vraga. Sve izložene nape zahtjevaju oko 57 cm visine od dna nape do početka kada se može postaviti fleksibilna cijev za ventilaciju. Odlučili smo se (bolja polovica) da će kuhinjska ploča biti na visini od 91 cm (86 je najniža visina). Dodaš oko 75 cm do nape i sada si na visini od 166 cm gdje počinje napa. Njenih 57 cm i ode sve u klinac, do 223 cm.

Malo smo raspravljali i odlučili da nema druge nego naručiti napu, štemalicu u ruke i korigirati otvor za napu, tako da kada dođe kuhinja sve bude spremno. Danas je stigla napa. Konkretno najjednostavniji (i jeftiniji) pravokutni 90 cm širok model sa običnim lampica (da ne grije previše). U katalogu postoje dimenzije za ugradnju i tamo na slici stoji 6+51 cm. Otvaramo kutiju, vadimo napu i odjednom iznenađenje. Motor nape djeluje nam nekako kraći nego smo očekivali. Tražimo metar po kući, mjerimo i ukupni prostor koji zauzima napa (naravno bez omota) je samo 30 cm i nema nikakvih problema. Splet okolnosti je bio da trgovina nije imala taj model, već sve druge koji doista zauzimaju min. 57 cm (mjereno u trgovini sa prodavačevim metrom), uz naravno tiskarsku grešku u katalogu za željeni model nape, tako da smo imali male muke po napi koje su prošle na najbezbolniji mogući način. Fiju.

Inače, odrađeno je 50 % prve faze postavljanja parketa i donesena ne nekakva okvirna odluka kako ćemo koristiti polumatirani iliti polusjajni lak. Naime parketar se ogradio kako je izuzetno teško (nemoguće) izvesti savršeno lakiranje sjajnim lakom, osobito kod velikih staklenih stijena, tako da postoji velika vjerojatno da bi se vidjele nepravilnosti. Naravno rekao je da postoje prilično skupi posebni sjajni lakovi, gdje to nije problem izvesti. Ne preporuča potpuno matirani lak, jer da tada parket djeluje staro. Za trenutno postavljeni parket slijedi faza od barem 10 dana (ako treba i više) čekanja da parket odradi svoje prije nego što se nastavi sa brušenjem, odnosno lakiranjem istog. Prvi dan su stavljeni klinčići dok se sušilo ljepilo za parket, a sada su uklonjeni kako bi drvo eventualno odradilo svoje.

06.09.2007. u 21:12 • 1 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.09.2007.

Počelo je počelo

Ide sve svojim tijekom. Gotovo pa završeno je i unutarnje žbukanje onog malog dijela gdje smo se odmarali u tijeku posla, a postavljanje parketa ide svojim tijekom. Vrata su naručena. Kuhinja je naručena. Za aparate za kuhinju smo se već odlučili. Ostatak sitnica (manjih i većih) za sanitarije trebao bi doći sljedeći tjedan. Portafonski sustav bi trebao doći za koji dan.

Možda sutra odnesemo i ovjerenu građevinsku dozvolu za brisanje iz zemljišnih knjiga da nije priložena ista. Stvarno su legende. Ne može se upisati kuća u zemljišne knjige, ako se nema građevinska dozvola, ali se upisuje da nije priložena ista. Samo kompliciraju stvari. Prvo kod javnog bilježnika, pa opet čekati red na sudu. Za one koji se sjećaju rasprave od prije nove godine o upisu objekata u zemljišne knjige samo uz uporabnu dozvolu, slušao sam nedavno na televiziji kako će to početi od ove nove godine. Kada bih se morao kladiti rekao bih će opet prolongirati taj propise, poput nekakvih propisa o valjanosti podataka u zemljišnjim knjigama (ili nešto slično) što već dobro desetljeće pomiču, kako se približi rok.

E da. Nedavno su bili iz Internorma došli zamijeniti dva komarnika. Jedan je bio malo oštećen, a drugi je zapinjao prilikom spuštanja. Sada radi onaj koji je zpinjao, ali ovaj put zapinje komarnik na mjestu prije oštečenog. Legende. A pojavili su se i još neki koji zapinju. Opet čekanje da poprave problem. Srećom nismo se još uselili pa nam nije neka hića, no nije toliko daleko i taj tren, a svaki njihov reklamacijski ciklus je dobrih 7-8 tjedana. Što će biti kada dođe i taj dan, odnosno pitanje je kako ćemo se tada postaviti. Za sada rješavaju probleme, pa im dajem prolaznu ocjenu, no prilično im to sporo ide.

03.09.2007. u 21:25 • 6 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>