Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Muke po napi

Srećom nema problema sa kuhinjskom napom. Naime još davno, prije dobrih godinu i nešto sitno dana kada smo uzidavali ventilacijske cijevi pojavila se dilema oko visine otvora za napu. Mjera za korekciju je red cigli iliti 25 cm. Na prizemlju smo postavili otvor na nekih sada konačnih oko 225 cm, no kada smo zidali dalje postavilo se pitanje da li postavljamo otvor malo previše, i uz neku dilemu oko zatvorene nape u kuhinjskom elementu, spustili smo otvor na sada konačnih oko 202 cm visine.

I ništa ne bi bilo upitno da nisu došli majstori za provjeriti dimenzije kuhinje kako se ne bi naručilo nešto što ne paše i evo problema. Po njima je otvor prenizak za samostojeću napu pravokutnog oblika i kako može stati samo piramidalna, jer ima niži motor. Odemo u jednu prodavaonicu bijele tehnike i vidi vraga. Sve izložene nape zahtjevaju oko 57 cm visine od dna nape do početka kada se može postaviti fleksibilna cijev za ventilaciju. Odlučili smo se (bolja polovica) da će kuhinjska ploča biti na visini od 91 cm (86 je najniža visina). Dodaš oko 75 cm do nape i sada si na visini od 166 cm gdje počinje napa. Njenih 57 cm i ode sve u klinac, do 223 cm.

Malo smo raspravljali i odlučili da nema druge nego naručiti napu, štemalicu u ruke i korigirati otvor za napu, tako da kada dođe kuhinja sve bude spremno. Danas je stigla napa. Konkretno najjednostavniji (i jeftiniji) pravokutni 90 cm širok model sa običnim lampica (da ne grije previše). U katalogu postoje dimenzije za ugradnju i tamo na slici stoji 6+51 cm. Otvaramo kutiju, vadimo napu i odjednom iznenađenje. Motor nape djeluje nam nekako kraći nego smo očekivali. Tražimo metar po kući, mjerimo i ukupni prostor koji zauzima napa (naravno bez omota) je samo 30 cm i nema nikakvih problema. Splet okolnosti je bio da trgovina nije imala taj model, već sve druge koji doista zauzimaju min. 57 cm (mjereno u trgovini sa prodavačevim metrom), uz naravno tiskarsku grešku u katalogu za željeni model nape, tako da smo imali male muke po napi koje su prošle na najbezbolniji mogući način. Fiju.

Inače, odrađeno je 50 % prve faze postavljanja parketa i donesena ne nekakva okvirna odluka kako ćemo koristiti polumatirani iliti polusjajni lak. Naime parketar se ogradio kako je izuzetno teško (nemoguće) izvesti savršeno lakiranje sjajnim lakom, osobito kod velikih staklenih stijena, tako da postoji velika vjerojatno da bi se vidjele nepravilnosti. Naravno rekao je da postoje prilično skupi posebni sjajni lakovi, gdje to nije problem izvesti. Ne preporuča potpuno matirani lak, jer da tada parket djeluje staro. Za trenutno postavljeni parket slijedi faza od barem 10 dana (ako treba i više) čekanja da parket odradi svoje prije nego što se nastavi sa brušenjem, odnosno lakiranjem istog. Prvi dan su stavljeni klinčići dok se sušilo ljepilo za parket, a sada su uklonjeni kako bi drvo eventualno odradilo svoje.

Post je objavljen 06.09.2007. u 21:12 sati.