Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

srijeda, 24.10.2007.

HT-R-A

Toliku brzinu ne bih očekivao ni od prijatelja. U ponedjeljak navečer u pulskom T-Com centar zatražili smo ISDN priključak. Naravno žena na šalteru je zeznula zahtjev i umjesto vulgaris ISDN start priključka, upisala je ISDN Super 60 a/b, bez obzira što sam tražio najjednostavniji priključak (uz napomenu bez analognog priključka). No ajde dopustimo da se zabunila na moju štetu, jer nije niti znala da se može dobiti ADSL priključak bez ugovorne obaveze, pa je morala nekog zvati, pa je rekla krivu cijenu, pa sam ja odustao (trenutno), pa je fulala dopisnu adresu itd. Pa opet mijenjala. Neka bude. Kako sam znao da trebam doći, zbog prijave električne instalacije, dva dana poslje u grad nisam bio toliko ljut. Onako malo. I tako nekih 36 sati poslje dolazim nazad u T-Com centra, poništavam zahtjev i dajem novi za ISDN start model.

Sat i po kasnije zove me netko na telefon. Nisam se niti stigao javiti i prekida poziv. Kako sam čekao okvirnu ponudu za atest elektroinstalacija zovem odmah ja nazad i na drugoj strani netko iz T-Com-a. Informira se o stanju na terenu, te kako bi došao za pola sata uvesti liniju. Pola sata kasnije tip dolazi i sada u kući imamo spojenu telefonsku liniju. Zanimljivo je da je imao nalog još prema zahtjevu od ponedjeljka, pa je malo morao zivkati kako bi odradio posao, no na kraju smo dobili željeni model. Interesantno, ali prema komentaru prisutnih na uključenju, zbog brzinske promjene na ISDN Standard model NT uređaja, instalater je rekao da su nam promjenili telefonsku centralu u međuvremenu.

Da sam znao da će biti tako brzi, ne bih se toliko žurio, jer mi je primarno bilo ne toliko telefonska linija, koliko ADSL u kući nakon što se preselimo, a u T-Com centru su rekli kako se čeka minimalno 30 dana za priključak.

Stanje na terenu

Završni radovi idu po planu. Parketi su imali dva brušenja, te su premazani Cromocel temeljnim bezbojnim nitro lakom. Nakon što se postave unutarnja vrata, ide još finije brušenje, postavljanje lajsni, te dva sloja laka. Postavljanje unutarnjih vrata, ako uspješno prođe uvoz i dovoz, trebalo bi početi u subotu. Kuhinje su stigle (kod dobavljača) i trebalo bi početi postavljanje u ponedjeljak, a glavnina kuhinjskih aparata je stigla. Inače, odlučili smo se dominantno za proizvode tvrtki Ariston, LG i Bosch i to preko pulske podružnice tvrtke Ecos. Sve za sobu je naručeno (ormar, krevet, ormarići, podnice i madraci), kao i kauč za dnevni, a nešto prije su naručeni stol i stolice za kuhinju. U subotu bi trebao svratiti stolar kako bi pogledali uzorke iverala (formalno su to zapravo folije) za ormare u predsoblju, te dnevni boravak. Zanimljivo, ali rješenja po mjeri, koje rade stolari su značajno jeftinija od ponude raznih preprodavača namještaja.

Stepenice

Nakon dugog razmišljanja, premišljanja i razgledavanja odustali smo od popločavanja stepenica granitom. Naime, ključni problem je bio u skliskoj površini raznih podesta na stepenicama, kao i prilaznom dijelu. Dok su za sama gazišta rješenja poput brušenja granita bilo skoro pa prihvatljiva, nije bilo jednostavnog i prihvatljivog rješenja za podeste. Primjer parenog granita kod jednog kolege sa posla je ženskom dijelu bio apsolutno neprihvatljiv. Konačno rješenje je nađeno u dugim strukturirani pločicama (30x60 cm) velike protukliznosti (možda su čak koeficijenta protukliznosti 12) neki tzv quartzni model. Za vidljive djelove gazišta koristiti će se glatki model istih pločica, a svako gazište završavati će sa aluminijskim perforiranim profilom. Samo da nađemo prikladnu boju. Pločice su već naručene.

Kako smo odustali od granita na stepenicama, bilo je potrebno dignuti razinu stepenica i podesta na visinu za postavljanje pločica. To je uspješno odrađeno još prošli tjedan i nivo podloge je dignut nekih statističkih 6 cm. Gazišta stepenica su uspješno postavljena na 17.5 cm visine i 30 cm širine, uz zanemariva realna odstupanja koja će ispraviti pločice i ljepilo.

Struja

Nakon što stigne sav nužni namještaj i završe se parketi, jedina prepreka useljenju biti će zapravo priključak struje. Naime trenutno imamo samo možda tek petinu ukupne zakupljene snage (osigurač 20 A = 4.6 kW) i to nam je premalo za normalni život uz našu tehniku grijanja. Baš smo prije par dana podesili prvi termostat u jednoj većoj prostoriji (ima instalirano 2.1 kW grijača) i kada se upali, primjeti se sitni pad napona na svjetlu. Tako da ćemo za useljenje vjerojatno morati čekati na Elektroistru, no neće biti problema da ja izvršim prijavu elektroinstalacije sa svojom diplomom Fakulteta elektrotehnike i računarstva, ali trebamo napraviti atest elektroinstalacija, koji će nas koštati (prema današnjoj ponudi jedne firme) 750 kn + PDV za našu obiteljsku kuću sa tri stana.

Prilazni put

Oni koji pažljivo čitaju moje dubokoumnosti, možda se sječaju da sam pisao o promjeni stava grada Pule prema davanju dozvola investitorima za građevine sa nezavršenim prilaznim putevima (obično u stanju makadama). Uglavnom jedan od susjednih investitora je baš nedavno potpisao sa gradom ugovor o financiranju izgradnje dijela prilaznog puta i ostavio im n-znamenkaste zadužnice, baš kako bi dobio suglasnost za građevinsku dozvolu. Moram priznati da mi se sviđa ovaj pristup jer stvarno nema smisla izgraditi silne zgrade i da se onda stanari godinama kreću po makadamu iz razloga što su sredstva komunalnog doprinosa potrošena na nekom drugom mjestu.

Internorm

Od njih ni traga.

24.10.2007. u 19:10 • 4 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>