Obiteljska kuća, naprijed i nazad https://blog.dnevnik.hr/obsijana

četvrtak, 11.01.2007.

Vanjska stolarija

Eto nikako da nađem vremena da napišem nešto o vanjskoj stolariji. Uglavnom radovi teku svojim tijekom. Što se tiče cigli ostale su samo još po jedna strana balona na svakom katu i to je to, zapravo da i u tavanskom prostoru ima jedan mali pregradni prostor izidati, no mislim da će to čekati neko drugo vrijeme. Voda je gotova sa odvodnjom u potpunosti na prvom i drugom katu, a i velikom dijelu u prizemlju, te se počelo sa strujom.

Ovih dana sam dosta proučavao stanje na tržištu glede termostata, te sobnih vrata i ima tu dosta materijala, no prije dva dana kada sam slagao precizniji upit za Therma-Ray ploče spoznao sam da sam proces ipak nije mačji kašalj. Daleko da se ne radi o nekoj velikoj nauci, no nije moguće jednostavno pomnožiti kvadraturu prostora sa odlučenim grijanjem po metru kvadratnom za određeni postor (odnosno njegovu upotrebu) i slagati kombinacije od najvećih prema najmanjim pločama za svaki prostor iz jednog praktičnog razloga. Ne može se u svaki prostor smjestiti niz grijačih ploča dugih 2743 mm. Na prvi pogled i nije neki problem, no definitivno može imati svoj učinak na cijenu instalacije, jer grijača ploča veće dimenzije ima bolji omjer cijene i snage grijača, od 9 % pa do čak 36 % (za razliku između najveće i najmanje ploče). Malo znanja tabličnog kalkulatora (inače koristim OpenOffice.org 2.0 Calc) i brzo se dobije praktična alatka za slaganje ploča, no manje informatički pismeni entuzijasti morati će tražiti pomoć od dobavljača ploča.

Zanimljivo je da sam uspio doći do dobavljača svih termostata proizvođača koji se mogu naći na tržištu i mislim da tu ne bi trebalo biti previše komplikacija i ekstra troškova, pogotovo pošto nisam ograničen na samo jednog dobavljača. Iskreno u početku nisam bio previše entuzijast po tom pitanju, no internet je ipak učinio svoje, te sam tako u direktnom konaktu sa proizvođačima termostata dobio i njihove partnere u Hrvatskoj. Možda se netko može čuditi zašto toliko strke oko termostata, no oni predstavljaju značajnu cjenovnu stavku u instalaciji grijanja sa Therma-Ray pločama. Ako se želi postići apsolutni optimum u cijeni grijanja obavezno je korištenje programabilnih termostata, a oni imaju svoju cijenu, tako da se lako može desiti da u cijeni instalacije grijanja u jednoj spavaćoj sobi on može sudjelovati bez problema i do 30 % iznosa.

Nastavak priče oko termostata i grijanja će slijediti kada mi se počnu javljati svi oni kojima sam ovih dana ostavio broj mobitela, a ima ih. Možda još samo da spomenem da smo se odlučiti spojiti bojlere na struju preko tzv. time-switcheva, kako bi mogli pustiti upaljene bojlere 24 sata, a da oni zapravo rade samo kada je vrijeme jeftine tarife struje.

Prozori

Prvi razgovori, a zapravo cijelo jedno duže vrijeme nitko nije niti pomišljao na išta drugo osim PVC stolarije. Obišli smo sve proizvođače i dobavljače u okolici i dobili ponude od svih njih. Kako trenutno u stanu svi imamo priručno napravljene komarnike (neš ti četri letvice, mrežica i par čavliča kao vodilica uz prozor) i prilično smo zadovoljni njima, odlučili smo se da prozori na novoj kući imaju iste i tu su se počele pokazivati prve razlike na tržištu. Naime postoji dvije bitne razlike u izvedbi komarnika, a što može rezultirati velikoj razlici u cijeni. Uglavnom neki dobavljači/proizvođači imaju izvedbe komarnika unutar iste kutije gdje se nalaze i roletne i onda je cijena nekih prihvatljivih 30-tak eura plus PDV po metru kvadratnom, u izvedbama van kutije za roletne cijene se kreću bez problema od 60 pa i do 150 eura po metru kvadratnom. Ako vam je ovakva điđa bitna, brzo će vam se smanjiti izbor, naravno ako je cijena jedini sljedeći argument. Kako je vrijeme prolazilo tako su povečavale spoznaje oko PVC stolarije. Uglavnom svi su zadovoljni, ima dobra toplinska svojstva, prihvatljivu cijenu i zanimljivo potpuno dobru postojanost na mediteransku klimu, sol, more i sl. Jedini kakvi takvi nedostatak koji smo saznali je nekakva sitna promjena boje boje s vremenom, te nešto veća širina profila, no ništa spektakularno. Sve dok se nisam čuo sa jednim poznanikom koji radi u dotičnoj industriji. Uglavnom nema nikakvih posebnih problema ako kupujete kod pouzdanih proizvođača/dobavljača, no ako vam je najniža cijena glavni argument lako se može desiti da dobijete profil od nekakve mekše jeftine plastike (po njegovom osječaju) ili da vam vrlo brzo hrđa zahvati okove. Onako nekakva glavna smjernica koju je spomenuo je da se izbjegavaju turski profili/okovi. Sada koliko tu ima istine ili pouzdanosti nemam pojma, no prenosim što mi je saopčio u dobroj namjeri.

Hm, što sada. Ništa. Vrijeme je prolazilo i jedan dan smo posjetili i salon lokalnog prodavača prozivoda tvrtke Internorm. Onako da vidimo što se nudi. Već smo prije znali za njih, vidjeli smo internet stranice, a i imali smo katalog koji smo dobili na sajmu Ambienta u Zagrebu. Zanimljivo je, da je dok smo razgledavali internormove prozore na sajmu hostesa na štandu onako dobacila, kada sam je pitao za cijenu, da su to preskupi prozori za nas. Glupa krava, no nitko ni očekuje previše od njih. Iskreno tada nismo niti znali stanje na tržištu i kad je na ponovni upit rekla cijenu, moram priznati da sam malo ostao.

Naravno sada mogu reći da sam i očekivao od sobnih vratiju da su ipak malo jefitinija. Svi su se prebacili na suhomontažnu ugradnju te štokove koji prekrivaju cijeli zid i cijena vrlo brzo poskoči. Recimo da je štok za suhu ugradnju bez problema četri pet puta skuplji od onog za ugradnju prije žbukanja. Istina ima neke svoje prednosti, no stvarno. Da se mene pita, štok (dovratnik) je vizualno najnebitniji dio vratiju i blago me boli prst da li ovaj ima letvicu šest i po centimetara, a ovaj pet, ili je ovaj zaobljen, a ovaj ne.

No vratimo se na prozore. Onako, odmah na prvi pogled se vidi da se radi o kvaliteti, naravno za laika, i da će te je sigurno platiti. Fine blage linije, spojevi, mehanizmi. Za one koji su te tek uključili, radi se o Internormovim drvo-aluminij prozorima. Brzo smo dobili nekakve okvirne iznose i krenuli u potragu za drugim proizvođačima drvo-aluminij stolarije. U tom trenutku se još nismo definitino odlučili, no ništa ne košta dobili stanje na tržištu, osim možda gubitka slobodnog vremena. Na ovom području dostupni su nam bila tri proizvođača. Odabrani Internom, još jedan stranac Haas (sa prozorima kćeri tvrtke Stabil) i naše domaće Lokve.

Naravno nije bilo problema stupiti u kontakt sa distributerima i počele su se raspletati brojke i popusti. Kao što se i može očekivati, prozori tvrtke Lokve su bile definitivno najjeftinije (daleko od superpovoljnih), no imaju jedan katastrofalni minus. Njihovi predstavnici ovdje su živi horor. Istina je da je općenito ista slika gotovo na svim područjima našeg gospodarstva, no nekako mi nisu dali dojam ozbiljnih prodavača. Tipa čekaš beskonačno vremana da ti se jave nakon prvih razgovora, plus prilično mi djeluju neorganizirano. Mislim da imaju općenito povoljne cijene proizvoda i dovoljan promet, pa se niti ne trude previše. O samoj kvaliteti prozora ne mogu reči apsolutno ništa, no komarnik koji imaju u salonu je bio živa koma. Na komentar kako je jako teško spušta, dobiven je odgovor kako je star i tu se nalazi već neko vrijeme. Super, odlični prikaz što bi imaju za koju godinu. Istina prozori nemaju vjerojatno veze sa komanikom, no malo mi je bilo bezveze da mi prodavač ne zna reči podatke koje smo pronašli u katalogu Lokvi npr. o sitnici poput toplinske izolacije prozora.

Distributer prozora Stabil je bio definitivno druga priča, no na koncu ih je pobjedila tvrtka Internom u, zanimljivo, cijeni. Naime na prvi pogled, cijena prozora Stabil je niža od Internorma, no isključivo kada se radi o standardnoj veličini otvora prozora. Mislim da se radilo o nekakvih 10 posto popusta za standardne veličine djeljive sa mislim 10 cm. Taman se u to vrijeme čekao dodatni popust od strane tvtrke Internom (ili možda dobavljača) i zapravo kada su dali konačni dodatni popust, uz nižu montažu, njihova se cijena spustila ispod cijene proizvoda Stabil. Da smo kojim slučajem radili prozore u mjeri 10 cm, tko zna možda bi sada pričali o drugim prozorima. Vjerojatno niti naši dobavljači Internorm prozora nemaju pojma koliko je malo prevagnulo na njihovu stranu. Naravno, budimo jasni da je daleko praktičnije dobiti prozore po mjeri otvora, nego raditi otvore po mjeri prozora, a ne želja ili potreba. Zanimljivo je da se cijena Internorm prozora računa među ostalim i po metru kvadratnom, gdje se druga decimala zaokružuje na niže, tako da možete dobiti lišo par centimetara kvadratnih. Ništa posebno, no ekstramno praktično.

(nastavak drugom prilikom)

11.01.2007. u 21:32 • 7 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>