Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Sobna vrata (nastavak)

Prije nego što nastavim priču sa vanjskom stolarijom, moram javiti dojmove koje sam spoznao ovih dana u razgovorima sa prodavačima/proizvođačima sobnih vrata. Prva stvar koja je prilično zanimljiva je da Hrvatska ili nema ili ne nameće standard za sobna vrata ili naravno ja nemam pojma da je ima samo se ne može lako naći. Naime, kod svakog prodavača unutrašnje stolarije, dobio sam drugu informaciju o tome koja mora biti širina zidarskog otvora za suhomontažnu ugradnju i kako smo zapravo fulali. Ono tipa, ne ne nikako, to je tebao biti otvor 88 ili 90 ili 91 ili 92. By the way, mi smo napravili 95. Svatko svojeg konja gura. Što je još zanimljivije, kod dva različita distributera sobnih vrata istog proizvođača dobio sam podatak koji se razlikuje u 3 (tri) centimetra. Koji kaos. Svatko se pravi pametan. zato ako itko ide u gradnju neka se odluči prije čija će vrata ugraditi kako bi mogao napraviti otvore prema specifikaciji prodavača/proizvođača vrata.

Glavna stvar koja određuje na neki način širinu štoka (službeno dovratnik) je i materijal od kojeg je štok zapravo napravljen, a to zapravo i određuje cijenu samih vrata. Kao i sve građeno od drveta, zapravo prerađevina drveta opet se vraćamo na klasiku, iverica, medijapan i puno drvo. Apsolutno sva vratna krila kod svih prodavača/proizvođača sobnih vrata (ajde dobro 98 % ponude) su rađena od iverice i kartonskih saći, s time da je rub napravljen od nečeg ipak čvršćeg, tipa puno drvo ili medijapan i tu zapravo cijenu određuje isključivo vrsta i boja obloga. Ako je obloga od rijeđeg furnira nešto je skuplja, a od dostupnijeg naravno jeftinija, no sve se to kreće u nekih max. 10-20 % razlike. Ako je pokrov laminat nešto su jeftinija od furniranih, no sada boja više ne utječe na cjenu. Apsolutno najjeftinija solucija je nekakva plastična folija, komercijalno često nazvana 'dekor'.

S druge strane ono što dramatično mjenja cijenu je ono što je i najbitnije kod vratiju, što se tiče čvrstoće naravno, je štok, odnosno materijal od kojeg je napravljen. Najjeftinija solucija je štok od iverice i to od najklasičnije kvadratne iverice, sa dodatnom trakom sa strane ploha. Takvi štokovi su najjeftinije što tržište nudi. Koliko će takav štok držati je druga priča. Čim se kod takvih štokova pojave neki oblici zakrivljenosti cijena dratično poraste, upravo zbog osnovnog nedostatka iverice, a to je mala mogučnost obrade koju nudi. Slijedeća solucija koja je dostupna na tržištu su štokovi od medijapana (MDF, medium density fiberboard). Moram priznati da sam se ovaj put malo detaljnije informirao oko medijapana i zapravo je on novije prirode (deset-petnaest godina unazad) i rezultat inovacija u proizvodnji proizvoda od drva. Ključna stvar, osim veće gustoće i time čvrstoće, je da se može jednostavno obrađivati i takvi štokovi su odmah zaobljeni. Oni su nekakva sredina ponude, i postoji velika vjerojatnost da upravo takva vrata naručimo. Slijedeće što se nudi su štokovi od punog drveta i to zapravo obično ne nude čisti preprodavači, već obično proizvođači vrata. Prednost izrade vratiju kod proizvođača je naravno izrada u apsolutno bilo kojoj dimenziji, sa bilo kakvim kerefekama i zamislima, npr. za 90 % okrenuta orjentacija furnira ili neke treće perverzije. Ovo naravano predstavlja vrh ponude, ali to ima i svoju cijenu.

Glede silne zavrzlame oko širine štokova, zapravo sam građevni materijal ima i svoj udio u širini zidarskog otvora. Štokovi od iverice su obično tanji, pa je često zidarska mjera nešto manja, od klase sa punim drvetom jer je tada obično nešto širi štok. Npr. 88 cm za štok od iverice i 91 cm za štok od punog drveta. Zanimljivo za ona vrata sa štokom od medijapana, zidarski otvor je 90 cm, no ne pada po 10 cm, već u nekoj svojoj mjeri.

Glede ugradnje sobnih vratiju cijena se kreće od 150 do 200 kn po otvoru. Za one koje zanimaju nekakvi odnosi u cijenama koje smo dobili (no prilično su okvirni) kompletna vrata sa ugradnjom za nekakav otvor oko 90 cm i debljine zida od 24 cm, od iverice su oko 1400 kn, od medijapana su 1800 kn, a punog drveta 3000. Cijena za 14 cm, je kod punog drveta je oko 2400 kn. Iskreno za ona od medijapana smo dobili prilične popuste, jer je cijena 1900 kn bez PDV-a, bez ugradnje, a nama je spustio na 1800 sa uključenim PDV-om i sa ugradnjom i drugom bojom kvake, a štok je za do debljine 17 cm, gdje će nam ih obraditi da budu samo na dijelu otvora vratiju. Ovo smo sve pitali jer smo znali što povećava cijenu, nisu htjeli ni pomisliti na na to. Samo je pitanje da li je ispravna odluka sa štokovima od medijapana ?!

Za one koji su očekivali nastavak priče oko vanjske stolarije, morati će se strpiti još malo.

Glede radova ovaj tjedan, postavljanje stuje napreduje punom parom. Uhvatila se praksa sa posebnom glodalicom za kanale u cigli. Mogao bi i neke slikice objaviti. Moram priznati da ide nešto brže nego što smo očekivali, tako da sutra moramo početi aktivnije tražiti mjastore za žbukanje kako ne bi bilo problema za mjesec, dva kada isto dođe na red.

Post je objavljen 14.01.2007. u 20:56 sati.