Nikolaus, Nikolaus....

19.01.2015.

S obzirom da je nedavno navršio pola stoljeća života, odlučili smo danas spomenuti igrača bogate karijere. Ikona koja je osjetila igranje HNL-a, osjetila je čak dvije lige petice te iza sebe ima sasvim zadovoljavajuću reprezentativnu karijeru, malo je reći gospodin……..NIKOLA JERKAN!!!

Nikola je po svojoj nogometnoj orijentaciji stoper. Seniorsku karijeru započeo je s nepunih 18 godina u NK Zagrebu, nije dobivao puno prigoda pa je bijeli dres zamijenio nebesko plavim dresom tadašnjeg Dinama iz Vinkovaca (današnja HNK Cibalia). Nažalost nije se ni tamo naigrao tako da nakon četiri izgubljene godine karijere odlazi u splitski Hajduk. Napokon dobiva toliko željenu priliku za afirmacijom te odigrava četiri sezone u bilom dresu nošen bučnom podrškom sa sjevera. Za Hajduk je nastupio 64 puta te postigao jedan pogodak. Odlične partije na jugu Hrvatske (tada još Jugoslavije) omogućile su mu unosan transfer u tada dobrostojeći španjolski Real Oviedo. U Oviedu provodi čak šest sezona. To su mu bili zlatni dani karijere. Nepogrešivi Nikola nastupio je čak 203 puta u Primeri te postigao jedan pogodak. Svi ti silni sjajni nastupi omogućili su mu i konstantne pozive za našu tek formiranu nacionalnu vrstu. Nakon tople Španjolske seli na otok, potpisuje za Nottingham Forest, ne igra puno te odlazi na posudbu. Posuđen je Bečkom Rapidu za koji odigrava jednu sezonu. Nakon isteka ugovora s nekadašnjim britanskim velikanom odlazi u srce Europe, u belgijsku Jupiler ligu. Potpisuje ugovor s Charleroi. Odigrava dvije sezone, ukupno 36 nastupa te se odlučuje za kraj bogate karijere s 37 godina na leđima. Kada govorimo o reprezentaciji, najveća mrlja u cijeloj karijeri mu se dogodila u onih dvadeset minuta četvrtfinalne utakmice na Euru 1996. u Engleskoj, protiv Njemačke. Krenimo ispočetka, Nikola je debitirao davne 1992. u prijateljskoj utakmici protiv Australije. Sakupio je 31 nastup te postigao jedan pogodak. Gol je zabio Litvi u kvalifikacijama za Euro u Engleskoj. Na već spominjanom Euru i njegovom jedinom velikom natjecanju odigrao je tri susreta (od četiri) na poziciji središnjeg braniča. Bio je nepogrešiv ali onda se dogodila Njemačka u četvrtfinalu. Najprije je skrivio penal igrajući rukom, zatim ga je Sammer zaobišao iako je bio evidentni prekršaj nad Nikolom te je Njemačka postigla i drugi pogodak te slavila s ukupnih 2:1. Bio je u kadru reprezentacije i u kvalifikacijama za SP u Francuskoj, nekada je igrao, nekada nije no Ćiro ga nije uvrstio u kadar reprezentacije za odlazak u Francusku. Tu je i Nikola, a i većina javnosti smatrala da je Ćiro učinio veliku pogrešku. Ne možemo reći nažalost, niti na sreću pošto je reprezentacija i bez Nikole Jerkana osvojila nenadmašno treće mjesto na svijetu. Nikola danas živi s obitelji u Španjolskom Oviedu. Neko vrijeme radio je i kao trener. Najviše se druži s kolegom iz obrane, danas nezamjenjivim članom stožera Slavena Bilića,a i našom sljedećom ikonom, Nikolom Jurčevićem. U jednom intervjuu je izrazio želju da predsjednik HNS-a jednog dana postane Zvone Boban.



Evo i link na video četvrtfinala EP 96' :)

https://www.youtube.com/watch?v=-mNXRf9Qoys


Nakon jednog Nikole, vrijeme je za još jednog. Nekada veliki napadač, već godinama desna ruka Slavena Bilića, jedan od najmlađih HNL trenera……. NIKOLA JURČEVIĆ!!!!!!

Još jedan napadač bogate klupske i pristojne igračke reprezentativne karijere. Rođen je kada i Joško Popović. Karijeru je započeo modrom dresu, zagrebačkom Dinamu. U velikoj maksimirskoj generaciji nije puno igrao pa se nakon dvije sezone kaljenja odlučuje za prelazak malo zapadnije, u NK Zagreb. Tamo uopće ne dobiva prilike u čak dvije sezone, tako da je i kao njegov prijatelj Jerkan prve godine gubio grijući klupu. Odlučuje se na odlazak u belgijsku Jupiler ligu te u jednoj sezoni sakuplja samo jedan nastup u dresu Royal Antwerpa, kluba iz gradića 50-tak km udaljenog od Bruxellesa. Odlučuje za povratak u NK Zagreb te tamo napokon dobiva željenu priliku. U 33 nastupa u dvije sezone zabija čak 25 golova. Putevi ga dalje vode u Austriju iz Salzburga (današnji RB Salzburg), tamo odigrava četiri sezone te zabija prosječno svaku treću utakmicu. Dobrim partijama u plavo-bijelom dresu prodaje se u Njemačku. Nastupio je 45 puta u dresu bundesligaša SC Freiburg. Nakon Njemačke vraća se u Austriju Salzburg u kojem nakon dvije sezone završava karijeru. Za reprezentaciju je debitirao u drugoj utakmici u povijesti, 22.12.1990. protiv Rumunjske. Sakupio je ukupno 19 nastupa te postigao samo 2 pogotka. Također je bio u kadru reprezentacije za Euro 96'. Tamo se nije naigrao. Sudjelovao je i u reprezentativnim akcijama u kvalifikacijama za SP u Francuskoj, no također je bio izostavljen s konačnog popisa putnika za odlazak na smotru koja je zauvijek obilježila nogomet u Hrvatskoj. Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je protiv Maroka pred Božić 1996. godine odigravši 90 minuta, nitko nije očekivao da više neće navlačiti kockasti dres. Nakon igračke karijere započinje trenersku karijeru. Najprije je vodio NK Zagreb, s kojim je ušao u gornji dom HNL-a, nakon toga je preuzeo Dinamo. S modrima je osvojio drugo mjesto u prvenstvu te osvojio kup. Igrao je čak i 3.pretkolo Lige prvaka s Dinamom. Kratko je trenirao Salzburg, pa zatim i Slaven Belupo. Nakon tih kraćih epizoda sjeda za kormilo reprezentacije s mladim i još neiskusnijim Slavenom Bilićem. Najprije su vodili mladu reprezentaciju, zatim i seniorsku te su ostvarili niz zapaženih rezultata u šest godina mandata i tri kvalifikacijska ciklusa. Nakon reprezentacije zajedno su ostali i u akciji u ruskom Lokomotivu. Danas mu je također desna ruka, i to već godinu i pol u turskom velikanu, Bešiktašu iz Istanbula. Želimo Nikoli i Slavenu sreću u nastavku natjecanja u Europi te da će napokon Bešiktaš postati prvak Turske.



I link jedne od bolje odigranih utakmica Nikole u dresu reprezentacije :)

https://www.youtube.com/watch?v=EPJwqDW1A3g

Mi idemo dalje, novi post izlazi za 2 dana. Čitajte nas pa ćete saznati što Vas čeka :) Vaše želje će biti ispunjene, nijedna ikona neće biti izostavljena. Komentare i prijedloge šaljite na mail around.world92@gmail.com .

Uživajte,

M


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.