Kao igrači srušili su Real Madrid, a kao treneri.....???

02.09.2015.

Otkad su Gabriele Volpi i Damir Mišković preuzeli HNK Rijeku klub ide samo naprijed, ispisuju se nove stranice povijesti. Nedavno je izgrađen trening kamp s zamjenskim stadionom, uskoro kreće izgradnja novog stadiona na Kantridi. Rijeci još jedino nedostaje naslov prvaka države. Danas sam Vas odlučio vratiti u prošlost te predstaviti dvije ikone prvoligaša s Kantride. Obojica su nogometni treneri. Nenad Gračan je kao trener bio najbliže osvajanju titule prvaka, Danko Matrljan je danas pomoćnik Matjaža Keka, slovenskog stratega koji planira napasti ligaški trofej već ove sezone te prekinuti dominaciju zagrebačkog Dinama.



Nenad Gračan rođen je krajem siječnja 1962. u Rijeci. Profesionalnu karijeru započeo je u Rijeci, 1979. osvojio je i jugoslavenski kup. Nakon sedam sezona prelazi u jednog od najvećih rivala, HNK Hajduk. Prva službena utakmica bila mu je baš protiv matične Rijeke, i odmah mu je u žaru borbe Mladen Mladenović slomio nogu. S Hajduk je 1987. također osvojio jugoslavenski kup. Hajduk je napustio 1989., potpisao je za španjolski Real Oviedo. Četiri godine kasnije vraća se u Rijeku, odigrao je svega nekoliko utakmica te završava karijeru 1996. Za Rijeku je nastupio u ukupno 146 službenih utakmica te je postigao 32 zgoditka. U Hajduk je proveo nešto manje od tri godine te odigrao samo 25 utakmica uz dva postignuta pogotka (razlog je bio teži prijelom noge). U četiri sezone noseći dres Ovieda odigrao je 90 službenih utakmica te postigao jedan pogodak. Dvije godine nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije, prikupio je deset nastupa uz dva pogotka. Dres reprezentacije Hrvatske nije oblačio. Bio je član olimpijske reprezentacije koja je 1984. osvojila broncu na Olimpijskim igrama održanim u Los Angelesu.



Trenersku karijeru započeo je u matičnoj Rijeci. Već u prvoj sezoni umalo je osvojio naslov prvaka, izgubljen je u posljednjem kolu zbog nepravednog suđenja, Rijeka nikad nije bila bliže naslovu prvaka države od te sezone. Naravno, napomenuo bih kako je Rijeka nekoliko kola prije kraja imala dovoljnu zalihu bodova da mirno prvenstvo privede kraju. Većinu toga je prosula te se dovela do pozicije da joj je jedino pobjeda igrala u posljednjem kolu, što nažalost nisu ostvarili. Rijeku je vodio i u sljedećoj sezoni, tada su dogurali do trećeg mjesta u prvenstvu, momčad je bila itekako renovirana u odnosu na onu iz prethodne sezone. Nakon toga pola godine je vodio Hajduk, zatim cijelu sezonu slovenski Koper. Nakon Slovenije vratio se u HNL, preuzeo je vođenje NK Osijeka. Nekoliko mjeseci se odmarao, zatim je preuzeo kormilo zagrebačkog Dinama, s njima je dobro gurao u prvoj povijesnoj sezoni da se Kup Uefe igrao po skupinama, tada su nepravedno ostali bez proljeća u Europi. Očito mu suđenje u važnim utakmicama nije polazilo za rukom. Dinamo je napustio zbog loših rezultata u prvenstvu, podsjetimo da je Dinamo tada jedini put u povijesti igrao Ligu za „bedake“. Tri godine ga nije bilo na trenerskoj mapi, zatim preuzima Istru. Nakon kratke avanture u Istri odlazi ponovno u Sloveniju, postaje trener Nafte iz Lendave. Nekoliko mjeseci vodio je i Croatiju iz Sesveta, sve su to bile više-manje kraće avanture (po nekoliko mjeseci) bez značajnog uspjeha. Zatim ponovno preuzima Rijeku, dobro ih je vodio skoro sezonu i pol, čak je nakon dugo vremena Rijeka odlično ušla u prvenstvo te zasjela na prvo mjesto, no, uslijedile su loše igre te je Gračan smijenjen nakon domaćeg poraza od Osijeka 1:5. Od 2013. i odlaska Nike Kovača u A reprezentaciju Gračan obnaša ulogu izbornika Hrvatske u-21 reprezentacije. Dosad nije pokazao neko osobito znanje, pobjeđuje slabije, gubi od jačih. Nešto slično kao i cijelu svoju karijeru. Sutra počinje novi kvalifikacijski ciklus, u grupi ima Estoniju, San Marino i Gruziju te neugodnu Švedsku i velikog favorita Španjolsku. Moja prognoza je da će ponovno gubiti od Španjolske, vjerojatno muku mučiti sa Švedskom te dobivati Estoniju, Gruziju i San Marino. Za njegovu karijeru istaknuo bih i kako je jedini hrvatski trener koji je vodio četiri najveća hrvatska kluba: Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek.



Danko Matrljan rođen je u Rijeci početkom ožujka 1960. Imao je bogatu igračku karijeru, znatno bogatiju i uspješniju od trenerske. Profesionalnu karijeru započeo je u NK Orijentu 1978., četiri sezone je stjecao iskustvo te se nakon afirmacije odlučuje za preseljenje u tadašnjeg najvećeg rivala, HNK Rijeku. Najuspješnije razdoblje igračke karijere imao je baš na Kantridi, dobri poznavatelji sjećaju se njegovog pogotka Real Madridu 1984. Za Rijeku je nastupio u 130 službenih utakmica te postigao 31 pogodak. Nakon pet sezona na Kantridi odlučuje se za odlazak u inozemstvo. Potpisao je ugovor za novog španjolskog prvoligaša CD Logrones. Nažalost, nastupio je u samo jednoj službenoj utakmici. Nakon avanture u Španjolskoj odlazi u Francusku,u US Orleans. Tamo je proveo četiri sezone, pošto se radilo o drugoligašu nismo uspjeli doći do željenih podataka u njegovim nastupim. Došli smo jedino do podatka da je tijekom njegova boravka tamo oborena i rekordna posjećenost, utakmicu im je pratilo nešto više od 11 tisuća gledatelja. Nakon boravka u jugozapadnoj Europi odlučuje se za povratak u Orijent. Orijent je tada proživljavao jedne od najljpših dana, mjeseci i godina. Sezonu je odigrao u Orijentu, a zatim odlazi u niželigaša Buje u kojem provodi sljedeće dvije sezone. S 35 godina na leđima odlazi u drugoligaša Pomorac, u čijem je dresu sredinom 1996. Zaključio bogatu karijeru.



Nakon igračke karijere kao i većina svojih kolega odlučuje se okušati u trenrskom poslu. Kao trener najveće je uspjehe postigao samostalno vodeći juniore Rijeke, čak tri puta su osvojili prestižno natjecanje Kvarnersku Rivijeru. Bio je pomoćni trener u čak šest navrata, točnije suradnja s Kekom mu je šesti angažman u ulozi pomoćnog trenera. Pomagao je Kataliniću, Kužeu, Stilinoviću, Ištuku i Bračunu. Asisitirao je Stilinoviću i na klupi kostrenskog Pomorca dok su još bili stabilni prvoligaši. Nekoliko utakmica je i samostalno vodio Pomorac u 1.HNL. Jedno vrijeme proveo je i kao suradnika Rodiona Gačanina u Bahreinu. Samostalno je vodio i trećeligaša s najvećeg hrvatskog otoka, NK Krk. Da li još uvijek radi kao pomoćnik zbog straha od pritiska ili neznanja? Ne znamo, vidjet ćemo. Možda će uskoro dobiti priliku voditi neki prvoligaški klub na duži period, s obzirom na ambicije Rijeke teško ćemo ga vidjeti na klupi u ulozi glavnog trenera.



Kontaktirati me možete putem e-maila differentfootball@hotmail.com, a pratiti me možete putem web stranice http://differentfootball.wix.com/football21news ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/hnlzauvijek

M.P.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.