Uvod u vruće ljeto 1.dio

23.06.2015.

Ljeto je počelo, igrači su već desetak dana u punom pogonu, odrađuje se bazični dio priprema za nadolazeću sezonu. Četiri naša predstavnika nastupaju u svake godine sve primamljivijim europskim natjecanjima. Za deset dana će na travnjake izaći Hajduk i Lokomotiva, Dinamo i Rijeka otprilike dva tjedna kasnije. Naši klubovi su nositelji u prvim pretkolima te ih očekuju lakši suparnici. Kao današnju temu sam odabrao ispadanja naših momčadi od klubova koji pripadaju u niži razred europskog nogometa te koje bi mi morali pobjeđivati bez problema. Odabrao sam čak 29 utakmica, no, ipak sam se odlučio izdvojiti i podsjetiti Vas na (po meni) deset najneočekivanijih ispadanja. Istraživanje je provedeno na nastupe naših klubova u Europi od samih početaka HNL – a. Ići ću po starosti jer je ponekad teško odlučiti koje ispadanje je neobičnije ili bolje rečeno tragičnije (po naše klubove).

Krećemo s utakmicom Intertoto kupa iz sezone 99./00. Hrvatski Dragovoljac je u prvom kolu izvukao FC Newry Town iz Sjeverne Irske. Prva utakmica se igrala u Zaprešiću, pred 300 gledatelja. Dragovoljac je slavio rezultatom 1:0, strijelac jedinog pogotka bio je Nikica Miletić. Trener je bio gospodin Branko Tucak. Pošto se Intertoto kup igrao dosta rano, već sredinom lipnja, igračima su noge još bile dosta teške zbog prvog dijela priprema. Očekivala se bolja utakmica u uzvratu, nažalost, Dragovoljac je izgubio 2:0 te se oprostio od daljnjeg nastupa u Europi. Poraz od amaterske momčadi jako je negativno utjecao na daljnji tijek priprema i nadolazeće rezultate.



Ponovno smo doživjeli krah u Intertoto kupu, natjecanju koje nam je u prošlosti donosilo puno bolje rezultate. Sada je akter NK Zagreb. Sezona je 01./02., također 1.kolo, sredina lipnja, pripreme su tek počele. Zagreb je ugostio makedonsku Pobedu iz Prilepa. Odabrao sam ovu utakmicu zato jer je u toj sezoni Zagreb osvojio naslov prvaka, jedinu titulu u svojoj dugoj povijesti. Očito ih je ovaj poraz konsolidirao te znatno podigao. Prva utakmica se igrala u Zagrebu, u Kranjčevićevoj pred 500 gledatelja. Zagreb je poveo pogotkom Lovreka, posrnuli su već početkom drugog poluvremena kada u malom razmaku Pobeda postiže dva pogotka. U uzvratu je završilo 1:1, oba pogotka su pala u prvih dvadeset minuta utakmice, ostalo je dovoljno vremena da Zagreb postigne još koji pogodak, ali to se nije dogodilo. Lovrek je ponovno bio strijelac, trener Zlatko Kranjčar preživio je ovaj neugodan udarac na samom početku svojeg angažmana.
Sljedeći akter je HNK Rijeka, ponovno Intertoto kup, 1.kolo, druga polovica lipnja. Zanimljivo je da je trener Zlatko Kranjčar, očito mu ovo natjecanje nije suđeno. Protivnik dolazi iz Irske, St. Patrick's Athletic. Od Rijeke i novog trenera se očekivala još bolja sezona nego prethodna. Rijeka je slavila na Kantridi rezultatom 3:2, pobjedu je donio napadač Sandro Klić dvama pogocima u samoj završnici (89' i 90'+2 minuti). Klić je bio joker s klupe, u igru je ušao u posljednjih dvadeset minuta. Utakmicu je pratilo oko 3000 gledatelja. U uzvratu u Dublinu Klić je zaigrao od prve minute. Rijeka je izgubila 1:0, pogotkom u ranoj fazi utamice te se oprostila od natjecanja već u početnoj fazi, Zlatko Kranjčar ponovno je loše počeo angažman u novom klubu. Za razliku od protekle sezone kada je s Zagrebom ostvario izniman uspjeh, u Rijeci nije dugo potrajao te nije ostavio upečatljiv trag.



Sezona je 04./05., došlo je vrijeme za Ligu prvaka. Liga prvaka je financijski najprimamljivije natjecanje te prilika našim klubovima za zaradu i igračima za proboj prema unosnijem angažmanu. Hajduk nakon četiri godine to opet nije shvatio ozbiljno (tada je poražen od mađarskog Dunaferra, ali tu utakmicu nisam uvrstio u epske poraze). Nakon Rijeke i St. Patrick's Athletica, sada je akter Shelbourne, također predstavnik Irske. Hajduk je bio nositelj u tom drugom pretkolu, očekivao se lagan prolaz. Hajduk je slavio na Poljudu 3:2 pred 20000 gledatelja. Strijelci za Hajduk su bili dvaput Dragan Blatnjak i Petar Šuto, trener je bio Ivan Katalinić. Očekivao se bolji rezultat te potvrda prolaza u uzvratu, no, Hajduk je izgubio 2:0 te se oprostio od natjecanja u Europi, sramotan poraz Hajduk i težak udarac pred nadolazeću sezonu. U Irsku je došlo puno navijača Hajduka te su se osramoćeni vratili natrag u Split. Utakmica se igrala također pred 20000 gledatelja. Usprkos svemu, Hajduk je i te sezone osvojio naslov prvaka, iako je Ivan Katalinić odavno odlepršao.



Ponovno Liga prvaka i ponovno Hajduk. Ovaj put na klupi je trener svih trenera, Ćiro Blažević, također je 2.pretkolo, protivnik je mađarski Debrecen. Odabrao sam ovaj susret zbog uvjerljivosti rezultata. Hajduk je izgubio prvu utakmicu na gostovanju 3:0, skoro pa nemoguća misija za uzvrat. Ćiro je najavljivao pobjedu i prolaz usprkos svemu, Hajduk je izgubio 0:5 na domaćem terenu i propisno se osramotio. Doslovno je pao bez ispaljenog metka, čak su i Ćiru ostavili bez riječi. Hajduku nije pomoglo ni 25000 gledatelja, ni Ćiro Blažević, a ni Niko Kranjčar. Ni Ćiro se nije dugo zadržao na klupi splitske momčadi. Drugu sezonu zaredom Hajduk se (pre)rano oprostio od unosnih europskih natjecanja.



HNK Rijeka je nakon obranjene titule u kupu ponovno izborila nastup u tadašnjem Kupu Uefe.Sezona je 06./07., krenuli su od prvog pretkola, termin odigravanja bio je kao današnje drugo pretkolo. Rijeka je bila nositelj, kao protivnika ždrijeb joj je donio ciparsku Omoniju. Prva utakmica na Kantridi završila je 2:2, za Rijeku su pogotke postigli Nino Bule te Dušan Kerkez. Trener Rijeke bio je gospodin Dragan Skočić, kostur ekipe ostao je isti kao i prošle sezone, utakmicu je pratilo 7000 gledatelja. Rijeka je otišla na uzvrat s nadom u prolaz te s puno ozbiljnijim pristupom. Rijeka je cijeli susret bila u podređenom položaju, Omonia je kontrolirala igru te lagano koračala prema velikom uspjehu. Završilo je 2:1 za Omoniju, pogodak za Rijeku postigao je Josip Lukunić sredinom drugog poluvremena. Rijeka je doživjela težak udarac već na samom startu sezone, nadamo se da se to neće dogoditi ovog ljeta.



Dvije godine kasnije ponovno je Rijeka u akciji, ovaj put je u igri posljednja sezona Intertoto kupa. Rijeku je u novu sezonu poveo dosadašnji trener Zlatko Dalić. Dalićeva Rijeka je proteklu sezonu imala puno oscilacija, ali dobar rezultat iz jesenskog dijela sezone donio mu je u konačnici plasman u Intertoto kup. Dalić i momčad neozbiljno su shvatili protivnika, makedonsku Renovu. U izjavama je bilo jasno da ne shvaćaju ni Renovu, a ni ovo natjecanje ozbiljnim. Posljedice, velike, Rijeka se propisno osramotila te je Daliću uručen otkaz. Bila je sredina lipnja, utakmicu je došlo pratiti samo 500 gledatelja, očito je i publika (danas previše uzdizana i nahvaljena Armada) podcijenila protivnika. Prva utakmica bila je bez boje, okusa i mirisa, završilo je 0:0. Dalić se opravdao teškim nogama igrača te velikom vrućinom tog poslijepodneva. No, očito teške noge i vrućina nisu bile jedini problem. U uzvratu u Skoplju završilo je 2:0 za Renovu, sramotan nastup i oproštaj od Europe za ambicioznu Rijeku te mladog i talentiranog Dalića. Rijeka je ponovno odigrala tragičnu utakmicu, primila je po pogodak početkom svakog poluvremena.



U sezoni 2010./2011. naš je nogomet doživio dva velika neuspjeha. Krećemo s drugim pretkolom Europske lige. Današnjem drugoligašu Cibaliji ždrijeb je donio amatere iz Sjeverne Irske, Cliftonville. Usprkos neiskustvu igrača Cibalije, ispadanje od amaterskog kluba bilo je nedopustivo. Prva utakmica završila je rezultatom 1:0 za Cliftonville. Pogodak odluke postigao je Caldwell u 82.minuti utakmice. Cibaliju je trenirao iskusni Stanko Mršić. U uzvratu se očekivao pun stadion te laka pobjeda nebesko plavih, no, to se nije dogodilo. Cibalia je imala inicijativu ali Cliftonville se uspio obraniti i završilo je 0:0. Igrači Cliftonvilla su se čak i zahvalili vinkovačkoj publici na fair i korektnom navijanju. Cibalia je definitvno prerano završila svoju europsku priču, šteta, u ekipi je bilo nekoliko talentiranih igrača spremnih za europski izlog. Istog ljeta kraj svojih ambicija za Ligu prvaka doživio je i Dinamo. Početkom sezone dovedena je legenda kluba u ulozi trenera, Velimir Zajec. Krenulo je jako dobro po Dinamo ali ubrzo su krenula i podcjenjivanja, kao primjerice uzvratni susret s Koprom u drugom pretkolu Lige prvaka. Dinamo se provukao, ali…. Naletio je na moldavski Sheriff, klub stvoren od ruskog novca, s izgrađenom infrastrukturom, definitivno je odskakao od standarda u Moldaviji. Dinamo je izborio povoljan rezultat u prvoj utakmici u Tiraspolu, završilo je 1:1, strijelac je bio Sammir. U uzvratu se očekivao bolji i goropadniji Dinamo te laka pobjeda. Dinamo je loše otvorio utakmicu te je na poluvrijeme otišao s zaostatkom od jednog pogotka. U nastavku su se Modri konsolidirali te izjednačili preko Sammira iz jedanaesterca. Nisu uspjeli postići još pokoji vrijedan zgoditak te se otišlo u rulet jedanaestaraca. Dinamo je ispao nakon jedanaesteraca rezultatom 6:7, heroj je bio vratar Stoyanov, a najveći tragičari Dodo i Sammir, ali i ostatak momčadi. Ne smijemo izostaviti i ulogu trenera Zajeca. Nedugo nakon toga i Velimir Zajec bio je protjeran, karijeru je zaključio i kapetan te ikona među vratnicama, Tomo Butina.



Posljednja utakmica po mojem izboru datira iz ljeta 2013. Bilo je to treće pretkolo Europske lige, Hajduku je ždrijeb „poklonio“ gruzijsku Dilu Gori. Trener Hajduka bio je Igor Tudor. Hajduk je na Poljudu pao bez ispaljenog metka, poražen je rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je budući prvotimac Hajduka Iluridze. U uzvrat je Hajduk krenuo s namjerom da ide na sve ili ništa te osigura sljedeće pretkolo. Nažalost, bilo je ipak ništa. Hajduk je ponovno izgubio 1:0 te se oprostio od velikih utakmica na Poljudu već sredinom kolovoza. Istaknuo bih i da je Dila Gori obje utakmice odigrala s igračima gruzijske nacionalnosti, dakle može se daleko dogurati i vlastitim kadrom bez kupovine neprovjerenih stranaca. Igor Tudor ostao je na klupi jer je uprava odlučila pružiti priliku ovom mladom stručnjaku koji im je tri mjeseca prije donio titulu pobjednika kupa.



Uskoro donosim i drugi dio uvoda u vruće ljeto. Kontaktirati me možete putem maila around.world92@gmail.com ili putem facebook stranice https://www.facebook.com/hnlzauvijek

Uživajte,

Mateong>Mateo

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.