Inati se Slavonijo!

15.01.2015.

Nakon zaljeva i našeg najvećeg poluotoka došlo je vrijeme da posjetimo i kontinentalnu Hrvatsku. Otišli smo jako istočno, u Osječko – Baranjsku županiju, točnije u grad papira i sporta. Predstavljamo klub iz Pridravske nizine…..NK BELIŠĆE!

Klub je osnovan 1919. godine pod imenom BŠK (Belišćanski športski klub). Još je nosio ime BRŠK, Viktorija, Proleter te se od 1960. godine zove NK Belišće. Od svojih davnih dana pa i do danas klub je usko vezan za tvornicu Belišće d.d., tvornicu ambalaže. Tijekom Jugoslavije Belišće uglavnom nastupa u hrvatskoj te međurepubličkoj ligi. U kupu maršala Tita najveći doseg mu je osmina finala 1979. godine kada su poraženi od Maribora rezultatom 3:2. Prvu hrvatsku nogometnu ligu igrali su tri puta. To je bilo tri sezone u nizu nakon čega konstantnoj nastupaju u drugoj i trećoj ligi bez ambicija za povratak. Ušli su u ligu 16 pomoću pozivnice HNS-a 1992., to je bila druga sezona od osnutka naše lige. Dvije posljednje plasirane momčadi su trebali napustiti elitni razred među kojima je bilo i Belišće, međutim liga je proširena na rekordnih 18 klubova te su sačuvali prvoligaški status. Te su sezone na domaćem travnjaku nošeni svojim vatrenim navijačima smještenim na istočnoj tribini, Baraberima otkinuli bod(ove) Rijeci i Zagrebu te su na koljena bacili Osijek u velikom Pridravskom derbiju. Uzeli su bod Hajduku na Poljudu te Zagrebu u Kranjčevićevoj. Zašto nam je Zagreb važan? Zato jer je te sezone Zagreb osvojio visoko treće mjesto. U narednoj sezoni rekordnoj po broju sudionika (18) osvojili su visoko 12. mjesto te također ostali u ligi. Imali su čak i pozitivnu gol razliku, puno golova su zabili, a i puno golova primili. U ovoj uspješnoj sezoni na vrućem gradskom stadionu izgubili su od Croatije 0:6, zatim su otkinuli bod Rijeci te su pobijedili slabašni Radnik 7:1. Također su otkinuli bod Osijek u pravoj poslastici gdje je rezultat bio 3:3, najveći domaći uspjeh bila je pobjeda protiv prvaka te sezone, HNK Hajduk, rezultatom 2:0. Na gostujućem travnjaku su ponovno otkinuli bod Zagrebu koji je te sezone osvojio visoko drugo mjesto. Zatim su osvojili Osijek i Gradski vrt pobjedom od 2:0, a važno je istaknuti da su i pred očima predsjednika Tuđmana ponizili Croatiju rezultatom 2:1 usred Maksimira. Svoju 1. HNL povijest okončali su posljednjim mjestom u proljeće 1995. godine. U sezoni punoj uspona i padova istaknuli bi smo da su ponovno Hajduku otkinuli bod te su teško poraženi rezultatom 2:7 od Osijeka pred Baraberima. U gostima su zabljesnuli protiv Rijeke, kada su osvojili Kantridu rezultatom 2:1. Izgubili su rekordno od Istre 6:0 te od Segeste 6:2. Više se nikad nisu vratili u prvu ligu. Već nekoliko godina se zadovoljavaju sredinom ljestvice 3.HNL Istok. Ove su sezone tek 13. na ljestvici od 16 klubova u trećoj ligi Istok nakon 15 odigranih kola. Poznati nogometaši koji su nastupali za NK Belišće su Mario Galinović, Danijel Pranjić, Rudika Vida (otac Domagoja Vide) te Mirko Jozić i Ivan Grnja. Nadamo se da ćemo uskoro ponovno gledati malo jače Belišće, pa makar i u drugoj ligi.



Gostovanje Crvene Zvezde u Belišću 8.8.1990. :)

https://www.youtube.com/watch?v=DBpVS8bGGCs


Seniorska karijera trajala mu je više od dva desetljeća, bio je kapetan u skoro svim klubovima u kojima je igrao, pravi vođa, čovjek koji je sakupio preko 450 nastupa u našoj ligi. Samo dva puta je izbivao iz nje nastupajući za tada snažni i ambiciozni slovenski Interblock……….KRUNOSLAV RENDULIĆ!!

Rođen je početkom jeseni sedamdesetih godina u Vinkovcima. Karijeru započinje u najvećem rivalu NK Osijeku početkom 1992. U Gradskom vrtu provodi dvije sezone kada podiže sidro i odlazi u susjedno Belišće. Također se nastanjuje samo dvije sezone. Pošto je Belišće napustilo elitni razred, Kruno se u potrazi za ambicioznijim projektima ponovno vraća u Osijek. Tada definitvno odlazi iz Slavonije te se nastanjuje u toplijim krajevima, potpisuje ugovor sa Šibenikom. Odigrava dvije odlične sezone u narančastom dresu te potpisuje za tada snažni Zagreb. Odličnim nastupima u Zagrebu prelazi u Hajduk s kojim osvaja kup. Nakon Hajduka vraća se u srce Slavonije, u Požegu. Potpisuje ugovor s ambicioznim Kamenom iz Velike. Novac i ambicije Vlade Zeca u to su vrijeme bile primamljive za svakog kvalitetnog HNL igrača. U Kamenu se najviše i zadržao te je skupio i najviše nastupa u plavom dresu, čak je igrao i Kup UEFA protiv Schalkea kada su umalo priredili senzaciju. Nakon što je shvatio da se nešto loše kuha u Velikoj, zaželio se mediteranske klime te potpisuje ugovor za Rijeku, tadašnjeg osvajača kupa. Trenirao ga je Dragan Skočić. Nakon dvije uspješne sezone na Kantridi prelazi u još jedan umjetno stvoreni klub, NK Interblock iz Ljubljane. Odabrao je Ljubljanu isključivo zato jer je tamo bio njegov najdraži trener Dragan Skočić. S Interblockom osvaja kup te igraju europska natjecanja. Lijepa slovenska priča nije dugo trajala, ponestalo je novca. Kruno se vraća u HNL gdje nastupa za Lučko, predgrađe Zagreba te ponovno u NK Zagrebu. Zatim se vraća u Lučko kada su bili prvoligaši. Njegovo golemo iskustvo im nije pomoglo u očuvanju prvoligaškog statusa. Zatim potpisuje za Vinogradar koji je najveće uspjehe ostvarivao u kupu. Nakon vinograda seli ponovno u Lučko s kojim nastupa u drugoj ligi. U dresu Lučkog završila je ova bogata HNL karijera. Nikada nije nastupio za reprezentaciju ali je nekoliko puta dobivao pozive izbornika. Nakon završene karijere (2013.) školovao se za trenera te sada radi kao pomoćnik u Iranu u klubu Foolad, vjerovali ili ne šef mu je Dragan Skočić. Foolad trenutno zauzima drugo mjesto te se bori za naslov prvaka. Kruni želimo uspješnu trenersku karijeru.



Sljedeća objava izlazi za četiri dana, hvala na vašim mailovima :) Niti jedna ikona neće biti zaboravljena :) Komentare i prijedloge šaljite na mail around.world92@gmail.com
Pozdrav,

M

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.