Ikone od derbija :)

11.01.2015.

Donji dio rukometne trenirke, holivudsko ime i nezaboravan jadranski derbi prije 15 godina. Ikona među stativama, zadnja prepreka svih napadača…..ĐONI TAFRA!

Rođeni Splićanin koji nikada nije obukao dres nekog od gradskih klubova. Seniorsku karijeru započeo je u Šibeniku početkom rata. Kao mladi golman sakupio je desetak nastupa po svakoj sezoni. Buru i jugo zamijenio je hladnim kontinentom, otišao je u Varteks. U Varteksu u dvije sezone staje na gol samo dvaput. 1996. godine ga otkriva HNK Rijeka. Te je sezone odmah zabilježio i svoj nikad skinuti rekord od 470 minuta bez primljenog pogotka, taj rekord danas drži Ivan Kelava. Dio je zlatne generacije kojoj je „nepravedno“ oduzet naslov prvaka u sezoni 98./99. Te je sezone odradio nekoliko nezaboravnih partija. Najveću utakmicu dobio je na Poljudu u svibnju, u pretposljednjem kolu sezone. Video te utakmice moći ćete vidjeti na dnu posta. Branio je tada sve moguće i nemoguće, čak i penal nepogrešivom Tomi Ercegu. U prvih šest minuta susreta Đoni je skinuo čak tri zicera. Kako brani zaslužuje dvostruku premiju vikao je u mikrofon komentator te utakmice, legenda sportskog novinarstva Željko Vela. Na kraju utakmice uvijek radikalno nastrojeni Poljud vikao je Rijeka, Rijeka. Jedine europske utakmice Tafra je odigrao u dresu Rijeke, protiv Partizana u Ligi prvaka, protiv Celte u Kupu Uefa itd. Svojim veličanstvenim obranama nije stigao do reprezentativnog dresa pošto je tada jedinicu čvrsto držao Dražen Ladić, a Tomo Butina i Stipe Pletikosa već su čekali u redu. S 35 godina napušta Kantridu te odlazi u niželigaški Ogulin u kojem uz ulogu vratara obnaša i ulogu trenera. U Ogulinu završava jednu sasvim HNL zapaženu karijeru. Što se tiče trenerske karijere radio je najprije u Ogulinu, zatim je vodio mali nogomet u riječkom naselju Srdoči, trenirao je i Lokomotivu iz Rijeke.



Definitivno jedna od epskih utakmica HNL u režiji jednog jedinog Đonija Tafre :)

https://www.youtube.com/watch?v=5nRWy79xxi8


Za vrijeme igračke nogometne karijere bio je vezni igrač s dobrim pregledom igre i majstorski dodavač lopti odlična udarca. Odmah po završetku igračke karijere, sjeda na užarene klupe brojnih domaćih i susjednih klubova. Poznat je svom velikom znanju taktike, željeznoj disciplini i napadačkom stilu. Voli davati šansu mladim i nedokazanim igračima, a stoga je i poznat kao trener koji je prvi dao priliku nekima od danas vrlo eminentnih nogometaša poput Antonija Franje, Ognjena Vukojevića, Arijana Ademija, Danijela Pranjića, Ermina Zeca i Marka Babića………dame i gospodo: BRANKO KARAČIĆ!!!!

Igračku karijeru započeo je u niželigaškim klubovima Vukovarsko – Srijemske županije, prvi klub mu je bio NK Bedem Ivankovo. U našoj ligi nastupao je za Osijek i Hajduk. Inozemnu karijeru odigrao je u Belgiji, Gent i Cercle (gdje danas igra Stipe Bačelić-Grgić) te drugoligaški Union u kojemu je završio karijeru. Još je nastupao za austrijski Linz gdje mu je trener bio Zlatko Kranjčar, a svlačionicu je dijelio s velikim Meksikancem, Hugom Sanchezom. Trenersku karijeru započeo je kao pomoćnik Ivi Šušku na klupi Zagreba 1999. godine. Odmah postaje i njegov nasljednik te ostvaruje zapažen rezultat, četvrto mjesto u prvenstvu te polufinale kupa. Marsoniju je doveo do prve lige, s Osijekom je zauzeo četvrto mjesto. Zatim je vodio Slaven Belupo s kojim je izborio mjesto u Intertoto kupu te je odigrao protiv Deportiva iz La Corune. To su mu bili prvi nastupi u Europi kao treneru. Zatim vodi Cibaliju iz rodnih mu Vinkovaca. Pauzira godinu dana od treniranja te preuzima drugoligaški Slavonac iz Starih Perkovaca. Sa manje poznatim Slavoncem uz respektabilna imena u sastavu dobiva mogućnost igranja u prvoj ligi, no zbog teške financijske situacije te ne dobivanja licence odustaju od te mogućnosti te padaju u najniži rang gdje se i dan danas nalaze. Zatim preuzima Šibenik s kojim igra Europsku ligu, umalo je izbacio trofejni ciparski Anorthosis. Neuspjehom u tom natjecanju dobiva otkaz te preuzima Osijek. Nakon kulena i čvaraka odlazi južnije, u Hercegovinu. Vodi Široki Brijeg, igrao je finale kupa BiH te osvojio drugo mjesto u Premijer ligi. Nakon Širokog preuzima plemiće iz Mostara, HŠK Zrinjski s kojima dolazi do naslova prvaka te prilike da se okušaju u Ligi prvaka. U Ligi prvaka su izgubili od Maribora koji uspio otkinuti bod velikanima kao što su Chelsea, Sporting te Schalke. Pred manje od mjesec dana dobio je ružnu čestitku za Božić. Otkaz na mjesto trenera. Nitko ne zna prave razloge pošto je Branko zadužio cijelu dolinu Neretve. U tekućem prvenstvu je na trećem mjestu s zaostatkom od samo tri boda od vodećeg Širokog Brijega te pobjedom nad istima u derbiju nakon dugo godina. Želimo Branku svu sreću u pronalaženju novog angažmana jer on to svojim rezultatima zaslužuje.




Hvala na praćenju, ponekom komentaru i vašim mailovima :) Mi nastavljamo dalje, sljedeći post ubrzo. Vaše želje možete pisati u komentarima ili poslati na mail around.world92@gmail.com

Pozdrav,

M

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.