Nepoznati Zagreb

29.06.2017., četvrtak

Postojnska ulica i njene priče

Svaka ulica i uličica, pa i ona najkraća i najuža, ima neku svoju priču, pričicu, a dosta njih ima i poneku svoju malu tajnu koja šetanje tom ulicom, gledanje starih planova grada i traženje podataka po webu i drugim izvorima čini još zabavnijim. Postojnska ulica smještena na samom sjeverozapadnom kutu Trešnjevke ima posve dovoljno takvih štikleca da je zaslužila poseban post!

Kako je taj kutak sadašnje Trešnjevke do 1945. bio izvan gradskih granica (zapadno od potoka Črnomerca koji je odvajao grad Zagreb od općine Vrabče Gornje odnosno kasnije općine Kustošija) onda ga nije moguće vidjeti na starim gradskim planovima. No pronašao sam topografsku kartu iz 1932. godine na kojoj se na mjestu današnjeg Voltina (tada zvano Terdice) vidi zametak današnjeg Končara (tada Siemens, koji je tamo od 1929.), otprilike na visini današnjeg raskršća Golikove i Baštijanove, do njega od pruge i Zagrebačke ceste vodi današnja Golikova ulica, paralelno sa njom i industrijski kolosijek (koji dijelom postoji i danas, vidljiv je na prijelazu Klanječke ulice), a na mjestu nekadašnje tvornice Jadran, na uglu Golikove i Ulice kralja Tomislava, se vidi znak tvornice, bez naznaka ulica lijevo i desno od nje.



Dio topografske karte iz 1932. godine.


Pogled na kartu Kustošije iz 1944. na tom ćošku otkriva nepoznata imena ulica, Žumberačku, Jaskansku, Okićku i Senjsku, koja se poklapa sa današnjom Postojnskom ulicom - i to je jedina karta na kojoj se ta ulica vidi u kompletnom izdanju, neprekinuta tvornicom. Iako, obratite pažnju na crtkane linije, možda je to bio samo planirani spoj, slično kao što je ucrtana Produljena Zagorska koja dopire do današnje Golikove iako to nikad nije postojalo u stvarnosti. Što se imena ulica tiče, nakon uključenja Kustošije u Zagreb 1945. godine bilo je puno preklapanja imena ulica pa su onda sve četiri gore spomenute ulice dobile nova imena jer su ta imena već postojala u Zagrebu: Žumberačka, Okićka i Jaskanska (u međuvremenu nestala za širenja tvornice Nikola Tesla) su u Naselju Prve hrvatske štedionice.



Dio plana Kustošije iz 1944. godine.


Karta iz 1948. pokazuje iste te ulice sa novim imenima: Bledsku, Bohinjsku, Somborsku i Postojnsku, koja je označena samo sa zapadne strane Golikove odnosno tadašnje Tesline, a sa istočne se vidi neimenovani ficlek ulice na mjestu današnjeg dijela Postojnske.

Na kartama iz 1949. i 1958. se ne vidi ništa nova osim što se Teslina ulica već zvala Kroflinova. Isti je slučaj i sa planom grada iz 1961.
Međutim, plan grada iz 1959 kao ime ulice navodi PostoNJska, a upravo se to nepravilno napisano ime može vidjeti i na nekim preostalim starim pločama sa kućnim brojevima na istočnoj strani ulice.



Isječak karte iz 1948. godine.


Isječak karte iz 1949. godine.


Isječak karte iz 1958. godine.


Isječak karte iz 1959. godine.


Isječak karte iz 1961. godine.


Gledajući današnje nove table sa imenima ulica na kojima su navedeni i kućni brojevi vidljivo je da istočni dio Postojnske ulice ima brojeve od 2 do 10 (neparni do 11), a zapadni od 22 do 42 (parni), dok neparna strana nema na tom potezu niti jednog broja. I postavlja se pitanje - gdje su brojevi koji nedostaju, od 10 do 22? Da li su uopće ikada postojali (po kartama se čini da nisu, na dijelu između je uvijek bila industrija), a ako nisu kako su uopće dodijeljeni?

Eto, toliko za današnji post, ja ipak najviše pamtim Postojnsku ulicu po onom simpatičnom malom trgiću sa stablom negudnovca u središtu koje se posljednjih godina već poprilično razraslo!



Tabla na istočnom dijelu ulice. Snimio: VT


Tabla na zapadnom dijelu ulice. Snimio: VT


Stari kućni broj sa pravopisnom greškom. Snimio: VT


Istočni dio ulice, zanimljiv i lijep zbog drvoreda. Snimio: Vanja


Kuća na uglu Predavčeve i Postojnske - možda je tu nekad bila trgovina? Snimio: Vanja


Zapadni dio ulice, između Golikove i Zagrebačke. Snimio: Vanja


Stablo negundovca na trgiću uz Postojnsku ulicu. Snimio: Vanja


Na kraju velika zahvala VT-u na poticaju za bavljenje ovom ulicom i prikupljanje većine podataka o ulici, a isto tako i Mladenu i GP-u na komentarima!

Oznake: trešnjevka, ulica, Postojnska ulica, Voltino, Terdice


- 12:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.06.2017., srijeda

Kuća s križem u Retkovcu

Posljednjih 27 godina u Zagrebu je sagrađeno ne znam ni ja koliko novih crkava, neke od njih su arhitektonski i ugođajno uspješnije, neke (njih prilično, rekao bih ...) manje uspješne, međutim velika većina njih su impozantni objekti, oni koji dominiraju okolinom, vidljivi iz daljine. No, kako moju pozornost obično privlače baš suprotni objekti i priče, onda su mi zanimljivije samozatajne crkve i vjerski objekti kakvi su se često gradili u doba Jugoslavije.

A upravo jedna takva kućica, izgledom obiteljska, ali sa velikim križem na fasadi, na adresi Avenija Dubrava 244 (nekad Ulica Prosinačkih žrtava 244), mi je već davno upala u oči. Sjećam je se još iz doba kada nije bilo svih onih velikih zgrada u okolici, a sada kada je ona jedina obiteljska kuća na tom potezu najvažnije dubravske ulice, postala je puno uočljivija - fasada, boja, ograda, sve odiše duhom 50-ih godina.

Pretražio sam web i pronašao pokoju zanimljivu informaciju o toj kućici - to je prvi vjerski prostor župe Svetog Pavla koju je 05.09.1965. blagoslovio tadašnji pomoćni biskup zagrebački, Franjo Kuharić. Prostor je bio u funkciji sve do 1992. kada je izgrađena nova crkva Svetog Pavla u Ulici grabova 3.

Što se sve tokom svih tih dešavalo u toj župi pročitajte u zanimljivom tekstu na njihovoj web stranici, a od mene dobivate nekoliko fotki današnjeg izgleda crkve. Forkajući zgradu naišla je i jedna stanovnica crkve, pokušao sam od nje dobiti više informacija, no kako nije bila raspoložena za razgovor onda sam samo saznao da je tu bio nekadašnji župni prostor (a za ostale informacije se pobrinuo web wink)



Kuća u kojoj je nekad bila crkva. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ostaci stare ograde ispred kuće. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Crkva, župa Svetog Pavla, Dubrava, Ulica Prosinačkih žrtava


- 09:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.06.2017., utorak

Sunce!

Sutra nam stiže i ljeto, a ako bi jednom rječju morao opisati ovo meni tako drago proljetno-ljetno doba godine onda bi to bilo SUNCE!

Pa sam pročeprkavši po fotkama ovog i proteklog mjeseca našao ove dvije prigodne snimljene pored Trešnjevačkog placa ... taman nakon jednog od ne tako čestih pljuskova ovoga proljeća.

Sretno nam bilo sunčano ljeto!



Trešnjevački plac. Snimio: Vanja.


Snimio: Vanja

Oznake: Sunce, trešnjevka, Trešnjevački plac, tatoo, ljepotica


- 10:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.06.2017., ponedjeljak

Starleta na hrpi šljunka

Ovoga se ljeta raskapa Kranjčevićeva ulica, "Ulica pjesnika", kako ju je nekad zvao poznati sportski novinar Ivo Tomić. Radovi, začudo, prilično brzo napreduju, a ja sam se, pregledavajući starije fotke, prisjetio jednog zabavnog prizora snimljenog prije 15-tak dana ispred hotela "Laguna"! wink



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, LAguna, ljepotica, šljunak, Radovi, Kranjčevićeva ulica


- 14:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.06.2017., srijeda

Sigurni znaci završetka škole

Eto još jednog završetka škole ... dan nije onaj pravi, nema tipične vrućine i sunca koje prži ... ali, takav je kakav je.

Drage moje čitateljice i čitatelji,
na koji način prepoznajete da je došlo vrijeme za završetak nastave i početak školskih ferija?
(naravno, osim pogleda na kalendar wink)

Koja vas sjećanja vežu za vaše završetke školskih godina?

Evo mojih!

Kako sam u osnovnu školu išao na Bukovcu, prolazeći usput ne samo kvartovskim ulicama, već i livadama, voćnjacima i šumarcima, onda su moji "sigurni znaci završetka škole" prilično vezani uz prirodu. To je doba kada su livade najbujnije, cvatu ivančice, plavi cvjetovi cikorije ("konjogriza") su svugdje, trešnje su na vrhuncu zrelosti ... staze kroz livade i šumarke su dobro uhodane stotinama učeničkih nogu ....

... i onda dođe kraj školske godine, podijele se svjedodžbe, neki odoše na more ili rodbini, a mi ostali, nastavljamo se viđati po ulicama kvarta, s večera, kada bi pala vrućina, kružio sam biciklom po kvartu i tu i tamo sretao poznata lica (iako sve rjeđe i rjeđe) ... to je bilo doba kada sam iz knjižnice kući nosio hrpe knjiga i čitao ih u hladovini brajde ispred kuće ... staze su samovale i pomalo zarastale, oko škole je sve bilo prazno, vrt zarastao u korov ... i tako sve do povratka u rujnu.

Oznake: kolač, Bukovac


- 12:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.06.2017., utorak

Tri nonice

Ako ste zaboravili ... wink



U parku iza Centra za kulturu Maksimir. Snimio: Vanja

Oznake: tri nonice, maksimir, park


- 14:18 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.06.2017., petak

Sinhronizirani fitness



Kod Savske Opatovine. Snimio: Vanja

Oznake: Savska Opatovina, vježbanje, nasip, sava


- 08:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.06.2017., utorak

Dječaci s kamiončićem

Sjećam se godina kada mi je sin bio u vrtiću, dok je imao 3-4 godine prolazili smo jednom trgovinom s igračkama i kad je vidio veliki narančasti "smetlarski" kamion toliko se oduševio njime da smo ga odmah kupili. Jedno vrijeme je taj kamion bio najdraža igračka i dugo vremena je odolijevao svim čišćenjima dok ga napokon nismo jednom odnijeli u vrtić sa kontingentom igračaka koje više nisu bile zanimljive. I čim smo ga donijeli odmah se pored nas našao jedan drugi dječak kojem se svidio taj kamion!

Ne znam što je to tako magično u tim kamionima: možda jarka boja? Ili onaj njegov mehanizam za pražnjenje kontejnera (kojeg je imala i ta igračka)? Nešto treće?

I kad sam vidio ove radnike koji su šišali živicu zapitao sam se da li je vozač ovog kamiona ili netko od te ekipe kao mali također bio ljubitelj takvih igračaka i sada, kao odrastao čovjek, uživa "igrajući se" velikim njegovim modelom?



Horvaćanska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: kamion, čistoća, igračke, Horvaćanska cesta, trešnjevka


- 15:48 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.06.2017., ponedjeljak

Matematika romantike

Koja je najmanja dozvoljena udaljenost među parovima koja ne narušava romantičan ugođaj? wink



Jarun. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, trešnjevka, romantika, zalazak sunca, matematika


- 11:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.06.2017., nedjelja

Roštilj u području izjednačenog zračnog pritiska



Savski nasip na dijelu kod Savske Opatovine, nailazim na prirodni fenomen .... Snimio: Vanja


Susrećem alternativno izgledajuću ekipicu koja se ulogorila ispod nasipa ... Snimio: Vanja


Odoh i osvrnuh se ... Snimio: Vanja

Oznake: nasip, vatra, di, roštilj, Savska Opatovina


- 10:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.06.2017., subota

Trag jednog života ...



Šubićeva ulica. Snimio: Vanja


... iza ovog stabla je ostao trag iako ga, siguran sam, tek rijetki uoče.

... kakav će trag ostati iza tebe?
Kakav će trag ostati iza mene?
Iza svih nas?

Oznake: stablo, trag, medveščak, Šubićeva ulica


- 19:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.06.2017., četvrtak

Koliko uloga za samo jedan život ...



Zagrebačka avenija, Trešnjevka. Snimio: Vanja

Oznake: žene, plakat, reklama, Zagrebačka avenija, trešnjevka


- 11:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2017 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi