Nenasilje

< srpanj, 2016  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Srpanj 2016 (4)
Lipanj 2016 (4)
Svibanj 2016 (5)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (9)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (7)
Prosinac 2015 (5)
Studeni 2015 (5)
Listopad 2015 (5)
Rujan 2015 (5)
Kolovoz 2015 (5)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (10)
Svibanj 2015 (6)
Travanj 2015 (15)
Ožujak 2015 (5)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (26)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Dobrodošli na blog koji je kreiran sa ciljem poticanja i omasovljavanja aktivizma u lokalnim zajednicama kroz kampanje putem društvenih mreža i socijalnih medija. Dana 29.01.2015. blog je prebačen na uslugu blog.hr zbog bolje dostupnosti i održivosti objavljenih materijala.

Posjetitelji
Flag Counter



IN Fondacija


Kinderpostzegels


4 Types of Bullying We Are Shockingly OK With -- powered by Cracked.com

13.06.2016., ponedjeljak

Dokle ide nasilje?

Pročitala sam prije nekoliko dana da se u Americi ubila tinejdžerka jer ju je neko od "prijatelja" snimio dok se tuširala i onda sa mnogima podijelio/la taj snimak. Tinejdžerka roditeljima nije ništa rekla, a kolege su je nastavile valjda ucjenjivati, provocirati i šta već ne. Ovo je još jedan tragičan slučaj kada djetinjstvo prestaje biti djetinjstvo i kada pokušaji da odrastemo završe tragično. Ja sam se uvijek pitala kako neko postane nasilnik i kako tačno biraju žrtve? Šta bi nagnalo tzv kolege da se poigravaju sa tuđom intimom? Koji mentalni sklop može imati neko kome nije žao mučiti drugu osobu? U šta se pretvore ti ljudi kada odrastu? U roditelje koji djeci kažu da je ok zlostavljati slabije? U akademske građane koji ne biraju sredstva da uzmu sve što požele? Očito da nije problem ni kada požele uzeti nečiji život. I ono što mene još nervira jeste da za ishod ovog slučaja nećemo čuti jer će novinar koji je vijest prenio na to zaboraviti i ova žrtva će biti izgubljena u masi drugih...

Nina

Oznake: vršnjačko nasilje, nasilje, samoubistvo


- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2016., ponedjeljak

Kada govorimo o vršnjačkom nasilju...

Kod nas se uobičajeno govori o nekom problemu tek kada se dogodi neki ekstreman slučaj. Tako smo mnogo govorili o vršnjačkom nasilju nakon nemilog događaja iz decembra prošle godine. Samoubistvo je bilo dovoljan razlog da mediji počnu govoriti o vršnjačkom nasilju. Ono što je mene zabrinulo jeste da se o nasilju među mladima uglavnom govori samo kada imamo smrtni ishod. Ranjavanje i teške ozljede nas ne interesiraju. Interesira nas jedino smrt. U kakvom to društvu živimo? Nakon zimskog raspusta u školi smo razgovarali puno više o vršnjačkom nasilju. Ali mislim da trebamo još više, posebno jer se akcenat i dalje najviše stavlja na fizičko nasilje. Verbalno nasilje nam još uvijek nije toliko bitno. Mislim da svi trebamo više uraditi i pokrenuti kampanju na državnom nivomu, kojom ćemo reći odlučno "Ne!" vršnjačkom nasilju!

Lu

Oznake: vršnjačko nasilje, nasilje, verbalno nasilje, fizičko nasilje, samoubistvo


- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2016., ponedjeljak

Nasilje - kako ga zaustaviti?

Meni je ovaj vaš blog postao mjesto na kojem mogu slobodno da kažem ono o čemu razmišljam.
Mnogo sam razmišljala o onom dječaku koji se ubio. Ne mogu ni da zamislim koji očaj ga je natjerao da oduzme vlastiti život. Mislim da svi mi prelako donosimo različite sudove o tome šta je bilo, a šta nije. Da li je trebao ili nije trebao oduzeti sebi život. Naravno, mislim da ne treba oduzeti sebi život, ali očaj nam ponekad pomuti um. Imamo neki problem, pomislimo da je nerješiv, mislimo da nas niko ne bi razumio i dobijemo ubitačnu kombinaciju. Kao rezultat dobijemo izgubljen život. a znamo da nam se to nije smjelo dogoditi. Nismo smjeli uvjeriti dječaka da je lakše da se ubije nego da se povjeri nekome i pokuša riješiti problem. Ja bih voljela da sam nešto mogla učiniti. Ali ne znam šta. Nisam ga poznavala, nisam nikada čak ni prošla pored škole koju je pohađao. A opet osjećam kao da je bilo nešto što je trebalo uraditi i pomoći mu. Žao mi je da nisam, i nadam se da će ovo biti posljednji ovakav slučaj. I nadam se da ćemo napokon uspjeti riješiti problem vršnjačkog nasilja!

Milka

Oznake: nasilje, samoubistvo, Pomoć


- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2016., ponedjeljak

Tuga

Mislim da ste moj tekst objavili posljednji u staroj godini. Htjela sam pisati o tome koliko me potresao slučaj dječaka Mahira koji se ubio jer nije mogao podnijeti vršnjačko nasilje. Ali sam mislila da možda ne treba da pišem jer nemam pravo da pišem pošto ne mogu znati šta se sa njim dešavalo. Malo po malo izlaze detalji asilja na vidjelo. Bilo da su tačni, polovično tačni ili netačni, tužno je i pomisliti koliko su ljudska bića okrutna i koliko uživaju u tuđoj patnji. Biti žrtvom nasilja nije nikada ok. Bilo da se radi o nasilju u školi ili nasilju u porodici. I škola i porodica bi nam svima trebale biti sigurne luke. Čitala sam neke komentare o tome da li su roditelji znali ili nisu znali. Mislim da je teško znati osim ako dijete nešto ne kaže. Ok, imaju znakovi i sve ja to razumijem ali su roditelji često nemoćni. Znam i sama koliko sam puta odgovorila da sam ok i kada nisam bila. Ne mogu porediti samoubistvo ni sa čim. Meni je žao da je do ovoga došlo. Žao mi je roditelja i sviju kojima je dječak bio svijet. Svijet kojeg sada nema. Neko mora odgovarati!

Nataša

Oznake: tuga, nasilje, samoubistvo, dje;ak


- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.