Nekretnine Rijeka

31.07.2014., četvrtak

Zbog krize sve je više ustupaka zakupcima, a cijene padaju

U Rijeci posluju dva trgovačka centra, Tower Centar Rijeka, koji se nalazi u istočnom dijelu grada te Zapadni trgovački centar – Rijeka (ZTC).
Zapadni trgovački centar u cijelosti je zakupljen i dobro posluje. ZTC ima oko 20.000 m˛ trgovačkih prostora. Tower Centar Rijeka raspolaže površinom od oko 125.000,00 m˛, od čega oko 25 posto nije u zakupu.
U dijelu grada Škurinje nalazi se i Trgovački centar Škurinje koji raspolaže sa 24.065 m˛, od čega je oko 8.000 m˛ trgovačkog prostora.
U središtu Rijeke nalaze se dvije veće robne kuće. Robna kuća RI i Robna kuća Korzo te trgovački prostor u Riječkoj atraktivnoj zoni oko Korza u središtu.
U pripremi nema izgradnje novih projekata koji bi uključivali veće površine trgovačkog prostora. Riječko tržište maloprodajnih prostora sve je manje atraktivno trgovcima, a zakupodavci nastoje zadržati cijene pa velik broj prostora nije u funkciji. Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima kreću između 10 i 25 eura/m˛, a za trgovačke prostore u središtu grada između 10 i 50 eura/m˛.
U Varaždinu je u proteklih desetak godina izgrađeno dosta trgovačkog prostora, od čega je jedini pravi trgovački centar Lumini centar. Ostalo su centri velikih retailera (jedan brend s pratećim brendovima bez popratnih sadržaja).
U planu je gradnja trgovačkog centra City Point na ulazu u Varaždin iz smjera Zagreba. Taj projekt kasni oko tri, četiri godine budući da nije u cijelosti zatvorena financijska konstrukcija, a planirano će sadržavati oko 25.000 m˛ trgovačkih prostora za zakup.
Prisutni su i trgovački centri svih većih retailera, s time da je u proteklih nekoliko mjeseci Merkur i OBI prestao s radom nekretnine Zagreb Centar

Oznake: nekretnine Zagreb Centar


- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.07.2014., utorak

Potpisan predugovor o pravu građenja za stadion Kantrida

Predugovorom se Stadion Kantrida d.o.o. , čiji je osnivač zaklada Social Sport iz Nizozemske, obvezuje ishoditi lokacijsku i građevnu dozvolu za zahvat na Kantridi i potrebnu dokumentaciju za zahvat na Rujevici, izgraditi stadion i prateće sadržaje na Kantridi te igrališta i sadržaje na Rujevici.
Grad Rijeka obvezao se obaviti imovinsko-pravnu pripremu za obje lokacije i na zemljištima za izgradnju prometne i komunalne infrastrukture.
Na današnjoj svečanosti predstavljeno je idejno rješenje novog nogometnog stadiona na Kantridi, za što su angažirani talijanski arhitekt specijaliziran za nogometne stadione Gino Zavanella i riječki projektanti - arhitekt Siniša Zdjelar i njegova tvrtka ZDL arhitekti.
Projekt obuhvaća cjelovitu rekonstrukciju postojećeg stadiona u sklopu kojega će biti novi sadržaji, zatim rekonstrukciju i izgradnju prometne i komunalne infrastrukture, nove sadržaje i uređenje prostora na pomorskom dobru.
Novi stadion na Kantridi imat će 14.000 natkrivenih mjesta za sjedenje, ispunjavat će standarde UEFA-e u četiri kategorije, imat će pristup za osobe s invaliditetom, garažu, prostore za medije, igrače, trenere, suce, ugostiteljske sadržaje, prodavaonice i drugo. Projekt na Rujevici obuhvaća rekonstrukciju postojećih sportskih terena za potrebe nogometnog kampa, a novi teren na tom području koristit će se i kao stadion HNK Rijeke tijekom izgradnje novog stadiona na Kantridi. Predviđa se i izgradnja nove prometnice, rekonstrukcija postojeće i nova komunalna infrastruktura.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je došlo vrijeme da Rijeka dobije novi i moderan stadion na kojem će bez problema moći igrati europske utakmice. Vjerujem da će novi stadion biti mjesto stvaranja novih uspjeha i uspomena kao što je to bila do Kantrida koju svi dobro poznajemo, rekao je.
Na svečanosti su još bili direktor zaklade Social Sport Gabrielle Volpi, predsjednik NK Rijeke Damir Mišković, predstavnici Primorsko-goranske županije, riječkog sveučilišta, Hrvatskog nogometnog saveza, HNK Rijeke i drugi.
Gabrielle Volpi zahvalio je riječkoj gradskoj upravi što je omogućila gradnju novog stadiona, što će unaprijediti nogomet, te je najavio da će novi stadion biti spreman u srpnju 2016., kako bi se nakon toga na njemu mogle igrati prvenstvene utakmice prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova


- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.07.2014., ponedjeljak

Pad građevine mogao bi usporiti u drugom dijelu godine

Promatrano kumulativno u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, obujam građevinskih radova je niži za 8%. Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u svibnju je 43,7% odrađeno na zgradama, a 56,3% na ostalim građevinama dok se 51,2% odnosi na novogradnju, a 48,8 na ostale radove (rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje).
Iako je početak ove godine donio pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje one su velikim dijelom posljedica niske baze a ne početka oporavka u sektoru s obzirom da investicije i dalje izostaju a stambeno tržište ne oporavlja. Pozitivan utjecaj broja izdanih odobrenja za građenje mogao bi se preliti na obujam građevinskih radova u drugoj polovici godine i tako donijeti usporavanje negativnih trendova nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar


- 14:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2014., četvrtak

Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju 18,3%

U lipnju je, u skladu s našim očekivanjima, registrirana stopa nezaposlenosti zabilježila smanjenje četvrti mjesec za redom te se s 19,6% koliko je iznosila u svibnju spustila na 18,3%. na što je upućivalo i smanjenje broja nezaposlenih osoba. Naime, broj nezaposlenih je, prema podacima HZZ-a, u lipnju bio manji za 22.583 osobe u odnosu na svibanj te se njihov ukupan broj spustio na 304.925 osoba.
Pri tome je pad stope nezaposlenosti posljedica uglavnom uobičajenih sezonskih kretanja, odnosno povećane potražnje za sezonskim radnicima (prvenstveno u turističkom sektoru uslijed početka glavne turističke sezone) što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih.
U odnosu na lipanj prošle godine registrirana stopa nezaposlenosti je na nešto nižoj razini (u lipnju 2013. 18,6%). Na blago povoljnija kretanja ukazuje i statistika prema kojoj je u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine bilo prijavljeno gotovo 1,3 tisuće slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima više nego tijekom prvih šest mjeseci 2013 (+6,5%).
Iako sezonska kretanja donose smanjenje broja nezaposlenih te posljedično i pad registrirane stope nezaposlenosti treba očekivati da će završetkom glavne turističke sezone i dolaskom jeseni, uslijed povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, stopa registrirane nezaposlenosti ponovno početi rasti. S obzirom na očekivani pad gospodarstva u ovoj godini i činjenice da kretanja na tržištu rada i dalje ostaju nepovoljna u ovoj godini možemo očekivati da će prosječna stopa registrirane nezaposlenosti ipak biti na višoj razni u odnosu na 2013. (21% u odnosu na 20,3%) apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska


- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2014., srijeda

Usporavanje rasta duga opće države u prvom tromjesečju

Najznačajniji doprinos rastu imao je ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98%, a bilježi rast od 0,8% odnosno viši je za 1,7 mlrd. kuna u odnosu na kraj prošle godine. Nadalje, fondovi socijalne sigurnosti bilježe blagi rast od 0,3% dok lokalna država bilježi pad u odnosu na prosinac 2013. (-2,6% odnosno 130,5 mil. kuna). Jamstva RH na kraju ožujka iznosila su 53,3 mlrd. kuna što u odnosu na kraj 2013. predstavlja pad od 0,7% (-397 mil. kuna).
Unatoč velikom proračunskom manjku prvo ovogodišnje tromjesečje donijelo je usporavanje rasta javnog duga što je posljedica korištenja sredstava osiguranih na kraju prošle godine za financiranje u prvoj polovici godine (najveća ovogodišnja dospijeća). Međutim, rizik od nastavka rasta duga ostaje s obzirom na sporost u procesu restrukturiranja javnih poduzeća u sektoru prometa koji su ujedno i glavni primatelji državnih jamstava pa bi javni dug s krajem ove godine prema sadašnjoj metodologiji mogao dosegnuti 70,8% BDP-a.
Naime, promjena metodologije obuhvata duga opće države u skladu s novom metodologijom Eurostata, ESA 2010 (koju očekujemo na jesen) mogla bi značajno utjecati na snažan rast javnog duga pa stoga i njegovog udjela u BDP-u (s obzirom da bi u obuhvat mogli biti uključeni HAC i ACRZ s popriličnim obvezama) stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb


- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.07.2014., srijeda

Ponovno jačanje deflatornih pritisaka u lipnju

Nastavku deflatornih pritisaka na godišnjoj razini najviše pridonosi pad cijena prehrane i bezalkoholnih pića koji u strukturi čine udio od preko 29%, a bilježe pad cijena od 4% u odnosu na lipanj 2013. Pri tome su cijene prehrane pale za 4,3% od čega cijene ulja i masti, voća i povrća bilježe najznačajniji pad od 16%, 13,6% te 11,8%. Cijene riba su jedine ponovno zabilježile rast i to za 1,3% godišnje. Nadalje, pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je i u kategoriji odjeće i obuće (-4,9%) uslijed sezonskih sniženja dok su rasle cijene alkoholnih pića i duhana za 9,6%, stanovanja, vode i energije, plina i druga goriva za 1,7% te zdravstva za 1,9% i prometa za 2,5%.
Inflatorni pritisci i dalje ostaju pod negativnim utjecajem slabe domaće potražnje i izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta. Nadalje, pad cijena sirovina na svjetskom tržištu (uz korekciju cijena sirove nafte) te ukidanja preostalih zaštitnih carina nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju također pridonose izostanku inflatornih pritisaka. Međutim, u drugoj polovici godine ne isključujemo mogućnost porasta cijena (uslijed povećanja trošarina na gorivo i nameta telekomunikacijskim tvrtkama) koje bi na godišnjoj razini ipak mogle zabilježiti nešto blaže stope rasta. U skladu s navedenim prosječna stopa inflacije na razini cijele godine mogla bi biti na razini blago iznad 0% stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2014., četvrtak

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda

Promatrajući prema kategorijama GIG-a sve kategorije izuzev trajnih proizvoda za široku potrošnju (+0,2% godišnje) bilježe niže cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tako su cijene intermedijarnih proizvoda zabilježile godišnji pad od 3,1%, energija -4,1%, kapitalni proizvodi -0,5% dok su netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili pad cijena za 2,5%. Prema područjima i odjeljcima NKD-a opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša bilježi razmjerno snažan rast cijena na godišnjoj razini i to od 20,1% (posljedica administrativne odluke dizanja vodnih naknada) dok rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe niže cijene za 10,4%, 2,4% odnosno 4,8%. Pad cijena na godišnjoj razini u kategoriji rudarstva i vađenja prvenstveno je potaknut snažnijim padom cijena vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-13,6%). S druge strane, pad cijena prerađivačke industrije potaknut je padom cijena prehrambenih proizvoda (-4,7% godišnje), proizvodnje duhanskih proizvoda (-5,9%) te proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-5,1%) dok rast cijena bilježi proizvodnja pića (+1,3%), proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+1,4%) te proizvodnja drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja, proizvodnja proizvoda od slame i pleterskih materijala (+0,6%).
Deflatorne stope kretanja proizvođačkih cijena na domaćem tržištu jasno odražavaju oslabljenu domaću potražnju kao i izostanak pritiska sa međunarodnih tržišta roba i sirovina stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar


- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2014., petak

Maras: Država će obnoviti i gospodarske objekte uništene u poplavi

GUNJA - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je danas u Gunji da će država obnoviti sve zgrade na poplavljenom poručju bez obzira radi li se o stambenim ili gospodarskim objektima, te da i u tom smislu poduzetnici i obrtnici mogu računati na pomoć države. Maras se danas u Gunji susreo s poduzetnicima i obrtnicima sa stradalog područja županjske Posavine te predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Vukovar i Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije. Predstavljajući program potpora subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica katastrofe na području Vukovarsko–srijemske županije, Maras je kazao kako je riječ o potporama koje će prvenstveno pomoći onim poduzetnicima i obrtnicima koji su imali manja oštečenja, da poprave storejve i krenu sa poslom.
Prema tom programu malim gospodarstvenicima dodijelit će se potpore u iznosu od 25 tisuća kuna po zaposlenom u obrtu ili tvrtki, a ukupno predviđena sredstva za provedbu ovog programa su 12 milijuna kuna.
"Interes nam je prvo da se ljudi vrate svojim kućama, a drugi interes je dakako da ima posla i da ljudi imaju gdje raditi", poručio je Maras dodajući kao će država sve učiniti da se proizvodnja koja je postojala prije poplava na stradalom području obnovi u istom obimu. Također je najavio kako će Ministarstvo poduzetništva i obrta i iduće godine potporama podupirati obnovu i razvoj stradalih poduzetnika i obrtnika.
Stradalim poduzetnicma i obrtnicima podjeljeni su i upitnici za evidenciju šteta koje su pretrpjeli.
Po riječima predsjednika Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije Ivana Klarića nužno je na stradalom području stanje u obtništvu vratiti na razinu na kojoj je bilo prije 17. svibnja i katastrofalne poplave.
"S mjerama koje ministarstvo poduzima na tom smo tragu i vjerujem kako će se sve ono što je ministar Maras obećao i ispuniti", kazao je Klarić dodajući kako na području stradalih sela u županjskoj Posavini djeluje 62 obrtnika stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb


- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (7)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (19)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (6)
Kolovoz 2018 (9)
Srpanj 2018 (7)
Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (11)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (9)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi