Nekretnine Rijeka

30.05.2016., ponedjeljak

Hrvatski dvorci vrijedni do 5 milijuna eura postali mrtvi kapital

Kako piše tportal, najčešće su napušteni, tavore u ruševnom stanju te devastirani čekaju ljepša vremena i bolje gospodare. U dvije riječi - mrtav kapital. Vlasnici su im ljudi koji su ih dobili u nasljeđe, ali ih nisu u stanju održavati ili poduzetnici koji su ih kupili u namjeri da ih valoriziraju, ali zbog recesije ili promjene poslovnih planova to nisu uspjeli i sada im predstavljaju teret pa su ih prisiljeni prodati kako bi zaustavili propadanje.
Cijene im se kreću od 50 tisuća do 5 milijuna eura nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 13:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2016., četvrtak

Nesuđeni premijer ulazi u Nadzorni odbor INA-e

Ina je prijedlog o razrješenju dosadašnja i imenovanju tri nova hrvatska predstavnika u Nadzornom odboru objavila u srijedu poslijepodne putem Zagrebačke burze.
U Nadzorni odbor Ine, kao predstavnici države, ući će Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić, doznaje se iz prijedloga za dopunu dnevnog reda glavne skupštine Ine koji je objavljen putem Zagrebačke burze.
Glavnoj je skupštini Ine, koja je sazvana za 9. lipnja, predloženo da iz Nadzornog odbora opozove Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, a umjesto njih predloženo je da u to tijelo uđu Dario Čehić, Luka Burilović i Damir Vanđelić.
Uz predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića, tako bi u Nadzorni odbor Ine ušli i Damir Vanđelić, investicijski direktor u Adris grupi, koji se nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora spominjao i kao mogući premijer. U Nadzorni odbor ušao bi i Dario Čehić, odvjetnik iz Poreča, koji se u posljednje vrijeme u medijima najčešće spominje u kontekstu Mosta te kao osoba bliska Katoličkoj crkvi.
Ina je prijedlog o razrješenju dosadašnja i imenovanju tri nova hrvatska predstavnika u Nadzornom odboru objavila u srijedu poslijepodne putem Zagrebačke burze.
Prijedlog o trojici novih članova Nadzornog odbora Ine, kako se doznaje, uputilo je Ministarstvo gospodarstva.
+Dosadašnja tri predstavnika države u Nadzornom odboru - Sinišu Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, Skupštini je krajem 2012. predložila bivša Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem.
Inače, Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.
Mađarski MOL u Nadzornom odboru su György Mosonyi, koji je i potpredsjednik tog tijela, Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horváth, József Molnár i Oszkár Világi.
Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić.
Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica,
a Republike Hrvatske ima 44,84 posto dionica stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2016., utorak

Milijunska farma u ponudi za jednu funtu godišnje

Generalni manager William Greenwood kaže: „Ukoliko ne provedemo vrlo specifični režim ispaše, ova osjetljiva staništa se neće oporaviti. Jednostavnije rečeno, kako bi se osigurao zdrav i lijep okoliš potrebno je da se produktivni poljoprivredni pašnjaci koriste manje, a manje produktivni travnjaci više.“
Nekonvencionalne metode ispaše ovaca uokolo značile bi duge šetnje po teškom terenu hodajući između 600.000 turista i posjetitelja koji godišnje dođu na Orme. No, uspješan kandidat dobiti će farmu u zakup na deset godina za samo jednu funtu godišnje,
dok će humanitarna organizacija Plantlife kupiti novo stado ovaca iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd


- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2016., četvrtak

Shopping centar City Colosseum već u prvom kvartalu 2016. godine ima rast prometa od 25 posto

Trgovačko-zabavni koncept centra pokazao se kao dobitna kombinacija, jer centar iz godine u godinu bilježi konstantan porast prometa i posjećenosti.
Shopping centar City Colosseum, kojim uspješno upravlja domaća tvrtka za upravljanje i vođenje nekretnina F.O. Development, u prvom kvartalu 2016. godine bilježi rast prometa od čak 25 posto u odnosu na prvi kvartal 2015. godine u kojoj je zabilježeno 2.694.912 posjeta. Najuspješnija svjetska trgovačka poduzeća i modni brendovi našli su svoje mjesto u City Colosseumu u Slavonskom Brodu, shopping centru na tri etaže koje se prostiru na čak 50.000 m2 (GBA) ukupne površine.
Trgovačko-zabavni koncept centra pokazao se kao dobitna kombinacija, jer centar iz godine u godinu bilježi konstantan porast prometa i posjećenosti.
Raznovrsnost industrija privlači kupce iz Brodsko-posavske županije, Požeško-slavonske županije te sjeverne Bosne i Hercegovine.
Komparativna prednost je i sustav povrata poreza na dodanu vrijednost za inozemne kupce koji dolaze izvan EU pa stoga ne čudi kako se centar etablirao i kao turistički cilj.
Potvrđuju to i podatci koji kažu kako je u prva tri mjeseca 2016. godine zabilježen porast posjećenosti u sljedećim postocima: 8,64 posto u siječnju 2016. godine
u odnosu na siječanj 2015. godine, 13,81 posto u veljači 2016. godine u odnosu na veljaču 2015. godine te 17,67 posto u ožujku 2016. godine u odnosu na isto
razdoblje 2015. godine nekretnine

Oznake: nekretnine


- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.05.2016., utorak

Tko će dobiti posao vrijedan 44,2 milijuna kuna

Javno nadmetanje koje je Grad Zagreb objavio potkraj travnja za nabavu čak 277 vozila putem operativnog leasinga, vrijedno 44,2 milijuna kuna bez PDV-a, pobudilo je velik interes javnosti ponajprije zato što je među tim vozilima i luksuzna limuzina za gradonačelnika Milana Bandića.
No uvoznici vozila u Hrvatskoj upozoravaju da je u tom nadmetanju najmanje sporna ta limuzina. Ključan su problem, kažu, tehničke specifikacije za ostala vozila i
drugi uvjeti navedeni u natječajnoj dokumentaciji, a koje može zadovoljiti samo jedan uvoznik, odnosno proizvođač vozila, a to je Volkswagen grupa, piše Večernji list apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar


- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.05.2016., petak

Ne obrađuje se više od polovine državnog poljoprivrednog zemljišta

ZAGREB - Hrvatska trenutno raspolaže s 834.944,97 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 400 tisuća hektara pod nekim oblikom ugovora, odnosno obrađuje se, a ostalo je neobrađeno zemljište, podaci su informacijskog sustava Agencije za poljoprivredno zemljište koje je u četvrtak iznijela ravnateljica Agencije Blaženka Mičević. Taj će informacijski sustav do kraja godine biti dostupan javnosti, odnosno svatko će moći vidjeti koliko ima državnog zemljišta, koliko je u zakupu, na koji rok, tko je posjednik ili zakupac, do toga koja je kultura gdje sijana, kakva je vrsta tla i slično, kazala je Mičević na susretu s novinarima.
Sustav će omogućiti pregled državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i brže, kvalitetnije i transparentnije raspolaganje njime te kontrolu državnog zemljišta koje se daje u zakup, koncesiju i druge oblike raspolaganja.
S uvođenjem informacijskog sustava se započelo 2014. godine, a uvođenje je koštalo dva milijuna kuna, napominju iz Agencije.
Mičević kaže i kako je sustav dobra podloga za pripremu komasacije, odnosno plana okrupnjavanja državnog poljoprivrednog zemljišta ili za prodaju katastarskih čestica koje se ne mogu okrupniti.
Stanje na terenu pokazalo je i da prosječna površina katastarske čestice iznosi 1,37 hektara, što je "samo po sebi alarmantan podatak koji govori koliko je potrebna komasacija", smatraju u Agenciji.
Napominju i kako su odrađeni idejni pilot projekti za komasaciju na području pet županija, koji su ukazali na probleme na terenu, a pokazalo se i da primjerice u općini Cerovlje u Istarskoj županiji komasacija nije potrebna.
Izračuni su pokazali i da bi komasacija stajala 1.500 eura po hektaru apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska


- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2016., utorak

Sestre arhitektice iz stare bakine kuće napravile hostel

U svega nekoliko mjeseci poslovanja Casablanca je postala omiljena destinacija mnogih putnika,
naime ocjena hostela na Bookingu ne pada ispod 9,7. Osim toga, nedavno su na Bookingu zauzele prvo mjesto na listi 30 najboljih zagrebačkih hotela na Bookingu stanovi Zadartanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 21:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.05.2016., petak

Mrak Taritaš: Treba oporezovati imovinu, ne nekretnine

Vlada najavom poreza na nekretnine 'plaši građane', upozorila je HNS-ova saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš opetujući u srijedu u Hrvatskom saboru stav svoje stranke da treba oporezovati imovinu, a ne nekretnine
'HNS je, i dok je bio u vlasti, jasno rekao da je smisao uvesti zakon (porez) na imovinu, ali da pritom treba uvesti i neke limite i cenzuse', rekla je Mrak Taritaš nakon stanke koju su, zbog različitih razloga, zatražila tri zastupnička kluba.
Pritom je navela primjer Francuske koja ima limit od 100.000 eura imovine koja je oslobođenja plaćanja poreza iznajmljivanje stanova Grocka

Oznake: iznajmljivanje stanova Grocka


- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.05.2016., srijeda

Porez na nekretnine: Hrvatska obara europski rekord

SPLIT - Najave uvođenja poreza na nekretnine u Hrvatskoj su obično popraćene tvrdnjama kako je taj porez uobičajen u Europi, te kako se nekretnine u Europi oporezuju ukupno više nego u Hrvatskoj. No, pitanje je pri tom što porez na nekretnine obuhvaća te osnovice temeljem koje se porez računa. Usporede li se podaci o poreznom opterećenju pojedinih zemalja EU-a, primjerice putem stranica Svjetske banke, dolazimo do podataka kako su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj već sada među najoporezivanijim u cijeloj Europi. Naravno, sve to uz uvjet da u porez na nekretnine ubrojimo komunalnu naknadu, za koju se većina stručnjaka slaže da jest porez, iako se vodi kao neporezna kategorija. Vezana je uz nekretninu, i prilično se efikasno naplaćuje bez obzira na stanje u zemljišnim knjigama, piše Slobodna Dalmacija.
Ukupno od ovog nameta se godišnje namakne oko dvije milijarde kuna. Kada se tome doda porez na kuće za odmor, što je dodatnih stotinjak milijuna kuna, dolazimo do podatka da se oporezivanjem nekretnina, bez poreza na promet nekretnina ili poreza na dohodak od nekretnina, godišnje u Hrvatskoj ubere oko tri posto ukupnih poreznih prihoda. Naime, od različitih se poreza, ne računajući doprinose, u nas prošle godine ubralo 68 milijardi kuna.
Nakon legalizacije, koja je u suštini značila poseban jednokratni porez na građevinske objekte, za očekivati je da će baza podataka lokalnih zajednica za oporezivanje nekretnina biti daleko opsežnija, odnosno da će prihodi barem od poreza na kuće za odmor značajno porasti. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj ukupno oko 200.000 kuća za odmor čiji vlasnici istovremeno plaćaju najmanje dva poreza na nekretnine: komunalnu naknadu i porez na kuće za odmor.
Najčešće se Hrvatska u domaćoj javnosti uspoređuje s Njemačkom, pa tako i po ovom pitanju. Porez na nekretnine u Njemačkoj je uveden početkom 1964. godine,
a tada utvrđena osnovica nije mijenjana. Utvrđena je prema fiskalnom, ne tržišnom principu procjene vrijednosti nekretnina.
Stoga je godišnja stopa oporezivanja nekretnina u Njemačkoj, prema podacima Svjetske banke o poslovanju u ovoj zemlji,
manja od 0,1 posto vrijednosti nekretnine. Ukupno se od ovog poreza godišnje prikupi nešto više od jedan posto iznosa
prikupljenog od svih poreza (bez doprinosa) u zemlji. Otprilike oko 70 posto prihoda od poreza na nekretnine država prikupi od pravnih osoba,
a 30 posto od fizičkih osoba.
Prije Njemačke, još 1955. godine, ali po sličnim kriterijima, porez na nekretnine uvela je Austrija. Godišnje iznosi od 0,2 do jedan posto vrijednosti procijenjene nekretnine po istom principu. Kada je državni proračun u pitanju, godišnje se od poreza na nekretnine prikupi nešto više od 0,5 posto, a od toga na fizičke osobe otpada cijelih – 0,08 posto.
Zatim slijedi cijeli niz zemalja srednje Europe koje otprilike slijede isti obrazac. Nigdje se, naime, kao osnovica za porez na nekretnine ne uzima tržišna vrijednost nekretnine. Kad se govori o porezu na nekretnine u Hrvatskoj, proizlazi da su nesređene zemljišne knjige zapravo još najmanji problem.
Ako bi se, pak, komunalna naknada ukinula, kao i poseban porez na kuće za odmor, te zamijenili jedinstvenim davanjem, pitanje je koliki bi taj porez u postotku trebao biti da namakne dvije i pol do tri milijarde kuna godišnje. Ako bi se vodili tržišnom vrijednosti koju arbitrarno utvrđuje Porezna uprava i na temelju koje udara porez na promet nekretnina, u startu bi imali nekoliko puta veći porez u odnosu na slične nam zemlje jer one koriste neusporedivo nižu osnovicu.
Zamjena poreza na rad porezima na imovinu i kapital samorazumljive su i prirodne preporuke ekonomskih stručnjaka. No, najave uvođenja poreza na nekretnine kod nas su, istovremeno, popraćene najavama ukidanja tek uvedenog poreza na dividende. Da bi, dakle, namaknuli onoliko novca koliko trenutačno namičemo komunalnom naknadom i porezom na kuće za odmor, porez na nekretnine trebao bi biti među najvišima u Europi. U slučaju da se ukine porez na dividendu, vjerojatno bi se i ta razlika prebila preko vlasnika nekretnina. Porezom na kapital Hrvatska ubire oko 10 posto ukupnih poreznih primanja, odnosno upola manje nego u prosjeku zemlje EU-a.
Nametima na nekretnine sada ubire i do tri puta više od tih zemalja nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška


- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2016 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (7)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (22)
Lipanj 2019 (19)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (19)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (6)
Kolovoz 2018 (9)
Srpanj 2018 (7)
Lipanj 2018 (14)
Svibanj 2018 (12)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (11)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (9)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (9)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (10)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (9)
Svibanj 2017 (9)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (9)
Siječanj 2017 (9)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (9)
Rujan 2016 (10)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (9)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi