Nekretnine Pula

ponedjeljak, 30.05.2016.

Priznanje magazina "The Plan" za projekt moderne vinarije u Slavoniji

ZAGREB - Ove godine, na svečanosti koja je održana u Veneciji u srijedu 25.svibnja, u kategoriji production (proizvodna namjena) ugledni magazin The Plan nagradio je projekt vinarije, koji potpisuje renomirani hrvatski arhitektonski studio "Dva Arhitekta".
Riječ arhitekta: "Vinarija u Radovancima kraj Požege je projekt koji je izrađen za našeg klijenta, uspješnog vinara immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 25.05.2016.

Hotel u Selcu mijenja ime, a uz milijunske investicije dobiva i četiri zvjezdice

”Promjeni naziva hotela prilazi se iz nekoliko razloga. Obzirom na godine neulaganja i pada kategorije hotela smatramo da je potrebno tržištu jasno komunicirati promjenu u kvaliteti smještaja i usluge, a to je najbolje učiniti repozicioniranjem brenda hotela. Idemo s nazivom koji nosi međunarodni karakter i koji nije težak za komunikaciju u smislu sadržavanja dijakritičkih znakova. Također, odabrani naziv je jednostavan kako bi bio pogodan za optimalnu vidljivost u on-line kanalima prodaje i na raznim tražilicama, u što je Jadran prošlih godina uložio značajna sredstva. S obzirom da je hotel Varaždin najveći hotel u Selcu, složili smo se s predstavnicima lokalne zajednice da će dostojno nositi ime zaštitnice mjesta, Sv. Katarine. Na nama u Jadranu je da ovaj hotel pod novim imenom bude još više na ponos čitavog mjesta”, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana d.d.
O promjeni naziva pozitivno se očitovalo i Vijeće mjesnog odbora Selce na čijoj je sjednici predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar argumentirao promjenu naziva hotela.
”Izuzetno sam zadovoljan Jadranovim investicijama u Selcu koje u protekle tri godine iznose preko 44 milijuna kuna s obzirom da se investiralo u hotele Varaždin i Slaven te kamp Selce. Nakon što hotel Varaždin, uskoro Katarina, dobije zaslužene četiri zvjezdice, u Selcu više neće postojati hotel kategoriziran na manje od tri zvjezdice. Posebno me raduje što je Uprava Jadrana najveći hotel u svojoj grupaciji odlučila nazvati po Sv. Katarini, zaštitnici Selca”, izjavio je Vedran Antić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Selce.
Nakon što je prije mjesec dana hotel ”Omorika” postao prvi hotel u povijesti Jadrana kategoriziran na četiri zvjezdice, isto se već sljedeće sezone očekuje i za hotel Varaždin,
uskoro hotel Katarinu nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.05.2016.

H&M zadržao vodeću poziciju, Sportina raste, Varteks pada

Sve manje izvorno hrvatskih tvrtki u odjevno-tekstilnom sektoru.
Modni lanac Hennes&Mauritz (H&M) zadržao je i za 2015. godinu, kako otkriva publikacija Lidera 1000 po prihodu najvećih tvrtki, prvu poziciju na odjevno-tekstilnom tržištu. Najviše razloga za slavlje, međutim, imaju u New Yorkeru: lani su zabilježili najveći postotak rasta prema 2014. Prihod je skočio 20,5 posto, na 281 milijun kuna, dok je H&M prihod povećao tek 1,8 posto, na 587 milijuna kuna. U H&M-u bi ipak morali biti zadovoljni prošlom godinom s obzirom na to da su u 2014. u odnosu na rezultat iz 2013. imali pad prihoda sa 670 na 577 milijuna kuna.
Na top listi pet po prihodu najvećih tvrtki s negativnim trendom je samo Mercator Hrvatska, no finalna situacija na toj adresi ipak nije tako negativna kako to ilustriraju sirove brojke. Naime, u portfelju te tvrtke bili su i brendovi Modiana i Intersport.
Oni su, nakon što je Agrokor integrirao (ne)prehrambeni dio Mercatora u Konzum, na tržištu RH nastavili samostalno poslovati zadržavajući staro ime tvrtke.
Činjenica da su ta dva brenda u 2015. prodala asortiman u vrijednosti većoj od 500 milijuna kuna potvrđuje odličan učinak stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet

- 14:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.05.2016.

Stipe Mesić najavio kako će se boriti protiv ukidanja ureda

Istaknuo je da je riječ o političkom obračunu protiv njega i da one koji su mu ukinuli ured smeta njegov antifašizam.
Konferenciju za novinare povodom odluke Sabora o ukidanju ureda i aktualne političke situcije s naglaskom na krizu vlasti Mesić je sazvao u Grškovićevoj ulici,
gdje se još uvijek nalazi njegov ured.
Istaknuo je da je riječ o političkom obračunu protiv njega i da one koji su mu ukinuli ured smeta njegov antifašizam.
"Dan kad stupi na snagu zakon o ukidanju mojeg ureda,Ustavni sud će dobiti zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona i da se on obustavi od primjene do konačne odluke suda",
najavio je bivši predsjednik Stjepan Mesić stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.05.2016.

Strance zanimaju stanovi u Zagrebu, Splitu i Puli

ZAGREB - Kada je u pitanju potražnja za nekretninama, po izboru posjetitelja oglasnika Crozilla.com, grad Zagreb gotovo je uvijek na prvom mjestu . Tijekom travnja kuće, stanovi i zemljišta na Crozilla.com najviše su se pretraživali upravo u Zagrebu. Pri donošenju odluke između kupnje kuće ili stana, većina će se kupaca odlučiti na život u vlastitom stanu. Izbor najčešće pada na kupnju stana u Zagrebu, a osim u glavnom gradu, tijekom travnja najčešće su se pretraživali i oni u Splitu, Zadru, Puli i Rijeci.
Kada je riječ o kućama, najtraženije su bile one na području Zagreba, zatim Zadra, Osijeka, Pule, Rijeke, Šibenika i Varaždina.
Ponuda građevinskih zemljišta oglašavanih putem portala Crozilla.com tijekom travnja se najčešće pretraživala na području glavnog grada, a zatim Zadra, Dubrovnika, Pule, Samobora i Šibenika.
Brojni potencijalni kupci iz inozemstva u travnju su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj. Najviše su iz zanimali stanovi u Zagrebu, Splitu i Puli,
a zatim kuće u Zagrebu i Crikvenici.
Ponudu kuća stranci su najviše pretraživali u Zagrebu, Crikvenici, Zadru, Puli i Novom Vinodolskom, dok su ih najviše zanimali stanovi u Zagrebu, Puli i Makarskoj.
Oglase za prodaju kuća i stanova tijekom travnja su putem oglasnika Crozilla.com najčešće pretraživali posjetitelji iz BiH, Njemačke, Austrije i Švicarke.
Brojne strance zanima i gradnja nekretnina u Hrvatskoj, a pritom najčešće pokazuju interes za kupnjom zemljišta na moru. Tako su u travnju putem portala Crozilla.com stranci pokazali
najveći interes za građevinska zemljišta u Puli, Zadru, na otoku Ugljanu i u Labinu nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 19:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.05.2016.

3500 državnih stanova koji će skoro na bubanj neće bitno srušiti cijene

Neslužbene najave da država odustaje od najma stanova u svom vlasništvu već da će 3500 stanova na prodaju kako bi se u proračun slilo planiranih milijardu i dvjesto mijuna kuna,
ne bi trebalo dovesti do većih potresa na tržištu nekretnina nekretnine Splitplit

Oznake: nekretnine Split

- 11:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.05.2016.

Odgođena odluka o prodaji Spaladium Arene

SPLIT - Na sjednici Odbora vjerovnika Sportskoga grada - Tvrtke posebnih namjena (TPN) u stečaju koja upravlja Spaladium Arenom odgođeno je donošenje odluke o prodaji te arene čiju su vrijednost ovlašteni sudski vještaci procijenili na 455 miljuna kuna jer su vjerovnici zaključili da treba dotano razmotriti način njezine prodaje, izvijestio je u utorak stečajni upravitelj Perica Mitrović nakon višesatne sjednice Odbora vjerovnika zatvorene za javnost. "Zakazali smo za 30. svibnja ove godine novu sjednicu Odbora vjerovnika na koju ćemo pozvati predstavnike grada Splita, Ministarstva financija, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnike Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUDI), predstavnike poslovnih banaka koji su razlučni vjerovnici i predstavnike radnika da na tom proširenom sastanku još jedanput skupa razmotrimo što se još može napraviti prije oglašavanja prodaje Spaladium arene", rekao je Mitrović novinarima.
Istaknuo je kako je Odbor vjerovnika u tom stečajnom postupku utvrdio da je "način prodaje Spaladium arene vrlo kompliciran" te je zato odgodio donošenje odluke o njezinoj prodaji kako bi se dodatno razmotrile mogućnosti rješavanja teškoća.
Na upit ima li potencijalnih kupaca Spaladium Arene, Mitrović je odgovorio kako tu dvoranu "zasad može kupiti samo grad Split" novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.05.2016.

Ove godine zaustavljanje negativnih trendova u građevinskom sektoru

ANALIZA - Zbog iznimnog značaja u sveukupnoj gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj, promjene u građevinskom sektoru ujedno su i pouzdan pokazatelj kretanja investicija te njihovog posrednog utjecaja na mnoge druge povezane djelatnosti (poput rudarstva i vađenja, prerađivačke industrije, arhitektonskih i projektantskih usluga i dr.). Stoga je tijekom posljednja dva desetljeća građevinski sektor prošao kroz nekoliko značajnijih faza koje su dale snažan doprinos kretanju cjelokupnog gospodarstva. Zahvaljujući ulaganjima u velike infrastrukturne projekte (poput gradnje cesta) te izgradnju stambenih nekretnina, u razdoblju od 2000. do 2008. građevinski sektor je doživio pravi “boom”. S prosječnim godišnjim rastom građevinske aktivnosti od 7,4% udio građevinarstva u BDV-u je porastao s 5% u 2000. godini na 8,5% u 2008. godini, premašivši tako prosjek zemalja EU koji je iznosio 6,4%. Povoljna kretanja građevinske aktivnosti rezultirala su snažnim rastom zapošljavanja te je broj zaposlenih u građevinskom sektoru kod pravnih osoba u razdoblju od 2001.-2008. povećan za preko 40 tisuća osoba odnosno 61%. Nakon toga uslijedilo je razdoblje dugogodišnje recesije tijekom koje je građevinski sektor zabilježio značajan godišnji pad aktivnosti i to tijekom sedam uzastopnih godina.
Promatrano kumulativno u razdoblju od 2008.-2015. BDV građevinskog sektora je zabilježila pad za čak 44,3% dajući najveći negativan doprinos ukupnom padu BDV-u danom razdoblju. Usporedbe radi, na razini zemalja EU, veći pad udjela građevinarstva u BDV-u u istom promatranom razdoblju zabilježen je samo u Grčkoj, Cipru, Španjolskoj i Irskoj. Premda s usporenim realnim godišnjim padom od 0,6% u 2015. (sa 6,7% godišnje koliko je iznosio u 2014.), udio građevinarstva u BDV-u kliznuo je na razine iz 2000. te je iznosio 5,0% spustivši se ispod prosjeka zemalja EU koji je u prošloj godini iznosio 5,4%. Negativna kretanja potvrđuju i podaci o broju izdanih odobrenja za građenje koja su u promatranom razdoblju od 2008.-2015. smanjena za 48,5% dok je predviđena vrijednost radova pala za 49,6%. Posljedično snažnom padu aktivnosti u djelatnosti građevinarstva ne iznenađuje ni podatak o značajnom smanjenju prosječnog godišnjeg broja zaposlenih za više od 31 tisuću odnosno 30,4% u razdoblju od 2009.-2015. Godišnje stope pada broja zaposlenih u građevinarstvu s nekoliko sporadičnih kratkotrajnih prekida datiraju neprekidno od rujna 2009. Također, u djelatnosti usko vezanoj za građevinski sektor, poslovanje s nekretninama, u istom razdoblju zabilježen je pad zaposlenih od 72%.
Kratkotrajni pokazatelji građevinske aktivnosti u 2015. pokazuju da je već sedmu godinu zaredom nastavljen pad obujma građevinskih radova temeljenih na broju odrađenih sati radnika na gradilištima. Ipak, ostvarena godišnja stopa pada u 2015. usporila je na 0,6% (sa 7,3% u 2014.), potaknuta padom broja odrađenih sati radnika na ostalim građevinama (za 1,8% godišnje) dok je istovremeno obujam radova na zgradama porastao za 0,9% godišnje. Pad obujma građevinskih radova zorno odražava izostanak potražnje za stambenim prostorom, ali i izostanak investicija u infrastrukturne građevine. Međutim, vrijednost novih narudžbi na razini cijele 2015. ukazuje na godišnji rast od 1,3% dok je istovremeno vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u 2015. veća za 7,3% u odnosu na godinu ranije.
S druge strane, broj izdanih odobrenja za građenje u 2015. godini nastavio je trend godišnjeg pada (4%). Doprinos godišnjem padu broja izdanih dozvola
došao je od pada broja izdanih odobrenja za građenje zgrada (8,1%) koje čine preko 82% ukupno izdanih odobrenja u 2015. No usprkos padu, predviđena površina zgrada za koje su dozvole izdane viša je za 28,6% uz rast predviđene vrijednosti radova od 29,4% na godišnjoj razini. Istovremeno, broj odobrenja za ostale građevine zabilježio je u istom promatranom razdoblju godišnji rast od 19,3%. Bez obzira na dvoznamenkasti rast, predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane je niža za 22,9% godišnje. Iako predviđanja za ovu godinu ne donose optimizam u pogledu značajnijih pozitivnih pomaka, očekujemo zaustavljanje negativnih trendova u građevinarstvu odnosno stabilizaciju na iznimno niskim razinama, obzirom da neki od posljednjih pokazatelja upućuju na zaključak da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno. Mogućnosti korištenja značajnih sredstava za pokretanje investicija u okviru EU fondova uvelike ovise o pripremljenosti projekata te administrativnim kapacitetima povlačenja sredstava.
Također, otvaraju se mogućnosti za poboljšanje rezultata preko programa energetske obnove zgrada.
Međutim, s druge strane, potražnja za stambenim jedinicama uvelike je ovisna o tržištu rada koje je
još uvijek opterećeno nesigurnošću oporavaka te niskom zaposlenošću. Posljedično, potražnja za stambenim kreditima te dugoročne
investicije i dalje ostaju potisnute.
Naime, još od predkrizne 2008. godine, tržište stambenih nekretnina pokazuje značajno smanjenu likvidnost koja se očituje kroz znatno veću ponudu koja nadmašuje potražnju. To potvrđuju i podaci DZS-a o broju prodanih novih stanova na razini RH koji su u prošloj godini iznosili 1.672 te je u usporedbi s rekordnom 2006. godinom prepolovljen broj transakcija (za 50,6%). Očigledno da niti poboljšani uvjeti financijske dostupnosti nekretnina2 nisu uspjeli snažnije potaknuli potražnju za stambenim kreditima. Kamatne stope na novoodobrene stambene kredite tijekom posljednje dvije godine praktično se uz stagnaciju i dalje zadržavaju na razmjerno visokoj razini, podržavajući tako prisutnu oslabljenu potražnju za stambenim nekretninama. Pored toga, iste ne prate zamjetan trend smanjenja usporedivih kamatnih stopa u europodručju, djelomično odražavajući veću premiju za rizik zemlje (što komparativno povećava kamatnu razliku među zemljama). Stoga uz nastavak procesa razduživanja sektora stanovništva, još uvijek nema naznaka snažnijeg oporavka potražnje za stambenim kreditima. Prema podacima DZS-a, u prošloj je godini nastavljen trend blagog rasta prosječne cijene prodanih novih stanova: na razini Hrvatske ista je ubrzala godišnju stopu rasta na 1,6% (nakon 0,9% u 2014.).
Međutim, obzirom da podaci pokazuju da je u Zagrebu u istom promatranom razdoblju zabilježen godišnji pad prosječne cijene novih stanova (za 1,3% u odnosu na 2014. godinu), razvidno je kako su rastuće cijene novih stanova u ostalim naseljima (posebice u regiji Jadran) uvjetovale uzlazni trend cijena na razini cijele RH. Regionalne razlike potvrđuju i posljednji podaci Eurostata o kretanju cijena stambenih nekretnina mjerenih agregatnim Indeksom cijena stambenih nekretnina (ICSN) koji je metodološki usklađen s tzv. HPI indeksom (engl. House Price Index). Prema tom pokazatelju, cijene stambenih nekretnina su u Hrvatskoj na razini cijele 2015. godine u odnosu na 2014. niže za 2,9%. Uz godišnje smanjenje cijena postojećih nekretnina (za 1,4%), ukupnom padu cijena stambenih nekretnina uvelike je pridonio i izraženiji pad cijena novosagrađenih nekretnina (za 6,1%). Pritom su cijene nekretnina u Zagrebu zabilježile godišnji pad od 2,1% dok su cijene u regiji Jadran niže za 3,3% u odnosu na 2014.
Za razliku od Hrvatske, podaci Eurostata o kretanju cijena nekretnina u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, ukazuju na nastavak godišnjeg rasta cijena u eurozoni i zemljama EU (2,9% odnosno 3,8%), potvrđujući trend koji traje još od početka 2013. Među državama članicama EU najviši godišnji rast cijena nekretnina u četvrtom tromjesečju 2015. zabilježen je u Švedskoj (14,2%), Mađarskoj (10,3%) i Velikoj Britaniji (7,1%), dok je značajniji pad osim u Hrvatskoj (2,1%) zabilježen u Italiji (0,9%) i Cipru (0,6%).
Premda posljednji podaci upućuju na zaključak da se dugogodišnji trend pada cijena nekretnina moguće približio svom kraju, ostaje činjenica da je tržište i dalje nisko likvidno i odviše fragmentirano (pa kvalitetne nekretnine s dobrom lokacijom pronalaze kupce i po višim cijenama). Drugim riječima, izvjesno je da će višak ponude “nekvalitetnih” nekretnina s manje privlačnom lokacijom stvarati daljnji pritisak na pad prosječnih cijena. Stoga veću likvidnost te zamjetniju potražnju koja bi uzrokovala uzlazni trend na tržištu nekretnina, moguće je očekivati tek nakon stabilnog oporavka na tržištu rada. Potonje se posebice odnosi na rast zapošljavanja, osobito među mlađom populacijom, što se zasigurno neće dogoditi u kratkoročnom razdoblju
te uvelike ovisi o budućim potezima kreatora ekonomske politike novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.05.2016.

Gavriil Haritonovič Popov kupio motel Jezero

- Kupac nam nije otkrio koji su njegovi planovi, tako da vam ne mogu ništa reći. Mi ćemo sada vjerojatno investirati u nešto drugo - rekla nam je Svjetlana Vareševac.
Načelnik općine Toni Štimac kaže, pak, da ništa ne zna o koncesiji te da se nešto poput pristaništa teško može realizirati jer razina tog akumulacijskog jezera oscilira za jedan metar dnevno. Potvrdio nam je, pak, da se u blizini motela planira graditi sanjkalište koje će biti otvoreno tijekom cijele godine, a ljeti će se sanjkati na rolerima te da je Popov bio vrlo zainteresiran da se uključi u tu priču.
Motel koji je kupio sastoji se od restorana i smještajnog objekta s deset soba. Kultni bistro Jezero s goranskim specijalitetima već 15 godina vodi Boris Kauzlarić koji nam, pak, nije ništa mogao komentirati jer ne zna kakva je njegova budućnost u objektu. Restoran je poznat i po jelima od žaba koje su lokvarski zaštitni znak, a ovdje se svake godine organizira Žabarska noć koja je turistička atrakcija. No, kako smo doznali, promet tijekom cijele godine nije sjajan i u skladu je s općenitim trendovima u Gorskom kotaru, regiji koju već desetljećima pogađa osipanje stanovništva, a turistički potencijali koriste se samo u manjem dijelu. No, Popov se, navodno, zaljubio u Lokve i Gorani su sretni ukoliko počne širiti turističku priču, jer svaka investicija je dobrodošla. U agencija za nekretnine iz Ravne Gore, koja je bila posrednik,
također kažu da ne znaju kakvi su konkretni planovi ruskog kupca nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 14:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.