Nekretnine Pula

četvrtak, 27.04.2017.

Financial Times: Što se krije iza velikih arapskih investicija u nekretninske projekte na Balkanu?

LONDON - Ugledni Financial Times u opširnom je članku proučio ulaganja tvrtki s Bliskog istoka u nekretninske projekte na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se tvrtke tamo susreću.
FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Perzijskog zaljeva potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no potom citira Ivana Cakarevića iz tvrte Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.
- Radi se o pogodnoj lokaciji na sjecištu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a nakana pristupanja Europskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja, tvrdi Cakarević.
Investicijska tvrtka Dubaija (ICD) je u svibnju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 milijuna dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski poduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milijun eura u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.
Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka

- 17:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2017.

Slovenci se žale na gužve na granici s Austrijom: 'Čemu sustavne kontrole ako mi to radimo na granici s Hrvatskom'?

Nadzor na austrijsko-slovenskoj granici uzrokuje stalne zastoje vozila, osobito ispred tunela Karavanke, izaziva štetne gospodarske posljedice, a negativno djeluje i na slobodu kretanja ljudi, piše Gjerkeš.
Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš zabrinuta je da će se u na granici Austrije i Slovenije stvarati kolone u turističkoj sezoni ako Europska komisija ponovno produži mjere kontrole unutarnjih šengenskih granica zbog migracija i sigurnosnog nadzora, na što je pismeno upozorila europskog povjerenika za migracije
Dimitrisa Avramopulosa i potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa, prenose slovenski mediji.
Kako navodi ljubljansko Delo, mjere pojačane kontrole na austrijsko-slovenskoj granici koje su uvedene u jesen 2015. zbog migracijskog vala mogle bi, prema neslužbenim informacijama, ponovo biti produžene za tri mjeseca.
Slovenija se namjerava odlučno suprotstaviti takvim prijedlozima, za koje ne vidi nikakvog opravdanja, napisala je Gjerkeš u pismo europskim čelnicima, navodi Delo.
Nadzor na austrijsko-slovenskoj granici uzrokuje stalne zastoje vozila, osobito ispred tunela Karavanke, izaziva štetne gospodarske posljedice, a negativno djeluje i na slobodu kretanja ljudi,
piše Gjerkeš nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.04.2017.

Oglasili se iz HZMO-a: Nada Bosnić nije godinama plaćala najamninu, a ima i vlastiti stan u Zagrebu

U priopćenju stoji da je HZMO vlasnik stana u Zadru, Ulici bana Jelačića, koji je na temelju Ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom od 14. travnja 1998. dan u najam Nadi Bosnić.
"Budući da Bosnić već godinama ne plaća zaštićenu najamninu ni druge troškove, HZMO je 11. travnja 2007. protiv nje podnio tužbu za iseljenje. Općinski sud u Zadru je 27. lipnja 2013. donio pravomoćnu presudu u kojoj se nalaže Nadi Bosnić da iseli iz stana te da ga slobodnog od osoba i stvari preda u posjed i vlasništvo HZMO-a. Bosnić nije dobrovoljno postupila po presudi, stoga je HZMO zatražio donošenje rješenja o ovrsi radi ispražnjenja i predaje stana, koje je i doneseno 21. ožujka 2014", navode iz HZMO-a te dodaju da je na ovršno rješenje Nada Bosnić podnosila žalbe, koje su Rješenjem Županijskog suda u Zadru od 13. ožujka 2017. odbijene kao neosnovane te je donesen zaključak o provedbi ovrhe 18. travnja.
Nada Bosnić je 27. ožujka tražila odgodu ovrhe, ali je Općinski sud u Zadru odbio prijedlog ovršenice
te je sudski ovrhovoditelj proveo ovrhu novogradnja Jarun

Oznake: novogradnja Jarun

- 09:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 18.04.2017.

Udruga Lipa pokreće peticiju protiv poreza na nekretnine

ZAGREB - Udruga poreznih obveznika „Lipa" poziva građane da izraze svoje protivljenje uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije na www.manjiporezi.hr/peticija.
Porezna presija u Hrvatskoj je previsoka te smatraju da nema prostora za uvođenje novih nameta građanima. Od svojeg osnutka zalažu se za manje porezno opterećenje građana i pojednostavljenje poreznog sustava.
Do kraja prošloga tjedna Vlada je tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, ali sada se u Nacrtu prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu pojavljuje novi namet – građevinska renta. Kako je građevinska renta zapravo zamjena za postojeću komunalnu naknadu, porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.
Lipa podsjeća da uvođenje poreza, za razliku od dosadašnje komunalne naknade, donosi i novi izračun – osnovica za porez nadopunjuje se procjenom vrijednosti nekretnine temeljem
godina gradnje/rekonstrukcije, odnosno stanja. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno
NE ovom novom nametu ne može biti jasnije iznajmljivanje stanova Grocka

Oznake: iznajmljivanje stanova Grocka

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.04.2017.

Slovenija spremna i zakonom zaštititi Mercator

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je policija, navodi mariborski list.
Bude li potrebno, Slovenija je poslovanje i radna mjesta u Mercatoru spremna zaštititi i zakonom, izjavio je u utorak popodne slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Počivalšek je tu izjavu novinarima dao prilikom svečanog polaganja temeljnog kamena za novi pogon farmaceutske tvrtke Lek u mjestu Prevalje, ali nije iznio pojedinosti,
objavio je mariborski list "Večer".
Po svoj prilici bi se radilo o posebnom zakonu, lex specialis, po uzoru na Hrvatsku koja je donijela "lex Agrokor". Taj zakon treba omogućiti restrukturiranje koncerna koji je i vlasnik slovenskog trgovačkog lanca, te zaštititi hrvatski financijski sektor, dobavljače i zaposlene.
Prije izjave Počivalšeka, s glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se u utorak ujutro i slovenski premijer Miro Cerar.
U izjavi nakon sastanka naglasio je da bez obzira na vlasništvo treba zaštititi postojeću stabilnost tvrtke koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenske prehrambene
industrije u zemlji i regiji mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.04.2017.

Luštica Bay: Partnerstvo na izgradnji Chedi hotela

Ovaj ugovor dodatno povećava reputaciju Luštica Development kao sposobnog i pouzdanog razvojnog partnera i dodatno potvrđuje činjenicu da naše preduzeće, u okviru projekta Luštica Bay, stvara okruženje atraktivno za investicije", saopštio je Daren Gibson /Darren Gibson/, izvršni direktor Luštica Development.
„BESIX radi na Luštica Bay projektu od 2012. godine. Početkom 2015. godine uspješno smo završili i predali prvu stambenu fazu a naš klijent nam je kasnije povjerio rad i na drugoj ali i trećoj fazi razvoja koja je odrađena po principu „projektuj i izgradi". Oduševljeni smo što su naša posvećenost, način upravljanja projektima i pristup inženjeringu naveli Luštica Development da nam povjeri dodatni projekat. Počastvovani smo što imamo priliku da dodamo ovu referencu našem portfoliju izgradnje luksuznih hotela", rekao je Džon Birlandt /John Beerlandt/,
predsjednik Odbora direktora BESIX apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 09:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.04.2017.

Špekulanti zarađuju na poljoprivrednom zemljištu u istočnoj Europi

BERLIN - Koncentracija poljoprivrednog zemljišta u rukama investitora koji zemlju vide samo kao mogući izvor profita veliki je problem u današnjoj Europi. To je krajem ožujka konstatirao Odbor za agrar Europskog parlamenta.
"S obzirom na međunarodnu financijsku krizu od 2008. obradiva je zemlja uočena kao povoljna mogućnost ulaganja", kaže Vladimir Uručev, bugarski predstavnik u Odboru za agrar Europskog parlamenta.
Tako je ubrzana koncentracija poljoprivrednog zemljišta u zemljama srednje i istočne Europe. Tomu u prilog su išle i niske cijene poljoprivrednog zemljišta u zemljama u
kojima je nekoć vladao komunizam, ali i sustav subvencioniranja agrara u Europskoj uniji (GAP), kaže Uručev apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 09:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.04.2017.

Agrokorove dionice lansirale CROBEX

Uži CROBEX10 ojačao je nešto manjih 1,8 posto i zaustavio se na 1178 bodova.
Stabilizacija stanja oko Agrokora rezultirala je u ponedjeljak skokom CROBEX-a koje su predvodila izdanja tog koncerna.
Završetkom trgovanja indeks Zagrebačke burze zaustavio se na 2035 bodova što je 2,3 posto više nego u petak. Uži CROBEX10 ojačao je nešto manjih 1,8 posto i zaustavio se na 1178 bodova. Ovakav skok bez sumnje je zasluga Agrokorovih dionica. Tako je Ledo dohvatio 5450 kuna ili 6,4 posto više, Jamnica je poskupila 5,2 posto na 100.000 kuna, Belje od ponedjeljka vrijedi 17,88 kuna što je 6,2 posto više dok je Zvijezda skočila 13 posto na 3051 kunu. Uz najlikvidniji Ledo, Jamnica i Belje ušli su i u skupinu izdanja s milijunskim prometom.
U toj je skupini još i povlaštena dionica Adrisa (- 0,6 posto), Podravka (+ 3,1 posto), zatim AD Plastik (+ 3,2 posto) te turističke perjanice Valamar Riviera (+ 2,2 posto) i Arena Hospitality Group (+ 3,1 posto). Najvećim rastom cijene ipak se može pohvaliti dionica Uljanik plovidbe skočivši 12,4 posto na 198,90 kuna na značajnijem prometu od 370.000 kuna. Skok cijene može se pripisati vijesti o osnivanju zajedničke kompanije s ciparskim Etca Caspianom za prijevoz ukapljenog plina.
Gubitnik dana je Tisak potonuvši 13,3 posto na 130 kuna stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.