Nekretnine Pula

srijeda, 31.08.2016.

Čak 45% ispitanika pristat će na plaću nižu od očekivane

Najmanje će ispitanika pokušati pregovarati, ali ukoliko ne postignu željenu ponudu tj. plaću, pristat će na nižu.
Iako postoji cijeli niz razloga zbog čega želimo raditi za određenu tvrtku, nije tajna da će plaća sukladna očekivanjima kandidatima biti visoko na listi prioriteta. A kako to izgleda kada na razgovoru za posao počnu pregovori o plaći, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1600 ispitanika.
Čak 45% ispitanika spremno je pristati na plaću koju im poslodavac ponudi, čak i ako je niža od očekivane. Iako nisu zadovoljni time, ispitanici tvrde da 'nemaju izbora' ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom i premašiti njihova očekivanja.
„Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plaće rijetka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora“, kaže jedan od ispitanika,
dok jedna ispitanica otkriva pravi razlog zbog kojeg prihvaća ponudu nižu od očekivane: „Zaposlena sam, imam barem nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao“.
Nešto manje ispitanika (33%) pregovarat će dok ne postignu željenu plaću, a ukoliko im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom ispitanici koji imaju posao i spremni su ga promijeniti u ime veće plaće.
„Uvijek treba pregovarati, a naročito ukoliko mislite da posjedujete sve kompetencije ili bar većinu od onih koje poslodavac traži“, smatra jedan od ispitanika, a drugi tvrdi da nikada ne bi smjeli pristati na plaću koja nas podcjenjuje te savjetuje: „Ukoliko misliš da vrijediš 10 eura po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 eura prihvati ukoliko ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 eura po satu“.
Najmanje će ispitanika (22%) pokušati pregovarati, ali ukoliko ne postignu željenu ponudu tj. plaću, pristat će na nižu. Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ukoliko posao sam po sebi ima niz drugih prednosti.
„Ako je razgovoru o plaći prethodio uspješan dogovor oko svih ostalih uvjeta, pristat ću na nižu ponudu“, objašnjava jedan ispitanik dok drugi kaže da će
pristati na nižu ponudu 'ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne' stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.08.2016.

Građevinski sektor na početku trenda rasta

U kumulativnom razdoblju od siječnja do lipnja izdano je ukupno 3.624 građevinskih dozvola što je 22,8% više nego u istom razdoblju lani. Međutim, bez obzira na razmjerno snažan dvoznamenkasti godišnji rast broja izdanih građevinskih dozvola u razdoblju od prvih šest mjeseci ove godine, podaci pokazuju da je predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane u istom promatranom razdoblju iznosila tek 8,7 mlrd. kuna što je za 14,1% manje u odnosu na isto razdoblje lani.
Ipak, smatramo da pokazatelji upućuju na zaključak da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno, ohrabrujući očekivanja o početku blagog oporavka u narednom razdoblju. Nakon potisnute investicijske aktivnosti od strane državnog sektora tijekom prvog tromjesečja, pozitivan učinak u narednim razdobljima očekuje se s rastom
bolje iskorištenosti sredstava u okviru EU fondova cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina

- 14:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.08.2016.

Cijena najma gradskog stana u Slavoniji jednaka je cijeni pereca

Stanovi različitih kvadratura, ali i različitog stanja nude se u Zagrebu po simboličnim cijenama. Ukupno je u ponudi 21 stan s cijenom od 15 kuna po četvornom metru mjesečno.
Najjeftiniji bi tako ispao 262 kune, a najskuplji 1216 kuna mjesečno. U Đakovu su takvi gradski stanovi popunjeni novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.08.2016.

Britanac 'stopira' nova fontana, bit će nam to – 86.

Fontana bi, pak, trebala niknuti do kraja godine, čime će ih Zagreb u 2016. dobiti čak šest. Tri pored NSK i ona u Radničkoj završene su, a fontana u Jagićevoj bit će gotova za nekoliko dana.
Asfaltiranje ceste i parkirališta sa sjeverne strane Britanskog trga, na križanju Kukuljevićeve i Nazorove, trebalo je biti gotovo još 25. srpnja, no radovi su prekinuti.
Postavljen je samo jedan sloj asfalta, a dio površine stoji raskopan, pa se mnogi pitaju gdje je zapelo.
A uređenje je prekinuto zbog naknadne odluke gradonačelnika Milana Bandića da se ondje sagradi fontana.
Projekt je u izradi, pa će se radovi nastaviti kada bude završen, objavio je Večernji list nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 19:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.08.2016.

Ovo je najugodniji grad za život

Sydney je pao četiri mjesta u odnosu na 2015. godinu i sada je na 11. i to "zahvaljujući pojačanim prijetnjama terorizma".
Svaki grad u pojedinačnim kategorijama dobiva bodove od 1 do 100, pri čemu 100 bodova označava idealne životne uvjete, a 1 potpuno neprihvatljive. Na dnu ljestvice se nalaze iranski Teheran, kamerunska Douala i sirijski Damask, prvenstveno zahvaljujući građanskim nemirnima i ratnim sukobima.
Melbourne je zadržao prvo mjesto na osnovu rezultata koji se tiču pet širokih kategorija - stabilnost grada (95 bodova), zdravstvo (100 bodova), kultura i okoliš (95,1 bod), obrazovanje (100 bodova)
i infrastruktura (100 bodova) nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 09:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.08.2016.

U lipnju izdano 636 građevinskih dozvola, 31,4 posto više nego lani

ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju izdano 636 građevinskih dozvola što je 31,4 posto više u odnosu na prošlogodišnji lipanj, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema vrstama građevina, 82 posto dozvola izdano je za zgrade, a 18 posto za ostale građevine.
Za zgrade je naime izdano 519, a za ostale građevine 117 dozvola.
Prema vrstama radova, u lipnju je najviše, 449 dozvola, odnosno 71 posto izdano za novogradnje, a 187 (29 posto) za rekonstrukcije, tj. dogradnje, prenamjene, obnove i slično.
Dozvolama izdanim tijekom lipnja predviđeno je izvođenje radova ukupne vrijednosti 1,65 milijardi kuna nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2016.

Uložili u zgradu 90 milijuna kuna, a nakon tri godine još u zakupu

Državni revizori za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-u su spočitali da prije kupnje 11,5 mil eura vrijedne zgrade nije napravljena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.
Za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji još u ožujku 2013. godine nadležno je ministarstvo prema odluci tadašnje Vlade kupilo zgradu u Bruxellesu. Nekretnina površine nešto veće od četiri tisuće četvornih metara s pripadajućih 68 parkirnih mjesta i 58 "kvadrata" arhive plaćena je u ožujku te godine 11,5 milijuna eura ili oko 88 milijuna kuna.
Kako je bila nedovršena, ubrzo je (u lipnju 2013.) izrađeno idejno rješenje za rekonstrukciju, prema kojemu je u nju trebalo uložiti još 21 milijun kuna.
No, u bilanci nadležnoga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) taj se objekt i dalje vodi na računu "građevinskih objekata u pripremi".
Zgrada, naime, ni danas nije u uporabi jer unutrašnjost objekta nije dovršena, a to znači da se za smještajne potrebe naših diplomatskih predstavništava u Bruxellesu
sve vrijeme plaća i zakup.
Dvije godine nakon kupnje zgrade (u veljači 2015.) napravljen je izvedbeni projekt i troškovnik, a prema njima je ispalo da bi troškovi rekonstrukcije bili ipak 40 milijuna kuna ili gotovo dvostruko više nego što se prvotno računalo. Iako su lanjskim proračunom planirana sredstva za dodatna ulaganja na toj zgradi, ni u veljači ove godine, kad su situaciju snimali državni revizori, nije bila ishođena ni građevinsko-urbanistička dozvola. Usto, od početka 2013. pa do kraja prošle godine na usluge odvjetnika i javnog bilježnika, usluge tehničkog pregleda, izradu projektne dokumentacije, održavanje i osiguranje zgrade te režijske troškove otišlo je iz proračuna više od 1,2 milijuna kuna.
Dakako, usporedno je trebalo plaćati i zakup za rezervni smještaj. Samo prošle godine za korištenje tri zakupljena poslovna prostora (površine blizu dvije tisuće kvadrata plus dvije garaže s osam parkirnih mjesta) plaćeno je gotovo 1,5 milijuna kuna. Pozivajući se na dosadašnja velika ulaganja vezana uz tu zgradu, kao i ona koja zahtijeva njezina rekonstrukcija, državni revizori su za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-a spočitali da prije odluke o njezinoj kupnji nije izrađena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt. I to je to.
Kako je riječ o odlukama iz vremena bivše Vlade i ministrice Vesne Pusić, iz Ministarstva na čelu s Mirom Kovačem lako su se složili s nalazom Državnog ureda za reviziju. Obećali su da će pokrenuti izradu neovisne studije ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt, a rezultate dostaviti na daljnje razmatranje Vladi. Odluku o zlosretnoj zgradi u Bruxellesu očito će donijeti nova Vlada. Premda je njezinoj kupnji prethodila neovisna procjena vrijednosti koja je prošla i "checking" DORH-a, evidentno je da jedna tako velika investicija nije ekonomski vagana, a usput je proizvela i "višak" dodatnih troškova.
Zgrada, dakako, i danas ima svoju cijenu. Je li i koliko ona danas na tržištu manja od uloženog ili čak i nešto veća, možda čak računajući i implicitne troškove? To nije nevažno ako bi računice opravdanosti sugerirale odustajanje od 40-ak milijuna kuna ulaganja za rekonstrukciju. Ali ni slučajni dobitak na kraju nikako nije ishod koji bi u raspolaganju javnim novcem opravdao olako i neodvagano potrošenih 90 milijuna kuna.
Šlamperaj i u Americi
Namještaj s greškom
Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu prije godinu i pol provelo je javnu nabavu za kupnju namještaja i opremanje rezidencije. Uređenje je stajalo oko 75.000 dolara, ali po primjedbama revizora, tom je poslu ekipa veleposlanika Joška Pare pristupila s dosta šlamperaja. Nabava nije provedena u skladu s propisima, a do revizije (u ožujku) veleposlanstvo nije dostavilo MVPEI-u "papire" temeljem kojih bi se u knjigama evidentiralo tih pola milijuna kuna rashoda. U izvješću DUR-a stoji i da je MVPEI u ožujku 2015. platilo predujam dobavljaču bez suglasnosti ministra financija. Inspektorat službe vanjskih poslova proljetos je obavio nadzor nabave i u izvješću konstatirao "određene nepravilnosti":
računi bez potpisa i žiga izdavatelja, nadnevka, potpisa veleposlanika stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 10:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.08.2016.

Kako kupiti hrvatski otok

Jadranski cjenik
Zavrtjeli smo malo listu jadranskih otočića koji su na 'banku', a većinom su nenaseljeni, s ruševnim objektom ili bez ikakve prethodne gradnje.
- Tajan (Dubrovnik), površina 150.000 m˛ - 750.000 eura
- Crkvina (Dubrovnik), 170.000 m˛ - 850.000 eura
- Kosmeč (Dubrovnik), 26.000 m˛ - 130.000 eura
- Mali Kosmač (Šibenik), 5000 m˛ - 700.000 eura
- Sridnja (Zadar), 130.000 m˛ - 6 milijuna eura
- Srednja Klud (Trogir), 18.800 m˛ - 1,2 milijuna eura
- otok u kornatskom arhipelagu, 200.000 m˛ - 3,2 milijuna eura
- otok blizu Hvara, 209.000 m˛ - 2,3 milijuna eura
- otok između Pašmana i Kornata, 36.000 m˛ - 2,5 milijuna eura
- otok u srednjoj Dalmaciji, 35.000 m˛ - 1,5 milijuna eura immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 03.08.2016.

Kliman: Turistički resort na Hvaru i naselje Livka na Šolti na popisu strateških investicija

SPLIT - Tehnički ministar turizma Anton Kliman u srijedu je izvijestio da su projekti izgradnje turističkog resorta na Hvaru i naselja Livka na Šolti uvršteni na popis strateških investicija, ocijenivši da su to ogromni projekti koji će pridonijeti razvoju turizma u splitsko-dalmatinskoj županiji. "Prošlog tjedna smo na Povjerenstvu za strateške investicije uvrstili na listu strateških investicija dva velika projekta, a to su Livka na Šolti i resort na Hvaru u Starom Gradu," izjavio je Kliman nakon sastanka sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i suradnicima, na kojem se razgovaralo o novim investicijama i budućem razvoju turizma na području te županije.
Po njegovim riječima, to su ogromni projekti koji će doprinijeti kvaliteti turističkih proizvoda u splitsko-dalmatinskoj županiji.
Prema medijskim napisima, realizacija ta dva projekta na Hvaru i Šolti mogla bi stajati oko 280 milijuna eura stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 18:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.