Nekretnine Pula

petak, 09.03.2018.

Kreće obnova pruge Zagreb – Beograd, a put bi trebao biti znatno brži

Butković je prvi ministar u Vladi Andreja Plenkovića koji odlazi u službeni posjet Beogradu, a osim o pruzi, razgovarat će se i o suradnji dviju država u korištenju EU sredstava, između ostalog i kod apliciranja pojedinih dionica pruge Zagreb –
Beograd prema europskim fondovima stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 12:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.09.2017.

Isti proizvodi, a drugačija cijena: Kod nas i do 50% skuplje nego u Njemačko

"Skoro svaki proizvod bio je za 20 do 50 posto jeftiniji od istoga koji se prodaje u Hrvatskoj."
Splićanka koja je u Njemačku odselila prije godinu dana ispričala je za Slobodnu Dalmaciju svoje iskustvo s cijenama u Lidlu, za koji kaže da je i do 50 posto jeftiniji u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj.
Iznenadila se, kaže, već kod prve kupovine. "Skoro svaki proizvod bio je za 20 do 50 posto jeftiniji od istoga koji se prodaje u Hrvatskoj. Ponajprije tu mislim na njihove brendove", kazala je. Istaknula je da je tako jeftinije plaćala, primjerice, mozzarelu, koja je oko 2,5 kune jeftinija u Njemačkoj, potom jogurt, zobene pahuljice, ali i sokove Lidlova brenda Solevita.
"U svakom slučaju, tjedna kupovina koju obavljam u Lidlu znatno je povoljnija o one u Hrvatskoj. Za 50 do maksimalno 70 eura mogu se maksimalno opskrbiti", kazala je.
Koliko je u Njemačkoj hrana jeftinija govori i podatak prema kojem u tamošnjem Lidlu karton s deset jaja košta 1,09 eura, dok se u našim trgovinama isto pakiranje ne može naći ispod 12 kuna. U Hrvatskoj, osim toga, nema pakiranja od osam komada slastice Kinder Pinguin, koje je Splićanka u njemačkom Lidlu našla
po cijeni od 1,99 eura stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.12.2016.

Talijani se nadaju kako će 20 milijardi eura biti dovoljno za spas banaka

Prošloga petka talijanska je vlada odobrila fond za podršku bankama od 20 milijardi eura, nakon što Monte dei Paschi nije uspjela prikupiti nužnih 5 milijardi eura svježeg kapitala.
Iz te banke su izvijestili kako su prošloga petka službeno zatražili od ECB odobrenje za 'dokapitalizaciju iz predostrožnosti'.
Dokapitalizacija iz predostrožnosti je model državne intervencije za posrnulu banku koja je još solventna. Podrazumijeva da vlada može kupiti dionice ili obveznice samo po tržišnim uvjetima kako nalažu pravila europskih regulatora za državne potpore.
ECB je kazao kako je banka solventna, no upozorio je kako se likvidnost Monte dei Paschi naglo pogoršala od kraja studenog do 21. prosinca.
Problemi banke započeli su prije nekoliko godina, ali talijanske vlade nisu dosad uspjele riješiti problem, koji je postao glavna politička tema s ovom godinom i novim europskim pravilima kojim se brani državno spašavanje, osim ako privatni investitori prvo ne preuzmu gubitke.
Europska komisija je izjavila u petak kako će surađivati s Rimom na uspostavljanju uvjeta
koji moraju biti ispunjeni za spašavanje banke Monte dei Paschi stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.12.2016.

Mišković: Kantrida će se graditi kada dobijemo sve potrebne dozvole i kada nađemo investitore

ZAGREB - "Dolazimo u Zagreb skromno i ponizno, ali kao i uvijek kada igramo u Hrvatskoj dolazimo po tri boda", najavio je Damir Miković derbi koji se na Maksimiru igra od 15 sati.
Predsjednik Rijeke nije u Hrvatskoj, susret će pratiti iz Arube. Poslao je poruku svojim igračima koji su uoči derbija šest bodova ispred prvaka Dinama.
"Stvorili smo momčad koja uvijek ide na pobjedu. No, i ako izgubimo nogomet će se igrati. Favorita u ovakvim utakmicama nema. Vjerujem Keku i ljudima oko njega.
Kako ne bih vjerovao treneru koji je u 45 utakmica izgubio tri. Ove subote ne odlučuje se o naslovu prvaka. Budimo ponizni i razveselimo Hrvatsku dobrim nogometom.
Pozitivni rezultat za Rijeku bila bi pobjeda, ali i neodlučeno", rekao je za Sportske novosti.
Mišković je odbacio tvrdnje da bi naslov prvaka ubrzao izgradnju Kantride koja je zapela.
"Kantrida nema baš nikakve veze s prvim ili drugim mjestom, Kantrida će se graditi kada dobijemo sve potrebne dozvole i kada nađemo investitore. Moja kompanija je svojedobno imala novac za gradnju stadiona, danas taj novac nemamo, ali, kada bude gotova dokumentacija, mi ćemo naći investitora.
Želimo graditi, ali moramo znati što smijemo graditi..." stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.10.2016.

MUP se modernizirao: Novim kamerama teško da će itko promaknuti

Policija se ''naoružala'', novim uređajima. Samo nekoliko sekundi potrebno je za otkrivanje neosiguranih i neregistriranih vozila.
''Te kamere očitavaju 10 vozila u sekundi. Uređaj može raditi danju i noću. Nije vezan za vremenske uvjete, radi i po kiši i po magli. Točnost očitanja je 90 posto'',
kaže v.d. voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, piše Dnevnik.hr.
Prekršitelje prate u cijeloj zemlji. MUP je nabavio deset ovakvih uređaja. Osim naših, očitavaju sve registarske tablice EU, ali i susjeda koji još nisu u Uniji.
Oni koji se voze u neosiguranim vozilima kažnjavaju se od 2000 do čak 50.000 kuna.
No, za naplatu štete koristi se i cjelokupna imovina stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.08.2016.

Uložili u zgradu 90 milijuna kuna, a nakon tri godine još u zakupu

Državni revizori za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-u su spočitali da prije kupnje 11,5 mil eura vrijedne zgrade nije napravljena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.
Za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji još u ožujku 2013. godine nadležno je ministarstvo prema odluci tadašnje Vlade kupilo zgradu u Bruxellesu. Nekretnina površine nešto veće od četiri tisuće četvornih metara s pripadajućih 68 parkirnih mjesta i 58 "kvadrata" arhive plaćena je u ožujku te godine 11,5 milijuna eura ili oko 88 milijuna kuna.
Kako je bila nedovršena, ubrzo je (u lipnju 2013.) izrađeno idejno rješenje za rekonstrukciju, prema kojemu je u nju trebalo uložiti još 21 milijun kuna.
No, u bilanci nadležnoga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) taj se objekt i dalje vodi na računu "građevinskih objekata u pripremi".
Zgrada, naime, ni danas nije u uporabi jer unutrašnjost objekta nije dovršena, a to znači da se za smještajne potrebe naših diplomatskih predstavništava u Bruxellesu
sve vrijeme plaća i zakup.
Dvije godine nakon kupnje zgrade (u veljači 2015.) napravljen je izvedbeni projekt i troškovnik, a prema njima je ispalo da bi troškovi rekonstrukcije bili ipak 40 milijuna kuna ili gotovo dvostruko više nego što se prvotno računalo. Iako su lanjskim proračunom planirana sredstva za dodatna ulaganja na toj zgradi, ni u veljači ove godine, kad su situaciju snimali državni revizori, nije bila ishođena ni građevinsko-urbanistička dozvola. Usto, od početka 2013. pa do kraja prošle godine na usluge odvjetnika i javnog bilježnika, usluge tehničkog pregleda, izradu projektne dokumentacije, održavanje i osiguranje zgrade te režijske troškove otišlo je iz proračuna više od 1,2 milijuna kuna.
Dakako, usporedno je trebalo plaćati i zakup za rezervni smještaj. Samo prošle godine za korištenje tri zakupljena poslovna prostora (površine blizu dvije tisuće kvadrata plus dvije garaže s osam parkirnih mjesta) plaćeno je gotovo 1,5 milijuna kuna. Pozivajući se na dosadašnja velika ulaganja vezana uz tu zgradu, kao i ona koja zahtijeva njezina rekonstrukcija, državni revizori su za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-a spočitali da prije odluke o njezinoj kupnji nije izrađena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt. I to je to.
Kako je riječ o odlukama iz vremena bivše Vlade i ministrice Vesne Pusić, iz Ministarstva na čelu s Mirom Kovačem lako su se složili s nalazom Državnog ureda za reviziju. Obećali su da će pokrenuti izradu neovisne studije ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt, a rezultate dostaviti na daljnje razmatranje Vladi. Odluku o zlosretnoj zgradi u Bruxellesu očito će donijeti nova Vlada. Premda je njezinoj kupnji prethodila neovisna procjena vrijednosti koja je prošla i "checking" DORH-a, evidentno je da jedna tako velika investicija nije ekonomski vagana, a usput je proizvela i "višak" dodatnih troškova.
Zgrada, dakako, i danas ima svoju cijenu. Je li i koliko ona danas na tržištu manja od uloženog ili čak i nešto veća, možda čak računajući i implicitne troškove? To nije nevažno ako bi računice opravdanosti sugerirale odustajanje od 40-ak milijuna kuna ulaganja za rekonstrukciju. Ali ni slučajni dobitak na kraju nikako nije ishod koji bi u raspolaganju javnim novcem opravdao olako i neodvagano potrošenih 90 milijuna kuna.
Šlamperaj i u Americi
Namještaj s greškom
Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu prije godinu i pol provelo je javnu nabavu za kupnju namještaja i opremanje rezidencije. Uređenje je stajalo oko 75.000 dolara, ali po primjedbama revizora, tom je poslu ekipa veleposlanika Joška Pare pristupila s dosta šlamperaja. Nabava nije provedena u skladu s propisima, a do revizije (u ožujku) veleposlanstvo nije dostavilo MVPEI-u "papire" temeljem kojih bi se u knjigama evidentiralo tih pola milijuna kuna rashoda. U izvješću DUR-a stoji i da je MVPEI u ožujku 2015. platilo predujam dobavljaču bez suglasnosti ministra financija. Inspektorat službe vanjskih poslova proljetos je obavio nadzor nabave i u izvješću konstatirao "određene nepravilnosti":
računi bez potpisa i žiga izdavatelja, nadnevka, potpisa veleposlanika stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 10:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 27.07.2016.

U preuređenje hotela Sheraton i Westin ulaže se 10 milijuna eura

Nakon izgradnje i otvorenja Sheraton Dubrovnik Riviera Hotela u Srebrenom te Hotela Mlini u Mlinima, u ljeto 2015. te pratećih objekata na dubrovačkoj rivijeri, pod okriljem branda Dubrovnik Riviera Hotels,
u vlasništvu HUP-a Zagreb te nakon dovršetka cjelovitog procesa renoviranja Sheratona Zagreb, HUP Zagreb je započeo sa renoviranjem The Westin Zagreb hotela stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 13:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.06.2016.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća 10.943, najniža 3.326 kuna

Za razdoblje od siječnja do ožujka 2016. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.673 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2015. nominalno više za 2,1 posto, a realno za 3,4 posto.
Medijalna neto plaća za ožujak, odnosno ona koja dijeli zaposlene na isti broj ispod i iznad tog iznosa, iznosila je 5.436 kuna. To također znači da je više zaposlenih s plaćom manjom od prosječne, od onih s višom od prosjeka.
Prosječna mjesečna bruto plaća u pravnim osobama za ožujak od 7.825 kuna, nominalno je viša za 1,2 posto, a realno za 0,5 posto u odnosu na veljaču. Na godišnjoj je razini, pak, nominalno porasla za 2,3, a realno za 4,1 posto.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak 2016. iznosila je 31,44 kune, što je u odnosu na veljaču nominalno manje za 7,2 posto, a u odnosu na ožujak prethodne godine za 2,1 posto.
U ožujku 2016. bila su 182 plaćena sata, što je za 9 posto više nego u prethodnome mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodnom prijevozu (191),
a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (164) stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.04.2015.

Građevinskih dozvola odobreno 26,7 posto manje nego lani

ZAGREB - Tijekom veljače u Hrvatskoj je izdano ukupno 425 građevinskih dozvola, što je za čak 26,7 posto manje u odnosu na veljaču prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako se u veljači šesti mjesec zaredom bilježi pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama, i to po najvišoj stopi unazad pola godine. Naime, broj izdanih građevinskih dozvola kontinuirano se smanjuje po dvoznamenkastim stopama od rujna prošle godine, pri čemu su stope u posljednja četiri mjeseca 2014. godine bile ispod 20 posto, odnosno kretale su se od 12,4 posto u listopadu do 19,9 posto u prosincu. U siječnju ove godine, pak, broj izdanih građevinskih dozvola bio je niži nego godinu ranije za 22,6 posto.
U prva dva mjeseca ove godine ukupno su izdane 802 građevinske dozvole, odnosno 24,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.
Odobrenjima za građenje izdanima samo u veljači ove godine predviđeno je izvođenje građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti od 1,2 milijarde kuna, od čega 943,17 milijuna kuna iznosi predviđena vrijednost radova na zgradama, a 262,8 milijun kuna na ostalim građevinama.
U usporedbi s drugim mjesecom 2014. godine predviđena vrijednost radova na zgradama viša je za 25,4 posto, dok je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama niža čak 21,5 posto od vrijednosti predviđene odobrenjima iz veljače lani.
Pritom podaci DZS-a pokazuju da se većina radova predviđenih odobrenjima izdanima u veljači odnosi na radove na novogradnjama, na koje se odnosi 307 građevinskih dozvola i na koje 'otpada' više od 950 milijuna kuna planirane vrijednosti radova.
Dozvolama izdanima u prva dva mjeseca ove godine, pak, predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti 2,3 milijarde kuna, također većinom na zgradama (1,73 milijarde kuna)
te na novogradnjama (1,9 milijardi kuna) stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.10.2014.

Prodaja POS-ovih stanova utječe na tržište stanova

ZAGREB - Prosječna je cijena 1 m2 novog stana u prvom polugodištu ove godine iznosila 10.280 kuna, što je 0,1 posto više nego u drugom polugodištu prošle godine, odnosno 2,8 posto manje nego u prvom polugodištu 2013. godine. Takva kretanja sugeriraju usporavanje pada cijena na domaćem tržištu nekretnina. No sadašnja je razina prosječne cijene m2 novog stana još uvijek niža 17 posto u odnosu na prvo polugodište 2009. godine, kada kriza još nije oborila cijene stanova. Na dinamiku kretanja cijena novih stanova određen utjecaj ima i udio prodanih stanova u okviru POS-a (Programa društveno poticane stanogradnje) s obzirom na to da je kvadrat takvog stana niže cijene (trenutno 30,9 posto niže) od one po kojoj su stanove prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe.
U prvom polugodištu ove godine relativno visokih 22,6 posto ukupne korisne površine svih stanova odnosilo se na prodaju stanova u okviru POS-a. Promatra li se cijena m2 novog stana koji su prodala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez POS-a, može se vidjeti da je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na drugo polugodište prošle godine cijena porasla za 4,4 posto, pri čemu u Zagrebu za 10,1 posto, dok je u ostalim naseljima smanjena za 2,7 posto. Očito je da se u okolnostima smanjene kupovne moći stanovništva, pesimističkih očekivanja, najave poreza na nekretnine i stoga vrlo niske potražnje za novim stambenim prostorom, trgovačka društva orijentiraju na izgradnju luksuznijih stanova na elitnijim lokacijama u Zagrebu i na moru za kojima postoji domaća ili inozemna potražnja.
U skladu s tendencijom usmjeravanja nove gradnje na atraktivnije lokacije, uočljiv je i porast udjela troškova građevinskog zemljišta u ukupnoj prosječnoj cijeni novog stana koji je, kada je riječ o stanovima koje su prodala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez POS-a, povećan s 20,2 posto u prethodnom polugodištu na 21,2 posto u prvom polugodištu ove godine. S obzirom na to da se u kriznim vremenima radi o skromnom ukupnom broju evidentiranih prodanih novih stanova (u prvom polugodištu ove godine tek 1.029 stanova), takvi skuplji stanovi podižu i prosječnu cijenu iznad realnih tržišnih kretanja.
Slična kretanja bilježi i Eurostatov indeks cijena stambenih nekretnina (HPI indeks), koji obuhvaća kupnju svih nekretnina, a ne samo novosagrađenih. Za Hrvatsku je taj indeks u drugom kvartalu ove godine zabilježio rast od 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugi kvartal prošle godine njegova vrijednost smanjena za 2,9 posto. Odnosno, nakon što je posljednja tri kvartala Hrvatska prednjačila među zemljama Europske unije po snazi pada vrijednosti stambenih nekretnina na godišnjoj razini, u drugom je kvartalu ove godine taj pad znatno usporio. Pritom se uz rast HPI indeksa u drugom kvartalu ove godine za 1,7 posto na razini prosjeka EU-a Hrvatska nalazila među osam zemalja koje su zabilježile njegov pad, pri čemu je veći pad vrijednosti stambenih nekretnina nego u nas zabilježen tek u Sloveniji (-9,8%), Italiji (-4,8%) i Rumunjskoj (-3,8%).
Pri nastavku nepovoljnih gospodarskih kretanja te na još uvijek neočišćenom tržištu nekretnina opterećenom znatnim brojem završenih, a neprodanih stambenih jedinica, kao i nekretninama koje se prodaju u procesima stečajeva i ovrha, očekujemo nastavak trome prilagodbe cijena nekretnina. Ocjenjujemo da će na zadržavanje ili pak rast cijena novih stanova djelovati nastavak orijentacije trgovačkih društava i drugih pravnih osoba na gradnju stambenih objekata na atraktivnijim lokacijama, dok će se s druge strane zadržati relativno visok udio objekata koji se grade u okviru POS-a, što će vršiti pritisak na smanjenje prosječne cijene prodanog novog stana. Neosporno je da će dodatnoj neizvjesnosti u pogledu cijena na tržištu nekretnina pridonijeti najavljeno uvođenje poreza na nekretnine, kao i primjena PDV-a na oporezivanje građevinskog zemljišta (primjena od početka sljedeće godine) stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.04.2014.

Zabilježbe u korist grofa Eltza zabrinule Vukovarce

VUKOVAR - Vlasnik vukovarskog hotela "Lav" Stjepan Mijok izjavio je da je povrijeđen rješenjem zemljišno-knjižnog odjela Općinskoga suda u Vukovaru o provedenoj zabilježbi postupka naknade za oduzetu imovinu od Georga grofa Eltza Vukovarskog jer nikakve zabilješke nije bilo kad je kupovao tu nekretninu. Rješenjem vukovarskog Općinskog suda od 11. ožujka ove godine zabilježba postupka naknade u korist grofa Eltza provedena je na nekoliko stotina katastarskih čestica na području grada Vukovara te okolnih mjesta Bršadina, Berka, Negoslavaca i Čakovaca. Hotel "Lav" samo je jedna od nekretnina u Vukovaru na koju je stavljena zabilježba.
"Povrijeđen sam kao što su povrijeđeni i brojni drugi Vukovarci čija je imovina sada opterećena. Nikome to nije ugodno, poglavito jer imovinu koja je u našem vlasništvu nismo niti ukrali, niti dobili na poklon", rekao je vlasnik vukovarskog hotela "Lav" Stjepan Mijok.
"Kad sam čuo vijest o tome, otišao sam u zemljišno-knjižni odjel i vidio da je hotel koji sam 1999. godine kupio od vukovarskog Veleprometa i u koji sam uložio 36 milijuna kuna stvarno pod zabilježbom", dodao je Stjepan Mijok.
Iako je svjestan da mu po zakonu nitko ne može oduzeti hotel, njegova je ogorčenost, kako je rekao, velika jer se smatra izigranim.
"Kad sam kupovao nekretninu sadašnjeg hotela, nikakve zabilježbe nije bilo. Sve je bilo čisto. Inače se ne bih niti upuštao u takvo što", rekao je taj Vukovarac i dodao kako nikome nije ugodno kada vidi da mu je na nekretnini ili zemljištu zabilježba zbog koje bi, primjerice, mogao imati problema ako poželi prodati imovinu stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.