Nekretnine Pula

ponedjeljak, 24.07.2017.

Česi, Poljaci i Slovaci sve više kupuju nekretnine na Jadranu

ZAGREB - Hrvatska je u prvom tromjesečju ove godine imala najveći pad među zemljama članicama od 0,4 posto, pokazalo je jučerašnje izvješće Eurostata. No, na Jadranu se
ipak vide znakovi oporavka.
- Tržište je zaživjelo i svake godine jača za pet posto. Cijene na Jadranu su se skoro vratile onima od prije krize - rekao je Miodrag Bandur, vlasnik makarske agencije za nekretnine Bandur,
koja radi kao klasična agencija za nekretnine te kao investicijska kuća novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 30.06.2017.

Ultra festival ostaje u Splitu

Ultra Europe Festival održavao se protekle četiri godine u srpnju na stadionu Nogometnog kluba Hajduka
Ovogodišnji Ultra Europ Festival, koji se u Splitu održava peti put, nije upitan, a postoji dobra volja svih zainteresiranih da se on u tom gradu održava i sljedećih pet godina,
zaključili su u četvrtak na sastanku gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Hajduka Ivan Kos te
organizator tog festivala Joe Bašić.
"Unatoč tome što nema gradskog proračuna, došlo je do kompromisnog rješenja po kojem Ultra Europe, kao strateški događaj za grad, Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku u cjelini ostaje u Splitu vjerojatno i sljedećih pet godina, a pritom interesi Hajduka nisu dovedeni u pitanje", navodi se u priopćenju iz ureda splitskoga gradonačelnika.
Najavljeno je kako će današnji dogovor rezultirati potpisivanjem ugovora svih zainteresiranih strana kojim će se definirati svi detalji suradnje, među ostalima i termin održavanja Ultre koji će se prilagođavati s obzirom na obveze Hajduka.
Ultra Europe Festival održavao se protekle četiri godine u srpnju na stadionu Nogometnog kluba Hajduka, koji je - u vrijeme priprema i održavanja tog spektakla -
bio prisiljen utakmice igrati izvan Splita novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 08:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.11.2016.

Godina oporavka građevinskog sektora

ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u kolovozu ove godine zabilježio je mjesečni pad od 1,2% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) te je istovremeno nastavljen niz pozitivnih stopa rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima, obujam građevinskih radova u istom promatranom mjesecu za 1,5% viši u odnosu na isti mjesec 2015. godine, čime je potvrđen pozitivan rast na godišnjoj razini i osmi mjesec zaredom.
Podaci pokazuju da je godišnji rast u kolovozu prvenstveno posljedica rasta građevinske aktivnosti na zgradama (gdje je zabilježena godišnja stopa rasta od 11,1%).
Ujedno je to i deseti mjesec zaredom (prema kalendarski prilagođenim podacima) otkako se bilježe pozitivne stope godišnjeg rasta građevinske aktivnosti na zgradama
dok je istovremeno zamjetan kontinuiran godišnji pad građevinske aktivnosti na ostalim građevinama.
Promatrajući kumulativno, prema izvornim indeksima, u razdoblju od prvih osam mjeseci ove godine, obujam građevinskih radova viši je za 3,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su u istom promatranom razdoblju radovi na zgradama porasli za 9,9% godišnje dok je istovremeno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama smanjen za 2,8% na godišnjoj razini. Stoga ne iznenađuje da se u razdoblju od siječnja do kolovoza u strukturi ukupno odrađenih sati na gradilištima (promatrajući prema vrstama građevina) 46,8% odnosi na građevinske radove na zgradama, uz razmjerno visok udio radova na novogradnjama (55,5% u ukupnim odrađenim satima).
Obzirom na očekivani rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova,
u narednim razdobljima očekujemo postupno blago dinamiziranje građevinske aktivnosti novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.10.2016.

Kina: Gradovi u borbi protiv preskupih nekretnina

PEKING - Središnja kineska vlada će se nastaviti usmjeravati na smanjenje prezasićenosti tržišta stambenih nekretnina, posebice u gradovima niže razine uz provedbu posebnih gradskih mjera kako bi ukrotili podivljale cijene koje rastu u gradovima više razine ili onih u kojima nedostaje stambenih nekretnina, sudeći prema izvješću kojeg je objavila međunarodna tvrtka za procjenu Fitch. Tijekom tjedan dana, odnosno do ovoga četvrtka, ukupno je 19 kineskih gradova donijelo određene mjere uključujući više hipoteke i predujme te ograničenja pri kupnji stambenih nekretnina kako bi se smanjile malverzacije na vezanom tržištu.
Nekoliko je gradova na istoku Kine, poput Hangzhoua i Nanjinga, predstavilo ograničenja cijena u sklopu vladinih aukcijskih prodaja zemljišta kako bi ograničili rast cijena stambenih nekretnina dok su, s druge strane, neki drugi gradovi u prodaju stavljali zemljišta kako bi, kratko do srednjeročno, povećali opskrbu.
Ove specifične gradske mjere mogle bi ići prema smanjenju podivljalih cijena zemljišta ili kontroli potražnje od strane investitora. Fitch također očekuje da će kineska središnja
te vlade na lokalnim razinama nastaviti predstavljati nove ili praviti preinake mjera kako bi se smirilo previranje na tržištu novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 19:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2016.

Hrvatski gradić pod zaštitom UNESCO-a traži investitora za poslovni centar

Posebno su na meti kritike bile mogućnosti da kompleks bude i trgovački te da ima i hotel i apartmane. Iz natječajne je dokumentacije, pak, vidljivo da je novi trogirski kompleks nedavno dobio rješenje Ministarstva kulture o konzervatorskim smjernicama. Tako je Grad Trogir dobio odobrenje za gradnju objekta za poslovnu i društvenu namjenu, unutar kojeg bi se trebao smjestiti turističko-informativni centar, uz sugestiju da se iz njega turiste u povijesnu jezgru upućuje podzemnim tunelom ispod kanala Foše.
U novi kompleks premjestili bi se i kiosci te štandovi s tog područja. Natječaj je otvoren do polovice listopada, procijenjena vrijednost projekta nije naznačena.
Prije pet godina baratalo se brojkama od 3,8 milijuna eura vrijednosti zemljišta i investiciji u centar od ukupno 17 milijuna eura te o interesu Grada da u posjed
dobije do 35 posto vrijednosti investicije novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 25.08.2016.

Cijena najma gradskog stana u Slavoniji jednaka je cijeni pereca

Stanovi različitih kvadratura, ali i različitog stanja nude se u Zagrebu po simboličnim cijenama. Ukupno je u ponudi 21 stan s cijenom od 15 kuna po četvornom metru mjesečno.
Najjeftiniji bi tako ispao 262 kune, a najskuplji 1216 kuna mjesečno. U Đakovu su takvi gradski stanovi popunjeni novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 29.07.2016.

Slano dobilo prvu solarnu autobusnu stanicu i klupu

Općina je pokazala kako prati svjetske trendove, promičući tehnologiju koja utječe na očuvanje okoliša i povećanje kvalitete života.
Općina Dubrovačko Primorje nedavno je postavila prvu solarnu autobusnu stanicu i pametnu klupu u mjestu Slano. Riječ je Easybus i Easybench pametnoj stanici i klupi koje je razvila i izradila domaća tvrtka Energomobil. Kako su prvi utisci građana izuzetno pozitivni, načelnik općine Nikola Knežić najavio je kako u budućnosti planira cijelu rivu opremiti Easybench klupama te sve 'stare obične' autobusne stanice zamijeniti solarnim Easybus stanicama, sve do granice sa Crnom Gorom.
Time je općina Dubrovačko Primorje pokazala kako prati svjetske trendove, promičući tehnologiju koja utječe na očuvanje okoliša, povećanje kvalitete života građana i gospodarski razvoj.
A kolika je potražnja za pametnim klupama i solarnim stanicama u ostalim hrvatskim gradovima i općinama, upitali smo Mariju Mrvelj, direktoricu tvrtke Energomobil.
"Gradovi su sve više počeli pokazivati interes za naše solarne proizvode, a osim u Abu Dhabiju, glas o našim pametnim solarnim proizvodima odjeknuo je i u Grčkoj, Egiptu, Italiji i Singapuru. Kada su nas kontaktirali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bili su oduševljeni našom solarnom autobusnom stanicom koja im je privukla pozornost jer takvih proizvoda ima jako malo na tržištu, te su im i cijene znatno više u usporedbi s našima. Svaki dan se sve više korisnika pronalazi u našim inovativnim rješenjima te prepoznaje kvalitetu naših pametnih proizvoda", ističe Marija Mrvelj i napominje kako u odnosu na klasičnu, 'običnu' autobusnu stanicu ili klasičnu klupu koje su isključivo namijenjene samo sjedenju i čekanju, Energomobilove solarne stanice i klupe imaju više prednosti.
Osim jedinstvenog i modernog dizajna, solarna autobusna stanica ima sjedalice obložene fundermaxom, kaljeno staklo na stražnjoj strani koje štiti od vjetra i kiše, a cijela gornja ploha stanice je prekrivena solarnim panelima. Sama konstrukcija je od pocinčanog čelika što stanicu čini Anti-Vandal proizvodom te ju nije lako oštetiti niti uništiti, a i otporna je i na sve vremenske uvjete. Na bočnim stranama stanice je prostor za interaktivnu reklamu što samu solarnu autobusnu stanicu čini još privlačnijom za korisnike, a ima i vlastitu LED rasvjetu. Uvijek treba razmišljati unaprijed ukoliko se ukaže potreba za većim autobusnim stajalištem pa se solarna autobusna stanica može proširiti čak i do 6 metara.
Po želji korisnika može se ugraditi i video nadzor te sigurnosno tipkalo, a kao posebna opcija nudi se i Wi-Fi Hotspot pa tako putnici, dok čekaju autobus, mogu bezbrižno surfati i u isto vrijeme puniti mobitel. Cijena Easybus autobusne stanice je svega 25.500 kuna plus PDV, što je izrazito povoljno s obzirom ako se uzme u obzir njezina energetska neovisnost, struktura i funkcionalnost, tvrde u Energomobilu. Njihova Easybench klupa, kao i stanica, izrađena je od pocinčanog čelika, bijelih sjedalica i crne sredine koju čine fotonaponski paneli. Prednost te klupe je što se njezina površina za sjedenje neće ugrijati ni na najjačem suncu niti će se moći oštetiti. Otporna je na UV zračenje i druge vremenske neprilike. S obzirom da se Easybench klupa postavlja na javne površine, njezina pocinčana čelična konstrukcija dodatno ju čini otpornom te je kao takva također Anti-Vandal proizvod.
Na zadnjoj strani klupe se nalazi prostor za interaktivnu reklamu s LED rasvjetom. "Baš kao i svi naši proizvodi tako i klupa Easy L ima svu elektro-opremu ugrađenu unutar same konstrukcije pa niti je vidljiva oku, niti je njezino održavanje zahtjevno. Cijena jedne Easy L klupe je 17.500 kuna plus PDV, što se na prvu čini kao visoka cijena, ali je zapravo dugoročna investicija gledajući da njezina primarna funkcija nije samo proizvod namijenjen isključivo za sjedenje i odmaranje. Ona nudi i mogućnost punjenja do četiri mobitela ili tableta te spajanje i surfanje na internetu pomoću opcije Wi-Fi Hotspota", kaže Marija Mrvelj koju smo upitali i kako su došli na ideju da pokrenu proizvodnju pametne solarne stanice.
"Čovječanstvo je danas suočeno sa sve većim ekološkim problemima, a potrebe mu sve više rastu. Na kraju krajeva, nije čovjek tu radi tržišta, već tržište radi čovjeka. Razmišljajući o tome kako zadovoljiti te potrebe i imajući na umu veliku upotrebu pametnih telefona prilikom putovanja na posao, u školu ili šoping, došli smo na ideju kako pridonijeti održivom razvoju i ekologiji te smo napravili plan i koncept o novom pametnom solarnom proizvodu i sve te elemente ukomponirali u jedan jedinstveni proizvod - solarnu autobusnu stanicu Easybus",
kaže direktorica tvrtke Energomobil novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 10:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 14.06.2016.

Goste željne prave avanture ugostit će u kući na stablu

Poduzetnički projekt dvaju članova HGSS-a zasad stalno zapošljava troje ljudi. Krenuli su od agencije novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.05.2016.

Ove godine zaustavljanje negativnih trendova u građevinskom sektoru

ANALIZA - Zbog iznimnog značaja u sveukupnoj gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj, promjene u građevinskom sektoru ujedno su i pouzdan pokazatelj kretanja investicija te njihovog posrednog utjecaja na mnoge druge povezane djelatnosti (poput rudarstva i vađenja, prerađivačke industrije, arhitektonskih i projektantskih usluga i dr.). Stoga je tijekom posljednja dva desetljeća građevinski sektor prošao kroz nekoliko značajnijih faza koje su dale snažan doprinos kretanju cjelokupnog gospodarstva. Zahvaljujući ulaganjima u velike infrastrukturne projekte (poput gradnje cesta) te izgradnju stambenih nekretnina, u razdoblju od 2000. do 2008. građevinski sektor je doživio pravi “boom”. S prosječnim godišnjim rastom građevinske aktivnosti od 7,4% udio građevinarstva u BDV-u je porastao s 5% u 2000. godini na 8,5% u 2008. godini, premašivši tako prosjek zemalja EU koji je iznosio 6,4%. Povoljna kretanja građevinske aktivnosti rezultirala su snažnim rastom zapošljavanja te je broj zaposlenih u građevinskom sektoru kod pravnih osoba u razdoblju od 2001.-2008. povećan za preko 40 tisuća osoba odnosno 61%. Nakon toga uslijedilo je razdoblje dugogodišnje recesije tijekom koje je građevinski sektor zabilježio značajan godišnji pad aktivnosti i to tijekom sedam uzastopnih godina.
Promatrano kumulativno u razdoblju od 2008.-2015. BDV građevinskog sektora je zabilježila pad za čak 44,3% dajući najveći negativan doprinos ukupnom padu BDV-u danom razdoblju. Usporedbe radi, na razini zemalja EU, veći pad udjela građevinarstva u BDV-u u istom promatranom razdoblju zabilježen je samo u Grčkoj, Cipru, Španjolskoj i Irskoj. Premda s usporenim realnim godišnjim padom od 0,6% u 2015. (sa 6,7% godišnje koliko je iznosio u 2014.), udio građevinarstva u BDV-u kliznuo je na razine iz 2000. te je iznosio 5,0% spustivši se ispod prosjeka zemalja EU koji je u prošloj godini iznosio 5,4%. Negativna kretanja potvrđuju i podaci o broju izdanih odobrenja za građenje koja su u promatranom razdoblju od 2008.-2015. smanjena za 48,5% dok je predviđena vrijednost radova pala za 49,6%. Posljedično snažnom padu aktivnosti u djelatnosti građevinarstva ne iznenađuje ni podatak o značajnom smanjenju prosječnog godišnjeg broja zaposlenih za više od 31 tisuću odnosno 30,4% u razdoblju od 2009.-2015. Godišnje stope pada broja zaposlenih u građevinarstvu s nekoliko sporadičnih kratkotrajnih prekida datiraju neprekidno od rujna 2009. Također, u djelatnosti usko vezanoj za građevinski sektor, poslovanje s nekretninama, u istom razdoblju zabilježen je pad zaposlenih od 72%.
Kratkotrajni pokazatelji građevinske aktivnosti u 2015. pokazuju da je već sedmu godinu zaredom nastavljen pad obujma građevinskih radova temeljenih na broju odrađenih sati radnika na gradilištima. Ipak, ostvarena godišnja stopa pada u 2015. usporila je na 0,6% (sa 7,3% u 2014.), potaknuta padom broja odrađenih sati radnika na ostalim građevinama (za 1,8% godišnje) dok je istovremeno obujam radova na zgradama porastao za 0,9% godišnje. Pad obujma građevinskih radova zorno odražava izostanak potražnje za stambenim prostorom, ali i izostanak investicija u infrastrukturne građevine. Međutim, vrijednost novih narudžbi na razini cijele 2015. ukazuje na godišnji rast od 1,3% dok je istovremeno vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u 2015. veća za 7,3% u odnosu na godinu ranije.
S druge strane, broj izdanih odobrenja za građenje u 2015. godini nastavio je trend godišnjeg pada (4%). Doprinos godišnjem padu broja izdanih dozvola
došao je od pada broja izdanih odobrenja za građenje zgrada (8,1%) koje čine preko 82% ukupno izdanih odobrenja u 2015. No usprkos padu, predviđena površina zgrada za koje su dozvole izdane viša je za 28,6% uz rast predviđene vrijednosti radova od 29,4% na godišnjoj razini. Istovremeno, broj odobrenja za ostale građevine zabilježio je u istom promatranom razdoblju godišnji rast od 19,3%. Bez obzira na dvoznamenkasti rast, predviđena vrijednost radova za koje su dozvole izdane je niža za 22,9% godišnje. Iako predviđanja za ovu godinu ne donose optimizam u pogledu značajnijih pozitivnih pomaka, očekujemo zaustavljanje negativnih trendova u građevinarstvu odnosno stabilizaciju na iznimno niskim razinama, obzirom da neki od posljednjih pokazatelja upućuju na zaključak da je građevinski sektor napokon dosegnuo dno. Mogućnosti korištenja značajnih sredstava za pokretanje investicija u okviru EU fondova uvelike ovise o pripremljenosti projekata te administrativnim kapacitetima povlačenja sredstava.
Također, otvaraju se mogućnosti za poboljšanje rezultata preko programa energetske obnove zgrada.
Međutim, s druge strane, potražnja za stambenim jedinicama uvelike je ovisna o tržištu rada koje je
još uvijek opterećeno nesigurnošću oporavaka te niskom zaposlenošću. Posljedično, potražnja za stambenim kreditima te dugoročne
investicije i dalje ostaju potisnute.
Naime, još od predkrizne 2008. godine, tržište stambenih nekretnina pokazuje značajno smanjenu likvidnost koja se očituje kroz znatno veću ponudu koja nadmašuje potražnju. To potvrđuju i podaci DZS-a o broju prodanih novih stanova na razini RH koji su u prošloj godini iznosili 1.672 te je u usporedbi s rekordnom 2006. godinom prepolovljen broj transakcija (za 50,6%). Očigledno da niti poboljšani uvjeti financijske dostupnosti nekretnina2 nisu uspjeli snažnije potaknuli potražnju za stambenim kreditima. Kamatne stope na novoodobrene stambene kredite tijekom posljednje dvije godine praktično se uz stagnaciju i dalje zadržavaju na razmjerno visokoj razini, podržavajući tako prisutnu oslabljenu potražnju za stambenim nekretninama. Pored toga, iste ne prate zamjetan trend smanjenja usporedivih kamatnih stopa u europodručju, djelomično odražavajući veću premiju za rizik zemlje (što komparativno povećava kamatnu razliku među zemljama). Stoga uz nastavak procesa razduživanja sektora stanovništva, još uvijek nema naznaka snažnijeg oporavka potražnje za stambenim kreditima. Prema podacima DZS-a, u prošloj je godini nastavljen trend blagog rasta prosječne cijene prodanih novih stanova: na razini Hrvatske ista je ubrzala godišnju stopu rasta na 1,6% (nakon 0,9% u 2014.).
Međutim, obzirom da podaci pokazuju da je u Zagrebu u istom promatranom razdoblju zabilježen godišnji pad prosječne cijene novih stanova (za 1,3% u odnosu na 2014. godinu), razvidno je kako su rastuće cijene novih stanova u ostalim naseljima (posebice u regiji Jadran) uvjetovale uzlazni trend cijena na razini cijele RH. Regionalne razlike potvrđuju i posljednji podaci Eurostata o kretanju cijena stambenih nekretnina mjerenih agregatnim Indeksom cijena stambenih nekretnina (ICSN) koji je metodološki usklađen s tzv. HPI indeksom (engl. House Price Index). Prema tom pokazatelju, cijene stambenih nekretnina su u Hrvatskoj na razini cijele 2015. godine u odnosu na 2014. niže za 2,9%. Uz godišnje smanjenje cijena postojećih nekretnina (za 1,4%), ukupnom padu cijena stambenih nekretnina uvelike je pridonio i izraženiji pad cijena novosagrađenih nekretnina (za 6,1%). Pritom su cijene nekretnina u Zagrebu zabilježile godišnji pad od 2,1% dok su cijene u regiji Jadran niže za 3,3% u odnosu na 2014.
Za razliku od Hrvatske, podaci Eurostata o kretanju cijena nekretnina u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, ukazuju na nastavak godišnjeg rasta cijena u eurozoni i zemljama EU (2,9% odnosno 3,8%), potvrđujući trend koji traje još od početka 2013. Među državama članicama EU najviši godišnji rast cijena nekretnina u četvrtom tromjesečju 2015. zabilježen je u Švedskoj (14,2%), Mađarskoj (10,3%) i Velikoj Britaniji (7,1%), dok je značajniji pad osim u Hrvatskoj (2,1%) zabilježen u Italiji (0,9%) i Cipru (0,6%).
Premda posljednji podaci upućuju na zaključak da se dugogodišnji trend pada cijena nekretnina moguće približio svom kraju, ostaje činjenica da je tržište i dalje nisko likvidno i odviše fragmentirano (pa kvalitetne nekretnine s dobrom lokacijom pronalaze kupce i po višim cijenama). Drugim riječima, izvjesno je da će višak ponude “nekvalitetnih” nekretnina s manje privlačnom lokacijom stvarati daljnji pritisak na pad prosječnih cijena. Stoga veću likvidnost te zamjetniju potražnju koja bi uzrokovala uzlazni trend na tržištu nekretnina, moguće je očekivati tek nakon stabilnog oporavka na tržištu rada. Potonje se posebice odnosi na rast zapošljavanja, osobito među mlađom populacijom, što se zasigurno neće dogoditi u kratkoročnom razdoblju
te uvelike ovisi o budućim potezima kreatora ekonomske politike novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.06.2014.

Zbog krize sve je više ustupaka zakupcima, a cijene padaju 28.5.2014 11:15:00 | Autor/Izvor: www.liderpress.hr Agencija Zagrebačke banke Zane objavila je pregled cijena i kretanja na tržištu maloprodajnih prostora u četiri najveća hrvatska grada - Zagreb

Agencija Zagrebačke banke Zane objavila je pregled cijena i kretanja na tržištu maloprodajnih prostora u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Osijeku.
Generalnitrend je smanjenje cijena zakupa, ali i sve veći ustupci zakupcima.
Prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Zagrebu kreću između 18 i 22 eura/m˛, a za trgovačke prostore u središtu grada između 35 do najviše, za najkvalitetnije lokale, 75 eura/m˛.
Na high street lokacijama poput Ilice postižu se nešto više zakupnine, premda i na tim lokacijama znatno raste stopa nepopunjenosti prostora (13 posto), a posljedično i padaju cijene zakupa.
U Splitu je u proteklih nekoliko godina sagrađeno više od 150.000 m˛ trgovačkog prostora. Najviše se odnosi na City one Split te Joker na Brodarici.
Preostali trgovački prostor raspoređen je na trgovačke centre velikih retailera, robne kuće Prima u središtu grada te na trgovački prostor u središtu grada u kojem se nalaze međunarodni trgovački brendovi (robna kuća Zara s više od 4.000 m˛).
U gradnji je Mall of Split na Mejašima, investitora Tulipan grupe, koji će donijeti novih 60.000 m˛, od čega 25.000 m˛ trgovačkog prostora.
Nekoliko je projekata izgradnje najavljeno, no u slučaju uspješnog dovršenja projekta Tulipan grupe pitanje je hoće li za ostale projekte biti mjesta na tržištu.
Umjesto planiranog projekta Dioklecijan trenutačno su u tijeku pregovori o prodaji zemljišta Decathlonu i Kiki, koji će na toj lokaciji graditi vlastite samostalne objekte. Trenutačno se prosječne mjesečne zakupnine za prostore u trgovačkim centrima u Splitu kreću između osam i 25 eura/m˛, a za trgovačke prostore u užoj gradskoj jezgri između 35 i 80 eura/m˛, a u širem središtu između 12 i 20 eura/m˛.
U Rijeci posluju dva trgovačka centra, Tower Centar Rijeka, koji se nalazi u istočnom dijelu grada te Zapadni trgovački centar – Rijeka (ZTC).
Zapadni trgovački centar u cijelosti je zakupljen i dobro posluje. ZTC ima oko 20.000 m˛ trgovačkih prostora. Tower Centar Rijeka raspolaže površinom od oko 125.000,00 m˛, od čega oko 25 posto nije u zakupu novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.05.2014.

Nekretnine u Hrvatskoj podcijenjene su 20 posto

Više nego u Hrvatskoj podcijenjene su, prema Komisiji, jedino nekretnine u Njemačkoj. No, u toj zemlji cijene nekretnina pomalo rastu u posljednje tri godine, dok su u Hrvatskoj, prema procjenama Komisije, ukupno pale oko 35 posto.
Ipak, najveći je pad i to za oko 50 posto od početka krize doživjela Irska. U skupini zemalja koje imaju najpodcjenjenije nekretnine osim Hrvatske i Njemačke su još i Estonija, Irska i Mađarska, pa se u prognozama ističe kako te zemlje imaju i najveći potencijal za rast cijena, ali s rezervom da će on ovisiti o stanju u zemlji, uvjetima kreditiranja, ali i dohotku stanovništva.
Svi ti uvjeti, napominju iz Komisije, Hrvatskoj daju najlošije izglede za rast cijena nekretnina. O tome jesu li cijene nekretnina uravnotežene, napominje se u izvješću Komisije, ovisi bogatstvo kućanstava i tvrtki, odnosno vlasnika nekretnina, stabilnost banaka, poslovanje građevinskog sektora, pa u konačnici i makroekonomski pokazatelji neke zemlje novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.