Nekretnine Pula

četvrtak, 26.09.2013.

Cipele iz Preloga konkurentne globalno

Unatoč očiglednom pomicanju težišta globalne industrije obuće prema zemljama u razvoju, austrijski Paul Green, jedan od vodećih europskih brendova ženske obuće, odlučio je svoju novu tvornicu izgraditi u međimurskom gradiću Prelogu. Investicija je, po riječima direktora kompanije
Geralda Hubera, vrijedna oko pet milijuna eura, iako se u nekim medijima spominjalo i 10 milijuna. Iako neočekivan u kontekstu globalnog tržišta, izbor Međimurja za tvrtku iz Salzburga zapravo nije nelogičan, jer već 20 godina surađuju s proizvođačima obuće Meisom iz Goričana i Ivančicom iz Ivanca. “Osjećamo se odlično u toj regiji, u kojoj je duga tradicija proizvodnje cipela, a nama je iznimno važna kvaliteta”, izjavio je Huber stanovi Zagreb Centar

Oznake: stanovi Zagreb Centar

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.09.2013.

Nakon gotovo sto godina Prevlaka ide vlasnicima

Analizirajući pravni značaj odluke koju su austrougarske vlasti donijele prije gotovo stotinu godina, suci Ustavnog suda proteklog su tjedna zaključili da moraju prihvatiti tužbu Ive Đovića koji traži prava za koja smatra da mu pripadaju na temelju Zakona o naknadi za oduzetu imovinu za jugoslavenske komunističke vladavine.
Ta odluka bivšim vlasnicima otvara put da dobiju oteto u komunizmu, dvije trećine poluotoka Prevlake. Pravda je spora, ali dostižna, u našim je okolnostima od pretjerane uporabe već pomalo izlizana izreka, ali nakon iščitavanja 37 stranica odluke Ustavnog suda u slučaju Prevlaka to je prvo što pada na pamet i ne zvuči nimalo banalno, već štoviše, tako gordo iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.09.2013.

Simpozij o neboderima: Treba učiti na greškama iz prošlosti

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u utorak kako se u Zagrebu gradi malo i oprezno, te da treba učiti na pozitivnim i negativnim posljedicama gradnje dvaju nebodera u proteklih 10 godina – Hoto tornja u Savskoj i Eurotowera u Lučićevoj ulici.
Bilo bi dobro sagledati promjene koje su donijela ta dva nebodera, pozitivne i negativne posljedice i na tim iskustvima vidjeti što i kako dalje, rekla je Mrak Taritaš otvarajući poslovno-stručni simpozij Zagrebački neboderi na kojem se okupilo više od 200 arhitekata, građevinara, investitora, gradskih i državnih dužnosnika, odvjetnika i ostalih sudionika u projektima razvoja komercijalnih nekretnina.
Ministrica je temu otvorila s nekoliko pitanja i pravila koja bi trebalo razmotriti kada je riječ o gradnji nebodera - treba li graditi stanove iznad osmog kata i penthouse, te što neboder znači za sliku grada i njegovo planiranje, kao i za gospodarsku sliku zemlje. Osim Hoto business towera i Eurotowera, nakon Domovinskog rata u Zagrebu su izgrađeni još i Zagrebtower i Almeria nekretnine

Oznake: nekretnine

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.09.2013.

Nedovoljna količina mlijeka je problem proizvođača u Hrvatskoj

Tomislav Puđa spada medu rijetke poduzetnike iz Bosne i Hercegovine koji su u ova krizna vremena investirali značajan novac u Hrvatsku. Investicija obitelji Puđa posebno je zanimljiva zato što su ovi poduzetnici uložili novac u podizanje novog proizvodnog pogona. Obitelj Puđa ima dugu tradiciju proizvodnje sira.
Tradicionalna receptura pripreme livanjskog sira tu se prenosila s generacije na generaciju. Prekretnica u radu ove obitelji dogodila se 2003. godine, kada je otvoren suvremeni pogon za preradu mlijeka i proizvodnju sira u selu Misi kod Livna, a polovinom srpnja ove godine predsjednik Republike Hrvatske otvorio je njihov novi pogon u poslovnoj zoni u Čaporicama kraj Trilja.
Zašto ste izgradili pogon u Čaporicama i koliko ste uložili novca? Mi smo gotovo polovinu proizvodnje iz naše livanjske sirane plasirali u Hrvatsku. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju imali bismo otežan plasman i da nismo izgradili ovaj pogon, izgubili bismo dobar dio hrvatskog tržišta. Stoga smo uložili 15 milijuna kuna u gradnju novog pogona.
Sirana u Čaporicama trenutno zapošljava 10 radnika. Ukupni kapacitet sirane je prerada 10.000 litara mlijeka dnevno. Zaposlenost će rasti jer namjeravamo ulagati u naše kooperante kako bismo povećali otkupne količine mlijeka. Tvrtka posluje po svim standardima i ima sve certifikate za poslovanje na tržištu EU. Zašto ste se odlučili izgraditi pogon u poslovnoj zoni Čaporlce?
Osim što nam nije daleko, na ovu poslovnu zonu smo se odlučili zbog odličnih uvjeta za proizvodnju. Radi se o jedinoj zoni u blizini koja ima pročistač i kanalizaciju, odnosno svu potrebnu infrastrukturu. Isto tako, i čelnici Grada Trilja su nam bili na usluzi i podupirali su naš dolazak. Zato mogu reći samo riječi hvale o njima stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet

- 15:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.09.2013.

Nastavak gradnje POS stanova u Gulićima

Jedna od tema na Gradskom vijeću sljedećeg mjeseca bit će nastavak projekta društveno poticane stanogradnje jer Grad već radi na pripremi projekta, rekao je dogradonačelnik Loris Peršurić na protekloj sjednici vijeća odgovarajući na pitanje vijećnice Petre Dobravac hoće li Grad ići u nastavak gradnje POS stanova kako bi se riješila stambena pitanja mladih obitelji.
Svojedobno smo proveli anketu da ustanovimo broj potrebnih stanova i realne potrebe, od veličine stana do mogućnosti izgradnje. Donošenje odluke za početak postupka o gradnji POS stanova zajedno sa svim kriterijima po kojima će se odabirati lista i sve ostalo donosi gradsko vijeće i to će vjerojatno biti tema na prvoj sjednici u listopadu.
Nakon toga Grad će dati prijedlog za realizaciju POS stanova u koju će krenuti zajedno s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, rekao je Peršurić. Dodao je ako je lokacija predviđena u Gulićima, gdje se već nalaze izgrađeni POS stanovi u jednoj od ranih faza. Prema sadašnjim podacima postoje potrebe za oko 35 stanova, a o točnom broju znat će se kada bude raspisan natječaj stanovi Rijeka


Oznake: stanovi Rijeka

- 15:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.09.2013.

Najskuplja građevinska zemljišta jer im cijena još ne pada

Uslijed aktualnih gospodarskih prilika, kao što smo pisali, pale su cijene nekretnina, posebno stanova i kuća starogradnje, ali cijene građevinskog zemljišta nisu se promijenile te su i dalje vrlo visoke. Ponude građevinskih zemljišta gotovo da i nema, odnosno ponuda je vrlo mala, dok potražnja za njima raste, posebno u užem centru Varaždina.
Najviše je upita kupaca koji potražuju zemljišta za gradnju vlastitih stambenih kuća. Idealna veličina zemljišta koja se najčešće potražuje je oko 500 m2, mada su nerijetki upiti i za zemljišta većih gabarita do 1000 m2. Takva zemljišta najčešće potražuju investitori za gradnju manjih stambenih zgrada tzv. urbanih vila za kojima danas na tržištu postoji sve veći interes.
Kako nedostaje ponuda samih zemljišta, kupci se vrlo često odlučuju za kupnju zemljišta na kojima se nalaze stare kuće za rušenje, a budući da je ponuda takvih nekretnina također mala i one dobro kotiraju na tržištu. Većina kupaca potražuje zemljišta u mirnom dijelu grada, što bliže centru, vrtićima i osnovnim školama te koja su infrastrukturno dobro opremljene, čega na tržištu nema.
Stoga ne čudi što su se cijene svih ostalih nekretnina tijekom godina obično mijenjale, mahom rasle pa padale dok cijene građevinskih zemljišta nisu oscilirale duži niz godina stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.09.2013.

S Kile će se vidit Šolta

Panoramski pogled na Split i okolicu pruža se s viših katova prve zgrade izgrađene u planiranom stambenom naselju na Kili. U zonu Kilu jug stotinu obitelji će se useliti krajem godine.
Investitor je tvrtka Elanija koja je stanove prodala upravo splitskim podstanarima s POS-ove liste iz 2011. Inženjer građevinarstva Denis Cvitanović kaže da je zgrada na Kili jug, iako je kvadrat stana prodavan po tisuću eura, kvalitetno izgrađena, odnosno da se po kvaliteti ne razlikuje od objekata izgrađenih na razvikanijim lokacijama.
Arsen Radman, predstavnik splitskih podstanara, nadodaje da ljudi koji su do sada bili skeptični, počinju shvaćati da stanovi na Kili nisu socijalni, već da su samo cijenama prilagođeni da zaposleni i većinom visokoobrazovani građani, kredit mogu vraćati od svojih redovnih primanja.
Nastavlja da je prezadovoljan stanjem na gradilištu, kvalitetom gradnje, ali i lokacijom i to zbog blizine centra City Centra One, te dobre povezanosti s centrom Splita Vukovarskom ulicom. Arhitekt Ante Kuzmanić još je 2003. osvojio prvu nagradu za idejno rješenje kojim bi se to područje na Kili, gdje je bio peradarnik Agrokora, preuredilo u stambenu zonu.
Jer Kilom dominiraju bespravno izgrađene kuće i komunalna infrastruktura nije zadovoljavajuća, pa će izgradnja naselja dovesti potrebnu infrastrukturu i tako bitno pridonijeti kvaliteti življenja u tom dijelu Splita. Od tog je natječaja prošlo deset godina u kojem vremenu su parcele na Kili četiri puta promijenile vlasnika, dodaje arhitekt target=_blank>stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.