28.03.2014., petak

Zelena akcija protiv Prostornog plana Plitvičkih jezera

ZAGREB - "Nepodnošljiva lakoća betoniranja" - geslo je pod kojim je ispred Hrvatskog sabora danas održan prosvjed Zelene akcije koja se protivi donošenju novog Prostornog plana Nacionalnog parka Plitvička jezera. Taj je plan problematičan iz više razloga, njime se dozvoljava gradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka i značajno se proširuje turistička infrastruktura, izjavio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.
Posebno zabrinjava, kaže Radovanović, što u izradi konačnog prijedloga Plana nisu uvaženi komentari najrelevantnijih institucija - Državnog zavoda za zaštitu prirode i Javne ustanove koja upravlja Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Njihovi komentari nisu uvaženi unatoč tome što ih je samo Javna ustanova dostavila čak 56, naglašava Radovanović apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska


- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2014., petak

Godišnji rast međunarodnih pričuva u siječnju

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke nakon snažnog rasta u 2013. u siječnju se zadržala na gotovoj istoj mjesečnoj razini. Na kraju siječnja ukupna je aktiva iznosila 98,6 mlrd. kuna, pri čemu je inozemna aktiva iznosila 98,57 mlrd. kuna, odnosno 12,89 mlrd. eura, što je tek za 16,8 mil. kuna ili 0,02% manje nego na kraju prosinca.
Na godišnjoj je razini, u siječnju 2014. u odnosu na siječanj 2013. zabilježen snažan rast međunarodnih pričuva od 14,56 mlrd. kuna (+17,3%) što je najvećim dijelom rezultat dvaju međunarodnih izdanja državnih obveznica u 2013. (izdanje euroobveznica u travnju i studenom) odnosno kupoprodajne aktivnosti između središnje banke i središnje države stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder


- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.03.2014., utorak

Vrijednost narudžbi građevinskih radova pala 8,2%

Vrijednost radova s podizvođačima u prošloj je godini iznosila 5,5 milijardi kuna.
Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima na radove na zgradama odnosi se 5,1 milijarda kuna ili 38 posto, a 8,3 milijarde kuna ili 62 posto na ostale građevine.
Udio radova na novogradnjama u strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je 56 posto, a ostali radovi imali su udio od 44 posto.
Tijekom prošle godine građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih završila su 2.723 stana, što je za 8,8 posto manje nego 2012. godine.
Potkraj prošle godine ta poduzeća imala su 3.220 stanova u gradnji, što je za 22,7 posto manje nego godinu ranije prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova


- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2014., četvrtak

Pad prometa industrije na mjesečnoj razini, rast na godišnjoj

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u siječnju ove godine pao je u odnosu na promet iz prethodnog mjeseca za 5,4 posto, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju 2013. godine, promet povećan za 3,7 posto, pokazuju prvi podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Na mjesečnoj razini, u siječnju u odnosu na prosinac, na domaćem tržištu zabilježen je pad prometa industrije za 3 posto i na stranom tržištu za 10,2 posto stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder


- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.03.2014., srijeda

Grujić: Dubrovnik je primjer kako će se i drugdje uništavati ljetnikovci i palače

ZAGREB - Na primjeru Dubrovnika, grada izuzetno bogate spomeničke i stambene arhitekture za koju postoji veliki interes, može se vidjeti što će se događati na cijeloj obali, odnosno kako će sve stradavati kuće, ljetnikovci i palače, rekla je povjesničarka umjetnosti, znanstvenica i profesorica Nada Grujić, na promociji zbornika "Peristil", objavljenog njoj u čast. Izrazivši zadovoljstvo što su njezini studenti gotovo polovica od tridesetak autora tekstova u zborniku, Grujić je rekla da bi upravo mladi mogli nastaviti raditi na onome čemu se ona posvetila, na zaštiti stambene arhitekture i podizanju svijesti o potrebi njezina očuvanja.
U tranzicijama i denacionalizacijama neće stradavati crkve i zidine, a ne možete ni zamisliti što će se događati s kućama, ljetnikovcima i palačama, istaknula je Grujić. Bogati vlasnici uvjetovat će nešto što se ne bi smjelo događati spomenicima, kuće i vrtovi se uništavaju, a podiže im se vrijednost zbog izgrađene garaže ili bazena, pa se čini kao da "neznanje raste što je veći novac u pitanju". To što se događa s namjenama i prenamjenama teško je zaustaviti, služba zaštite je preslaba, a premalo nas je na terenu da bismo se s time mogli boriti, dodala je.
Novim brojem zbornika Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu obilježavaju i njezin 75. rođendan. Obuhvaćeno je 25 tekstova tridesetak autora, koji obrađuju sve tipove stambene arhitekture u različitim razdobljima, od Srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Prostorno je obuhvaćen velik dio Hrvatske, no težište je dubrovačka regija, s obzirom na to da se Grujić time najviše bavila.
Rijetki su istraživači u našoj znanstvenoj javnosti koji su tako poistovjećeni u znanstvenoj javnosti s predmetom svoga istraživanja kao što je Nada Grujić vezana uz graditeljsku baštinu dubrovačkog područja, od ladanja do gradskih palača i kuća, rekla je Dubravka Botica s Odsjeka za povijest umjetnosti, koja je uz Irenu Kraševac uredila 56. svezak časopisa "Peristil".
Zbornik predstavlja sumu istraživanja profane arhitekture u Hrvatskoj s različitim metodama, rezultatima i interpretacijama rada, pa se nadam da će čitatelji otkriti neke nove spoznaje i uvidjeti važnost očuvanja i zaštite te arhitekture jer je ona sada najugroženija, dodala je Botica.
Prisjetivši se šezdesetih godina prošlog stoljeća kada su zajedno počinjali kao mladi znanstvenici, o Nadi Grujić govorili su njezini dugogodišnji kolege akademik Igor Fisković i akademik Tonko Maroević. Fisković je napomenuo da je tada bilo samo desetak onih koji bi mogli biti spisatelji o povijesti umjetnosti, a sada ih je i stotinu, dok je Maroević podsjetio da je Grujić jedna od rijetkih koja je uspjela u Italiji i Francuskoj govoriti o domaćim temama te da je puno objavljivala u inozemstvu i zapažen trag ostavila u prevoditeljskom radu.
Nada Grujić (1938., Zagreb) ostvarila je najvažnije znanstvene rezultate u spoznavanju kulture povijesnih ambijenata u kojima je ta arhitektura nastajala, interpretirajući povijesni identitet stambene arhitekture Dalmacije i dubrovačkog područja u kontekstu srodne mediteranske, ali i europske arhitekture. Svoj znanstveni i istraživački rad počela je na Institutu za povijest umjetnosti, a nastavila na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojem je generacije studenata upoznavala s problematikom povijesti arhitekture, teškoćama i zamkama njena istraživanja, spajajući preciznu znanstvenu metodologiju sa strašću istraživanja i podučavanja. Upravo je u "Peristilu", zborniku radova s područja povijesti umjetnosti, Grujić 1969. objavila svoj prvi znanstveni tekst nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 15:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.03.2014., ponedjeljak

Gazprom: Mogući poremećaji u isporukama plina Europi

MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom objavio je danas da ne isključuje mogućnost poremećaja u isporukama plina Europi zbog političke situacije u Ukrajini, izvijestili su danas ruski mediji. "Tinjajuće političke napetosti u Ukrajini koje dodatno pogoršava neprimjerena ekonomska situacija mogle bi prouzročiti poremećaje u isporukama poina Europi", citira novinska agencija Itar-Tass Gazpromove "materijale".
Iz Gazproma ujedno poručuju da će uložiti maksimalne napore kako bi smanjili rizike po izvoz.
"Nastavit ćemo ulagati u ostale izvozno orijentirane projekte, poput Južnog toka, i pojačati proizvodnju ukapljenog plina i izvoznih kapaciteta. Povećavamo također naš pristup podzemnim kapaciteetima za skladištenje plina u Europi", dodaje se stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin


- 15:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #