03.12.2012., ponedjeljak

Hoteli protiv poreza na nekretnine: Ne možemo plaćati 3-4 puta više od komunalne naknade

Turistički sektor počeo je okupljati snage protiv najavljenog Zakona o porezu na nekretnine, jer bi turističke tvrtke za novi porez trebale izdvajati tri ili čak četiri puta više nego što su dosad plaćale komunalnu naknadu.
Uvođenjem novog poreza, turističke kompanije gube dosadašnju povlaštenu poziciju koju uživaju u aktualnom Zakonu o komunalnom gospodarstvu zbog čega im prijeti znatno već šok na rashodovnoj strani. Naime, zbog specifičnosti turističkog sektora kojem su upravo nekretnine osnovni resurs za obavljanje djelatnosti, Zakon o komunalnom gospodarstvu ograničio je naplatu komunalne naknade za hotele, apartmanska naselja i kampove. Njima komunalna naknada ne može biti veća od 1,5 posto ukupnog godišnjeg prihoda iz prethodne godine stanovi Zagreb.

Osim toga, turističke kompanije prema aktualnom prijedlogu Zakona moći će ostvariti tek 40 posto umanjenu poreznu osnovicu na obavljanje djelatnosti, a Poslovni dnevnik upozorava da se diskriminira sektor koji je trenutno jedan od rijetkih u Hrvatskoj s rastom prihoda u godinama krize.

Oznake: stanovi Zagreb


- 17:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #