29.08.2012., srijeda

Javne dražbe počele osvajati poslovne nekretnine

U zagrebačkom hotelu Antunović održat će se 15. rujna 11. aukcija nekretnina na kojoj će se licitirati s 34 stambenih i 24 poslovnih nekretnina. Tomislav Mužević, viši savjetnik u Aukcija nekretnina, tvrtki koja organizira ovo događanje, kaže kako će na predstojećoj javnoj dražbi biti dosad najveći broj poslovnih nekretnina.

Nadalje, na licitaciji u hotelu Antunović bit će i jedna komercijalna nekretnina iz BiH smještena u Banjalučkoj industrijskoj zoni Glamočani s početnom cijenom od 2,9 milijuna eura. Objekte od 4300 kvadrata i zemljište od 11.800 kvadrata, ne prodaje banka nego vlasnik koji se više ne želi baviti sadašnjom djelatnošću. Iz sličnog razloga prodaje se i hotel Babilon kraj Zagreba u Svetoj Nedelji, u vlasništvu bivše supruge poduzetnika Tomislava Horvatinčića stanovi Zagreb.

Kad se prodaju nekretnine u drugoj državi, kaže Mužević, tada se Ugovor o kupoprodaji mora potpisati i ovjeriti u državi gdje se nekretnina nalazi u roku od 7 radnih dana od prihvaćanja ponude. Ukratko, on smatra kako su ipak vidljivi pomaci od prve aukcije do danas. Cilj im je da upravo aukcije nekretnina postanu mjesto gdje se postižu realne cijene. No, ponuda je i dalje puno veća od potražnje.
- 09:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2012., ponedjeljak

Za šest mjeseci ili godinu dana država će odlučiti o dodatnim sankcijama za ilegalce, a razmatraju se prisilna naplata nepodmirenoga vodnog doprinosa, komunalne naknade i kazne za bespravnu gradnju, te pljenidba legalne imovine. Ovom uredbom smo omogućili da se kazna za sve koji su nelegalno izgradili objekte maksimalno smanji. Također smo već donesenim zakonskim rješenjima znatno pojednostavnili proces legalizacije bespravno izgrađenih zgrada.

Najprije se tim osobama može zaprijetiti ovrhama zbog neplaćenog vodnog doprinosa, komunalne naknade i kazne za bespravnu gradnju, a ako prijetnja ne uspije tim ovrhama sjesti na račune (i)li drugu legalnu imovinu vlasnika tih objekata stanovi Vrbani. Porezni stručnjak Vlado Brkanić smatra kako bi to bio jedan od mogućih načina rješavanja takvog problema, ali uz ogradu kako je vlasništvo uvijek osjetljivo pitanje i da bi taj proces trebalo detaljno pravno osmisliti. Uz to, postoji i mogućnost da se ne ide u ovrhu već da se na taj dug zabilježi teret na vlasnički list. To bi onemogućilo prodaju i bilo kakvo financijsko raspolaganje tom nekretninom i u slučaju darovanja ili nasljeđivanja takvog objekta bez plaćanja duga, koji bi s vremenom dodatno jako rastao zbog zatezne kamate. Naravno, mimo administrativno-financijskih rješenja uvijek ostaje - buldožer, odnosno rušenje objekta.
- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.08.2012., srijeda

Tek jedna ponuda za zemljište Zagrepčanke

Na poziv Zagrebačkog holdinga za kupnju zemljišta Zagrepčanke, koji je raspisan još u veljači ove godine, javila se samo jedna tvrtka. Iako je natječaj završio još u travnju, dosad nije bilo poznato tko je pokazao interes za vrijednu nekretninu.

Nije donesena nikakva odluka o prihvaćanju ponude (riječ je o pismu namjere/ interes za kupnju), poručili su iz Holdinga nekretnine Zadar. Ni iz HB Reavis Group nisu htjeli komentirati što su ponudili Holdingu kao prijedlog za razvoj zemljišta Zagrepčanka. Uzrok je takvim odgovorima vjerojatno to što zemljište Zagrepčanke nije još imovinsko-pravno riješeno. Naime, iako je prije 11 godina, kad je Zagrepčanka otišla u stečaj, gradonačelnik Milan Bandić slavodobitno objavio da je Grad kupio zemljište Zagrepčanke za 118 milijuna kuna, Ustavni sud je prije nekoliko mjeseci dao novi rasplet te trakavice.
- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.08.2012., četvrtak

Čak 97 tisuća novih m2 poslovnih prostora u gradu

U Zagrebu će se do kraja 2012. otvoriti 97.000 četvornih metara poslovnih prostora, stoji u izvješću hrvatske podružnice tvrtke za poslovanje s nekretninama Jones Lang LaSalle. To je više nego triput veća površina uredskog prostora od površine dovršene između 2009. i 2011. godine, navodi se u izvješću. Najveći dio, otprilike 70 posto, ugovori su o zakupu u Sky Office poslovnom tornju, gdje su se zakupci već uselili, a čeka se tek uporabna dozvola za otvaranje.

Poslovni i trgovački prostori u Bundek centru pružat će se na 26.000 kvadrata na osam katova, rekli su iz Stipić Grupe, jednog od investitora. Cijena kvadrata u Bundeku, procjenjuje struka, je od 11 do 15 eura, do je u Banu 20 do 25 eura po kvadratu stanovi Karlovac. Ipak, toliko novih uredskih prostora ne znači i nova radna mjesta, već je uglavnom riječ o selidbi zbog smanjenja troškova. U Ban centru ima oko 6400 m2 poslovnih prostora, a ostalo su stanovi. Poslovni prostori u Bundek centru pružat će se na 23.392 m.
- 10:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.08.2012., četvrtak

Nova proizvodna hala od 12 mil. kuna gradi se u Desiniću

Zagorska mini mljekara Veronika iz Desinića uspješno posluje već punih 13 godina. Zapošljavaju 78 ljudi od čega 48 u proizvodnom pogonu u Desiniću i još 30-ak na svojim prodajnim mjestima širom Zagorja i Zagreba. No, uskoro namjeravaju i proširiti svoju proizvodnju nekretnine Zagreb Centar.

Kako nam je rekao vlasnik Veronike Mladen Šurtaek još prije tri godine započeli su s gradnjom nove proizvodne hale 20 puta 40 metara koja bi na dva kata trebala imati oko 1400 četvornih metara prostora za proizvodnju. Gradnju ove proizvodne hale financiramo vlastitim novcem i za to ćemo utrošiti oko dva milijuna kuna. No, za kompletno opremanje hale i uvođenje najmodernije tehnologije koja trenutno postoji, namjeravamo podići kredit iz IPARD programa od oko deset milijuna kuna.
- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2012., ponedjeljak

Norveški investitori grade šest urbanih vila

Na predjelu Rupe u Primoštenu uskoro počinje gradnja šest urbanih vila, a svaka od njih imat će površinu od 650 četvornih metara. Općina je s norveškim investitorima potpisala sporazum o gradnji komunalne infrastrukture, a uloženi novac investitorima će se odbiti od komunalnog doprinosa i naknada za priključke. Općinske naknade za ovu investiciju iznosile bi oko 2 milijuna kuna.

Inače, za gradnju ceste Primošten-Podgreben u dužini od 230 metara, u sklopu koje je i prometnica koju će graditi Norvežani, već je pribavljena i građevinska dozvola stanovi Rijeka. Investicija nam otvara perspektivu za brži razvoj i bolje punjenje proračuna - tvrde u općini Primošten. Norveške tvrtke u Primoštenu su već otkupile 60 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta iznad benzinske crpke i na tom zemljištu namjeravaju izgraditi elitno naselje urbanih vila s bazenom. Općinska vlast za šire područje naselja Primošten izradila je urbanističke planove uređenja, pa nema nikakve zapreke za realizaciju tog projekta.
- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #