31.07.2012., utorak

E-nkubator će se gradit

U sklopu IPA BRI projekta E-nkubator s i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji održan je informativni sastanak s potencijalnim izvođačima, odnosno kandidatima za izvođenje radova na izgradnji zgrade budućeg poduzetničkog inkubatora. Sastanku su novogradnja Velika Gorica, osim Igora Androvića, project managera u ime nositelja projekta Virovitičko-podravske županije i Nataše Katalinić project managera VIDRA-e, koja je partner na projektu, nazočili i predstavnici građevinskih tvrtki Prajo & Co i Domogradnje.

Voditelji projekta Igor Andrović i Nataša Katalinić kandidate za izvođenje radova upoznali su s projektom E-nkubator sa i bez zidova u Virovitičko-podravskoj županiji, te im ukazali na važnost koji će ovaj projekt imati u promoviranju poduzetničkog načina razmišljanja, poduzetničke kulture, poduzetničke klime i poduzetništva općenito.

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.07.2012., petak

Pavo Zubak ulaže 55 milijuna kuna u gradnju luksuznog hotela i marine

Nakon što je za sad odlučio odustati od taxi biznisa u Zagrebu, Pavo Zubak okrenuo se luksuznom poslovnom turizmu u Žrnovnici kod Senja, gdje upravo kreće u izgradnju još jednog hotela i marine, u što tvrtka AutoZubak Zagreb planira uložili oko 55 milijuna kuna.

Posao izgradnje hotela Vila Velebita dobila je zagrebačka Tehnika koja se u četvrtak na Zagrebačkoj burzi mogla pohvaliti s još jednim vrijednim ugovorom s farmaceutskom kompanijom Plivom stanovi Zagreb, o čemu također pišemo u današnjem Poslovnom dnevniku. Ugovor Tehnike sa Zubakom težak je 27 milijuna kuna, tako da se ukupan iznos oba ugovora popeo na više od 70 milijuna kuna, što je dalo povoda za neznatan rast dionice Tehnike tijekom jučerašnjeg trgovanja, no uz vrlo slab promet.

Novi i još više sigurni poslovi Tehnici itekako trebaju kako bi ublažila šokove iz prve polovice ove godine, o kojima svjedoče jučer objavljeni rezultati tvrtke. Prihod Tehnike u prvih šest mjeseci rastao je desetak posto u odnosu na lani, no to je za čak 35% manje planiranog, najvećim dijelom zbog zastoja na izgradnji trgovačkog centra Supernova Buzin. Zato se i planirana dobit Tehnike od 10 milijuna kuna u prvoj polovici godine pretvorila u šest milijuna kuna gubitka.

- 12:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2012., ponedjeljak

Do stana uz 20 posto gotovine i uz pomoć države

Namjera je države, kako se može iščitati iz još uvijek vrlo škrtih informacija, zajedno s jedinicama lokalne samouprave, koje si to mogu i žele priuštiti, sudjelovati u kupnji neprodanih novih stanova na tržištu, na način da kupac vlastitim sredstvima plati učešće od 20 posto, da mu država na kredit posudi još oko 200 eura po četvornom metru, a ostatak banka. Cijena stana kojeg kupuje, pritom, ne smije biti viša od 1.665 eura po četvornom metru. Na primjeru stana od 60 četvornih metara, kupljenog za nešto malo manje od 100.000 eura, dakle po najvišoj dozvoljenoj cijeni za kvadrat, kupac bi morao priložiti 20.000 eura, država i jedinica lokalne samouprave bi mu posudile 12.000 eura, a banka ostatak od 68.000 eura, uz povoljnije uvjete od onih na tržištu.

Otplata kredita, uz valutnu klauzulu vezanu uz euro, trajala bi do 31 godinu, uz kamatu od najviše pet posto. Kao i u slučaju POS-a, na sredstva koja se posuđuju od države/grada plaćala bi se kamata od dva posto, a kako kamate banaka iznose oko šest posto stanovi Belveder, prosječna kamata iznosila bi četiri do, najviše, pet posto. Pritom, također kao kod POS-a, kupac stana kredit banci počinje vraćati odmah, eventualno uz dogovoreni poček od godine dana, dok državi/gradu ili općini njen dio može početi vraćati tek kad sve otplati banci, dakle na kraju otplatnog plana.
- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #