Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 29.08.2014.

EBRD pomaže razvoju turizma u Hrvatskoj 30.000.000 eura kredita za Marinu Dalmacija i Marinu Borik

Uz doprinos od 14 posto BDP-u zemlje, turizam je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva. Potencijal za nautički turizam je posebno visok, ali da bi se taj potencijal realizirao, potrebna su specifična znanja i iskustva, kao i značajna ulaganja privatnoga sektora, kako bi se nadogradila i proširila postojeća infrastruktura i dosegli međunarodni standardi.
Marina Dalmacija i Marina Borik su u vlasništvu Dogus Holdinga - jednog od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj, sa značajnim iskustvom u upravljanju marinama. Ove dvije marine Grupa Dogus je preuzela 2012. godine i one čine dio ambicioznih planova razvoja Dogus Grupe. Marina Dalmacija najveća je marina na Jadranu, nalazi se u Sukošanu i ima 1141 vez, a Marina Borik je mala butik marina u zapadnom dijelu povijesnoga grada Zadra stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.08.2014.

Andabak u Trsteničkoj uvali gradi hotel od 35 milijuna eura

SPLIT - Budući izgled hotela 'Dioklecijan' uz Trstenički potok Bluesun grupa" u vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka uskoro bi trebala početi izgradnju hotela s pet zvjezdica u atraktivnoj Trsteničkoj uvali, svega desetak metara od popularne splitske plaže. Zadnju prepreku za početak nove višemilijunske investicije Andabaku su u ponedjeljak srušili gradski vijećnici koji su izglasali izmjene urbanističkih planova za to područje. Gradske vlasti udovoljile su zahtjevu njegove tvrtke da se na atraktivnoj lokaciji zelena zona prenamijeni u građevinsku te takva pripoji već formiranoj čestici kako bi mu se omogućila nešto veća izgrađenost.
Novi splitski hotel s pet zvjezdica, vrijedan, kako doznaje Slobodna Dalmacija, više od 200 milijuna kuna, trebao bi tako niknuti na parceli od 8000 metara četvornih i nosit će naziv "Dioklecijan". Idejno rješenje potpisuje zagrebački "Studio Antemurales", prema kojem bi objekt imao sedam etaža s ukupno 200 soba, velikom kongresnom dvoranom, bazenom, spa-centrom, restoranima nekretnine oglasnik

Oznake: nekretnine oglasnik

- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.08.2014.

Budi li se građevina?

Prema vrstama građevina, u lipnju je 82 posto ili 410 odobrenja za građenje izdano za zgrade, a 18 posto ili 89 za ostale građevine.
Prema vrstama radova, na novogradnje se odnosi 71 posto ili 352 odobrenja, a 147 ili 29 posto izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje i nadogradnje, prenamjene i sl.
Podaci DZS-a pokazuju da je odobrenjima za građenje izdanima u lipnju predviđeno građenje 663 stana prosječne površine 83,3 četvorna metra stanovi Belveder

Oznake: stanovi Belveder

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.08.2014.

HNB: Tržište nekretnina vratilo se u 2004.

Aktualne cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj vratile su se na razine s kraja 2004., no ni uz takav osjetan pad cijena nema naznaka promjena na zamrlom tržištu nekretnina, čije oživljavanje prvenstveno ovisi o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te s tim povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava.
Višegodišnja tendencija smanjivanja cijena stambenih nekretnina nastavila se krajem prošle te početkom ove godine, na godišnjoj razini cijene su prosječno pale za još 12 posto.
Tako je krajem 2013. kumulativni pad postignutih cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj s njihovih najviših razina, dosegnutih 2008., iznosio oko 30 posto, podaci su iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost".
Pritom se napominje kako tražene cijene stambenih nekretnina mjerene tržišnim indeksima upućuju da je kumulativni pad u tom razdoblju bio nešto manji (oko 20 posto), no s obzirom na usklađivanja traženih i ponuđenih cijena, koja su uobičajena u pregovaračkom procesu pri kupoprodajama, navedena je cjenovna korekcija realna.
Ta je korekcija, navode analitičari središnje banke, u cijelosti poništila snažan rast cijena zabilježen u pretkriznom razdoblju vrativši ih na razine s kraja 2004. Budući da će očekivanje daljnjeg pada, uz niske razine potrošačkog optimizma, nastavljati vršiti pritisak na korekciju cijena, ocjenjuje se kako je nastavak takvih kretanja na tržištu nekretnina izgledan i u ostatku godine.
Rastuća nezaposlenost i smanjenje dohotka raspoloživog za potrošnju i investicije kućanstava u uvjetima još uvijek visoke neizvjesnosti glede ekonomskog oporavka nastavili su odgađati planove za kupnju ili izgradnju stambenih jedinica. Uz to, nesklonost novom stambenom zaduživanju i intenziviranju investicijske aktivnosti stanovništva dodatno je pojačana još uvijek prisutnim očekivanjima nastavka cjenovne korekcije u budućnosti.
Pritom potražnju kućanstava za novim stambenim kreditima nisu stimulirale ni blago niže kamatne stope banaka. Stoga će, unatoč i nadalje povoljnoj financijskoj dostupnosti stanova, oporavak tržišta nekretnina nastaviti primarno ovisiti o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava, zaključuju analitičari središnje banke.
Odražava se to i na kretanje stambenih kredita kod banaka, koji su, po zadnjim podacima HNB-a, krajem svibnja iznosili 60,5 milijardi kuna, što je udio od 47,6 posto u ukupnim kreditima stanovništvu. Taj iznos stambenih kredita je za 974 milijuna kuna manji nego u prošlogodišnjem svibnju, a za 2,8 milijardi kuna manji nego krajem svibnja 2012.
Pritom je 92,5 posto iznosa stambenih kredita s valutnom klauzulom - vezani uz eure 35,2 milijarde kuna, a uz švicarski franak 20,7 milijardi kuna. Samo 4,5 milijarde kuna je kunskih stambenih kredita bez valutne klauzule nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.08.2014.

HNB: Tržište nekretnina vratilo se u 2004.

Pritom potražnju kućanstava za novim stambenim kreditima nisu stimulirale ni blago niže kamatne stope banaka. Stoga će, unatoč i nadalje povoljnoj financijskoj dostupnosti stanova, oporavak tržišta nekretnina nastaviti primarno ovisiti o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava, zaključuju analitičari središnje banke.
Odražava se to i na kretanje stambenih kredita kod banaka, koji su, po zadnjim podacima HNB-a, krajem svibnja iznosili 60,5 milijardi kuna, što je udio od 47,6 posto u ukupnim kreditima stanovništvu. Taj iznos stambenih kredita je za 974 milijuna kuna manji nego u prošlogodišnjem svibnju, a za 2,8 milijardi kuna manji nego krajem svibnja 2012.
Pritom je 92,5 posto iznosa stambenih kredita s valutnom klauzulom - vezani uz eure 35,2 milijarde kuna, a uz švicarski franak 20,7 milijardi kuna. Samo 4,5 milijarde kuna je kunskih stambenih kredita bez valutne klauzule nekretnine oglasnik

Oznake: nekretnine oglasnik

- 15:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 06.08.2014.

Nastavak pada cijena nekretnina i u srpnju

ZAGREB - Tijekom srpnja cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavile su padajući trend iz prethodnih mjeseci, objavio je specijalizirani portal Crozilla.com. Prema podacima Crozille, prosječna tražena cijena kuća tijekom srpnja na mjesečnoj je razini pala za 2,9 posto, a cijene stanova za 1,5 posto. Cijene građevinskih zemljišta istovremeno su u prosjeku pale 2,7 posto premda su u većini županija uz more porasle.
Ljetno razdoblje prošlih je godina znalo donijeti rast cijena stanova u gradovima uz more, no tijekom ovogodišnjeg srpnja to nije bilo tako te su cijene stanova na mjesečnoj razini u srpnju pale 1,5 posto, a na godišnjoj 2,6 posto.
Najviše su pri tome pale cijene stanova na području Šibenika i to 7,4 posto na godišnjoj i 6,5 posto na mjesečnoj razini, uz prosječnu traženu cijenu kvadratnog metra od 1.358 eura cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina

- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.08.2014.

DUUDI za 100 državnih nekretnina do 15. rujna traži ideje i interes

ZAGREB - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokrenuo je akciju "Projekti 100" u sklopu koje putem javne rasprave poziva zainteresiranu javnost da do 15. rujna predloži ideje i/ili interes kako bi se moglo iskoristiti i staviti u funkciju 100 državnih nekretnina u cijeloj Hrvatskoj koje obuhvaćaju površinu od 20 milijuna četvornih metara.
Cilj tog projekta je, kako su izvijestili iz DUUDI-ja, staviti u funkciju te nekretnine, iskoristiti ih kao 'motor' daljeg razvoja jedinica lokalne samouprave te prikupiti znatna sredstva prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 14:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #