Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 27.03.2014.

Što donosi program energetske obnove obiteljskih kuća?

Planiraju se poboljšanja učinkovitosti sustava grijanja, zamjena energenata, naročito električne energije i loživog ulja, ekonomski i energetski povoljnijima, a poglavito obnovljivim izvorima energije.
Predviđeni izvori financiranja su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, fondovi EU-a, a trebali bi sudjelovati i građani putem stambenih štedionica i kredita. Očekuje se i financijska participacija proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Očekuje se da će program rezultirati poticanjem investicija ukupnog iznosa 207,5 milijuna kuna godišnje uz udio državnih poticaja od četiri posto.
Očekuje se i smanjenje izdataka građana za energiju u iznosu 24 milijuna kuna godišnje te smanjenje emisija ugljikova dioksida od oko 14.500 tona godišnje.
Program bi po zamisli njegovih tvoraca trebao osigurati posao za 700 ljudi godišnje te povećanje tržišne vrijednosti nekretnina kao i pridonijeti razvoju proizvodne industrije, poglavito industrije toplinskih izolacijskih materijala i drvne industrije nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.03.2014.

Dubrovački vrtovi sunca: Kordići na sudu pobijedili državu

ZAGREB - Država je izgubila jednu od najskupljih parnica u zagrebačkoj Palači pravde, a vezana je za povijest luksuznog turističkog kompleksa Radisson Blu Resort & Spa Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu pokraj Dubrovnika.
Nepravomoćno je presuđeno da je ništetna nagodba između RH i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) te poduzetnika Josipa Kordića i njegova sina Borisa iz 2008. jer su bili prisiljeni zbog poslovne nužnosti nagodbom državi i HFP-u isplatiti 137,4 milijuna kuna, piše Večernji list.
Presudom sutkinje Andree Krstanović Čada naloženo je RH i Centru za restrukturiranje i prodaju, kao pravnom sljedniku Agencije za upravljanje državnom imovinom, da solidarno Kordićima vrate137,4 milijuna kuna. Na nagodbu su bili prisiljeni nakon izbijanja afere Vrtovi sunca. Naime, Kordići su kupili kompleks Dubrovački vrtovi sunca od Pere Vićana, osuđenog u aferi Vrtovi sunca stanovi

Oznake: stanovi

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.03.2014.

HUP Zagreb uskoro počinje s gradnjom Hotela Orlando u Srebrenom

DUBROVNIK - HUP Zagreb uplatio je komunalni doprinos Općini Župa dubrovačka te se vrlo skoro očekuje izdavanje građevinske dozvole i početak gradnje novog hotela Orlando u Srebrenom.
Radovi na izgradnji i uređenju novog Orlanda trebali bi završiti do početka turističke sezone 2015. stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.03.2014.

Prodaje stanova na leasing neće biti, banke su tražile previše

ZAGREB - Projekt u kojem je država planirala od banka na leasing uzeti neprodane stanove kako bi ih iznajmila, a u konačnici i prodala građanima po povoljnim cijenama po svemu sudeći neće zaživjeti.
Pregovori nisu uspjeli zbog toga što su banke postavile visoku cijenu stanova, potvrdili su to Novom listu i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje je vodilo pregovore.
– Dogovor s bankama oko projekta najma stanova do sada nije dao konkretne rezultate jer banke nisu bile spremne značajnije sniziti cijene stanova. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja otvoreno je i nadalje za razgovor o projektu najma i još uvijek se nada da bi moglo doći do pozitivnih pomaka, poručuju iz Ministarstva.
Iz njihovog odgovora, na pitanje zašto dogovor nije uspio, jasno je da se pozitivan pomak može dogoditi samo ako banke značajnije snize svoju cijenu.
Što se tiče banaka na naše pitanje odgovorile su tek dvije. Splitska banka je »poručila da nije ni upoznata sa detaljima jer nije ni sudjelovala u dogovoru radi toga što u svom portfelju ima malo plasmana koji su vezani za neprodane stambene nekretnine«. S druge strane iz Hypo-Leasing Kroatien stigao nam je odgovor da su inicijativu Ministarstva graditeljstva pozdravili i da su se odazvali na razgovore.
– Razgovori su u inicijalnoj fazi, a sam projekt još uvijek u fazi razrade tako da nije objektivno govoriti o propasti pregovora, odgovaraju u Hypo-a na naš upit o propasti pregovora.
U Ministarstvu graditeljstva nismo uspjeli doznati koliko se niže cijene traže, ali u bankama su očito procijenili da im se i dalje više isplati držati stanove neprodane i čekati trenutak da se tržište nekretnina oporavi i da ih tada prodaju.
Jedan od razloga zbog kojih banke zasad nisu spremne za razgovor je vjerojatno i to što bi morale mijenjati svoje bilance u kojima neprodane stanove još uvijek vode po visokim cijenama, a ako bi tu cijenu spustili za 20 ili 30 posto to bi značilo i da njihovo poslovanje daje nešto lošije rezultate stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.03.2014.

Tiskara Vjesnik ostala bez nekretnina u predstečajnoj nagodbi

Dugovi prema najvećima od skoro 200 vjerovnika prebijeni su nekretninama, pa tako tiskara - donedavna vlasnik 62 posto kompleksa - nema više niti kvadrat u svom vlasništvu. Ministarstvo financija, na koje otpada nešto više od polovice svih potraživanja (76,2 milijuna kuna) u zamjenu za dug je dobilo 1851 četvornih metar u Vjesnikovu neboderu, te još 3652 kvadrata pogonskog prostora u prizemlju, piše Poslovni dnevnik. Veliki je vjerovnik i Agencija za upravljanje državnom imovinom - AUDIO je za svojih 19,2 milijuna kuna dobio 1391 četvornih metara prostora u prizemlju. Veliki vjerovnik tiskare Vjesnik je i Hrvatska elektroprivreda, sa 17,8 milijuna kuna. HEP - Operater distribucijskog sustava potražuje 9,8 milijuna, a HEP- Toplinarstvo dodatnih osam milijuna kuna.
Za to su ukupno dobili 1292 četvornih metra u prizemlju. Nakon što se nekretnine tvrtke Vjesnik napokon upišu u zemljišne knjige, svoje će vlasništvo nad tim nekretninama Ministarstvo financija, AUDIO, i dvije HEP-ove tvrtke prodati Republici Hrvatskoj, a čime će se izvršiti nova nacionalizacija znatnog dijela nekadašnjeg SOUR-a Vjesnik. Ostali veliki vjerovnici dobili su udjele u građevinskom zemljištu. Inače, početkom prosinca 2013. Ministarstvo financija je s Upravom Vjesnika d.d. potpisalo ugovor o kupnji jednog kata (1824 kvadrata) u zgradi Press centra, odnosno aneksa Vjesnikova nebodera. Transakcija je teška 35,9 milijuna kuna, od čega je Vjesniku d.d. plaćeno svega deset milijuna kuna, neophodnih za poslovanje.
Ostatak novca još nije sjeo, iako je krajnji datum za uplatu istekao 28. veljače. Zbog takve situacije, u kojoj Ministarstvo financija ne podmiruje svoje obveze, ugrožen je opstanak tiskare koja ne može plaćati svoje režije. Zato je u ponedjeljak HEP, ne po prvi puta, Vjesniku isključio struju pa su neka izdanja Europapress holdinga tiskana na rezervnim lokacijama nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.03.2014.

Karlovac čeka odluku o mogućem minipleksu s najviše 600 mjesta

Do kraja godine investitor, zagrebačka tvrtka Pionir, planirala je izgraditi novu stambeno - poslovnu zgradu u Nazorovoj ulici u kojoj će, osim stanova i poslovnih prostora, biti uređena i kino dvorana, te podzemne garaže. No, dogovor oko kina, koji mora odraditi Grad Karlovac, još nije postignut.
"Na području naše države postoje dva kinoprikazivača Cinestar i Cineplex. Grad Karlovac je s obje tvrtke u razgovorima oko mogućeg ulaska s minipleksom u naš grad nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.03.2014.

Imperium Tower se putem konzalting kuće i CSEBA-e nudi kineskim investitorima

ZAGREB - Imperium Tower - projekt gradnje nebodera od 28 nadzemnih katova na uglu Zagrebačke avenije i Savske ceste putem hrvatske kuće Luxury Real Estate i Kinesko Jugoistočno Europske poslovne asocijacije (CSEBA) nudi se ulagačima iz NR Kine na kupnju ili poslovnu suradnju.
Budući neboder s 28 nadzemnih katova i tri podzemne etaže ukupne površine 37.000 m2 od kojih 13.500 m2 hotelske namjene, 18.000 m2 uredske namjene, te pratećih sadržaja i garaža bio bi najveći neboder u Zagrebu, jedini takve vrste s hotelskom namjenom. Projekt je vrijedan oko 55 milijuna eura.
Kineskim bi se ulagačima otvorila mogućnost prezentacije vlastitih luksuznih graditeljskih materijala i opreme gradnjom takvog projekta, dok bi se s druge strane hrvatskim građevinarskim tvrtkama omogućio rad na novom projektu sa sasvim novim pristupom gradnji i opremom nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.03.2014.

Muzička akademija: Useljenje u novu zgradu na jesen


ZAGREB - Nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita u Zagrebu trebala bi na jesen biti spremna za useljenje, a osigurana su i sva sredstva potrebna kako bi ona bila potpuno funkcionalna, kazao je u razgovoru za Hinu dekan te institucije Dalibor Cikojević.
"Na korak smo do cilja, financijska su sredstva osigurana i sad je samo do izvođača radova da do 1. svibnja, kako stoji po zadnjem ugovoru, dovrši zgradu i pripremi je za tehnički pregled. Mi računamo da ćemo 1. listopada novu akademsku godinu početi u novoj zgradi", kazao je Cikojević.
Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, od čega je na dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Ferimporta uloženo nešto više od 120 milijuna kuna, financijski zajednički osiguravaju Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime RH, te Grad Zagreb, u omjeru 50-50.
Unatoč nizu poteškoća s kojima se od početka realizacije projekta suočava gradnja novog "hrvatskog hrama glazbe" - došlo je do stečaja glavnog izvođača od kojega je sadašnji izvođač Nexe grupa potom preuzeo projekt, na što je izgubljeno gotovo godinu dana; zgrada je bila arhitektonski spomenik ali je uvidom u stanje njezinog betonskog i čeličnog skeleta zaključeno da se mora srušiti i napraviti replika po novim standardima, a tu su i brojne druge specifičnosti projekta, delikatnost izvedbi i brojni detalji – prvotno planirani budžet nije niti jednom probijen.
"Zbog svega toga premašeni su rokovi, no planirani je budžet ostao u gabaritima u kojima je prvotno zamišljen. Već sama ta činjenica potvrđuje da je rušenje stare i gradnja nove konstrukcije čak bio i jeftiniji način", kazao je Cikojević.
Ne bude li dodatnih komplikacija, zgrada bi u građevinskom smislu do 1. svibnja trebala biti gotova i spremna za tehnički pregled. Useljenje je planirano na jesen, no samo s najnužnijom opremom. Naime, da bi zgrada bila u potpunosti funkcionalna, potrebno je opremiti ju odgovarajućom audio-vizualnom opremom, scenskom tehnikom, urediti interijer te obnoviti instrumentarij.
"To uključuje gradnju velikih koncertnih orgulja kakve Zagreb zasad još nema, nabavu instrumenata svih vrsta - od klavira do harfi i udaraljki, opremanje dvorane, audio, video i tonski studiji itd.", objasnio je Cikojević.
"Imat ćemo najnužnije što moramo imati za funkcioniranje, a prebacit ćemo i dio starog instrumentarija sa sadašnjih lokacija. Glavno je da uđemo u zgradu, a oprema će onda polako dolaziti", istaknuo je stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin

- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #