Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 28.02.2013.

Pomama za nekretninama srezala nam je investicije

Zbog nastavka krize, hrvatska poduzeća uglavnom su prošlu godinu završila sa slabijim financijskim rezultatima. Promatrači misle da njihova godišnja financijska izvješća nisu posve realistična i da se mnogi nalaze u stanju težem od prikazanoga. Naime, poduzeća imaju u vlasništvu puno nekretnina, a njihova cijena na tržištu već godinama neprekidno pada. Zagrebačka Gradska skupština je u 2012. propisala metodologiju vrednovanja nekretnina koje su predmet kupoprodajnih transakcija grada u svrhu učinkovitijeg i transparentnijeg upravljanja gradskom imovinom stanovi Zadar.

Prema mojim saznanjima, ovo je prvi put da neki subjekt javne uprave primjenjuje međunarodne standarde u vrednovanju nekretninama. Nakon 20 godina proizvoljnog vrednovanja, propisuje se konzistentna metoda vrednovanja te se donose pravilnici o vrednovanju prava građenja, služnosti vodova i koeficijentima za preračun mjere građevinske iskoristivosti zemljišta koji su abeceda transparentnog utvrđivanja vrijednosti nekretnina. Primjer Grada Zagreba trebale bi slijediti i sve ostale jedinice lokalne samouprave, ali i ostala tijela državne uprave. No, provođenje promjena obično nije lako, pa i u ovom slučaju postoje otpori ne samo u gradskoj upravi, nego i među vještacima koji nisu naviknuti na novu i transparentniju metodologiju vrednovanja.

Oznake: stanovi Zadar

- 10:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.02.2013.

Austrijski koncern preuzeo gradnju marine

Tada je bilo rečeno kako investicija koja obuhvaća opsežne radove u zapadnom djelu luke Martinšćica, među ostalim produžetak lukobrana za 60 metara te produljenje tzv. »fratarskog mula« za 30 metara čime se dobiva prostor za 90 komunalnih vezova, te postavljanje tri plutajuća pontona za nautičke namjene koji će osigurati vez za oko 120 plovila, kreće odmah i da će biti dovršena do polovice lipnja iznajmljivanje stanova Beograd.

Po posljednjim informacijama, investicija kreće idući tjedan, a izvođač je splitsko poduzeće Pomgrad. Očito je da cijela investicija neće biti završena do polovice lipnja kako je na početku bio plan, ali vjerujem da će dio radova biti obavljen, kao i da će ove turističke sezone u funkciji biti pontoni za nautičare, navodi ravnatelj Petrinić.

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd

- 09:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 19.02.2013.

Zakon o porezu na nekretnine krajem ožujka u Sabor

Rasterećenje gospodarstva, povećanje konkurentnosti hrvatskog proizvoda te povećanje poreznih prihoda s pozicije oporezovanja imovine odnosno nekretnina, glavni su razlozi namjere uvođenja zakona o porezu na nekretnine stanovi Split
, istaknuo je jučer u Varaždinu ministar financija Slavko Linić prilikom prezentacije nacrta prijedloga spomenutog zakona predstavnicima lokalne i regionalne samouprave s područja sjeverne Hrvatske.

Oznake: stanovi Split

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2013.

Vlada nagovara građevinare da osnuju konzorcij

Hrvatska vlada spremna je poduprijeti i pružiti pomoć konačnoj realizaciji stare ideje o stvaranju velikog domaćeg građevinskog konzorcija sastavljenog od više pojedinačnih tvrtki koje su danas na rubu opstanka. Glavni poticaj udruživanju je strah od propasti građevinskog sektora, a primjer susjedne Slovenije, u kojoj su domaći građevinari sasvim nestali s tržišta nedugo nakon ulaska te zemlje u Europsku uniju, stoji kao jasno upozorenje što se može dogoditi i hrvatskim građevinskim kompanijama za nekoliko mjeseci.

Prema izvorima u Vladi, ali i među građevinarima, u konzorciju bi svi voljeli vidjeti tvrtke poput Instituta IGH, Viadukta, Zagreb montaže, ali i Dalekovoda, koji je prvi među velikima završio na Zagrebačkom velesajmu na kojemu se vode postupci predstečajne nagodbe. Iz Vlade poručuju da se ne žele otvoreno miješati u stvaranje konzorcija jer su u pitanju privatna poduzeća mali oglasnik, ali daju do znanja kako su na mnoge načine spremni pomoći u okupljanju kompanija pod istu kapu i zajednički interes jer ne žele na ulici vidjeti dodatan broj nezaposlenih i uništenje još jednog industrijskog sektora.

Oznake: mali oglasnik

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.02.2013.

Hektar zemlje stoji od 3,5 do čak 8 tisuća

Kupac je, naime, za prvoklasnu oranicu izdvojio 10.000 eura, a zadovoljstvo tako sklopljenim ugovorom bilo je obostrano. Nastavlja da se pjeskovitija zemljišta mogu dobiti i za 3.000 eura, no potražnja je malena. Poljoprivredno zemljište u Đakovštini na tržištu nekretnina nekretnine Zagreb Centar trenutačno ide kao alva; kupuju ga fizičke osobe, ali i pojedine (velike) tvrtke oslonjene na poljoprivrednu proizvodnju, ističe vlasnik agencije Rehnšiber nekretnine, Vlado Rechner. Cijena po katastarskom jutru oko Đakova i prema selima poput Selaca, Piškorevaca, Satnice..., kaže, kreće se od 2.500 do 3.000 eura, a na potezu od Đakova prema Vinkovcima od 3.000 do 4.000 eura.

Oznake: nekretnine Zagreb Centar

- 11:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.02.2013.

Bageri odmah kreću na ceste u Dalmaciji

Od 12 prometnih projekata, vrijednih 1,1 milijardu kuna, koje vladajuća koalicija namjerava odmrznuti Prijedlogom dopuna Zakona o cestama koji se u srijedu našao na dnevnom redu Hrvatskog sabora, tri se odnose na prometnice u Dalmaciji, a riječ je o dovršenju izgradnje novog, zapadnog kolnika brze ceste Solin - Klis, dionici autoceste između čvorova Vrgorac i Ploče, dogradnje dvaju sjevernih trakova Jadranske magistrale od Kaštel Starog do Planog, te tunela Sv. Ilija kroz Biokovo apartmani Zadar.

Oznake: apartmani Zadar

- 10:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #