SACHER TORTA
BISKVIT: 15 dag maslaca
10 dag šećera
1 vanilin-šećer
8 žumanjaka
15 dag čokolade
15 dag brašna
1/2 praška za pecivo
8 bjelanjaka
marmelada od marelice
GLAZURA : 15 dag čokolade
15 dag maslaca
Maslac,dio šećera i vanilin-šećer miješajte dok se ne zapjeni i dodaj te jedan po jedan žumanjak. U smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu,snijeg od bjelanjaka istučen s preostalim šećerom i na kraju brašno prosijano s praškom za pecivo.
Tijesto stavite u namazan kalup za torte i lagano pecite.Kada se ohladi,tortu razrežite na dva dijela i spojite marmeladom.Kad se torta ohladi,prelijte je glazurom.
GLAZURA -POSTUPAK : Lagano rastopite čokoladu i umiješajte maslac
VRIJEME : 1 sat 10 minuta 30.11.2012. u 18:56 | 0 Komentara | Print | # | ^
ŠAUMROLE
TIJESTO : 1 paket lisnatog tijesta
PRIPREMA : Lisnato tijesto razvaljati i rezati na uske dugačke trake širine 2,5 cm. Kalupe za izradu šaumrola umotati jednom trakom tijesta od vrha do dna,tako da se preklapaju dvije trake jedna preko druge i pri dnu ljepiti s malo bjelanjaka. Premazati žumanjkom razmućenim s malo mlijeka.Peći na 220 stupnjeva oko 15 minuta .
NADJEV : 4 bjelanjka
20 dag šećera
sok od pola limuna 1/2 dl vode
PRIPREMA : Bjelanjke istući u čvrsti snijeg sa 10 dag šećera.Posebno kuhati 10 dag šećera sa 1/2 dl vode u gust sirup. Tući i dalje bjelanjke nalijevajući posve polagano vruću šećernu otopinu u snijeg,sve dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna. Pri kraju umiksati i sok od limuna.
POSTUPAK : Pečene šaumrole još vruće skidati s kalupa i puniti pripremljenim nadjevom,i to pomoću vrećice za ukrašavanje.Gotove posipati šećerom u prahu. 30.11.2012. u 18:27 | 0 Komentara | Print | # | ^
IŠLERI KAO ŠEŠIRIĆI
TIJESTO: 14 dag margarina
20 dag bršna
7 dag šećera u prahu
3 žlica kakaa
1 žumanjak
PRIPREMA : U brašno razmrviti margarin,dodati orahe,šećer u prahu i žumanjke. Tijesto ostaviti pola sata,razvaljati ga i rezati krugove-jedan veliki i dva mala. Peći na laganoj vatri.
KREMA :3 jaja
15 dag šećera u prahu
10 dag margarina
1 vanilin šećer
PRIPREMA : Jaja,vanilin šećer i šećer pjenasto umutiti,kuhati na pari,te u ohlađeno dodati pjenasto izrađen margarin.
GLAZURA : 10 dag čokolade
10 dag margarina
PRIPREMA : Čokoladu i margarin otopiti na pari.
POSTUPAK : Kremom ljepiti krugove. Najprije slijepiti dva mala zajedno,a zatim njih na jedan veliki kako bi se dobio oblik šeširića.Ostaviti u hladioniku sat vremena da se krema stegne.Šeširiće umočiti cijele u čokoladnu glazuru,kada se stegne vrećicom za ukrašavanje iscrtati obod šeširića i ukrasiti listićima i cvjetićima od marcipana.
30.11.2012. u 17:04 | 1 Komentara | Print | # | ^
MONTE KOLAČ
Za ovaj kolač nisu vam potrebne neki specijalni sastojci. Treba vam dobra volja i sastojci koje uvijek imamo u frizideru…
Vrijeme pripreme:90 min
Sastojci:
-1 lmlijeka
-12 žlica gustina
-8 žlica šećera
-20 dag margarina
-1/2 l slatkog vrhnja
-30 dag čokolade za kuhanje
-petit keks
Priprema:
1)BIJELA KREMA:
-Za bijelu kremu pomiješati 2 dcl mlijeka,12 žlica gustina,
8 žlica šećera sipati u 8 dcl uzavrelog mlijeka
i u ohlađeno umiješati 20 dag margarina.
2)CRNA KREMA:
-Za crnu kremu otopiti 30 dag čokolade za kuhanje
u 1/2 l slatkoga vrhnja(ne ga miksati),ne smije prokuhati.
3)PRIPREMA:U dublji lim složiti petit kekse (poškropiti ih sa mlijekom) na njih staviti bijelu kremu, a preko preliti crnu kremu.Ostaviti preko
noći u hladnjaku.
29.11.2012. u 12:52 | 0 Komentara | Print | # | ^
Kinder milch schnitte
SASTOJCI
Potrebno:
5 jaja
5 žlica brašna
1 žlica vanili šećera
2 velike pune žlice kakaa
na vrh noža prašak za pecivo
5 žlica šećera
Krema:
250 ml vrhnja za šlag
1 šlagfix (učvrščivač za šlag)
2 velike žlice tekućeg meda
1 vanili šećer ili limun šećer
PRIPREMAze=5>PRIPREMAze=5>PRIPREMAze=4>PRIPREMA
1. Bjelanjke istuci u snijeg.Žutanjke izmutit s šećerom,dodati brašno,kakao i prašak,i miješati dok se dobije glatka smjesa.Dodadti 3 žlice snijega od bjelanjka i lagano miješati da se dobije lijepa smjesa,zatm sve izliti u ostatak bjelanjka i još lagano miješati dok smjesa bude jednolična.
2. Izliti na papir za pečenje koji se stavi na veliki pleh (onaj iz pećnice).Ravnomjerno razmazati i peći na 180°C 10 minuta.Ostaviti da se hladi i prerezati na pola.Znači biskvit se peče u velikom plehu da bude tanak i onda se prereže da se dobiju 2 komada.Ne rezati kao za tortu po sredini!
3. Vrhnje s šlagfixom istući u čvrsti šlag dodati van šećer i med.Kremom premazati biskvit i poklopiti drugim,staviti u hladnjak na 2-3 sata.Rezati u obliku onih pravih.Bidkvit je tanak,krema je u tankom sloju.Po želji se može peći u manjem plehu,onda biskvit rezati po sredini biskvita (kao za tortu) i staviti veću količinu šlaga,da budu deblje.
4. U kremu i biskvit se može staviti limun šećer umjesto vanili šećer (ili za kremu pola vrećice limun šećera,pola vanili).
29.11.2012. u 08:39 | 1 Komentara | Print | # | ^
Japanska pita
SASTOJCI:
Biskvit:
5 kom bjelanjaka
4 kom žutanjaka
5 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
2 žlice ulja (nije obavezno)
1/2 praska za pecivo
1 dcl ruma
2 dcl vode
8 žlice šećera
Krema:
5 dcl mlijeka
5 žlica brašna
5 žlica secera
1 žutanjak
15 dkg margarina
1 vanili šećer
3 - 4 dcl slatkog vrhnja
ribana čokolada
PRIPREMA:
1) Skuhati kremu u 5 dcl mlijeka, sa brašnom, šećerom i 1 žutanjkom
2)Ohladiti. Miksati margarin i vanilin šećer i dodati ga u kremu.
3)Izmiksati bjelanjke. Miksati žutanjke sa šećerom, dodati sve ostalo, pomješati i ispeci biskvit.
4)Zakipiti vodu, rum i šećer i zaliti pečeni biskvit.
5)Prohladiti, i na to staviti gotovu kremu.
6)Izmiksati slatko vrhnje i šlagom prekriti kremu.
7)Na slag nastrugati dosta cokolade za kuhanje.
MAFINSI
TIJESTO : 6 jaja
30 dag margarina
30 dag šećera
1 vanilin šećer
30 dg brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice mljevenog cimeta
30 dag badema
20 dag čokolade
40 dag višnja iz kompota
g višnja iz kompota
PRIPREMA : Pjenasto umutiti jaja,margarin,šećer,i vanilin šećer. Postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i cimetom.Miješati dok tijesto ne postane glatko.Dodati sjeckane bademe,ribanu čokoladu i na kraju umiješati višnje.Tijestom puniti 2/3 papirnatih kalupa za izradu mafinsa i peći 25-30 minuta na 180 stupnjeva.Pečene mafinse ostaviti hladiti 5-10 minuta i potom glazirati čokoladnom glazurom.Još toplo ukrasiti višnjama.
GLAZURA : 20 dag čokolade
8 dag margarina
24 višnje za ukrašavanje
PRIPREMA : Čokoladu i margarin rastopiti na pari.
28.11.2012. u 16:21 | 0 Komentara | Print | # | ^
K0LAČ NA METRE
TIJESTO : 4 žumanjke
25 dag šećera
25 dag brašna
1 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
snijeg od 4 bjelanjka
1 žlica kaka
PRIPREMA : Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom postupno dodajući mlijeko. Lagano miješati brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti napola i u polovicu umiješati kakao. Peći u dva duga rebrasta kalupa,i to u jednom žuti a u drugom tamni biskvit.
KREMA :
9 dl mlijeka
6 žlica šećera
2 pudinga od vanilije
2 žumanjka
10 dag šećera
25 dag margarina
PRIPREMA : Puding sa 6 žlica šećera ukuhati u mlijeko i dodati žumanjke pjenasto izrađene s preostalim šećerom . U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margarin. Sve dobro izraditi.
GLAZURA : 15 dag čokolade
3 žlice šećera
3 žlice mlijeka
5 kapi ulja
PRIPREMA : Čokoladu,šećer i mlijeko otopiti na pari i na kraju dodati ulje .
POSTUPAK : Pečene biskvite rezati na kriške.Svaku krišku premazati kremom i slagati naizmjenice žutu s crnom jednu do druge. Tako se dobiva kolač u velikoj dužini. Ostatkom kreme premazati kolač izvana i preliti ga glazurom od čokolade.Kolač rezati na kose trake. zati na kose trake. 28.11.2012. u 15:57 | 0 Komentara | Print | # | ^
LEDENE KOCKE
SASTOJCI : 2 vrećice pudinga (vanilija )
2 žlice pšeničnog oštrog brašna
2 žlice gussnela
100 g šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
200 g čokolino namaza
5 krem bananica
100 g čokolade
700 g keksa Petiti Beurre
sok od 2 naranče
2 vrećice šlag pjene
250 ml mlijeka
1.
Sadržaj vrećica pudinga, brašna, Gussnela i šećera razmutite u malo mlijeka.
2.
Ostatak mlijeka zakipite, uklonite s vatre, dodajte mu razmućenu mješavinu pudinga te neprekidno miješajući kuhajte 1-2 minute.
3.
U rashlađenu puding kremu umiješajte razrađeni maslac i električnom miješalicom izradite glatku kremu. Kremu razdijelite u 3 dijela.
4.
U prvi dio umiješajte čokolino namaz, u drugi dio narezane krem banane, a u treći naribanu čokoladu.
5.
Kekse umočite u sok i rasporedite po pripremljenom plehu. Na njih stavite prvu kremu pa ponovo poredajte red keksa te ih prekrijte drugom kremom po kojoj posložite red keksa i na kraju premažite trećom kremom.
6.
Sadržaj vrećica Šlag hita uspite u hladno mlijeko i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag.
7blockquote>7font size=4>7.
Šlag premažite preko kolača i dobro rashladite.
POSLUŽIVANJE :
Kolač narežite na kocke i poslužite.
SAVJET :
Kolač mora odstajati nekoliko sati da keksi omekšaju.
27.11.2012. u 16:41 | 0 Komentara | Print | # | ^
Čokoladne ploške s jagodama
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Vrijeme pečenja: 20-25 minuta
Sastojci:
Za prhku podlogu:
125 g petit beurre keksa s čokoladnim preljevom (od mliječne ili tamne čokolade)
150 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75 g finog šećera
1 omot vanilin šećera
125 g maslaca
Za tijesto:
200 g pšeničnog brašna
15 g kakao praha
3 ravne žličice praška za pecivo
125 g šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 g prirodnog jogurta
Za nadjev 1:
100 g mliječne čokolade s jogurtom
500 g jagoda
50 g šećera
7 listova bijele želatine
400 g vrhnja za šlag
Za nadjev 2:
3 lista bijele želatine
400 g prirodnog jogurta
75 g šećera
100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za ukrašavanje i dekoraciju:
75 g tamne čokolade
1 žličica ulja
otprilike 100 g malih jagoda
1.Za podlogu stavite petit beurre kekse u vrećicu za zamrzavanje,zatvorite je i kekse izdrobite valjkom za tijesto da ostanu i veći komadići mrvica.Prosijte brašno u posudu,dodajte ostale sastojke i dobro izradite mikserom s lopaticama.Na kraju kratko umiješajte mrvice od keksa.Prhko tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči te izvaljajte na dubljem limu (30 x 40 cm,namašten).
2.Za tijesto pomiješajte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo u prosijte u posudu.Dodajte ostale sastojke i izradite tijesto miješajući otprilike 2 minute mikserom s metlicama na najvećoj brzini.Tijesto rasporedite po podlozi,pažljivo poravnajte i stavite lim u pećnicu.
Električna pećnica:cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak:cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin:cca. stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja:20-25 minuta
3.Ispečeno tijesto na limu odložite na rešetki za kolače i ostavite da se ohladi.
4.Za nadjev 1 nastružite čokoladu nožem za guljenje povrća.Operite jagode,ostavite da se ocijede,očistite,narežite na komadiće i dodajte šećer.Želatinu namočite prema uputi na omotu.Istucite čvrsti šlag.Želatinu lagano istisnite,otopite je u malom loncu pri slaboj vatri (ne kuhajte) i brzo umiješajte u šlag.Dodajte jagode i naribanu čokoladu,raspodijelite po tijestu i poravnajte.Stavite namazano tijesto 2 sata na hladno.
5.Za nadjev 2 namočite želatinu.Čokoladu razlomite na komadiće i rastopite na malom loncu na pari pri slaboj vatri uz stalno miješanje.Jogurt pomiješajte sa šećerom.Otopite želatinu,pomiješajte s malo mase od jogurta te umiješajte u preostalu masu od jogurta.Na kraju pažljivo umiješajte čokoladu.Masu od čokolade i jogurta pažljivo rasporedite po šlagu s jagodama i poravnajte.Stavite kolač oko 2 sata na hladno.
6.Za ukrašavanje i dekoraciju kolač narežite na kvadrate.Čokoladu razlomite na komade,otopite s uljem i na svaki kvadrat stavite koju kap.Na još tekuću čokoladu položite oprane,očišćene i osušene jagode.
22.11.2012. u 12:45 | 0 Komentara | Print | # | ^
*Pralina torta
Vrijeme pripreme :40 minuta,bez hlađenja
Vrijeme pečenja :cca. 40 minuta
*Sastojci:
Za pripremu kreme:
750 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade (60 % kakao udjela)
Za pripremu tijesta:
150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
1 žlica praha (granula) za instant espresso
Za tijesto:
200 g pšeničnog brašna
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
125 g šećera
3 jaja
2 omota Dr. Oetker Bourbon vanilin šećera
100 g neslanog,fino nasjeckanog kikirikija
Osim toga:
6 listova Dr. Oetker bijele želatine
1 žlica kakaa u prahu
nekoliko malih pralina
1.Za pripremu kreme dobro zagrijte vrhnje u loncu i skinite s vatre.Čokoladu razlomite na komade i stalno miješajući metlicom rastopite u vrhnju.Čokoladnu masu pokrijte folijom za čuvanje svježine i preko noći stavite na hladno.
2.Za pripremu tijesta nasjeckajte čokoladu za kuhanje na komadiće i zajedno s maslacem i prahom za espresso u malom loncu na pari miješajte dok se ne poveže.Ostavite da se malo hladi.
3.Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo,prosijte u posudu koja se može zatvoriti (otprilike 3 l) i pomiješajte sa šećerom.Dodajte jaja,aromu i čokoladnu smjesu.Posudu čvrsto zatvorite poklopcem.
4.Posudu više puta (ukupno 15-30 sekundi) snažno protresite da se svi sastojci dobro promiješaju.Dodajte kikiriki.Sve skupa metlicom ili kuhačom još jednom pažljivo promiješajte,kako bi se umiješali i suhi sastojci s ruba.
5.Tijesto ulijte u kalup za torte (promjera 28 cm,namašteno dno) i poravnajte.Stavite kalup na rešetku u pećnici.
Električna pećnica:cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak:cca.160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin:stupanj 2-3 (nezagrijana)
Vrijeme pečenja:cca. 40 minuta.
6.Tijesto odvojite od kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki za kolače.
7.Želatinu namočite prema uputi na omotu,lagano istisnite i otopite u malom loncu pri slaboj vatri (ne kuhati).Umiješajte jednu žlicu šlag kreme.
8.Preostalu šlag kremu istucite mikserom s metlicama da bude gotovo čvrsta.Uz stalno miješanje dodajte mješavinu sa želatinom i istucite čvrstu šlag kremu.Šlag kremu rasporedite po tijestu i poravnajte.Na šlag kremi vilicom ili nazubljenom lopaticom za torte izvucite rešetkasti uzorak i stavite tortu 2-3 sata na hladno.
9.Tortu prije posluživanja pospite kakaom i ukrasite malim čokoladnim bombonijerama.
18.11.2012. u 16:35 | 0 Komentara | Print | # | ^
ZAGREBAČKE ŠNITE
TIJESTO: pola paketa lisnatog tijesta
PRIPREMA: Lisnato tijesto razvaljati,nabosti vilicom i ispeći na preokrenutoj strani lima .
KREMA : 1 l mlijeka
5 jaja
15 dah oštrog brašna
18 dag šećera
1 vanilin šećer
2 dl slatkog vrhnja
PRIPREMA : Dobro izmiješati žumanjke,brašno i 10 dag šećera sa 2,5 dl odvojenog mlijeka i sve ukuhati u preostalo mlijeko. Lagano kuhati oko 15 minuta. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg,dodati 8 dag šećera i vanilin šećer. Čvrst snijeg lagano umiješati u kuhanu vruću kremu.Sve izliti na pečenu koru oko koje je namješten obruč kalupa kolača. Ostaviti da se ohladi. Premazati čvrsto tučenim slatkim vrhnjem .
GLAZURA : 12,5 dag margarina
10 dag čokolade
2 kapi ulja
PRIPREMA : Čokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje. Glazuru malo ohladiti i preliti preko šlaga.
Uživajte
Oznake: kolači
12.11.2012. u 18:49 | 1 Komentara | Print | # | ^