Vrijeme pripreme: 60 minuta
Vrijeme pečenja: 20-25 minuta
Sastojci:
Za prhku podlogu:
125 g petit beurre keksa s čokoladnim preljevom (od mliječne ili tamne čokolade)
150 g pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75 g finog šećera
1 omot vanilin šećera
125 g maslaca
Za tijesto:
200 g pšeničnog brašna
15 g kakao praha
3 ravne žličice praška za pecivo
125 g šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 g prirodnog jogurta
Za nadjev 1:
100 g mliječne čokolade s jogurtom
500 g jagoda
50 g šećera
7 listova bijele želatine
400 g vrhnja za šlag
Za nadjev 2:
3 lista bijele želatine
400 g prirodnog jogurta
75 g šećera
100 g tamne čokolade (70 % kakaa)
Za ukrašavanje i dekoraciju:
75 g tamne čokolade
1 žličica ulja
otprilike 100 g malih jagoda
1.Za podlogu stavite petit beurre kekse u vrećicu za zamrzavanje,zatvorite je i kekse izdrobite valjkom za tijesto da ostanu i veći komadići mrvica.Prosijte brašno u posudu,dodajte ostale sastojke i dobro izradite mikserom s lopaticama.Na kraju kratko umiješajte mrvice od keksa.Prhko tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči te izvaljajte na dubljem limu (30 x 40 cm,namašten).
2.Za tijesto pomiješajte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo u prosijte u posudu.Dodajte ostale sastojke i izradite tijesto miješajući otprilike 2 minute mikserom s metlicama na najvećoj brzini.Tijesto rasporedite po podlozi,pažljivo poravnajte i stavite lim u pećnicu.
Električna pećnica:cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak:cca. 160 °C (nezagrijana)
Pećnica na plin:cca. stupanj 2-3 (nezagrijana) Vrijeme pečenja:20-25 minuta
3.Ispečeno tijesto na limu odložite na rešetki za kolače i ostavite da se ohladi.
4.Za nadjev 1 nastružite čokoladu nožem za guljenje povrća.Operite jagode,ostavite da se ocijede,očistite,narežite na komadiće i dodajte šećer.Želatinu namočite prema uputi na omotu.Istucite čvrsti šlag.Želatinu lagano istisnite,otopite je u malom loncu pri slaboj vatri (ne kuhajte) i brzo umiješajte u šlag.Dodajte jagode i naribanu čokoladu,raspodijelite po tijestu i poravnajte.Stavite namazano tijesto 2 sata na hladno.
5.Za nadjev 2 namočite želatinu.Čokoladu razlomite na komadiće i rastopite na malom loncu na pari pri slaboj vatri uz stalno miješanje.Jogurt pomiješajte sa šećerom.Otopite želatinu,pomiješajte s malo mase od jogurta te umiješajte u preostalu masu od jogurta.Na kraju pažljivo umiješajte čokoladu.Masu od čokolade i jogurta pažljivo rasporedite po šlagu s jagodama i poravnajte.Stavite kolač oko 2 sata na hladno.
6.Za ukrašavanje i dekoraciju kolač narežite na kvadrate.Čokoladu razlomite na komade,otopite s uljem i na svaki kvadrat stavite koju kap.Na još tekuću čokoladu položite oprane,očišćene i osušene jagode.