minus40kg - kalorijski restoran

* Srdele ... 120 kcal /10 dag


Kao kod mnogih namirnica i kod srdele,
s kcal se brlja, i idu od 80 do 170 na 10 dag,
ali dobro, kao uvijek, dio se izgubi u prijevodu.

S druge strane, nutritivna vrijednost je neupitna ;)

Da, istina, najbolji je mek i podatan roštilj od vinove loze,
ali eto, današnji tempo života zamijenio ga je grill tavicom ;)

Volim je na razne načine, ali kako je duže nisam jeo,
htio sam je baš ovako u što prostijem obliku,
s kruhom i paradajzom i bilo je mrak.

Ovaj puta se nije stiglo s tanjurom do mini foto studia.
Cijenu neću puno komentirati, ali kome je ova riba skupa, sve mu je skupo.
Ovo sam jeo jučer, u četvrtak, a ljubitelji petka će možda baš ...
ma jasno, svakome na volju, i što i kad.


29.07.2022.
komentiraj (8)


* Feta, krumpir i kelj ... 380 kcal


5 dag feta sira ... 110
15 dag krumpira ... 120
15 dag kelja ... 60
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, šareni papar, češnjak

- skuhaj povrće, ohladi
- dodaj feta sir, ulje i začine

U vrele dane najbolje pašu hladne salate ;)


25.07.2022.
komentiraj (6)


* Slani inćuni i špageti ... 530 kcal


3 dag slanih inćuna ... 90
2 dag ribanog paškog sira ... 90
4 dag pirovih špageta ... 140
2 dag krušnih mrvica ... 70
3 dag crnih maslina ... 50
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- na maslinovom ulju lagano isprži češnjak, dodaj mrvice i slane inćune
- umiješaj skuhanu i ocijeđenu tjesteninu, masline i ribani paški sir

Ovo je danas jelo koje ima težinu zbog cijene ;)

Osobno ga obožavam, valjda i zato što me podsjeća na mladenačke dane.

E sad, ona sintagma "starih dobrih vremena" je podrazumijevala:
- inćune ili srdele koje smo mi sami solili i filetirali
- nikakav ribani paški sir, nego više mrvica
- dosta više špageta, ali onih običnijih
- ulja više, ali ne baš maslinovog


23.07.2022.
komentiraj (8)


* Borovnice sa šlagom i likerom od aronije



borovnice ... 60 kcal / 10 dag

Šlag i liker od aronije su potpuno suvišni ;)

... više o borovnicama na vitamini.hr


21.07.2022.
komentiraj (11)


* Vješalica, kroketi i krastavci ... 480 kcal


10 dag vješalice punjene slaninom i sirom ... 130
10 dag krumpirovih kroketa ... 120
10 dag krastavaca ... 10
1 dl grčkog jogurta ... 130
0,1 dl ulja ... 90
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- ispeci meso i krokete na gril tavici
- serviraj uz salatu od ribanih krastavaca i grčkog jogurta

vješalica: komad svinjskog karea bez kosti,
dio karea tj. krmenadle koji ‘visi kao vješalica s kosti'

to je kao Srpski original, kod nas se radi od buta,
i što se već kome prohtje, jer eto,
demokracija je :)))


19.07.2022.
komentiraj (11)


* kužiš stari moj

zanimljivo, svakoj starijoj generaciji,
baš su dobra njihova stara vremena ;)

Na stranu ratovi, neimaština, ...

oš kupit ciglu?

ja ih se nakupovao ;)

na kraju sam sagradio kuću :))


18.07.2022.
komentiraj (0)


* Svježi sir, ... 480 kcal


10 dag svježeg sira ... 90
10 dag grčkog jogurta ... 130
5 dag hamby peciva ... 150
10 dag rajčice ... 20
0,1 dl bučinog ulja ... 90
sol, čili, svježi peršin

Još jedan zov djetinjstva,
ali jasno tada nije bilo nikakvog grčkog jogurta,
onda smo uživali u običnom vrhnju,
a i bučino je novotarija,
i hamby ... ;)

Kad nema svježih začina, sušeni su nužnost.


14.07.2022.
komentiraj (6)


* Kruh, putar, pekmez ... 470 kcal


5 dag kukuruznog kruha ... 110
2 dag maslaca ... 150
2 dag voćnog pekmeza ... 110
2 dl mlijeka bez glutena ... 100

Doručak djetinjstva, predivan ;)

Ovaj je od jagode, božanstveni.


11.07.2022.
komentiraj (10)


* Rižoto od vrganja ... 470 kcal



2 dag Grana Padano sira ... 90
5 dag integralne riže ... 160
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
1 dag maslaca ... 80
1 dag suhih vrganja ... 30
5 dag luka ... 20
sol, papar, češnjak, svježi peršin

- suhe gljive namoči u toploj vodi bar 20 min.
- na ulju isprži luk, pa malo i češnjak
- dodaj rižu i nju kratko isprži
- dodaj vrganje i vodu u kojoj su se namakali
- dodaj još vode po potrebi, pa pirjaj uz miješanje
- začini kad i čime želiš
- kad je sve gotovo dodaj malo maslaca i ribani Grano Padano


Obrok prepun vrlo ugodnih okusa ;)

Vjerojatno je nepotrebno miješati vrganje i Grana Padano sir,
jer oboje pršte okusom, ali dobro, tako je ispalo.

Po gro napisanih pravilia znalaca,
rižoto se radi od Arborio ili Carnaroli riža,
ali eto meni je grah pao baš na neku integralnu :)))


10.07.2022.
komentiraj (5)


* Mozzarella, špageti i tikvice ... 410 kcal


6 dag mozzarelle ... 150
4 dag pirove tjestenine ... 140
15 dag tikvica ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, češnjak, svježi peršin, čili

- dinstaj tikvice na češnjaku i maslinovom ulju
- umiješaj skuhanu tjesteninu i mozzarellu, začini

Ovo mi je jedno od najdražih ljetnih jela ;)

Nutritivno je vrh, ukusno i brzo gotovo.


08.07.2022.
komentiraj (12)


* Namaz od patlidžana 250 kcal / 10 dag


5 dag namaza od patlidžana ... 130
5 dag kukuruznog kruha ... 120
10 dag paradajza ... 20
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, svježi peršin
... 360 kcal

Namaz od patlidžana:
30 dag patlidžana ... 60
0,2 dl maslinovog ulja ... 180
10 dag majoneze ... 750
oko 1000 za 40 dag što je oko 250 kcal /10 dag

- dinstaj patlidžane u tavici na malo ulja, posoli, popapri
- kada se malo ohladi umiješaj majonezu i par češnjeva češnjaka
- sve izmiksaj u blenderu, dodaj začine po volji, ali i ne trebaš

Apsolutno izvrstan namaz, meni jedan od najdražih ;)


05.07.2022.
komentiraj (10)


* Wok: Piletina, patlidžan i noodlesi ... 410 kcal


10 dag pilećih prsa ... 110
5 dag noodlesa ... 180
15 dag patlidžana ... 30
0,1 dl maslinovog ulja ... 90
sol, papar, soja sos, češnjak, svježi peršin

- piletinu narežeš na kockice i mariniraš u soja sosu
- dinstaš piletinu i patlidžan na češnjaku
- umiješaš skuhane noodlese

Nutritivno odlično, jednostavno, brzo i ukusno ;)


02.07.2022.
komentiraj (6)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

JELOVNIK


NEDJELJA
- doručak: Guacamole namaz
- ručak: Junetina, tjestenina i ajvar
- užina: Jabuka
- večera: Sir i vrhnje, tost, povrće

SUBOTA
- doručak: Kruh i namaz od tune
- užina: Kupine
- ručak: Piletina, krumpir i mahune
- užina: Kivi
- večera: Gorgonzola, riža i shiitake

PETAK
- doručak: Šunka, kruh i jagode
- ručak: Piletina, noklice i povrće
- užina: Mandarine
- večera: Tuna i povrće

ČETVRTAK
- doručak: Pahuljice, jogurt i borovnice
- ručak: Srdela, grah i paprika
- užina: Kruška
- večera: Oslić, ljubičasti batat i luk

SRIJEDA
- doručak: Pecivo, trapist i maline
- ručak: Kunić, batat i raštika
- užina: Nektarina
- večera: Zečja jetra, noodlesi i pelati

UTORAK
- doručak: Pahuljice, kefir i kupine
- ručak: Pileća jetrica i pire krumpir
- užina: Breskva
- večera: Tuna, leća i paprika

PONEDJELJAK
- doručak: Srdele, povrće, pecivo
- užina: Borovnice
- ručak: Piletina, tjestenina i rajčica
- užina: Lubenica
- večera: Tuna, povrće i umak